Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is gehuisvest in het imposante Palau Nacional op de Montjuïc-heuvel, gebouwd in 1929. Het is wereldwijd een vooraanstaand museum voor Catalaanse kunst, maar biedt ook andere kunststromingen. De uitgebreide collectie maakt het een must-visit voor kunstliefhebbers, en de locatie biedt een prachtig uitzicht over Barcelona. 

Nu reserveren

Museo Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)Tickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €11,40 Nu online reserveren
AdresParc de Montjuïc
Openbaar vervoer / metroMetro: Espanya (L1 en L3)
OpeningstijdenMei - september (dinsdag tot en met zaterdag): 10.00 - 20.00 uur
Oktober - april (dinsdag tot en met zaterdag): 10.00 en 18.00 uur
Zon- en feestdagen: 10.00 - 15.00

Inhoud

In het kort: wat is het MNAC en waarom zou je dit kunstmuseum bezoeken?

Voor kunstliefhebbers is het Museu Nacional d’Art de Catalunya een absolute aanrader. Hier vind je de grootste collectie Catalaanse kunst bij elkaar. Bovendien is het museum gehuisvest in een prachtig paleis. Je kunt hier uren ronddwalen. Niet voor niets bezoeken veel mensen het MNAC meerdere malen.

Ook als je niet naar binnen gaat, zou ik je aanraden om hier een kijkje te nemen. Vanaf het terras voor de ingang heb je een mooi uitzicht: een topplek voor een kop koffie. En hier vinden ook de fonteinshows van de Magische Fontein plaats.

Tickets kopen voor het MNAC
Via deze link kun je met korting tickets kopen voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Plan je bezoek aan het MNAC

Als je het Museum voor Catalaanse Kunst wil bezoeken, raad ik ten eerste aan hier de tijd voor te nemen. Je doet er al even over om er te komen en eenmaal ter plekke is er zoveel te doen, dat je dat echt niet in een uurtje redt. Natuurlijk kun je delen van het museum overslaan, maar een paar uur ben je zo wel zoet. Handig om te weten: het MNAC is regelmatig gratis te bezoeken. Verderop bij de praktische informatie, openingstijden en prijzen, kun je precies lezen wanneer.

Op een hete dag is de wandeling vanaf Plaça Espanya en de klim naar boven misschien afzien. Neem de roltrap, raden wij aan. Voordeel is dat het eenmaal binnen heerlijk koel is.

Omdat het MNAC zo enorm groot is, is het er binnenin nooit echt te druk. Wat dat betreft maakt het dus niet veel uit wanneer je het MNAC bezoekt.

De fonteinshow vindt plaats aan het eind van de dag, wil je die na afloop van je bezoek aan het museum zien, dan is het raadzaam om later op de dag te gaan. Een bezoek aan het MNAC laat zich ook uitstekend combineren met een bezoek aan de wijk Poble-sec of de heuvel de Montjuïc.

Tickets MNAC Barcelona

Als je vooraf online je tickets koopt voor het MNAC hoef je niet ter plekke bij de kassa in de rij te staan. Als je van plan ben het MNAC te bezoeken op een moment dat de toegang gratis is, hoef je natuurlijk geen tickets te kopen. Zie de praktische informatie hieronder om na te gaan wanneer je gratis naar het MNAC kunt.

1. Basis ticket
Koop hier je ticket.
Je betaalt nu geen €12, maar €11,40. Voor kinderen onder de 16 en gepensioneerden is de toegang tot het MNAC altijd gratis.

Nu reserveren

2. ArTicket
Wie een ArTicket koopt, kan hiermee gratis het MNAC bezoeken (en nog 4 andere musea) op elke dag en tijdstip naar keuze.

Nu reserveren

3. Barcelona Card
Met de Barcelona Card kun je gratis naar bepaalde musea en heb je toegang tot het openbaar vervoer.

Nu reserveren

Praktische informatie

Openingstijden

  • Mei t/m september van dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 en 20.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur.
  • Oktober t/m april van dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 en 18.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur.
  • Gesloten op maandag (behalve als die op een feestdag valt), nieuwjaarsdag, 1 mei en eerste kerstdag.

Prijzen

Volwassenen: €12 (5% korting als je via deze link online kaarten koopt)
Kinderen tot 16 jaar oud: gratis toegang
Gepensioneerden: gratis toegang
Tijdelijke exposities: €6-€8
Audio guide: €4 (deze dien je los te betalen)
Alleen bezoek aan dakterras: €2
Ben je in het bezit van een ArTicket of Barcelona Card? Dan is de entree gratis

Gratis het MNAC bezoeken

Het MNAC is iedere zaterdag vanaf 15.00 uur gratis te bezoeken. Ook is de entree gratis op de eerste zondag van iedere maand. Daarnaast is de toegang gratis op de volgende data: 12 februari, 18 mei, 11 september en 24 september.

Hoe kom je bij het MNAC Barcelona?

Het MNAC ligt niet op loopafstand van het centrum van Barcelona. Je bent dus iets langer onderweg om er te komen.

Scroll voor het precieze adres en de locatie op de kaart helemaal door naar onder.

Metro: om bij het MNAC te komen kun je de metro nemen naar metrostation Plaça d’Espanya (groene of rode metrolijn, L1 of L3). Hiervandaan is het nog ongeveer twintig minuten lopen via de mooie Avinguda de la Reina Cristina met uitzicht op het paleis. De wandeling naar het paleis is mooi, langs het beursgebouw en de fonteinen, maar houd rekening met een flinke klim. Als je daar geen zin in hebt, ga dan op zoek naar de roltrappen, want die zijn er gelukkig ook! De eerste roltrappen kun je niet missen, maar als je ze niet ontdekt als je al wat hoger zit, ga dan (als je met je hoofd richting het museum staat) naar links, dan kom je ze vanzelf tegen.

Bus: Bij de twee torens van Plaça Espanya (de Venetiaanse torens) is een bushalte. Hier kun je bus 55 of bus 150 nemen, die naar het parkeerterrein achter het MNAC gaan. Zo hoef je niet te lopen.

Taxi: Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen, de snelste en meest makkelijke manier. Vanuit het centrum ben je ongeveer €10 kwijt en vanaf Plaça Espanya een paar euro.

Hop-on hop-off bus: de toeristenbus stopt ook bij het MNAC. Neem hiervoor de rode route.

Je kunt ook met de funicular de Montjuic vanaf metrohalte Paral.el (groene lijn) naar het museum. Hiervoor kun je je gewone metrokaartje gebruiken en je bent dan meteen in de buurt van Poble Espanyol en het Miró museum, mocht je die musea ook willen bezoeken!

Parkeren: mocht je met de auto zijn, de parkeerplaats bij het museum is gratis voor bezoekers.

Fietsen: met een elektrische fiets kun je er makkelijk komen en ben je met een gewone fiets, zet die dan goed op slot op Plaça d’Espanya bij een van de fietsparkeerrekken en ga te voet verder of maak slim gebruik van de roltrappen. Wil je het museum binnengaan: houd er dan rekening mee dat je niet overal je fiets kunt achterlaten en dus misschien even moet zoeken naar een stalling.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan het MNAC?

Of je nu komt voor de kunst, het paleis zelf of het uitzicht: er valt genoeg te beleven bij het MNAC.

De museumcollectie van het MNAC

MNAC museum collectie Barcelona

Het MNAC is een van de betere kunstmusea in Barcelona. De collectie is ontzettend uitgebreid en slechts een deel ervan is ook daadwerkelijk in het museum te bewonderen. Het MNAC beschikt over bijna 250.000 werken! Alles zien is dus niet mogelijk. Centraal staat de Catalaanse kunst, door de eeuwen heen en in alle mogelijke vormen, van religieuze kunstwerken tot aan het modernisme of fotografie.

De romaanse muurschilderingen uit de 11e tot 13e eeuw zijn grotendeels afkomstig uit Catalaanse bergdorpen in de Pyreneeën. Doordat de fresco’s nog voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werden overgebracht naar het museum, hebben zij de aanvallen op de kerken tussen 1936 en 1939 overleefd. De collectie romaanse muurschilderingen is een van de belangrijkste ter wereld en niet voor niets komen mensen uit de hele wereld speciaal naar dit museum om de expositie van romaanse kunst te bezichtigen.

Naast de romaanse kunst, kom je in het MNAC ook andere stromingen uit het verleden tegen, zoals de gotiek, renaissance, barok, het neoclassicisme, de romantiek, het realisme en moderne kunst, waarbinnen het noucentisme en modernisme vallen. In die laatste categorie kun je werken bekijken van onder andere Antoni Gaudí en kunstschilder Ramón Casas. Maar je komt er ook werk tegen van Salvador Dalí, Pablo Picasso en Joan Miró.

Bovendien is sinds 2004 een deel van de collectie van het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid in het MNAC ondergebracht. Het gaat voornamelijk om religieuze schilderingen en beelden van verschillende Europese kunstenaars vanaf de periode van de gotiek tot aan de rococo. In de expositieruimte voor renaissance en barokke kunst kom je daarnaast ook grote internationale namen als  El Greco, Zurbarán, Velázquez en Rubens tegen.

Ook heeft het MNAC een grote collectie foto’s, etsen, affiches en prenten uit de 19e en 20ste eeuw. Wat dacht je bijvoorbeeld van oude edities van Harper’s Bazar, misschien wel het meest beroemde tijdschrift ter wereld? Liefhebbers van écht oude dingen zullen zich vergapen aan de munten uit de zesde eeuw voor Christus. Er zijn ook wisselende exposities die tijdelijk te zien zijn. Hiervoor kun je ook een apart entreekaartje kopen.

Affiches en reclame uit het MNAC

Het paleis Palau Nacional

Het Palau Nacional (Nationaal Paleis) werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling, die in 1929 in Barcelona gehouden werd. De Wereldtentoonstelling werd gehouden op de heuvel de Montjuïc en officieel geopend met de fonteinenshow aan de voet van het paleis, anno 2016 een belangrijke toeristische trekpleister. Het paleis, in classicistische stijl geïnspireerd op de Spaanse Renaissance, was de hoofdlocatie tijdens het evenement.

Met de bouw van het nationale paleis aan de voet van de Montjuïc werd in 1926 begonnen en drie jaar later was het klaar: op tijd voor de opening van de Wereldtentoonstelling. Architect Josep Puig i Cadafalch kreeg de opdracht voor de bouw, maar het militaire bewind van Miguel Primo de Rivera zorgde ervoor dat de leiding over het project overgedragen werd aan de architecten Enric Català i Català en Pedro Cendiya Oscoz, die volgens de bewindsman beter in staat zouden zijn om het bouwwerk een ‘Spaans’ uiterlijk te geven.

Wie niet beter weet, zou onmiddellijk geloven dat het een optrekje van koninklijke huize betreft. Het neoklassieke paleis lijkt qua stijl op de imposante paleizen die door de Europese koninklijke families werden en worden bewoond. Dat effect wordt nog eens versterkt door de fonteinshow onder aan de paleistrappen waarmee de Wereldtentoonstelling destijds werd geopend en die tegenwoordig een belangrijke toeristische trekpleister vormt.

MNAC Barcelona
De indrukwekkend mooie koepel in het paleis vanaf de binnenkant.

Als je het paleis binnen gaat, breng dan ook een bezoek aan de ‘Ovale Zaal’ (Sala Oval). Hier werd destijds de Wereldtentoonstelling officieel geopend door koning Alfonso XIII en koningin Eugenia. Je kunt de zaal ook bezichtigen als je geen entreekaartje koopt en als je ervoor kiest om het dak op te gaan (aanrader!) kom je via deze zaal weer naar beneden. Je kunt zonder entreekaartje trouwens ook ronddwalen in de mooie hal en plaatsnemen op één van de bankjes die hier staan.

Ook prachtig is de Sala de la Cúpula (met de mooie koepel hierboven op de foto), die toegang geeft tot het sjieke restaurant Óleum dat is gevestigd in de oude ‘Troonzaal’, de meest uitbundig gedecoreerde zaal in het paleis. Tot slot is ook de Sala Sert een vermelding waar. Dit is de meest exclusieve zaal van het gebouw. De zaal is vernoemd naar de schilder Josep María Sert omdat de schilderijen die hier hangen, zijn werk zijn, hoewel ze oorspronkelijk niet voor dat doel waren geschilderd. Ze hingen ooit in de balzaal van het woonhuis van Sir Philip Sassoon, een prominente Britse politicus en arriveerden pas in de jaren tachtig van de twintigste eeuw in Barcelona.

Locatie

De paleis werd gebouwd op een bevoorrechte locatie. Vanaf het terras voor de ingang heb je een fantastisch uitzicht op de stad. Ook ‘s avonds is het uitzicht op een verlicht Barcelona vanaf deze plek erg bijzonder. Het terras is ook een geweldige plek om de fonteinenshow te bekijken. In de zomer blijft het terras geopend tot middernacht.

Mnac terras
Heerlijk terras met uitzicht.

Overigens bevindt zich in het museum ook nog een terras, twee verdiepingen hoger. Je betaalt hiervoor twee euro entree. Met je kaartje kun je met de lift omhoog, waarna je nog een aantal trappen neemt. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht en kun je een rondje maken over het dak van het paleis. Je komt via de achterkant weer naar beneden en ziet zo ook nog het een en ander van het Palau Nacional zelf. Als je een gewoon entreekaartje koopt voor het museum, kun je daarmee ook het dakterras op. Zeer de moeite waard!

Uitzicht op het dakterras van MNAC

Een zo mogelijk nog beter uitzicht heb je vanaf het dakterras.

Geschiedenis van het MNAC

  • Vijf jaar na de Wereldtentoonstelling van 1929, in 1934, werd het Palau Nacional de zetel van een kunstmuseum. In het museum waren middeleeuwse kunstwerken te bezichtigen.
  • In 1990 werd het MNAC officieel geopend als Museu Nacional d’Art de Catalunya. De collectie van het museum werd samengevoegd met de collectie van het Museum voor Moderne kunst.
  • In 1996 kreeg het MNAC een afdeling voor fotografie.
  • In 2004 werd een deel van de collectie van het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid in het MNAC ondergebracht.

Persoonlijke tips

  • Als je van plan bent om meer dan drie kunstmusea te bezoeken in Barcelona, dan kun je met het ArTicket een stuk goedkoper uit zijn. Je kunt ‘m via deze link met 5% korting bestellen.
  • Je kunt het MNAC ook gratis bezoeken op iedere zaterdag vanaf 15.00 uur en op eerste zondag van de maand (geopend tot 15.00 op zondag). In dit handige overzicht kun je alle musea zien die op bepaalde dagen gratis te bezoeken zijn.
  • Een bezoek aan het MNAC laat zich ook goed combineren met de Magische Fonteinenshow die voor het paleis gehouden wordt, maar ook met een bezoek aan de heuvel de Montjuïc.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis