Geschreven door Annebeth Vis, +20 jaar local in Barcelona.
Download ook mijn gratis Barcelonatips app
Sinds de Olympische Spelen van 1992 en de daarop volgende Paralympische Spelen, is Barcelona steeds toegankelijker geworden voor mensen met een fysieke beperking. Of je nu (tijdelijk) wat slecht ter been bent of je je misschien altijd per rolstoel moet verplaatsen, er zijn in de stad veel – en steeds meer! – mogelijkheden om een ideale stedentrip te beleven.
Inhoud
Van en naar het vliegveld
De blauwe Aerobus is een prima middel om van het vliegveld naar het stadscentrum te komen. Alle bussen beschikken over automatische rolstoelhellingen en in het voertuig zelf zijn plaatsen gereserveerd voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Een kaartje kost 6 euro en de bus vertrekt van zowel Terminal 1 als 2 meerdere keren per uur. Eindpunt is het centrale Plaça Catalunya, maar de bus stopt ook bij Plaça Espanya en Plaça Universitat.
Wil je liever recht voor de deur van je logeeradres worden afgezet? Dan kan een taxi(busje) een uitkomst zijn. Een gewone taxi is niet per se aan te raden. De taxi’s op het vliegveld sluiten achter elkaar aan op een standplaats en het is de bedoeling dat reizigers bij de eerstvolgende in de rij instappen. Heb je een aangepaste taxi nodig, dan kun je er dus beter een van te voren reserveren. Dat kan bijvoorbeeld bij Taxi Amic (tel. +34 93 420 8088) of Transporte adaptado ([email protected]).
Dé Barcelona voordeelpas
Inclusief Sagrada Família, Park Güell + Hop-on Hop-off (24/48 uur) of Casa Milà of Casa Batlló & meer.
Hotels
Met name in de oudere wijken als El Born en Gótico zijn hotels vaak niet bepaald rolstoelvriendelijk (denk: geen lift, kleine badkamers en gelegen in smalle straatjes vol hobbelige stenen).
Op zoek naar een degelijke verblijfplaats waar rekening wordt gehouden met je beperking? Dan is het Ayre Hotel Gran Via een goede optie. Het hotel ligt op een steenworp afstand van de halte Plaça d’Espanya, waar de Aerobus van en naar het vliegveld stopt. Ook Hotel Midmost bij de halte Plaça Catalunya is een fijne optie. Andere mogelijkheden zijn:
AB Viladomat
Viladomat 197
Centraal gelegen, ruim hotel
Metro: Hospital Clínic en Estació de Sants
Boek dit hotel
Hotel Paral.lel
Poeta Cabanyes, 5-7
Modern hotel in de leuke wijk Poble-sec.
Metro: Paral.lel
Boek dit hotel
Attica 21 Barcelona Mar
C/ Provençals, 10
Comfortabel hotel in de rustige wijk Sant Martí.
Metro: Selva de Mar
Boek dit hotel
Hotel Lleo
C/ Pelai, 22-24
Centraal gelegen, ruime kamers.
Metro: Universitat
Boek dit hotel
Openbaar vervoer
Bus
De stadsbussen zijn ideaal voor rolstoelgebruikers. Alle voertuigen beschikken over automatische hellingen waardoor je zonder al te veel gedoe naar binnen kunt. In de bus zelf zijn standaard plaatsen gereserveerd voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen.
Metro
In tegenstelling tot de bus is de metro in Barcelona (nog) niet 100% ingesteld op de mindervalide gebruiker. Zo hebben de volgende metrostations geen lift en is het dus niet aan re raden hier uit te stappen als je slecht ter been bent:
- Plaça de Sants
- Espanya
- Urquinaona
- Clot (Lijn 1 heeft geen lift. Lijn 2 daarentegen wel)
- Espanya
- Maragall
- Verdaguer
- Ciutadella-Vila Olímpica
- Virrei Amat
Tram
Heel uitgebreid is het tramnetwerk van Barcelona niet, maar voor wie in de buurt van de langste straat van Barcelona, de Avenida Diagonal, moet zijn, is dit een prima optie. De trams zijn altijd toegankelijk voor mensen met een rolstoel.
Funicular
De Funicular is een kabelspoorweg die metrostation Paral.lel verbindt met de stadsheuvel Montjuïc. Het treintje behoort tot het openbaar vervoer van de gemeente en je kunt er dus in met hetzelfde kaartje dat je ook voor metro, bus en tram gebruikt. Let op: mensen met een rolstoel moeten voorin instappen.
Telefêric
De Telefèric (kabelbaan) naar Montjuïc is, tenzij je een kleine rolstoel hebt en het niet erg vindt om erg krap te zitten, niet aan te raden. Wie naar de Montjuïc wil, kan beter gebruikmaken van de Funicular of de stadsbus.
TIP: lees ook mijn artikel met alle info en tips over het openbaar vervoer in Barcelona en de meest handige en voordelige tickets.
Toeristische attracties
Over het algemeen zijn de bekendste toeristische attracties in Barcelona goed toegankelijk met een rolstoel, maar uiteraard zijn ook hier verschillen te ontdekken. Een selectie:
Bus Turistic
De Hop-on Hop-off bus leidt je langs de hoogtepunten van de stad. Je kunt bij elke stop uitstappen, maar er ook voor kiezen om in de bus te blijven en je middels een koptelefoon alles over de stad te laten vertellen. Rolstoelgebruikers kunnen door de achterdeur naar binnen. Op de benedenverdieping van de bus is een plaats gereserveerd.
Rolstoelvriendeijkheid: top
Klik hier voor meer info en tickets
Santa María del Mar
Het plein en de straatjes rondom de ‘Kathedraal van de Zee’ zijn niet bepaald geschikt voor rolstoelgebruikers en de kerk binnenkomen lijkt ook een hele uitdaging als je voor de hoofdingang staat. Maar er is ook goed nieuws: aan de zijkant vind je een rolstoelvriendelijke ingang. Het dak bezoeken is met een rolstoel niet mogelijk.
Rolstoelvriendelijkheid: medium
Klik hier voor meer info en toegangskaartjes
Picassomuseum
Ook het gebied rondom het Picassomuseum is vanwege de kinderkopjes op de straat niet ideaal, maar eenmaal binnen is het, op een drempeltje na, goed te doen. Vraag bij het kopen van je ticket wel of er iemand kan helpen met de lift.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk
Klik hier voor meer info en toegangskaarten
Parc de la Ciutadella
De paden van het grote stadspark aan de rand van de wijk El Born zijn bedekt met gravel, dus niet voor elke rolstoel even prettig. Als je banden tegen een stootje kunnen moet het echter geen probleem zijn. Houd rekening met kleine drempeltjes bij de toegangspoorten.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk
Klik hier voor meer info
Het strand
Bij een stedentrip naar Barcelona hoort natuurlijk ook een bezoekje aan het strand. Langs de hele boulevard, tussen hotel W en Platja Marbella, ligt een verhard trottoir, dus de hele kust is goed te bereiken. Wil je het zandstrand op, dan heb je bij elk strand de mogelijkheid om naar beneden te gaan. Zoek naar de houten loopplanken als je zo dicht mogelijk bij de zee wilt komen. De gemeente beidt op de stranden ‘Barceloneta’ en ‘Nova Icària’ een service om te helpen het water in te komen, bekijk deze website voor meer informatie daarover.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk tot goed
Klik hier voor meer info
Poble Espanyol
Poble Espanyol is slechts deels en over het algemeen slecht toegankelijk. Wat ons betreft geen aanrader dus, maar gelukkig zijn er in de stad leukere bezienswaardigheden.
Rolstoelvriendelijkheid: slecht
Klik hier voor meer info
Casa Milà
‘La Pedrera’, of ‘De Steengroeve’, zoals Gaudí’s Casa Milà ook wel wordt genoemd, kost ook wat moeite. Vraag of je gebruik kunt maken van de oude lift, die normaal gesproken niet meer wordt gebruikt door toeristen.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk
Klik hier voor meer info en toegangskaarten
Casa Batlló
Het andere bekende prachtwerk van Gaudí Casa Batlló is voor het grootste deel goed met een rolstoel te bezichtigen. De lift is erg smal en zal dus niet voor elke rolstoel toegankelijk zijn. Hiervoor leent het museum speciale kleinere rolstoelen uit. De meeste delen van het huis zijn goed toegankelijk, andere delen wat lastiger.
Rolstoelvriendelijkheid: goed
Klik hier voor meer info en toegangskaarten
Sagrada Família
Rolstoelgebruikers, mindervaliden en gehandicapten met een handicap van meer dan 65% kunnen op vertoon van hun medische documentatie ook gratis de Sagrada Família bezoeken. Over het algemeen hoef je met een rolstoel ook niet in de rij te wachten. Een nadeel is dat je niet de torens kunt bezoeken, maar de rest van het bouwwerk is prima toegankelijk. Ook het gebied rondom de kerk is met een rolstoel goed te bereiken.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk tot goed.
Klik hier voor meer info en toegangskaarten
La Boquería
Op Spanje’s grootste versmarkt is het altijd druk en in het hoogseizoen raden we rolstoelgebruikers dan ook aan om niet midden op de dag te komen. Vanaf een uurtje of elf kom je hier lopend al nauwelijks doorheen, laat staan met een rolstoel. Het makkelijkst is om je met een taxi af te laten zetten aan de kant van de Rambla, omdat de andere kant moeilijk toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer.
Rolstoelvriendelijkheid: redelijk.
Klik hier voor meer info
MACBA
Het museum voor hedendaagse kunst is misschien wel de meest rolstoelvriendelijke plek van Barcelona. Zowel het plein er omheen, als de ‘oprit’ ernaartoe en het museum zelf zijn bijzonder geschikt voor rolstoelgebruikers. Skaters uit de hele stad maken dankbaar gebruik van de fijne hellingen.
Rolstoelvriendelijkheid: top.
Klik hier voor meer info en kortingskaartjes
Park Guëll
Een groot gedeelte van Gaudí’s stadstuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige delen zijn wat lastiger vanwege de hoogteverschillen. Ik raad aan om het park in gezelschap van een reisgenoot te bezoeken wanneer je in een rolstoel zit. De meest handige ingang is die aan de kant van de Carretera del Carmen. Hier zijn speciale parkeerplaatsen en is voldoende ruimte. Ook stoppen de bussen (24 en 92) hier. Het museum in het park is gratis toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar vanwege het gebrek aan een lift kun je alleen de begane grond bezoeken.
Rolstoelvriendelijkheid: slecht tot redelijk.
Klik hier voor meer info
Toiletten
Helaas barst Barcelona niet van de openbare toiletten die zijn aangepast op bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Dit vereist dus helaas wat planning, het handigst is om de toiletbezoeken bij de grote attracties en grotere restaurants te plannen. Deze hebben over het algemeen wel aangepaste toiletten.
Wat leuk, je bent tot hier gekomen!
Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.
Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!
Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis