Poble Espanyol

Op stadsheuvel Montjuïc ligt het ‘Spaanse Dorp’. Poble Espanyol is een openluchtmuseum waar de typische bouwstijlen uit verschillende Spaanse regio’s en provincies te bezichtigen zijn.


Tickets & Tours

Poble Espanyol werd aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1929, die grotendeels gehouden werd op de Montjuïc. Het dorp bestaat uit 117 replica’s van bestaande gebouwen uit heel Spanje. Op La Rioja en de Canarische Eilanden na, zijn alle autonome regio’s vertegenwoordigd.

Geschiedenis Poble Espanyol

In 1927 maakten de architecten Ramon Reventós en Francesc Folguera samen met kunstenaars Xavier Nogúes en Miquel Utrillo in een gloednieuwe auto een lange rondreis door Spanje. Ze bezochten liefst 1.600 steden en dorpen en namen ondertussen honderden foto’s, maakten notities en tekenden er op los. Het resultaat: Poble Espanyol, een authentiek Spaans dorp met replica’s van straten, kerken, pleinen uit verschillende Spaanse regio’s.

Tijdens de Wereldexpo, tussen mei 1929 en januari 1930, werden er in Poble Espanyol evenementen gehouden als feesten, wedstrijden, stierengevechten en voorstellingen van regionale dansen. Het dorp trok zoveel enthousiaste bezoekers dat de gemeenteraad van Barcelona na de Wereldtentoonstelling besloot om het niet te slopen, wat aanvankelijk wel het plan was geweest.

poble espanyol
De entree van Poble Espanyol

Maar de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) veranderde een hoop. Poble Espanyol werd in deze periode tijdelijk gebruikt als interneringskamp voor gevangenen. Na de oorlog gebruikten aanhangers van dictator Franco het dorp om anti-Catalaanse boodschappen te verspreiden en bleef er van het oorspronkelijk Poble Espanyol niet veel meer over.

Vanaf het einde van de jaren ’50 tot aan het begin van de jaren ’70 deed de gemeente Barcelona er van alles aan om Poble Espanyol nieuw leven in te blazen. Er werden renovatiewerkzaamheden verricht en verschillende festivals georganiseerd, maar dat bleek niet genoeg om het dorp te ontdoen van het imago van verval en verwaarlozing dat in de voorgaande jaren was ontstaan.

Meer toeristen

De directie van het dorp besloot in 1986 om een belangrijke verandering door te voeren. Veel gebouwen werden in hun oorspronkelijke staat hersteld en er werden binnen Poble Espanyol nieuwe plekken gecreëerd, waaronder horecagelegenheden. Het doel: meer toeristen trekken. En dat lukte. De 600.000 bezoekers van 1987 waren er twee jaar later bijna één miljoen.

Desondanks kreeg het dorp de financiën niet op orde en de gemeente Barcelona vreesde dat het een aflopende zaak zou zijn. De redding kwam in 1996 van een groep ondernemers, die Poble Espanyol ging managen. In die nieuwe fase werd er niet alleen architectuur toegevoegd, maar kwamen er ook andere trekpleisters bij, zoals ambachtslieden en hedendaagse kunst.

Kaarten kopen voor Poble Espanyol
Ben je van plan om Poble Espanyol te bezoeken, bestel dan alvast je kaarten in het Nederlands via Tiqets. Bestellen is heel eenvoudig en met je uitgeprinte tickets of die op je smartphone, kun je zo naar binnen. Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar betalen €11,70 en jongere kinderen €6,30. Een kaartje inclusief videogids kost €16,20.
Je kunt er ook voor kiezen om Poble Espanyol in de avond te bezoeken. Dan betaal je via Tiqets €6,30.

Architectuur Poble Espanyol

Poble Espanyol heeft een oppervlakte van 49.000 vierkante meter, waar 117 architectonische bouwwerken op schaal te bezichtigen zijn. Architect Puig i Cadafalch (van onder andere Casa Amatller aan de Passeig de Gràcia) had een belangrijke bijdrage bij de ontwikkeling van de plannen, maar de plannen werden uiteindelijk uitgevoerd door de architecten Francesc Folguera en Ramon Reventós, in samenwerking met kunstcriticus Miquel Utrillo en schilder Xavier Nogúes.

Een selectie van de 117 gebouwen

 • Gemeentehuis van Sigüenza (Guadalajara, Castilië-La Mancha)
 • Casa de Águila (Santillana del Mar, Cantabrië)
 • Paleis van Álava-Esquivel (Vitorio, Baskenland)
 • Kerk van Santo Ángel (Córdoba, Andalusië)
 • Vallei van Roncal (Navarra)
 • Puerta de San Vicente (Ávila Castilië en Leon)
 • Ambacht, gastronomie en kunst

  In het dorp zitten verschillende ateliers en winkels van meer dan twintig lokale ambachtslieden die hun handgemaakte spulletjes hier verkopen. Wie op zoek is naar een heel Spaans cadeautje voor zichzelf of souvenirtje voor het thuisfront, moet hier kunnen slagen. De winkeltjes zijn 365 dagen per jaar open. Vaak heb je de optie om producten te laten personaliseren en als het te groot is om mee in je koffer te nemen, kan het in de meeste gevallen (tegen betaling, dat wel) worden thuisbezorgd.

  poble espanyol
  Een glasblazerij in Poble Espanyol

  Gek op de Spaanse keuken? Ook dan zit je in Poble Espanyol goed. Spaanse hammen en kazen, specialiteiten uit verschillende Spaanse regio’s, chocolade, brood, wijn, olie, ze hebben het allemaal!
  En de shopervaring wordt net wat relaxter doordat er in het dorp geen gemotoriseerd verkeer rijdt en je dus gewoon rustig over straat kunt slenteren.

  In 2001 opende in Poble Espanyol de Fundación Fran Laurel, een museum van kunstverzamelaar Francisco Daurella. Er zijn permanente en tijdelijke exposities van schilderijen, tekeningen, keramiek en sculpturen. Omdat de ruimte te klein werd, werd er in 2004 een sculpturentuin aangelegd. In totaal kun je hier zo’n 300 werken bekijken van meer dan tachtig kunstenaars.

  Uitgaan in Poble Espanyol

  Ook zijn er in Poble Espanyol heel wat restaurants gevestigd. Tot onze favorieten behoren La Font de Prades (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13-27) en Granja Rivero (C/Caballeros 15).

  Het terrein wordt regelmatig gebruikt voor festivals en concerten, zoals het populaire feest Brunch in the City (elke zondag in het voor- en najaar op het Plaza Mayor aan de Avenida Francesc Ferrer i Guardia 13). Ook zit er de beroemde en hippe openluchtdiscotheek La Terrazza.

  Wij vinden Poble Espanyol bovenal toeristisch, maar dat neemt niet weg dat het een gezellig ‘dorp’ is op een bevoorrechte locatie. Het échte, authentieke Barcelona zul je er alleen niet vinden. Zeker als uitje met kinderen is het dorp de moeite waard.

  Persoonlijke tips

 • De rode lijn van de Hop on Hop off bus komt ook langs Poble Espanyol. Als je beide attracties wilt doen, combineer ze dan op één dag!
 • Je kunt er gratis naar binnen als je een kaartje hebt voor de flamenco-dinershow bij Tablao Carmen en ook als je gaat stappen in La Terrazza.
 • poble espanyol
  De Hop on Hop off bus (rode lijn) rijdt langs de Puerta de San Vicente in Poble Espanyol.

  Praktische info

  Openingstijden: Maandag van 9.00 tot 20.00 uur, di-wo-do en zo van 9.00 tot 00.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 3.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 4.00 uur.
  Prijs: Een entreekaartje voor volwassenen kost €13 (€17,50 met videogids). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegangsprijs €7, voor studenten €10 en voor 65-plussers €9. Na acht uur ’s avonds kan iedereen voor 7 euro naar binnen.

  Hoe kom je bij Poble Espanyol?

  Metro: L1 of L3 tot Espanya
  Bus: Lijn 13, 23 of 150 tot aan de halte Poble Espanyol.
  Hop on Hop off bus tot aan halte Poble Espanyol.

  Adres & plattegrond

  Poble Espanyol
  Avinguda Francesc Ferrer i Guardia 13
  08038 Barcelona
  Metro: L1L3
  De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen