Barcelona Airport: het vliegveld van Barcelona

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Barcelona (Aeroport El Prat) wil je natuurlijk zo snel mogelijk richting stad. Gelukkig is dat geen probleem. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Tip: met de Barcelona City Pass krijg je gratis kaartjes voor de Aerobus (van en naar het vliegveld). Meer informatie over deze kortingskaart vind je verderop in dit artikel.

Alle informatie over Barcelona airport op één plek!

De Terminals: T1 en T2

Barcelona Airport heeft twee terminals: de nieuwere terminal T1 en de oude T2. Het is vooral belangrijk om te weten vanaf welke terminal je vertrekt. Dit staat meestal aangegeven op je vliegticket, maar je kunt het ook opzoeken in deze lijst.

In de meeste gevallen zullen reizigers tussen Nederland en Barcelona in de T1 moeten zijn, maar Transavia vliegt vanaf de T2. Heb je een retour Barcelona geboekt bij één en dezelfde vliegmaatschappij: dan vertrek je ook weer vanaf de terminal waar je bent geland.

De T1 werd in 2009 in gebruik genomen en is de mooiste terminal. Hier kun je prima tax free shoppen of een broodje eten. Ook vind je na de douane volop winkels: Mango, Zara, Imaginarium, desigual, Natura, Massimo Dutti, Adidas, Accessorize, Natura en nog veel meer.

De T2 is de oudste terminal en een stuk minder mooi dan de T1, maar je hebt er alles wat je nodig hebt. Je kunt er uitgebreid duty free shoppen, een hapje eten in een van de vele cafetaria’s (of bij de Burger King) en je kunt er winkelen bij Mango, Desigual, Natura en de officiële FC Barcelona-winkel. De Mango en de Natura zitten vlak bij de gate waar de Transavia-vluchten vertrekken. In de aankomsthal staat het dikke paard van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero.

Vanuit Nederland vliegen KLM en Vueling op de T1 en Transavia landt en vertrekt op de T2. Brussels Airlines (vanaf Brussel) en Eurowings (vanaf Düsseldorf) vliegen op de T1.

Je kunt van de ene terminal naar de andere reizen met een gratis shuttle bus, maar houdt er rekening mee dat je zeker een kwartier onderweg bent.

In beide terminals kun je gebruikmaken van gratis wifi.

Vervoer van en naar het vliegveld in Barcelona

Tip: Wil je graag opgehaald worden van het vliegveld?
Bij TaxiLeader kun je nu online een taxi bestellen ».

Het vliegveld Barcelona–El Prat (BCN) ligt 18 kilometer buiten de stad. Met de Aerobus, taxi en trein ben je zo’n 20-30 minuten onderweg naar het centrum, met de stadsbus doe je er iets langer over.

Bus, trein en taxi’s verbinden de luchthaven 24 uur per dag met het centrum van de stad.

Er zijn zes manieren om vanaf Barcelona Airport naar de stad te reizen. Ze staan onder dit overzicht ook één voor één uitgebreid beschreven.

   1. De Aerobus is meestal de snelste manier om vanaf Barcelona Airport snel naar het centrum van de stad te komen. De bus stopt in Barcelona op de volgende plekken: Plaça d’Espanya, Urgell, Plaça Universitat en Plaça Catalunya.
   2. Sinds begin 2016 gaat er ook een metro vanaf beide terminals van El Prat. De nieuwe L9 brengt je naar de stad, maar stopt niet in het centrum, daarvoor moet je overstappen.
   3. De trein kan handig zijn afhankelijk van de terminal waar je aankomt en de wijk waar je verblijft. Als je bijvoorbeeld in de T2 aankomt en je moet naar Passeig de Gràcia of Sants Estació, dan is de trein de beste optie: snel en goedkoop.
   4. Wil je nog sneller en zonder zorgen naar je hotel of appartement, dan kun je ook een taxi nemen.
   5. Er gaat ook een gewone stadsbus, nummer 46. Die doet een stuk langer over de rit dan de Aerobus, maar is iets voordeliger. ’s Nachts kun je de nachtbus nemen. Nitbus 17 rijdt tussen de luchthaven en Plaça Catalunya. Ook deze bus doet er wel wat langer over: houd rekening met drie kwartje tot een uur.
   6. Je kunt natuurlijk ook met de auto van het vliegveld van Barcelona naar de stad. Op de luchthaven kun je een auto huren. Hierbij willen wij wel opmerken dat het niet praktisch is om Barcelona met de auto te bezoeken. Maar wellicht reis je na je stedentrip in de stad verder naar een andere vakantiebestemming en heb je een auto nodig.

Aerobus: de shuttle bus van/naar Barcelona Airport

aerobus bij Plaça Catalunya

Tip: met de Barcelona City Pass krijg je gratis kaartjes voor de Aerobus. Bij de City Pass zitten ook de toegang tot de Sagrada Familia, Park Guell en kaarten voor de hop-on hop-off bus inbegrepen.

De Aerobus is een comfortabele busdienst die het vliegveld van Barcelona met het centrum van de stad verbindt.

In de meeste gevallen is dit de beste manier om van en naar het vliegveld te reizen: de bus is snel, betaalbaar en comfortabel.

Tip: Je kunt je Aerobus tickets voor je vertrek kopen op de website van Aerobus Barcelona. Zo vermijd je de wachtrij en kun je direct de bus instappen!

Tickets voor de Aerobus kosten 5,90 euro voor een enkele reis en 10,20 euro voor een retour. Je kunt ze kopen in de automaat bij de bushalte of direct bij de chauffeur (hou er rekening mee dat grote eurobiljetten, bijvoorbeeld van vijftig, niet worden geaccepteerd). De bus rijdt vanaf 5 uur ’s ochtends tot net na middernacht. Zie hieronder voor de exacte vertrektijden, of kijk voor een actuele dienstregeling en prijzen op de Aerobus website.

De Aerobus rijdt zeven dagen per week, gemiddeld iedere tien minuten. De rit vanaf de luchthaven naar het centrum duurt ongeveer 35 minuten, afhankelijk van de drukte op de weg. Reken ruim, zeker als je een vlucht moet halen.

Waar vertrekt de Aerobus?

Barcelona Airport heeft twee verschillende terminals en daarvoor zijn er ook twee verschillende lijnen:

   • Aerobus A1 rijdt tussen Barcelona en Terminal 1
   • Aerobus A2 rijdt tussen Barcelona en Terminal 2

Zowel Aerobus A1 als A2 rijden via de route Plaça d’Espanya – Gran Vía/Urgell -Plaça Universitat Barcelona binnen en hebben het centrale Plaça Catalunya als eindbestemming.

Wil je van Barcelona naar het vliegveld, dan kun je opstappen op het Plaça Catalunya, Sepúlveda-Urgell of het Plaça d’Espanya.

Hoe laat vertrekt de Aerobus?

De vertrektijden van de bus tussen het vliegveld en het centrum van Barcelona zijn als volgt:

De bus tussen Plaça Catalunya en terminal 1 rijdt tussen 5.00 uur en 6.40 uur en tussen 21.50 en 00.30 elke 10 minuten. Tussen 6.50 en 21.45 uur rijdt de bus naar T1 zelfs om de 5 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten.
Tussen terminal 1 van het vliegveld van Barcelona naar Plaça Catalunya gelden de volgende tijden: tussen 5.35 uur en 7.20 uur en tussen 22.25 en 1.05 uur elke tien minuten en tussen 7.30 en 22.20 uur elke vijf minuten.

De bus tussen Plaça Catalunya en terminal 2 rijden tussen 5.00 uur en 00.30 uur om de tien minuten.
Andersom, dus vanaf het vliegveld T2 naar Plaça Catalunya, vertrekt de eerste bus om 5.35 uur en de laatste om 1.00 uur. Ook in deze richting gaan de bussen om de tien minuten.

Slimme deal: Barcelona City Pass (inclusief tickets voor de Aerobus!)

Sinds kort is er een nieuwe kortingskaart op de markt waarmee je de top attracties van Barcelona kunt zien zonder al teveel geld kwijt te zijn. Met deze Barcelona City Pass krijg je:

 • Gratis toegang tot de Sagrada Familia
 • Gratis ticket voor Park Guëll
 • Gratis Aerobus tickets
 • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
 • 20% korting op attracties, excursies en tours

Als je alleen de hoogtepunten van Barcelona wilt zien kan dit weleens een goed alternatief zijn voor de Barcelona Card. De Barcelona City Pass kost €65 en dat haal je er zeker uit.

Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass ».

Bestel nu meteen de Barcelona City Pass ».

Metro

Sinds februari 2016 is het ook mogelijk om per metro naar het stadscentrum af te reizen. De nieuwe lijn L9 Sud verbindt beide terminals elke 7 minuten – op de drukste momenten elke 4 minuten – met metrostation Zona Universitària, waar je kunt overstappen op de groene lijn (L3).

Onderweg kun je ook bij Torrasa overstappen op de rode lijn (L1), of bij Collblanc op de blauwe lijn (L5). Vanaf Zona Universitària gaat de lijn verder als L9 Nord. Met bijna 50 kilometer is dit de langste metrolijn van Europa.

Het is niet mogelijk om met een normaal metrokaartje gebruik te maken van de dienst. Als je van of naar het vliegveld wilt reizen, koop dan een kaartje à 4,50 euro in een van de automaten bij het metrostation. Je kunt dit kaartje ook kopen als je de L9 al hebt genomen en uitcheckt op het vliegveld. Op die manier hoef je tijdens het overstappen niet ook nog eens op zoek te gaan naar een kaartautomaat.

De ingang naar de metro bevindt zich in Terminal 1 op de begane grond bij de bussen, in Terminal 2 naast het treinstation van Renfe.

Metro ticket automaat barcelona

Trein & Bus

Vanaf Terminal 2 vertrekt ieder half uur een trein (Rodalies) richting Barcelona. Het station op de luchthaven is makkelijk te vinden. Als je het vliegveld vanaf de T2 uitkomt zie je links een loopbrug. Als je die oversteekt, sta je praktisch al op het perron. Je moet hiervoor wel naar de eerste verdieping (waar ook de vertrekhal zit).

Als je aankomt in Terminal 1 is de trein niet raadzaam, omdat je dan eerst met de pendelbus tussen de T1 en de T2 naar Terminal 2 moet reizen en dat kost je extra tijd. Wil je toch de trein nemen, dan kun je gratis gebruik maken van deze pendelbus.

Kaartjes voor de trein koop je in de automaat op het perron. Een los kaartje kost €2,20.

Een tienrittenkaart T10, de Hola BCN Transport Card en de Barcelona Card zijn ook geldig in deze trein. Kijk voor een actuele dienstregeling en prijzen op de website van Renfe Cercanías.

Deze trein – Lijn R2 Norte Aeropuerto – stopt in Barcelona op de volgende stations:

   • Barcelona Airport
   • El Prat de Llobregat
   • Bellvitge
   • Barcelona Sants – (Overstappen mogelijk op Metro L3 en L5)
   • Passeig de Gràcia – (Overstappen mogelijk op Metro L2, L3 en L4)
   • Barcelona Estació de França (geen metrostation)
   • Barcelona-El Clot Aragó – (Overstappen mogelijk op Metro L2)
   • Barcelona – St. Andreu Comtal

Voor de volledigheid vermelden we ook de normale stadsbus nog even – hoewel je in de meeste gevallen beter de Aerobus kunt nemen (een stuk sneller). Stadsbus L46 vertrekt vanaf beide terminals. De bus rijdt naar het Plaça d’Espanya, waar je ook kunt opstappen als je op weg bent naar het vliegveld. Je betaalt iets minder dan met de Aerobus maar bent wel een stuk langer onderweg. Prijs: €2,20.

