Antic Hospital De La Santa Creu

De binnentuin van het oude Hospital de la Santa Creu is een oase van rust in hartje stad. Je kunt er plaatsnemen op diverse bankjes, rondlopen of een boek uitzoeken van de boekenkraam. Die wordt hier in de zomermaanden geplaatst, opdat mensen er hun oude boeken achterlaten en een nieuw boek kunnen meepakken. De tafels en stoelen zijn voor vrij gebruik en het nuttigen van zelf meegebrachte etenswaren is toegestaan, zolang je er maar geen alcohol drinkt.

Antic Hospital De La Santa CreuTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken.
AdresCarrer de l'Hospital, 56, 08001 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Guinardó (L4)
Bus: 47, D50, H6 en H8
OpeningstijdenMaandag t/m vrijdag 10.00 - 14:30
Zaterdag & zondag 10.00 - 17:00

Biblioteca de Catalunya

De Biblioteca de Catalunya is sinds 1940 ondergebracht in het oude Hospital de la Santa Creu, dat eeuwenlang het belangrijkste ziekenhuis van Barcelona was. De collectie telt maar liefst drie miljoen boeken en daarmee betreft het de tweede grootste bibliotheek in het land, na de Biblioteca Nacional in Madrid. Het gebouw is een van de belangrijkste gotische bouwwerken in heel Catalonië. Het dateert van 1401 en is goed bewaard gebleven. Architect Antoni Gaudí overleed in 1926 in dit ziekenhuis, nadat hij door een tram was overreden.

De binnentuinen vormen een oase van rust in hartje stad. Hier bevindt zich ook de hoofdingang van de bibliotheek, die in de loop der tijd uitbreidde met een glazen bijgebouw, dat vanaf de eeuwenoude binnentuin niet te zien is. Binnen in de bibliotheek zijn de mooie, gotische gewelven nog altijd te aanschouwen. Er is tevens een mooie patio en let vooral ook op de tegeltjes bij de ingang.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Anfiteatro de Anatomía Gimbernat

Pal naast het vroegere ziekenhuis van Barcelona ligt de Real Acadèmia de Medicina, een historisch gebouw dat een oud, neoklassiek amfitheater herbergt. Daar werden in het verleden lijken op de marmeren tafel in het midden gelegd, ten behoeve van de wetenschap en om artsen in opleiding het menselijk lichaam te laten begrijpen. Tegenwoordig kun je dit kleine maar imposante amfitheater elke woensdagochtend bezoeken. De uitleg erbij wordt alleen in het Catalaans gegeven.

Persoonlijke tips

  • Haal een broodje of sapje op de Boquería en zoek een lekker plekje om het op te drinken/eten.
  • Als je er aan de kant van de Carrer Hospital uitloopt en naar links gaat, zit op het hoekje een tuin waar zwerfkatten worden opgevangen.

 

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis