Wonen en werken in Barcelona

Speel je met het idee om je voor langere tijd in Barcelona te vestigen, maar weet je niet goed hoe dat in zijn werk gaat? Ik ben ervaringsdeskundige en deel met je wat je moet doen om je voor te bereiden op een leven in Barcelona.

 


DEZE MAAND MET BARCELONATIPS €19,90 KORTING BIJ SWAPFIETS

Voor iedereen die de komende maanden in Barcelona verblijft én de stad op de fiets wil ontdekken, heb ik iets leuks. Met onderstaande code krijg je €19,90 korting op je Swapfiets-abonnement. Meld je aan bij Swapfiets via deze link om je fiets te reserveren en geef de code SWAPBARCELONA-9URT-BCDV in. Geldig t/m 30 september 2022.


Misschien ben je op deze pagina beland omdat je in Barcelona stage gaat lopen, hier komt studeren of een tijdje Spaans wil leren. Misschien pak je het grootser aan en ben je van plan je hier definitief te vestigen, een baan te zoeken of zelfs een eigen onderneming te starten.

Je bent niet de enige die heeft bedacht dat Barcelona wel eens een ideale woonplaats zou kunnen zijn. Officieel zijn er bijna 10.000 Nederlanders ingeschreven in Barcelona, maar naar schatting verblijven nog veel meer Nederlanders (in sommige gevallen een deel van het jaar) in de stad. Niet voor niets zijn er een Nederlandse vereniging, meerdere Nederlandse kroegen, een supermarkt, scholen en een crèche. De combinatie van het mediterrane klimaat, lekker eten, cultuur en de relatief korte afstand tot Nederland maken het een heerlijke stad om te wonen.

Mijn advies is om je goed voor te bereiden op je verhuizing. Je zult tegen allerlei dingen aanlopen waar je in eerste instantie misschien geen rekening mee had gehouden. Op deze pagina en de bijbehorende sub-pagina’s vind je alle zaken terug waar je zoal mee te maken krijgt. Mocht je een specifieke vraag hebben waarvan je het antwoord hier niet terug kunt vinden, dan mag je altijd een mailtje sturen via [email protected] of stel je vraag via de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona, waarvan ik beheerder ben.

Inhoud

Een woning vinden in Barcelona

Een dak boven je hoofd regelen behoort natuurlijk tot de eerste dingen waar je aan denkt. Genoeg aanbod in Barcelona, maar waar ga je vestigen? Dat ligt maar net aan wat je zoekt en wat je budget is.

Een overzicht van fijne wijken om te wonen in Barcelona

Eixample – de grootste wijk van Barcelona
Voordelen: centraal gelegen, veel modernistische bouwwerken, mooie panden, grenzend aan de binnenstad
Nadelen: druk verkeer
In dit artikel lees je alles over ‘blokkenwijk’ Eixample.

La Barceloneta – aan het strand én vlak bij het centrum
Voordelen: de locatie en het strand
Nadelen: ’s zomers druk met toeristen, veel gehorige panden

Ciutat Vella: El Born, de gotische wijk en El Raval – de binnenstad
Voordelen: sfeervol
Nadelen: toeristisch en rumoerig
Meer lezen over het centrum? Dat kan via deze link.

Gràcia – een dorp in de stad
Voordelen: gezellig, volop barretjes en niet erg toeristisch
Nadelen: de wijk ligt hoger in de stad, dus wie gaat fietsen moet klimmen
Lees hier alles over de wijk Gràcia

Poblenou, Vila Olimpica en Sant Martí – nieuwere wijken vlak bij zee
Voordelen: moderne appartementen, gelegen aan zee, niet toeristisch
Nadelen: afstand tot het centrum (afhankelijk van waar je precies zit), woningen steeds duurder
In dit artikel lees je alles over de wijken aan het strand (dus ook La Barceloneta)

Poble-Sec – grenzend aan ‘groene long’ Montjuïc
Voordelen: steeds hipper en op Monjuïc ontsnap je aan de drukte van de stad
Nadelen: niet altijd handig met de fiets, want straten lopen stijl omhoog
Eerder schreef ik dit artikel over Poble-Sec en Sant Antoni

Sant Gervasi en Sarria – tussen de stad en de berg Tibidabo
Voordelen: rustige wijken met mooie appartementen
Nadelen: de meeste woningen zijn erg duur, afstand tot het centrum of bijvoorbeeld Poblenou is groot

Een huis huren in Barcelona

Er zijn verschillende huizensites waar zowel particulieren als makelaars kamers en appartementen aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Idealista.com of fotocasa.es. Je kunt selecteren op stadsdeel en op het soort onderkomen dat je zoekt (kamer, complete woning, maar bijvoorbeeld ook garage of kantoorruimte). Een andere aanbieder is Enjoy, die zowel woningen voor toeristen als voor de langere termijn (een maand of langer) verhuurt.

Zoek je een kamer? Meld je ook aan voor de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona. Hier verschijnen regelmatig oproepjes van mensen die een nieuwe huisgenoot zoeken.

Wat kost een huis huren in Barcelona?
Houd voor een kamer in een gedeeld appartement rekening met een huurprijs tussen de 450 en 750 euro (soms zelfs nog meer), plus één maand borg. Voor een eigen appartement ben je al gauw 800 euro kwijt, en moet je vaak twee maanden borg betalen, plus één maand huurkosten aan commissie die de makelaar mag houden.

Er zijn wijken waar het duurder is om te huren dan andere wijken. De toeristische gebieden zijn over het algemeen duurder en daarnaast ook Sarrià en Sant Gervasi. In La Barceloneta en in Gràcia zijn appartementen over het algemeen wat kleiner.

Wie op zoek is naar een huis met tuin in Barcelona, moet over een goedgevulde portemonnee beschikken. Net als in elke andere grote stad wonen de meeste inwoners in een appartement en zijn er nauwelijks tuinen of vrijstaande huizen. Hiervoor zou je in dorpen in de omgeving van Barcelona kunnen kijken, zoals CastelldefelsSitges of Sant Cugat.

Een alternatief is een dakterras en woningen met een dakterras zijn erg populair in Barcelona. Een ático (bovenste verdieping) heeft vaak een terras en met een beetje geluk ook nog een mooi uitzicht.

Een huis kopen in Barcelona kan natuurlijk ook. Daarover schreef ik een apart artikel.

De verhuizing zelf

Tenzij je het denkt te redden met een grote koffer (of twee), is het een idee om je spullen te laten brengen met een verhuiswagen. Er vertrekken regelmatig busjes vanuit Nederland naar Barcelona waar je een paar kubieke meter kunt huren.

Ben je op zoek naar transport tussen Nederland en Barcelona, omdat je gaat emigreren? Of voor je business? Of zou je simpelweg die ene tafel of een koffer vol boeken willen laten overkomen? Dan kan Bryan Paays van Briand je helpen.

Briand is gespecialiseerd in kleine verhuizingen tussen Nederland en Barcelona. Bryan heeft zelf een paar jaar in de Catalaanse hoofdstad gewoond (zo ken ik hem ook) en nu helpt hij alweer vijf jaar Nederlanders met hun verhuizingen van, naar en soms zelfs binnen Barcelona. Bryan werkt met een klein team van enthousiaste zzp’ers en biedt persoonlijke service. De tarieven gaan per type bus en hoeveelheid spullen. De lege plekken worden opgevuld tegen aantrekkelijke prijzen, zodat je bijvoorbeeld ook één doos kunt laten vervoeren.

Werk vinden in Barcelona

Misschien heb je het geluk dat je door je bedrijf in Nederland wordt uitgezonden naar Barcelona, of door een hier gevestigd bedrijf bent benaderd om voor ze te komen werken. Dan is onderstaande informatie voor jou minder interessant. In veel gevallen zal je echter zelf op zoek moeten naar een baan in Barcelona.

Het goede nieuws: er zijn veel internationale bedrijven op zoek naar medewerkers. Vaak is een HBO-opleiding en de beheersing van de Engelse taal genoeg om hier aan de slag te kunnen gaan, bijvoorbeeld als medewerker van een callcenter of in de horeca. De groeimogelijkheden binnen zo’n bedrijf zijn in sommige gevallen aantrekkelijk, omdat de doorloop van personeel snel is: veel mensen blijven één of twee jaar in Barcelona en keren dan weer terug naar huis.

Bekende bedrijven in Barcelona die vaak op zoek zijn naar Europese werknemers, zijn bijvoorbeeld Sellbytell en HP en Booking.

Ik adviseer je de website van het NBSO (de Nederlandse handelsafdeling van het consulaat) in de gaten te houden voor interessante vacatures. Ook kun je je aanmelden voor de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona. Daar worden ook regelmatig vacatures geplaatst en je kunt hier ook zelf een oproep plaatsen.

Om je kansen op de Spaanse arbeidsmarkt te vergroten, is het slim de Spaanse taal te leren. Als je ook je best doet om de Catalaanse taal onder de knie te krijgen, heb je bij veel Catalanen een streepje voor.

Let op: om in Barcelona aan het werk te kunnen, moet je een aantal zaken regelen, zoals je NIE, inschrijving bij de Seguridad Social etc.. Heb je geen tijd of zin om dit zelf uit te zoeken en te regelen, dan kun je er ook een bedrijf voor inschakelen.

Hier vind je nog extra informatie en tips over werken in Spanje. Ook op de website Working Adventures staat ook veel info en wekelijks veel nieuwe vacatures in heel Spanje, waaronder ook Barcelona.

Salarissen

Houd er rekening mee dat de salarissen in Spanje gemiddeld een stuk lager liggen dan in Nederland. Starters mogen al blij zijn als ze maandelijks duizend euro over houden bij een 40-urige werkweek. Het minimumloon voor 2020 is vastgesteld op 950,00 euro (met veertien salarissen per jaar). Daartegenover staat dat bepaalde zaken zoals uiteten gaan, een taxi nemen en het openbaar vervoer in Barcelona wel goedkoper zijn. De huurprijzen en producten in de supermarkt zijn echter weer niet veel voordeliger dan in Nederland.

Spaanse werktijden

Anders dan in Nederland, wordt bij de meeste bedrijven in Barcelona niet tussen 9 en 17 uur gewerkt. De werkdag begint hier vaak nét iets later, om half 10, en gaat door tot zeker zeven uur. Tussen de middag is minstens een uur lunchpauze heel gewoon. Voor een Spanjaard is het not done om even snel wat boterhammen weg te werken achter je bureau, en hier neemt men dan ook alle tijd voor de lunch. Veel medewerkers gaan rond twee uur de deur uit om samen ergens te lunchen.

Let bij het zoeken naar een baan op de termen ‘horario partido’ en ‘horario seguido’. In het eerste geval werk je in feite twee shifts van vier uur met een paar uur ertussen en in het tweede geval werk je de hele werkdag achter elkaar door. Met name in de horeca komt ‘horario partido’ veel voor.

Transport en vervoer

Een individuele reiskaart met tien ritten (combinatieticket voor bus, metro, tram en trein) kost €11,35 en is te koop op elk metro-, trein-, en tramstation. Een maandkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen kost €43..

Een goed idee is een tweedehands fiets kopen. Kosten? Bij El Ciclo bieden wij (El Ciclo is mijn familiebedrijf) tweedehands fietsen vanaf €70. Een goed slot heb je vanaf ongeveer €20. Voordeel is dat je fiets en sloten na je stage weer zou kunnen doorverkopen. Bij El Ciclo kopen we trouwens ook fietsen terug.

Je kunt ook een abonnement nemen bij Swapfiets, een Nederlands bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. De fietsen zijn te herkennen aan de blauwe voorbanden. Vanaf €12,90 per maand + €19,90 eenmalige abonnementskosten heb je al een degelijke fiets met 2 goede sloten erbij (met de code SWAPBARCELONA-40CW-YLYM krijg je eenmalig €25 korting). Je hebt bovendien geen NIE nodig!

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!