Mercat de Sant Antoni

De Mercat de Sant Antoni is één van Barcelona’s grootste markten en de markthal werd tussen 1872 en 1882 gebouwd naar een ontwerp van de architect Antoni Rovira y Trias. Het was de eerste markt in Barcelona die buiten de oude stadsmuren stond.

Een verschil met bijvoorbeeld de bekende versmarkten La Boquería aan de Rambla en Santa Catarina in de wijk El Born, is dat op de markt van Sant Antoni niet alleen verse producten worden verkocht, maar ook boeken, kleding en andere producten. Bovendien is de markt zeven dagen per week open (op zondag is het boekenmarkt).

Wat vind je terug in dit artikel?

Het marktgebouw

De markt van Sant Antoni (San Antonio in het Spaans, oftewel Sint Antonius) bevindt zich in de wijk Sant Antoni op de grens met de wijk El Raval, midden in het centrum van Barcelona dus. De hal is een goed voorbeeld van de ijzerarchitectuur die in de tweede helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Barcelona. De structuur heeft de vorm van een Grieks kruis, een kruis met vier armen die alle vier even lang zijn.

Renovatie Mercat de Sant Antoni

In het jaar 2007 begonnen grote werkzaamheden aan de Mercat de Sant Antoni en werden er in de buurt, aan de Ronda Sant Antoni en de Carrer del Comte Urgell, drie tijdelijke markthallen neergezet. Vanaf 2009 werd de oorspronkelijke markthal gesloten voor publiek en het duurde niet minder dan negen jaar voor de markt van Sant Antoni weer openging.

Zoals dat wel vaker gebeurt in Spanje, liepen de werkzaamheden flinke vertraging op. In dit geval had dat te maken met het feit dat er op de plek archeologische resten werden gevonden uit de Romeinse tijd. Inwoners van Sant Antoni werd jaar op jaar beloofd dat de markt op korte termijn écht open zou gaan. Op 23 mei 2018 was het moment dan eindelijk daar. En de markthal is wat ons betreft een echte eyecatcher geworden.

De totaal vernieuwde markt is meer dan 15.000 vierkante meter groot en bestaat uit een voedselmarkt, een kledingmarkt en een markt met allerhande artikelen. Een groot deel bevindt zich ondergronds: een filiaal van de supermarktketen Lidl en de parkeergarage.

Boekenmarkt

Traditioneel wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden. Of je nu wel of geen Spaans of Catalaans leest, de markt is hoe dan ook een gezellige manier om je zondagochtend door te brengen. Kraampjes vol oude en nieuwe boeken, volledige jaargangen van talloze tijdschriften en posters, computergames, comics en ansichtkaarten worden er verkocht. De markt begint vroeg en wordt voor de lunch alweer afgebroken.

Tip: ontbijt of lunch als je er toch bent bij Els Tres Tombs op de hoek, een van de bekendste tapastenten in de stad.

Lees ook de onze artikelen over:

De markten van Barcelona
La Boquería
Mercat de Santa Caterina
Vlooienmarkt Els Encants

Adres & plattegrond

Mercat de Sant Antoni
Carrer Comte de Urgell 1
Barcelona
Metro: L1L2 Sant Antoni
shares