Poble-Sec en Sant Antoni

De wijken Poble-Sec en Sant Antoni behoren respectievelijk tot de districten Sant-Montjuïc en Eixample en worden gescheiden door de drukke Avinguda del Paral·lel. Ondanks de centrale ligging komen er weinig toeristen. Grote toeristische trekpleisters vind je hier niet, maar des te meer gezellige bars, boetieks en restaurantjes. Een must voor de gevorderde Barcelona-ganger!

ONZE PERSOONLIJKE TOP 5
1. Carrer del Parlament: Shoppen en brunchen tussen de hipsters (Sant Antoni)
2. Pintxos eten: In de Carrer de Blai (Poble-sec)
3. Hotel Brummel: Een van Barcelona’s leukste hotels (Poble-sec)
4. Boekenmarkt Sant Antoni: Elke zondagmorgen (Sant-Antoni)
5. Dansen in Sala Apolo: Tot in de vroege uurtjes (Poble-Sec)

Poble-sec

Tussen de voet van stadsheuvel Montjuïc en de Avinguda del Paral·lel ligt het ‘droge dorp’. Deze volkswijk was de eerste wijk die werd aangelegd tijdens de uitbreiding van de stad, nadat in 1854 de stadsmuren om waren gegaan. Opvallend genoeg maakte dit terrein geen onderdeel uit van het plan van stadsplanner Cerdà, die verantwoordelijk was voor de aanleg van de wijk Eixample.

Omdat men de aanleg te lang op zich vond laten wachten, werd maar vast begonnen met de bouw van kleine arbeiderswoningen. Dat werd dus Poble-Sec, die haar naam dankt aan het feit dat de wijk geen waterbron had tot laat in de negentiende eeuw, toen er een fontein werd geïnstalleerd.

  • Waar? – Tussen stadsheuvel Montjuïc en de Avinguda del Paral·lel
  • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Poble-sec (L3) en Paral·lel (L2/L3)
  • Bezienswaardigheden – Refugi 307, Mercat de les Flors, Museu d’Arqueologia de Catalunya

Op zoek naar een hotel of appartement in Barcelona? Wij hebben de beste hotels en de beste appartementen voor je op een rijtje gezet.

Eten in Poble-sec

De bekendste straat van de wijk – en voor veel mensen al voldoende reden om naar Poble-sec te komen – is de Carrer Blai. Hier tref je bar na bar waar de lekkerste montaditos en pintxos op de toonbank staan. Het werkt als volgt: vraag om een bord en leg daar de hapjes op die je lekker lijken. De prikkertjes moet je bewaren, want als je uitgegeten bent reken je die af bij de kassa. Meestal kost één montadito tussen de één en twee euro.

De kwaliteit van de bars varieert, maar wij vinden Koska (Carrer Blai  8) ieder geval erg goed. Enkele andere van onze favoriete eettentjes in de wijk zijn:

Quimet & Quimet – Meer dan 100 jaar oude bodega met de heerlijkste tapas (C/Poeta Cabanyes 25)
Elche – Hier zit je goed voor heerlijke paella (Vila i vila 71)
La Bella Napoli – Een van Barcelona’s betere pizzeria’s (C/Margarit 14)
Barramon – Simpel eetcafé met veel Canarische gerechten op de kaart. De almogrote (belegen kaas met pikante rode paprika) is favoriet. (C/Blai 28)

Overnachten in Poble-sec

In vergelijking met de binnenstad en Eixample zijn er in Poble-sec niet zo veel leuke hotels. Wel zijn er volop mogelijkheden om een appartement te huren. Eén hotel springt er wel uit en is wat ons betreft zelfs een van de beste hotels van de stad.

Hotel Brummell

Hotel Brummell ligt aan de rand van de heuvel Montjuïc. Hotel Brummell heeft een Scandinavische look, is gevuld met kunst en er hangt een fantastische vibe. Het zwembad op het dak is aan de kleine kant, maar de rest van het hotel en het supervriendelijke personeel maakt dat zeker goed.

Prijzen, reviews, aanbiedingen, actuele informatie en beschikbaarheid: Hotel Brummell

Voor meer hotels in Barcelona, zie deze pagina.

Sant Antoni

  • Waar? – Tussen de wijk Raval, de Avinguda Paral·lel en de Gran Vía
  • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Sant Antoni (L2), Rocafort (L1), Universitat (L1/L2) en Poble-sec (L3)
  • Bezienswaardigheden – Mercat de Sant Antoni

Dé bezienswaardigheid van Sant Antoni is de Mercat de Sant Antoni, de grootste overdekte markthal van Barcelona (en één van de oudste). De markthal werd ontworpen door architect Antoni Rovira i Trias, die eveneens verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Mercat del Born en de versmarkt in Barceloneta. De bouw vond plaats tussen 1872 en 1882.

De markt wordt sinds 2009 gerenoveerd en volgens het oorspronkelijke plan had het allang klaar moeten zijn, maar omdat er oude stadsresten werden gevonden onder de markt, zal de heropening pas op zijn vroegst in 2018 zijn. Tot die tijd doen de buurtbewoners hun verse boodschappen in de tijdelijke markthal aan de Ronda de Sant Antoni, die even verderop is neergezet.

Rondom de oude markt wordt elke zondagochtend een drukbezochte boekenmarkt gehouden. Ook als je geen Catalaans of Spaans leest, is het de moeite om hier rond te slenteren en te stoppen voor een glas vermout of een lekkere brunch.

Eten en drinken in Sant Antoni

Sant Antoni behoort tot de hipste wijken van Barcelona en de laatste jaren neemt het aantal leuke boetieks en barretjes in rap tempo toe. Koffiedrinken is hier tot ware kunst verheven en je sapje drink je biologisch en het liefst zo groen mogelijk. Hipsters en foodies zorgen dat ze aan en rondom de Carrer del Parlement te vinden zijn. Dit vinden wij de leukste adresjes:

Cometa – Goede koffie, heerlijke worteltaart en popart aan de muur. Buiten een klein terras. (C/Parlament 20, metro
Tarranà  Een gezellig café waar je goed zit voor een uitgebreide brunch of groot stuk taart. (C/Viladomat 23)
Federal –  Vanaf acht uur ’s morgens open voor koffie en ontbijt, maar ook een fijne plek voor brunch en lunch, of om met laptop te zitten werken. (C/Parlament 39)
Casa Lucio – Trek in tapas? Bij Lucio worden de lekkerste hapjes voor je neus gezet, bereid met verse en meestal lokale producten. Achterin het café staan tafeltjes, maar de Barcelonezen eten gewoon aan de bar. (C/Viladomat 59)
Bar Calders
–  Ga bij voorkeur ’s avonds, als de gekleurde lampjes op het terras aangaan. Lekkere pizzaatjes en goede cocktails. (C/Parlament 25)
Düal Café – Gerund door twee Italiaanse tweelingzussen met Italiaans getinte gerechten zowel op de kaart als op de dagelijks wisselende gerechten. Originele en vooral dagverse producten en hele lekkere desserts zoals tiramisu. (C/Comte Borrell 65)

Wijkfeest in Sant Antoni

In de wijk Sant Antoni is het wijkfeest altijd rond 17 januari, de dag van Sant Antoni Abad, oftewel de Heilige Antonius. Dat betekent dat de kermis neerstrijkt en dat het Festa dels Tres Tombs wordt georganiseerd, een optocht met paarden, ezels en andere trekdieren. In het verleden werden drie rondjes gelopen tegen de klok in (Tres Tombs), maar tegenwoordig is dat niet meer zo.

Bij de wijkfeesten wordt ook een parade met reuzen gehouden en een correfoc, waarbij deelnemers rennen met vuur, een waar spektakel.

delingen