Mercat de Sant Antoni

De Mercat de Sant Antoni is één van Barcelona’s grootste versmarkten. De markthal werd tussen 1872 en 1882 gebouwd naar een ontwerp van de architect Antoni Rovira y Trias. Het was de eerste markt in Barcelona die buiten de oude stadsmuren stond.

Mercat de Sant AntoniTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresCarrer del Comte d'Urgell 1 (Sant Antoni)
Openbaar vervoer / metroMetro: Sant Antoni (L2)
OpeningstijdenMaandag - Zaterdag: 08.00 - 20.30 uur

Inhoud

Wat is er bijzonder aan de Mercat Sant Antoni?

De markt van Sant Antoni (San Antonio in het Spaans, oftewel Sint-Antonius) bevindt zich in de wijk Sant Antoni op de grens met de wijk El Raval, dicht bij het centrum van Barcelona. De hal is een goed voorbeeld van de ijzerarchitectuur die in de tweede helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Barcelona. De structuur heeft de vorm van een Grieks kruis, met vier armen die alle vier even lang zijn.

In het jaar 2007 begonnen grote werkzaamheden aan de Mercat de Sant Antoni en werden er in de buurt, aan de Ronda Sant Antoni en de Carrer del Comte Urgell, drie tijdelijke markthallen neergezet. Vanaf 2009 werd de oorspronkelijke markthal gesloten voor publiek en het duurde iets minder dan negen jaar voor de markt van Sant Antoni weer openging.

Archeologische resten

Zoals dat wel vaker gebeurt in Spanje, liepen de werkzaamheden flinke vertraging op. In dit geval had dat te maken met het feit dat er op de plek archeologische resten werden gevonden uit de Romeinse tijd. Inwoners van Sant Antoni werd jaar op jaar beloofd dat de markt op korte termijn écht open zou gaan. Op 23 mei 2018 was het moment dan eindelijk daar. En de markthal is een echte eyecatcher geworden.

De totaal vernieuwde markt is meer dan 15.000 vierkante meter groot en bestaat uit een voedselmarkt, een kledingmarkt én een markt met allerhande artikelen. Een groot deel bevindt zich ondergronds: een filiaal van de supermarktketen Lidl en de parkeergarage.

Een verschil met bijvoorbeeld de bekende versmarkten La Boquería aan de Ramblas en Santa Catarina in de wijk El Born, is dat op de markt van Sant Antoni niet alleen verse producten worden verkocht, maar ook boeken, kleding en andere producten. Bovendien is de markt zeven dagen per week open (op zondag is het een boekenmarkt).

In de directe omgeving van de hal vind je nog meer winkels en leuke tentjes om koffie te drinken of te ontbijten. Het gebied werd zo goed opgeknapt dat het tegenwoordig mijn favoriete locatie is om boodschappen te doen! De wijk is bruisend, en is ruim opgezet. Breng zeker een bezoek aan de straat Carrer del Parlament, dé foodiestraat van Barcelona.

Boekenmarkt

Traditioneel wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden. Of je nu wel of geen Spaans of Catalaans leest, de markt is hoe dan ook een gezellige manier om je zondagochtend door te brengen. Er zijn kraampjes vol oude en nieuwe boeken en volledige jaargangen van talloze tijdschriften en posters, computergames, comics en ansichtkaarten. De markt begint vroeg en wordt voor de lunch alweer afgebroken.

Tip: ontbijt of lunch als je er toch bent bij Els Tres Tombs op de hoek, een van de bekendste tapastenten in de stad.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Hoe kom je bij de Mercat de Sant Antoni?

Metro: Bij de Mercat de Sant Antoni zit metrohalte Sant Antoni, die je met de paarse lijn L2 kunt bereiken.

Lopen: Vanuit het centrum is het 15 minuten lopen naar de markthal (in de buurt van de gotische buurt en El Raval).

Fietsen: De markt is makkelijk met de fiets te bereiken en je kunt je fiets in de directe omgeving aan een fietsbeugel op slot zetten.

Bus: Buslijnen 24, 55, H14, L94 en V11 stoppen bij de markt.

Adres & plattegrond

Adres: Carrer del Comte Urgell 1

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis