Wonen en werken in Barcelona

Geschreven door Annebeth Vis, +20 jaar local in Barcelona.
Download ook mijn gratis Barcelonatips app

Speel je met het idee om je voor langere tijd in Barcelona te vestigen, maar weet je niet waar te beginnen? Ik ben ervaringsdeskundige en deel in dit artikel mijn kennis, tips en ervaring om je voor te bereiden op een leven in Barcelona.

ZOEK JE SNEL EEN BAAN IN BARCELONA?

Zoek je snel een baan in Barcelona? Neem dan een kijkje op de website van Newco Communications voor diverse Nederlandstalige functies in een gezellig internationaal team.

Misschien ben je op deze pagina beland omdat je in Barcelona stage gaat lopen, hier komt studeren of een tijdje Spaans wil leren. Misschien pak je het grootser aan en ben je van plan je hier definitief te vestigen, een baan te zoeken of te ondernemen in Barcelona te starten.

Je bent niet de enige die heeft bedacht dat Barcelona wel eens een ideale woonplaats zou kunnen zijn. Officieel zijn er bijna 10.000 Nederlanders ingeschreven in Barcelona, maar naar schatting verblijven nog veel meer Nederlanders (in sommige gevallen een deel van het jaar) in de stad. Niet voor niets zijn er een Nederlandse vereniging, meerdere Nederlandse kroegen, een supermarkt, scholen en een kinderopvang. De combinatie van het mediterrane klimaat, lekker eten, de open cultuur en de relatief korte afstand tot Nederland maken het een heerlijke stad om te wonen.

Mijn advies is om je goed voor te bereiden op je verhuizing. Je zult tegen allerlei dingen aanlopen waar je in eerste instantie misschien geen rekening mee had gehouden. Op deze pagina en de bijbehorende sub-pagina’s vind je alle zaken terug waar je zoal mee te maken krijgt. Mocht je een specifieke vraag hebben waarvan je het antwoord hier niet terug kunt vinden, dan mag je altijd een mailtje sturen via [email protected] of stel je vraag via de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona, waarvan ik beheerder ben.

Inhoud

Een woning vinden in Barcelona

Een dak boven je hoofd regelen behoort natuurlijk tot de eerste dingen waar je aan denkt. Genoeg aanbod in Barcelona, maar waar ga je vestigen? Dat ligt maar net aan wat je zoekt en wat je budget is.

Een huis huren in Barcelona

Er zijn verschillende huizensites waar zowel particulieren als makelaars kamers en appartementen aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Idealista.com of fotocasa.es. Je kunt selecteren op stadsdeel en op het soort onderkomen dat je zoekt (kamer, complete woning, maar bijvoorbeeld ook garage of kantoorruimte). Een andere aanbieder is Enjoy, die zowel woningen voor toeristen als voor de langere termijn (een maand of langer) verhuurt.

Wat twee heel handige websites zijn om vanuit Nederland of België alvast woonruimte te vinden zijn Spotahome en Uniplaces. Beide websites werken eigenlijk als een soort van airbnb, alles gaat online en dat is in de lastige huizenmarkt in Barcelona toch wel erg handig. Beide bedrijven hebben veel zekerheden ingebouwd zodat je niet opgelicht wordt. Zo heeft Spotahome bijvoorbeeld een speciaal team welke de huizen bezoekt en verifieert.

Iets wat vaak vergeten wordt is het aanvragen van een Spaanse verzekering. Cogesa Expats biedt een uitgebreid dienstenpakket aan om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. En dat gewoon in de Nederlandse taal! Ook bij onze partner IFAR kun je in het Nederlands terecht voor diverse verzekeringen in Spanje.

Met de code BARCELONATIPS krijg je 15% korting op de booking fee bij Spotahome & met de code UP15BARCELONATIPS krijg je 15% korting op de booking fee bij Uniplaces!

Zoek je een kamer? Lees dan hieronder verder.

Wat kost een huis huren in Barcelona?
Voor een eigen appartement ben je al gauw 800 euro kwijt, en moet je vaak twee maanden borg betalen, plus één maand huurkosten aan commissie die de makelaar mag houden.

Er zijn wijken waar het duurder is om te huren dan andere wijken. De toeristische gebieden zijn over het algemeen duurder en daarnaast ook Sarrià en Sant Gervasi. In La Barceloneta en in Gràcia zijn appartementen over het algemeen wat kleiner.

Wie op zoek is naar een huis met tuin in Barcelona, moet over een goedgevulde portemonnee beschikken. Net als in elke andere grote stad wonen de meeste inwoners in een appartement en zijn er nauwelijks tuinen of vrijstaande huizen. Hiervoor zou je in dorpen in de omgeving van Barcelona kunnen kijken, zoals Castelldefels, Sitges of Sant Cugat.

Een alternatief is een dakterras en woningen met een dakterras zijn erg populair in Barcelona. Een ático (bovenste verdieping) heeft vaak een terras en met een beetje geluk ook nog een mooi uitzicht.

Een huis kopen in Barcelona kan natuurlijk ook. Daarover schreef ik een apart artikel.

Een kamer huren in Barcelona

Om te beginnen. Maak je vooral niet te druk als je kort voor vertrek nog geen kamer hebt. Veel kamers komen hier pas kort voor dat ze vrijkomen online en je kunt meestal bijna direct in de kamer trekken. Het is zelfs wel aan te raden om te wachten met kiezen tot je daadwerkelijk in Barcelona bent. Dan kun je namelijk de kamers bezichtigen en weet je zeker dat alles naar je zin is en je niet opgelicht wordt.

Dat laatste komt helaas regelmatig voor. Ik raad je met name aan uit te kijken met het aanbetalen van grote bedragen om een kamer te reserveren en wees op je hoede als je zoekt via bijvoorbeeld Facebook-groepen waar een grote mix is aan verschillende mensen.

Hieronder enkele prima tips voor het vinden van een kamer. Lukt het niet? Dan weet ik als insider nog wel andere manieren. Als je wilt dat ik die met je deel, zorg dan dat je me volgt op Instagram en stuur me een dm met het woord ‘kamertips’.

1. Spotahome en Uniplaces

Twee heel handige websites om woonruimte te vinden zijn Spotahome en Uniplaces. Beide bedrijven hebben ontzettend veel aanbod en ze werken beide met online bevestigingen, eigenlijk zoals airbnb. DIt betekent dat je niet langs het huis hoeft, dus geen vervelende hospiteeravonden of huisbazen die je afwijzen. Om te zorgen dat je zeker weet dat de woonruimte is zoals beloofd en je niet wordt opgelicht bezoekt, fotografeert en verifeert Spotahome alle huizen zelf. Bij nieuwe appartementen waar dit nog niet is gebeurd doet Spotahome dat op jouw verzoek binnen een paar dagen. Ook Uniplaces stopt veel aandacht in het voorkomen van oplichting, zij hebben altijd uitgebreid contact met de huisbazen.

Spotahome en Uniplaces zijn dus ideaal als je vanuit Nederland of België alvast een appartement wil zoeken en zeker wil zijn van je woonruimte. Het is misschien een beetje spannend om een huis te betrekken welke je zelf nog niet hebt gezien, maar gelukkig zijn de foto’s op hun websites altijd heel helder en ik heb nog nooit iemand negatief over de huizen van Spotahomeof Uniplaces gehoord. In tegendeel: ik hoor alleen maar positieve geluiden, over de huizen maar vooral over het gemak in de lastige huizenmarkt hier in Barcleona.

En nu een extra voordeel: met de kortingscode BARCELONATIPS (voor Spotahome) en UP15BARCELONATIPS (voor Uniplaces) krijg je 15% korting op de bookingsfee!

2. Facebookgroep: “Nederlanders in Barcelona”

Dit is een Facebookgroep voor Nederlanders en Belgen die tijdelijk of vast wonen/werken in de stad. In deze groep is een topic gemaakt voor woonruimte in Barcelona. Hier bieden mensen woningen, maar ook kamers aan. Let op met andere Facebookgroepen, want veel studenten worden via Facebook opgelicht!

