Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is ondergebracht in het Palau Nacional, een imposant paleis op de heuvel de Montjuïc. Het MNAC is wereldwijd een van de meest prestigieuze musea als het gaat om romaanse kunst, maar je komt er ook talrijke andere stromingen tegen.


Tickets & Tours

De uitgebreide collectie maakt van het MNAC een museum dat absoluut de moeite waard is voor kunstliefhebbers. Wij vinden de bevoorrechte locatie trouwens ook een goede reden om langs te gaan, je hebt een fantastisch uitzicht over Barcelona!

Tickets kopen voor het MNAC
Via Barcelona Turisme kun je alvast tickets kopen voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Reguliere entreekaarten kosten €12.

De museumcollectie van het MNAC

MNAC museum collectie Barcelona

Het MNAC is een van de betere kunstmusea in Barcelona. De collectie is ontzettend uitgebreid en slechts een deel ervan is ook daadwerkelijk in het museum te bewonderen. Centraal staat de Catalaanse kunst, door de eeuwen heen en in alle mogelijke vormen, van religieuze kunstwerken tot aan fotografie.

De romaanse muurschilderingen uit de 11e tot 13e eeuw zijn grotendeels afkomstig uit Catalaanse bergdorpen in de Pyreneeën. Doordat de fresco’s nog voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werden overgebracht naar het museum, hebben zij de aanvallen op de kerken tussen 1936 en 1939 overleefd. De collectie romaanse muurschilderingen is een van de belangrijkste ter wereld.

MNAC museum Barcelona paleis
De indrukwekkend mooie koepel in het paleis vanaf de binnenkant.

Naast de romaanse kunst, kom je in het MNAC ook andere stromingen uit het verleden tegen, zoals de gotiek, renaissance, barok, het neoclassicisme, de romantiek, het realisme en moderne kunst, waarbinnen het noucentisme en modernisme vallen. In die laatste categorie kun je werken bekijken van onder andere Antoni Gaudí en kunstschilder Ramón Casas. Ook heeft het MNAC een grote collectie foto’s uit de 19e en 20ste eeuw. Liefhebbers van écht oude dingen zullen zich vergapen aan de munten uit de zesde eeuw voor Christus. Er zijn ook wisselende exposities die tijdelijk te zien zijn.

MNAC museum Barcelona kunst

Het paleis en de locatie

Het Palau Nacional (Nationaal Paleis) werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling, die in 1929 in Barcelona gehouden werd. De Wereldtentoonstelling werd gehouden op de Montjuïc en officieel geopend met de fonteinenshow aan de voet van het paleis, anno 2016 een belangrijke toeristische trekpleister. Het paleis, in classicistische stijl geïnspireerd op de Spaanse Renaissance, was de hoofdlocatie tijdens het evenement.

De paleis werd gebouwd op een bevoorrechte locatie. Vanaf het terras voor de ingang heb je een fantastisch uitzicht op de stad. Ook ’s avonds is het uitzicht op een verlicht Barcelona vanaf deze plek erg bijzonder. Het terras is ook een geweldige plek om de fonteinenshow te bekijken. In de zomer blijft het terras geopend tot middernacht.

Mnac terras
Heerlijk terras met uitzicht.

Overigens bevindt zich in het museum ook nog een terras, twee verdiepingen hoger. Je betaalt hiervoor twee euro entree. Met je kaartje kun je met de lift omhoog, waarna je nog een aantal trappen neemt. Eenmaal boven heb het een geweldig uitzicht en kun je een rondje maken over het dak van het paleis. Je komt via de achterkant weer naar beneden en ziet zo ook nog het een en ander van het Palau Nacional zelf. Als je een gewoon entreekaartje koopt voor het museum, kun je daarmee ook het dakterras op. Zeer de moeite waard!

Dakterras MNAC uitzicht BarcelonaEen zo mogelijk nog beter uitzicht heb je vanaf het dakterras.

Persoonlijke tips

 • Als je van plan bent om meer dan drie kunstmusea te bezoeken in Barcelona, dan kun je met het ArTicket een stuk goedkoper uit zijn. Je kunt ‘m via deze link met 5% korting bestellen.
 • Je kunt het MNAC ook gratis bezoeken op iedere zaterdag vanaf 15.00 uur en op eerste zondag van de maand (geopend tot 15.00 op zondag). In dit handige overzicht kun je alle musea zien die op bepaalde dagen gratis te bezoeken zijn.
 • Een bezoek aan het MNAC laat zich ook goed combineren met de Magische Fonteinenshow die voor het paleis gehouden wordt.

Praktische info

Openingstijden:

 • Mei t/m september van dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 en 20.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur.
 • Oktober t/m april van dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 en 18.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur.
 • Gesloten op maandag (behalve als die op een feestdag valt), nieuwjaarsdag, 1 mei en eerste kerstdag.

Prijzen

  • Entreekaartjes kosten €12. Kinderen tot 16 jaar oud en 65-plussers mogen gratis naar binnen.
  • Met de Barcelona Card heb je ook toegang tot het Mnac, klik hier voor informatie.
  • Heb je een kaartje voor de Bus Turístic of City Tour Barcelona, dan krijg je 20% korting.
  • Er bestaat ook een combi-kaartje Mnac/Poble Espanyol, voor €19.
  • Wil je het gebouw zelf bezoeken of over de stad uitkijken vanaf het gave dakterras, dan betaal je €2.
  • Voor de tijdelijke exposities betaal je tussen de €6 en €8.
  • Je kunt een audio guide huren (in het Engels) voor €4.

Zo kom je er
Om bij het MNAC te komen kun je de metro nemen naar Plaça d’Espanya (groene of rode lijn). De wandeling naar het paleis is mooi, langs het beursgebouw en de fonteinen, maar houd rekening met een flinke klim. Als je daar geen zin in hebt, ga dan op zoek naar de roltrappen, want die zijn er gelukkig ook! De eerste roltrappen kun je niet missen, maar als je ze niet ontdekt als je al wat hoger zit, ga dan (als je met je hoofd richting het museum staat) naar links, dan kom je ze vanzelf tegen.

Je kunt ook met de funicular de Montjuic vanaf metrohalte Paral.el (groene lijn) naar het museum. Hiervoor kun je je gewone metrokaartje gebruiken en je bent dan meteen in de buurt van Poble Espanyol en het Miró museum, mocht je die musea ook willen bezoeken!

Een andere mogelijkheid is om bij het museum uit te stappen als je met de Hop-on-Hop-off bus gaat of bus 55 nemen, die stopt voor het museum.

Mocht je met de auto zijn, de parkeerplaats bij het museum is gratis voor bezoekers. Met een elektrische fiets kun je er makkelijk komen en ben je met een gewone fiets, zet die dan goed op slot op Plaça d’Espanya bij een van de fietsparkeerrekken en ga te voet verder.

Adres & plattegrond

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona
Metro: L1L3
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen