Barcelona El prat Airport: het vliegveld van Barcelona

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Barcelona (Aeroport El Prat) wil je natuurlijk zo snel mogelijk richting de stad en genieten van je stedentrip. Gelukkig is dat geen probleem. Ik heb alle mogelijkheden om van airport Barcelona naar de stad te komen voor je op een rij gezet.


Makkelijk en betaalbaar van het vliegveld naar het centrum van Barcelona met de Aerobus

  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands
  • Slimme deal: boek Aerobus + Sagrada Família + Park Güell ineen
Ik wil die deal!

Inhoud

Overzicht vervoersopties

VervoersoptieVoordelen
Aerobus
Vanaf: €12,25,-
per persoon

Direct reserveren

  • Snel, comfortabel en betaalbaar

  • Handig als je in het centrum van Barcelona verblijft

  • Rijdt 7 dagen per week, 24 uur per dag
Taxi
De gemiddelde rit van het vliegveld naar de stad en/of andersom is €35,-


Direct reserveren

  • Staan voor de uitgang van het vliegveld

  • Per koffer toeslag van één euro. Normale toeslag per rit van/naar het vliegveld is €4,50,-

  • Ritten zijn betrouwbaar, omdat er wordt gereden met een meter
Metro
Vanaf: €5,50,-
per persoon


Kaartjes koop je in de automaat op het perron.

  • De relatief nieuwe lijn L9 Sud verbindt beide terminals met metrostation Zona Universitària, waar je kunt overstappen op de groene lijn (L3).

  • Handig als je uit het centrum verblijft
Trein + bus
Vanaf: €2,55,-
per persoon


Kaartjes koop je in de automaat op het perron.

  • Handig als je aankomt of vliegt via Terminal 2. Via Terminal 1 moet je eerst een pendelbus pakken naar Terminal 2.

  • Je kunt ook met de stadsbus die rijdt naar Plaça d’Espanya. Dit is goedkoper dan de aerobus, maar duurt wel langer.
Nachtbus
Vanaf: €2,55,-
per persoon


Kaartjes koop je in de bus bij de chauffeur.

  • Rijdt iedere twintig minuten tussen Barcelona en het vliegveld (N16, N17 & N18)

  • Handig als je in het centrum verblijft

  • Duurt langer dan de aerobus
Auto huren


Vergelijk bij verschillende aanbieders

  • Handig als je buiten de stad wilt verkennen

  • Bespaar geld door te vergelijken bij verschillende bedrijven

  • Verschillende bedrijven op beide terminals te vinden

Vervoer van en naar het vliegveld Barcelona-El Prat

Praktische tip. Wil je alvast je taxi vanaf het vliegveld naar de stad boeken zodat je niet hoeft te wachten? Bestel hier gemakkelijk via iDeal of Paypal. Tot 24 uur van tevoren gratis te annuleren!

Het vliegveld Barcelona–El Prat (BCN) ligt 18 kilometer buiten de stad. Met de Aerobus, taxi en trein ben je zo’n 20-30 minuten onderweg naar het centrum, met de stadsbus doe je er iets langer over.

Bus, trein en taxi’s verbinden de luchthaven Barcelona-El Prat 24 uur per dag met het centrum van de stad.

Er zijn zes manieren om vanaf Barcelona Airport naar de stad te reizen. Ze staan onder dit overzicht ook één voor één uitgebreid beschreven.

 1. De Aerobus is op de taxi na de snelste manier om vanaf Barcelona Airport snel naar het centrum van de stad te komen. De bus stopt in Barcelona op de volgende plekken: Plaça d’Espanya, Urgell, Plaça Universitat en Plaça Catalunya. De bussen rijden ontzettend vaak en zijn ook voordelig.
 2. Sinds begin 2016 gaat er ook een metro vanaf beide terminals van El Prat. De L9 brengt je naar de stad, maar stopt niet in het centrum, daarvoor moet je overstappen. Door dit overstappen is de metro voor een reis naar het centrum vaak omslachtig. Let op: de reguliere OV-kaartjes zijn geldig, maar je hebt wel een toeslag nodig. Dit wordt ook duidelijk aangegeven in de kaartautomaten op de stations.
 3. De trein kan handig zijn afhankelijk van de terminal waar je aankomt en de wijk waar je verblijft. Als je bijvoorbeeld in de T2 aankomt en je moet naar Passeig de Gràcia of Sants Estació, dan is de trein de beste optie: snel en goedkoop. De frequentie is alleen een stuk lager dan de Aerobus: de trein gaat één keer in het halfuur.
 4. Wil je nog sneller en zonder zorgen naar je hotel of appartement, dan kun je ook een taxi nemen. Dit is alleen wel vaak de duurste optie.
 5. Er gaat ook een gewone stadsbus vanaf het vliegveld, nummer 46. Die doet een stuk langer over de rit dan de Aerobus, maar is iets voordeliger. ‘s Nachts kun je de nachtbus nemen. Nitbus 16, 17 en 18 rijden ‘s avonds laat en ‘s nachts tussen de luchthaven en Plaça Catalunya. Ook deze bussen doen er wel wat langer over: houd rekening met drie kwartier tot een uur.
 6. Je kunt natuurlijk ook met de auto van het vliegveld van Barcelona naar de stad. Op de luchthaven kun je een auto huren. Hierbij wil ik wel opmerken dat het niet praktisch is om Barcelona met de auto te bezoeken, vooral door de dure parkeergarages. Maar wellicht reis je na je stedentrip in de stad verder naar een andere vakantiebestemming en heb je een auto nodig.

1. Aerobus: de shuttlebus van/naar Barcelona Airport

aerobus bij Plaça Catalunya Barcelona

De Aerobus is een comfortabele busdienst die de airport van Barcelona met het centrum van de stad verbindt.

In de meeste gevallen is dit de beste manier om van en naar het vliegveld te reizen: de bus is snel, betaalbaar en comfortabel. De Aerobus rijdt zeven dagen per week, dag en nacht, gemiddeld iedere tien minuten. De rit vanaf de luchthaven naar het centrum duurt ongeveer 35 minuten, afhankelijk van de drukte op de weg. Reken ruim, zeker als je een vlucht moet halen.

Tickets koop je gemakkelijk met iDeal of Bancontact via deze link voor 12,25 euro (enkele reis) en 18,50 euro (retour). Tickets kun je ook kopen in de automaat bij de bushalte of bij het personeel wat bij de haltes staat.

Aerobus + Sagrada Família & Park Güell

Ben je van plan de Sagrada Familia + Park Güell te bezoeken, dan is het slim om de toegangskaarten tegelijk met je tickets voor de Aerobus te boeken middels deze deal. Wel zo makkelijk.

Aerobus + Barcelona Pass

Ben je van plan de Sagrada Familia + Park Güell te bezoeken en met de Hop-on Hop-off bus rond te rijden? Schaf dan de Barcelona Pass + Aerobus aan, hierbij zit namelijk ook een retour met de Aerobus van en naar het vliegveld. Meer info over de Barcelona Pass vind je hier.

Aerobus + Hola BCN! Travel Card

Onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en je transfer vanaf het vliegveld maken met de snelle en frequente Aerobus? Koop dan deze combinatie waarbij de Hola BCN! Travel Card je onbeperkt toegang geeft tot al het openbaar vervoer in Barcelona.

Waar vertrekt de Aerobus?

Omdat Barcelona Airport twee verschillende terminals heeft zijn er ook twee verschillende lijnen:

 • Aerobus A1 rijdt tussen Barcelona en Terminal 1
 • Aerobus A2 rijdt tussen Barcelona en Terminal 2

Zowel Aerobus A1 als A2 rijden via de route Plaça d’Espanya – Gran Vía/Urgell -Plaça Universitat Barcelona binnen en hebben het centrale Plaça Catalunya als eindbestemming.

Wil je van Barcelona naar het vliegveld, dan kun je opstappen op het Plaça Catalunya, Sepúlveda-Urgell of het Plaça d’Espanya.

Hoe laat vertrekt de Aerobus?

De vertrektijden van de bus tussen het vliegveld en het centrum van Barcelona zijn als volgt:

De bus A1 tussen Plaça Catalunya en terminal 1 rijdt tussen 5.00 uur en 6.40 uur en tussen 21.55 en 00.35 uur elke 10 minuten. Tussen 6.40 en 21.55 uur rijdt de bus naar T1 zelfs om de 5 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten. ‘s Nachts, tussen 0.35 en 5.00 uur, rijdt de bus ook, maar wel minder vaak: om de 20 minuten.

De bus A2 tussen Plaça Catalunya en terminal 2 rijdt tussen 5.00 uur en 22.30 uur om de tien minuten en tussen 22.30 en 5.00 uur minder vaak: om de twintig minuten.

2. Taxi van/naar Barcelona Airport

taxi Plaça Catalunya in Barcelona

Superpraktisch! Wil je alvast je taxi van het vliegveld boeken?
Via deze link bestel je jouw taxi gemakkelijk via iDeal of Paypal én gratis te annuleren tot 24 uur voor je reis.

De zwart-gele taxi’s staan direct voor de uitgang van het vliegveld. Taxi’s rijden met de meter, in Barcelona gebeurt dit altijd dus je hoeft je niet druk te maken over oplichting.

Wat kost een taxi van Barcelona Airport naar het centrum? Een ritje met de taxi van het vliegveld naar het centrum van Barcelona kost meestal rond de €35. Per koffer betaal je een toeslag van één euro. De €4,50 toeslag voor het vliegveld zit bij deze totaalprijs inbegrepen.

Over het algemeen zijn Barcelonese taxichauffeurs behulpzaam en betrouwbaar. Een bonnetje vragen kan natuurlijk nooit kwaad. Lees hier alle informatie over taxi’s in Barcelona.

Je kunt ook voor vertrek alvast een taxi reserveren. Voor deze service betaal je een paar euro meer, maar het voordeel is dat je niet hoeft te wachten op een taxi (de wachtrij is op sommige momenten lang). En wil je flexibel zijn? Deze taxi is gratis tot 24 uur voor vertrek te annuleren en betalen gaat veilig en gemakkelijk met iDeal of Paypal.

3. Metro van/naar Barcelona Airport

Het is ook mogelijk om per metro naar het stadscentrum af te reizen. De relatief nieuwe lijn L9 Sud verbindt beide terminals elke 7 minuten – op de drukste momenten elke 4 minuten – met metrostation Zona Universitària, waar je kunt overstappen op de groene lijn (L3).

Onderweg kun je ook bij Torrasa overstappen op de rode lijn (L1), of bij Collblanc op de blauwe lijn (L5). Vanaf Zona Universitària gaat de lijn in de toekomst verder als L9 Nord. Met bijna 50 kilometer zal dit de langste metrolijn zijn van Europa.

De metro is vooral handig als je hotel of appartement iets verder uit het centrum zit aan de kant van het vliegveld Barcelona-El Prat, bijvoorbeeld in de buurt van Camp Nou, dan is dit vervoersmiddel een stuk handiger dan de Aerobus omdat de Aerobus echt op het centrum is gericht.

Het is niet mogelijk om met een normaal metrokaartje gebruik te maken van de dienst. Als je van of naar het vliegveld wilt reizen, koop dan een kaartje voor 5,50 euro in een van de automaten bij de metrostations. Je kunt dit kaartje ook kopen als je de L9 al hebt genomen en aankomt op het vliegveld van Barcelona. Op die manier hoef je tijdens het overstappen niet ook nog eens op zoek te gaan naar een kaartautomaat.

De ingang naar de metro bevindt zich in Terminal 1 op de begane grond bij de bussen, in Terminal 2 naast het treinstation van Renfe. Dit alles staat uiteraard duidelijk aangegeven met bordjes.


Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona


Metro ticket automaat barcelona

4. Trein & Bus van/naar Barcelona Airport

Vanaf Terminal 2 vertrekt ieder half uur een trein (Rodalies) richting Barcelona. Het station op de luchthaven is makkelijk te vinden. Als je het vliegveld vanaf de T2 uitkomt zie je links een loopbrug. Als je die oversteekt, sta je praktisch al op het perron. Je moet hiervoor wel naar de eerste verdieping (waar ook de vertrekhal zit).

Als je aankomt in Terminal 1 is de trein niet raadzaam, omdat je dan eerst met de pendelbus tussen de T1 en de T2 naar Terminal 2 moet reizen en dat kost je extra tijd. Wil je toch de trein nemen, dan kun je gratis gebruik maken van deze pendelbus.

Kaartjes voor de trein koop je in de automaat op het perron. Een los kaartje kost €2,55.

Een tienrittenkaart T-Casual, de Hola BCN Transport Card en de Barcelona Card zijn ook geldig in deze trein.

Deze trein – Lijn R2 Norte Aeropuerto – stopt in Barcelona op de volgende stations:

 • Barcelona Airport
 • El Prat de Llobregat
 • Bellvitge
 • Barcelona Sants – (Overstappen mogelijk op Metro L3 en L5)
 • Passeig de Gràcia – (Overstappen mogelijk op Metro L2, L3 en L4)
 • Barcelona Estació de França (geen metrostation)
 • Barcelona -El Clot Aragó – (Overstappen mogelijk op Metro L1/L2)
 • Barcelona – St. Andreu Comtal

Als je appartement of hotel in het centrum zit zal het station Passeig de Gràcia vaak de beste optie zijn.

Voor de volledigheid vermeld ik ook de normale stadsbus nog even – hoewel je in de meeste gevallen beter de Aerobus kunt nemen (een stuk sneller). Stadsbus nummer 46 vertrekt vanaf beide terminals. De bus rijdt naar het Plaça d’Espanya, waar je ook kunt opstappen als je op weg bent naar het vliegveld. Je betaalt iets minder dan met de Aerobus maar bent wel een stuk langer onderweg. Prijs: €2,55.

5. Nachtbus van/naar Barcelona Airport

Je kunt ook met de nachtbus N16, N17 en N18 van en naar het vliegveld. Deze dienst rijdt iedere twintig minuten tussen Barcelona en de luchthaven (zowel Terminal 1 als 2).

Omdat de bus ook de voorsteden Hospitalet en El Prat de Llobregat aandoet, duurt de rit wel een stuk langer. Reken op ruim drie kwartier.

De Nitbus stopt direct voor het vliegveld. Vertrek je vanuit de stad, stap dan op bij het Plaça Catalunya – de halte bevindt zich aan de Ronda Universitat – of bij het Plaça Universitat, langs de Gran Vía of het Plaça Espanya. Kaartjes à €2,55 zijn te koop bij de chauffeur.

Kijk voor een actuele dienstregeling op de officiële website.

Je kunt in de Nitbus ook gebruik maken van de tienrittenkaart T-Casual. De Hola BCN!-kaart en de Barcelona Card zijn niet geldig in de nachtbus.

6. Auto huren

Heb je een auto nodig voor je bezoek aan Barcelona of omdat je ook in de omgeving moet zijn en niet alleen in de stad zelf, dan kun je op de luchthaven een auto huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn er gevestigd waaronder Avis, Sixt, Hertz, Budget, Europcar.

De bedrijven hebben een kantoor in Terminal 1 én in Terminal 2, in dat laatste geval twee zelfs, zowel in de grote hal T2B als in de kleinere T2C waar tegenwoordig Easyjet is gevestigd.

Houd er rekening mee dat het met name tijdens het hoogseizoen druk kan zijn bij de autoverhuurbedrijven. Zorg altijd dat je van tevoren reserveert, anders lopen de kosten behoorlijk op. Op de terugweg is het raadzaam extra tijd uit te trekken als je de auto ook moet inleveren, omdat je misschien moet wachten.

Bespaar geld door prijzen te vergelijken!


Als je van plan bent een auto te huren in Barcelona, dan raad ik je aan de prijzen te vergelijken van de verschillende aanbieders.

Breng je je auto ook weer terug naar het vliegveld en moet je nog tanken omdat je je huurauto met een volle tank moet inleveren? Dat kan. Bij de ingang zul je een tankstation van Galp en vlak bij nog een Cespa tankstation tegenkomen. Dit tankstation is altijd geopend. Je kunt de auto ook nog door de autowasstraat rijden, maar deze service is ‘s nachts dicht.

De Terminals: T1 en T2

Barcelona Airport heeft twee terminals: de nieuwe terminal T1 en de oude T2. Het is vooral belangrijk om te weten vanaf welke terminal je vertrekt. Dit staat meestal aangegeven op je vliegticket, maar je kunt het ook opzoeken bij de actuele vluchtinformatie.

Op zoek naar een goed hotel in de buurt van het vliegveld? Bekijk hier 5 tips voor hotels in de buurt van Barcelona Airport.

Vanuit Nederland vliegen KLM en Vueling op T1 en Transavia en Ryanair landen en vertrekt op T2. Vanuit België landen Brussels Airlines, Vueling op T1 en Ryanair op T2. Voor wie vanuit Düsseldorf vliegt: Eurowings vliegt op T2 en Vueling op T1. Heb je een retour Barcelona geboekt bij één en dezelfde vliegmaatschappij: dan vertrek je ook weer vanaf de terminal waar je bent geland.

Je kunt op het vliegveld van de ene terminal naar de andere reizen met een gratis shuttle bus, maar houd er rekening mee dat je zeker een kwartier onderweg bent.

In beide terminals kun je gebruikmaken van gratis wifi.

T1 werd in 2009 in gebruik genomen en is de mooiste terminal op de airport. Hier kun je prima tax free shoppen of een broodje eten (er zit zelfs een La Place restaurant!). Ook vind je na de security volop winkels: Mango, Zara, Desigual, Natura, Massimo Dutti, Adidas, Accessorize, Natura en nog veel meer.

De T2 is de oudste terminal op de airport en minder mooi dan de T1, maar je hebt er ook alles wat je nodig hebt. Je kunt er uitgebreid duty free shoppen, een hapje eten in een van de vele cafetaria’s (of bij de Burger King) en je kunt er winkelen bij Mango, Desigual, Natura en de officiële FC Barcelona-winkel. De Mango en de Natura zitten vlak bij de gate waar de Transavia-vluchten vertrekken. Je geshopte souvenirs in stijl mee naar huis meenemen? Dan zijn de Nuon koffers van Samsonite een goede tip! Ze zijn functioneel, hebben veel ruimte en verkrijgbaar in allemaal vrolijke kleurtjes.

Voor wie van kunst houdt: vergeet niet om je heen te kijken in de aankomsthal van het vliegveld, want daar staat het dikke paard van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Als je dit paard mooi vindt neem dan ook zeker een kijkje op de Rambla de Raval: hier staat de dikke kat, El Gato, ook van Botero

Overige vliegvelden bij Barcelona

Naast Barcelona Airport El Prat is het ook mogelijk om gebruik te maken van de luchthavens bij de Catalaanse steden Girona en Reus. Vaak is het voordeliger om naar een van deze vliegvelden te reizen. Houd er wel rekening mee dat je meer geld kwijt bent aan het ov om naar de stad te komen.

Vlucht vertraging of annulering: wat te doen?

In tijden waarin vliegen de normaalste zaak van de wereld is, komt het vaak voor dat vluchten vertraagd zijn en in sommige gevallen worden geannuleerd. In beide gevallen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je rechten zijn als consument. Kun je je vlucht in zo’n geval kosteloos omboeken of heb je recht op restitutie?

Al meer dan 10 jaar is er wetgeving om passagiers te beschermen tegen schade bij vertraging en of annulering van de vluchten. Het houdt in dat je een financiële compensatie kan ontvangen als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is. De compensatie bedragen hangen af van de afstand en staan los van de ticketprijs.

Vlucht vertraging

De luchtvaartmaatschappij is verplicht reizigers te informeren in het geval van een vertraging van 3 uur (of meer). Op zo’n moment is het aan te raden om in ieder geval te vragen wat de oorzaak van de vertraging is.

Vanaf 2 uur vertraging heb je als reiziger recht op ‘verzorging’. Dan betekent in de praktijk recht op gratis maaltijd(en). Hiervoor geven maatschappijen vouchers uit. Als het wachten echter nog langer gaat duren, dan kan de luchtvaartmaatschappij ook een hotelovernachting met indien nodig een transfer vergoeden.

Als er sprake is van meer dan 3 uur vertraging en geen sprake van buitengewone omstandigheden (extreme weersomstandigheden, stakingen buiten de luchtvaartmaatschappij om, terrorisme, natuurrampen etc.), moeten luchtvaartmaatschappijen andere maatregelen nemen. Volgens de Europese wetgeving hebben reizigers dan recht op een vergoeding. De vergoeding hangt af van het aantal kilometers dat je reist.

€250 per persoon voor vluchten tot en met 1.500 km.
€400 per persoon voor vluchten binnen de EU van meer dan 1.500 km.
€400 per persoon voor vluchten buiten de EU tussen 1.500 en 3.500 km.
€600 per persoon voor de overige vluchten.

Let op: hemelsbreed is de afstand van Nederland of België naar Barcelona altijd minder dan 1.500 kilometer.

Vlucht geannuleerd

Als je vlucht wordt geannuleerd, moet de vliegmaatschappij je altijd een alternatief bieden. Of de luchtvaartmaatschappij betaalt de kosten van het ticket terug of de vlucht wordt kosteloos omgeboekt. Ook heb je recht (als het nodig is) op maaltijden, een hotelovernachting en eventueel transfer.

Reizigers hebben dus twee mogelijkheden als hun vlucht wordt geannuleerd:

 • In het geval van een annulering door de luchtmaatschappij hebben reizigers recht op een terugbetaling van het vliegticket.
 • Luchtvaartmaatschappijen bieden indien mogelijk een alternatieve vlucht aan. Hierbij heb je recht op een kosteloze omboeking van je vlucht.

Je hebt bij annulering van een vlucht ook recht op een vergoeding. Dat bedrag is even hoog als de hierboven genoemde bedragen bij vertragingen. Ook een hotelovernachting wordt vergoed als dit nodig is. Dit geldt echt niet tijdens de volgende gevallen:

 • Wanneer je 2 weken van tevoren op de hoogte bent gebracht van de annulering van de vlucht.
 • Bij buitengewone omstandigheden: slecht weer, terrorisme, noodlanding of een staking.

Claim indienen

Voor een uitgebreide uitleg over de regelgeving of het indienen van een claim wijs ik je op de website van Aviclaim. Deze partij kan je ook heel goed helpen als je een claim wil indienen.

Heb je je vlucht direct via een vliegmaatschappij geboekt? Luchtvaartmaatschappijen bieden vaak verschillende mogelijkheden op via hun website aan. Als je voor jouw vlucht graag een claim wilt indienen dan kan dat in de meeste gevallen via een online contactformulier of je kunt met de klantenservice bellen. Ook zijn er speciale bedrijven die opkomen voor de rechten van passagiers. Zoals Aviclaim die reizigers helpen met de vergoedingen en rechten.

Heb je geboekt via een reisagent? In dat geval kun je direct contact opnemen met de partij waar je je boeking hebt gedaan.

Meer Barcelona met Barcelonatips