3. Benader een agency

Live Further is een betrouwbare agency die kamers aanbiedt voor een paar maanden. Perfect voor als je hier tijdelijk gaat studeren. Wat dit platform onderscheidt van andere platforms is dat het kamers voor een betaalbare prijs aanbiedt op goede locaties. Verder hanteren ze ook geen torenhoge agency fee en is er ook de mogelijkheid om aan te geven dat je met een vriend of vriendin in een zelfde huis zou willen.

Wat kost het? Houd voor een kamer in een gedeeld appartement rekening met een huurprijs vanaf 450 – 800 euro, plus één maand borg.


Online persoonlijke tips: 10 onmisbare tips voor de beste Barcelona-ervaring

  • Een persoonlijk webinar vol insider info en praktische tips
  • Op elk gewenst moment te bekijken
  • Na afloop weet je wat je moet zien en doen
  • En heb je genoeg ideeën die jouw Barcelona-trip nóg leuker maken

Annebeth Vis - online city consult, Tijdens mijn gratis online city consult deel ik precies wat je moet weten over Barcelona om eenmaal ter plekke op en top te kunnen genieten van de stad.

Een overzicht van fijne wijken om te wonen in Barcelona

Waar ga je dan wonen? De ene wijk is de andere niet in Barcelona. Niet alleen is de architectuur afhankelijk van waar je woont totaal anders, datzelfde geldt voor de huizenprijzen en de buren waarmee je te maken krijgt. Hieronder een overzicht van de (wat mij betreft) fijnste buurten en districten om te wonen.

Eixample – de grootste wijk van Barcelona
Voordelen: centraal gelegen, veel modernistische bouwwerken, mooie panden, grenzend aan de binnenstad.
Nadelen: druk verkeer en afhankelijk van waar je precies zit veel toerisme.
De prijzen lopen in Eixample sterk uiteen. Aan de Passeig de Gràcia, het hart van het disctrict zijn die torenhoog, terwijl je wat verder uit het centrum van de wijk beter betaalbare woonruimte vindt. In dit artikel lees je alles over ‘blokkenwijk’ Eixample.

La Barceloneta – aan het strand én vlak bij het centrum
Voordelen: de locatie en natuurlijk de nabijheid van het strand.
Nadelen: ’s zomers druk met toeristen, veel gehorige panden.
La Barceloneta is een ontzettend authentieke buurt met veel locals én veel toeristen. De huizenprijzen liggen er relatief hoog en de appartementen behoren tot de allerkleinste in de stad.

Ciutat Vella: El Born, de gotische wijk en El Raval – de binnenstad
Voordelen: sfeervol
Nadelen: toeristisch, geluidsoverlast (‘s nachts) en sommige straten kunnen grimmig aanvoelen.
De prijzen liggen in de multiculturele wijk El Raval een stuk lager dan in andere delen van de stad, maar dat geldt niet voor de gotische buurt ern El Born. Meer lezen over het centrum? Dat kan via deze link.

Gràcia – een dorp in de stad
Voordelen: gezellig, volop barretjes en niet erg toeristisch.
Nadelen: de wijk ligt hoger in de stad, dus wie gaat fietsen moet klimmen.
De appartementen zijn hier over het algemeen genomen wat kleiner en daardoor per vierkante meter wat prijziger. Populaire wijk onder gezinnen en de locals. Lees hier alles over de wijk Gràcia.

Poblenou, Vila Olimpica en Sant Martí – nieuwere wijken vlak bij zee
Voordelen: moderne appartementen, gelegen aan zee, niet toeristisch.
Nadelen: afstand tot het centrum (afhankelijk van waar je precies zit), woningen worden hier steeds duurder. In dit artikel lees je alles over de wijken aan het strand (dus ook La Barceloneta).

Poble-sec – grenzend aan ‘groene long’ Montjuïc
Voordelen: steeds hipper en op Monjuïc ontsnap je aan de drukte van de stad.
Nadelen: niet altijd handig met de fiets, want straten lopen op sommige plekken steil omhoog. De huizen in Poble-sec zijn over het algemeen beter betaalbaar dan elders in de stad. Eerder schreef ik dit artikel over Poble-Sec en Sant Antoni.

Sant Gervasi en Sarria – tussen de stad en de berg Tibidabo
Voordelen: rustige wijken met mooie appartementen en luxe woningen.
Nadelen: de meeste woningen zijn erg duur, afstand tot het centrum of bijvoorbeeld Poblenou is groot. Deze buurten staan echt bekend als de betere buurten van Barcelona.


KRIJG tot €70 KORTING BIJ HELLOFRESH

Sinds kort is HelloFresh ook in Barcelona te bestellen. Met een groot aanbod aan wekelijks wisselende recepten zorgt HelloFresh voor een gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon. Met deze kortingscode HFBCNTIPS krijg je nu tot €70 korting op je eerste 3 maaltijdboxen. Bestellen kan via deze link.


De verhuizing zelf

Tenzij je het denkt te redden met een grote koffer (of twee), is het een idee om je spullen te laten brengen met een verhuiswagen. Er vertrekken regelmatig busjes vanuit Nederland naar Barcelona waar je een paar kubieke meter kunt huren.

Ben je op zoek naar transport tussen Nederland en Barcelona, omdat je gaat emigreren? Of voor je business? Of zou je simpelweg die ene tafel of een koffer vol boeken willen laten overkomen? Dan kan Bryan Paays van Briand je helpen.

Briand is gespecialiseerd in kleine verhuizingen tussen Nederland en Barcelona. Bryan heeft zelf een paar jaar in de Catalaanse hoofdstad gewoond (zo ken ik hem ook) en nu helpt hij alweer vijf jaar Nederlanders met hun verhuizingen van, naar en soms zelfs binnen Barcelona. Bryan werkt met een klein team van enthousiaste zzp’ers en biedt persoonlijke service. De tarieven gaan per type bus en hoeveelheid spullen. De lege plekken worden opgevuld tegen aantrekkelijke prijzen, zodat je bijvoorbeeld ook één doos kunt laten vervoeren.

Werk vinden in Barcelona

Misschien heb je het geluk dat je door je bedrijf in Nederland wordt uitgezonden naar Barcelona, of door een hier gevestigd bedrijf bent benaderd om voor ze te komen werken. Dan is onderstaande informatie voor jou minder interessant. In veel gevallen zal je echter zelf op zoek moeten naar een baan in Barcelona.

Het goede nieuws: er zijn veel internationale bedrijven op zoek naar medewerkers. Vaak is een HBO-opleiding en de beheersing van de Engelse taal genoeg om hier aan de slag te kunnen gaan, bijvoorbeeld als medewerker van een callcenter of in de horeca. De groeimogelijkheden binnen zo’n bedrijf zijn in sommige gevallen aantrekkelijk, omdat de doorloop van personeel snel is: veel mensen blijven één of twee jaar in Barcelona en keren dan weer terug naar huis.

Bekende bedrijven in Barcelona die vaak op zoek zijn naar Europese werknemers, zijn bijvoorbeeld Newco Communications, Teleperformance, Sellbytell en HP en Booking.

Ook adviseer ik je de website van het NBSO (de Nederlandse handelsafdeling van het consulaat) in de gaten te houden voor interessante vacatures. Ook kun je je aanmelden voor de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona. Daar worden ook regelmatig vacatures geplaatst en je kunt hier ook zelf een oproep plaatsen.

Om je kansen op de Spaanse arbeidsmarkt te vergroten, is het slim de Spaanse taal te leren. Als je ook je best doet om de Catalaanse taal onder de knie te krijgen, heb je bij veel Catalanen een streepje voor.

Let op: om in Barcelona aan het werk te kunnen, moet je een aantal zaken regelen, zoals je NIE, inschrijving bij de Seguridad Social etc.. Heb je geen tijd of zin om dit zelf uit te zoeken en te regelen, dan kun je er ook een bedrijf voor inschakelen.

Hier vind je nog extra informatie en tips over werken in Spanje. Ook op de website Working Adventures staat ook veel info en wekelijks veel nieuwe vacatures in heel Spanje, waaronder ook Barcelona.

Salarissen

Houd er rekening mee dat de salarissen in Spanje gemiddeld een stuk lager liggen dan in Nederland. Starters mogen al blij zijn als ze maandelijks duizend euro over houden bij een 40-urige werkweek. Het minimumloon voor 2022 is vastgesteld op 1000 euro (met veertien salarissen per jaar). Daartegenover staat dat bepaalde zaken zoals uiteten gaan, een taxi nemen en het openbaar vervoer in Barcelona wel goedkoper zijn. De huurprijzen en producten in de supermarkt zijn echter weer niet veel voordeliger dan in Nederland.

Spaanse werktijden

Anders dan in Nederland, wordt bij de meeste bedrijven in Barcelona niet tussen 9 en 17 uur gewerkt. De werkdag begint hier vaak nét iets later, om half 10 en gaat vaak door tot een uur of half zeven. Tussen de middag is minstens een uur lunchpauze heel gewoon. Voor een Spanjaard is het not done om even snel wat boterhammen weg te werken achter je bureau, en hier neemt men dan ook alle tijd voor de lunch. Veel medewerkers gaan rond 14.00 uur de deur uit om samen ergens te lunchen.

Let bij het zoeken naar een baan op de termen ‘horario partido’ en ‘horario seguido’. In het eerste geval werk je in feite twee shifts van vier uur met een paar uur ertussen en in het tweede geval werk je de hele werkdag achter elkaar door. Met name in de horeca komt ‘horario partido’ veel voor.

NIE-nummer

Je zult er misschien wel van gehoord hebben: het NIE-nummer (Número de Identidad Extranjero). Je hebt dit nummer vaak nodig, bijvoorbeeld om een verzekering af te sluiten of een bankrekening te openen, maar ook om naar de dokter te kunnen gaan. En natuurlijk heb je het nummer nodig als je in Spanje wilt werken.

Helaas is het niet eenvoudig om aan dit NIE-nummer te komen. Je kunt het zelf regelen, maar de ervaring is dat dit vaak een ontzettend gedoe is en tot veel frustratie leidt. Veel mensen kiezen er daarom voor om een bedrijf de aanvraag te laten doen. Een betrouwbaar bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb is NIE.CAT. Zij kunnen de afspraak voor je maken, regelen het papierwerk en gaan met je mee naar de afspraak. Ook krijg ik altijd te horen dat zij je bovengemiddeld snel aan een NIE-nummer kunnen helpen. Aanrader dus.

In dit artikel over emigreren heb ik alle manieren om een NIE aan te vragen duidelijk uitgelegd.

Medische zorg regelen

Natuurlijk moet je ook bij een dokter terecht kunnen als je onverhoopt ziek wordt. Als je een Spaanse baan hebt en op die manier bijdraagt aan de zorgkostesn dan kun je naar het CAP, dit is de gratis huisartsenpost van de gemeente. Veel mensen kiezen er echter voor om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Hiermee kun je naar privéklinieken en hier zijn de wachttijden vaak veel minder lang. Ook zijn er hier dokters, tandartsen en fysiotherapeuten beschikbaar die Engels en zelfs Nederlands spreken. Een voorbeeld van een kliniek waar Nederlandstalige doktoren en tandartsen werken is Turó Park Kliniek. Bekijk hun website voor meer info.

Transport en vervoer

Een individuele reiskaart met tien ritten (combinatieticket voor bus, metro, tram en trein, de T-casual) kost €11,35 en is te koop op elk metro-, trein-, en tramstation. Een maandkaart (de T-usual) waarmee je onbeperkt kunt reizen kost €20. Ik raad je aan om de T-usual te kopen als je hier woont en regelmatig van het OV gebruik wil maken want deze is qua prijs dus erg voordelig. Meer informatie over OV-tarieven vind je hier.

Een goed idee is om een tweedehands fiets te kopen. Kosten? Bij El Ciclo bieden wij (El Ciclo is mijn familiebedrijf) tweedehands fietsen vanaf €80. Een goed slot heb je vanaf ongeveer €30. Voordeel is dat je fiets en sloten na je stage weer zou kunnen doorverkopen. Bij El Ciclo kopen we trouwens ook fietsen terug.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis