La Boquería

La Boquería

De beroemde versmarkt aan de Rambla.


Tickets & Tours

Wist je dat er in heel Barcelona maar liefst 39 overdekte versmarkten zijn? La Boquería aan de Rambla is de allergrootste van Europa en favoriet onder culihoppers. De markt kan rekenen op internationale faam: zo werd in New York een Spaans restaurant met de naam Boquería geopend.

Houd op La Boquería je camera in de aanslag voor kleurrijke plaatjes en bestel – nu je er toch bent – tapas bij een van de vele barretjes. Hier worden gegarandeerd de meest verse hapjes in town geserveerd. El Pinotxo (kraam 466) en El Quim (kraam 584) zijn beide klassiekers.

La Boquería
Versgeperste, bontgekleurde sapjes met exotische combinaties als cocos-ananas of passievrucht-banaan. Let op: hier wordt door veel marktkooplui wel suiker en/of water aan toegevoegd.

Waar komt de naam La Boquería vandaan?

De Mercat de Sant Josep, zoals La Boquería officieel heet, dateert uit de dertiende eeuw toen hier een klooster stond. Slagers verkochten hun vlees op tafels net buiten de stadsmuren van Barcelona. Daar zou ook de naam vandaan komen: het Catalaans ‘boc’, betekent geitenvlees. Maar er is nog een verhaal over de achtergrond van de naam boquería en dat speelt zich af in de tijd dat de Spanjaarden tegen de Moorse bezetters streden.

Een Catalaanse graaf nam uit de heroverde, Zuid Spaanse stad Almería een prachtig versierde deur mee en plaatste die als toegangspoort in de Romeinse stadsmuur, vlak voor waar nu de markt is. Voorbijgangers die de deur zagen waren zo onder de indruk van de schoonheid van de deur, dat hun mond (‘boca’in het Spaans) er spontaan van openviel.

Paradijs voor hamliefhebbers

Jamón La Boquería

Op La Boquería kun je bij talloze kramen ham kopen, die heb je in verschillende kwaliteiten en prijzen. Zo is er de bellota die komt van zwarte varkens, uit het zuiden van Spanje (bijvoorbeeld uit Extremadura), hebben hun hele leven eikeltjes (“bellota” in het Spaans) gegeten en het vlees is minstens vijf jaar gedroogd. En dat proef je aan de rijke, volle smaak! Maar smaken verschillen, de een eet z’n ham liever wat lichter qua smaak en dan kun je prima kiezen voor een jamón serrano die tussen de twee en drie jaar is gedroogd, bijvoorbeeld. De marktverkopers vertellen er graag over!

Bij de meeste kramen kun je proeven, maar probeer de puntzakjes voorgesneden stukjes ham te vermijden, die liggen daar soms al vanaf de vroege ochtend en dan is het uitgedroogd. Daar is een glas cava natuurlijk wel weer een oplossing voor, maar je kunt toch beter de ham voor je neus laten snijden, hamsnijder is trouwens een heus vak!

Tips voor als je boodschappen gaat doen op La Boquería

Wil je inkopen doen? Dan doe je er goed aan de prijzen te vergelijken. Bij de ingang aan de kant van de Ramblas tot aan de viskramen in het midden, zijn producten vaak een stuk duurder. Vis is ’s morgens het meest vers en voor groenten en fruit kom je volgens de locals het best ’s middags. De kraamhouders stallen de mooiste exemplaren goed zichtbaar uit en pakken eerst de minder mooie. Aan het eind van de dag blijven dus de meest aantrekkelijke over.

De markt is van oudsher een sociale ontmoetingsplek waar families en vrienden samenkomen om boodschappen te doen en te eten, veel te eten. De kraamhouders hadden allemaal een eigen plek, dat is vandaag de dag nog steeds zo trouwens. In het midden een verse vismarkt, in de vorm van een cirkel. Vroeger waren er kramen tussen de pilaren rondom de markt, daar zijn tegenwoordig restaurants, bars en winkels.

La Boquería
Verse kreeft op La Boquería

La Boquería
Het trotse middelpunt van de markt: de vis.

Vietnam in La Boquería

Het deel aan de onderkant van La Boquería, aan de kant van de zee, wordt ‘Vietnam’genoemd en het nieuwe aangrenzende deel aan de onderkant ‘Eixample (uitbreiding) de Vietnam’.

Hier doen de huisvrouwen van El Raval hun dagelijkse boodschappen en zie je het multiculturele karakter van deze wijk terug in de producten die je er kunt kopen. Heel veel munt, bijvoorbeeld en exotische specerijen en groenten uit alle hoeken van de wereld. In dit deel is de vis goedkoper dan in het centrale middendeel.

La Boquería
Kruiden en specerijen, oliesoorten, gedroogde vruchten en pepers.

Persoonlijke tips

 • Om 08.00 ’s morgens worden bij Pinotxo (kraam 466, als je aan de Rambla de markt oploopt meteen rechts afslaan en dan zit het links op de hoek) de xuxos de crema door de bakker geleverd, een café con leche erbij en genieten maar. En van de altijd vrolijke Juanito, je herkent hem aan z’n opvallende neus, krijg je acuut een goed humeur.
 • Vind je de ingang aan de kant van de Rambla te druk? Je kunt aan de achterkant de markt opgaan. Als je vanaf de Rambla de C/Hospital ingaat, is het de eerste mogelijkheid naar links.
 • Neem je broodje of sapje mee naar het pleintje bij het Antic Hospital de Santa Creu, op een steenworp afstand van de Boquería. Daar zit je heerlijk rustig, en toch midden in de stad!
 • Praktische info

  De Boquería is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 8.00 en 20.30 uur. Op zon- en feestdagen gesloten. Op maandag is er geen verse vis!

  Om de drukte een beetje terug te dringen is er een nieuwe regel in het leven geroepen voor groepen: op vrijdag en zaterdag mag je tot 15.00 niet de markt op in een groep van meer dan vijftien personen.

  Bar Boquería
  Er zijn talloze eettentjes op de markt, vanaf het vroege ontbijt tot in de vroege avond!

  Lees verder

 • In de wijk El Born vind je de Santa Caterina markt met een prachtig gekleurde overkapping.
 • Alles over markten in Barcelona.
 • Adres & plattegrond

  La Boquería
  Rambla 91
  08001 Barcelona
  933182584
  Metro: L3