Taxi

taxi Plaça Catalunya in Barcelona

Tip: Wil je graag opgehaald worden van het vliegveld?
Bij TaxiLeader kun je nu online een taxi bestellen ».

De zwart-gele taxi’s staan direct voor de uitgang van het vliegveld. Taxi’s rijden met de meter.

Een ritje met de taxi van het vliegveld naar het centrum van Barcelona kost meestal tussen de €30 en €35. Per koffer betaal je een toeslag van één euro. De €3,10 toeslag voor het vliegveld zit bij de totaalprijs inbegrepen.

Over het algemeen zijn Barcelonese taxichauffeurs behulpzaam en betrouwbaar. Een bonnetje vragen kan natuurlijk nooit kwaad.

Je kunt ook voor vertrek alvast een taxi reserveren. Voor deze service betaal je een paar euro meer, maar het voordeel is dat je niet hoeft te wachten op een taxi (de chauffeur wacht je op in de aankomsthal) en je dus snel bij je hotel of appartement bent.

Nachtbus

Als de Aerobus en Cercanías-trein niet meer rijden, kun je met de nachtbus N17 van en naar het vliegveld. Deze dienst rijdt iedere twintig minuten tussen Barcelona en de luchthaven (zowel Terminal 1 als 2).

Omdat de bus ook de voorsteden Hospitalet en El Prat de Llobregat aandoet, duurt de rit wel een stuk langer. Reken op ruim drie kwartier.

De Nitbus stopt direct voor het vliegveld. Vertrek je vanuit de stad, stap dan op bij het Plaça Catalunya – de halte bevindt zich aan de Ronda Universitat – of bij het Plaça Universitat, langs de Gran Vía of het Plaça Espanya. Kaartjes à €2,20 zijn te koop bij de chauffeur.

Kijk voor een actuele dienstregeling op de officiële website.

Je kunt in de Nitbus ook gebruik maken van de tienrittenkaart T10, de Hola BCN!-kaart en de Barcelona Card zijn niet geldig in de nachtbus.

Auto huren

Heb je een auto nodig voor je bezoek aan Barcelona of omdat je ook in de omgeving moet zijn en niet alleen in de stad zelf, dan kun je op de luchthaven een auto huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn er gevestigd waaronder Avis, Sixt, Hertz, Budget, Europcar.

De bedrijven hebben een kantoor in Terminal 1 én in Terminal 2, in dat laatste geval twee zelfs, zowel in de grote hal T2B als in de kleinere T2C waar tegenwoordig Easyjet is gevestigd.

Houd er rekening mee dat het met name tijdens het hoogseizoen druk kan zijn bij de autoverhuurbedrijven. Zorg altijd dat je van tevoren reserveert, anders lopen de kosten behoorlijk op. Op de terugweg is het raadzaam extra veel tijd uit te trekken als je de auto ook moet inleveren, omdat je misschien moet wachten.

Sommige autoverhuurbedrijven brengen een extra fee in rekening voor het ophalen en wegbrengen van de huurauto op het vliegveld. Hou daar rekening mee.

Breng je je auto ook weer terug naar het vliegveld en moet je nog tanken omdat je je huurauto met een volle tank moet inleveren? Dat kan. Bij de ingang zul je een tankstation van Galp tegenkomen. Volg de weg richting de terminals en je komt het benzinestation aan je rechterhand tegen. Dit tankstation is altijd geopend. Je kunt de auto ook nog door de autowasstraat rijden, maar deze service is ’s nachts dicht. Open van 7.00 tot 21.30 uur.

shares