Met de bus naar Barcelona

Wie wat wil bijdragen aan het milieu door minder te vliegen, simpelweg niet graag in een vliegtuig zit, geen enorme haast heeft of véél bagage mee moet nemen, kan ook gewoon met de bus naar Barcelona gaan. In dit artikel vertel ik je hoe lang een busrit tussen Nederland of België en Barcelona duurt, waar je rekening mee moet houden en hoe je aan voordelige tickets komt.

Inhoud

In vergelijking met het vliegtuig doet de bus er natuurlijk een stuk langer over om in Barcelona te komen. Waar je vliegend binnen twee uur van Nederland of België in de Catalaanse hoofdstad bent, ben je met de bus zo’n 18 tot 24 uur onderweg. De meeste busmaatschappijen hebben tussen Nederland en Barcelona één of twee overstappen in Brussel, Parijs of Lille. Voor die overstap heb je doorgaans ruim de tijd, maar de overige stops die de bus onderweg maakt zijn vaak kort.

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Voordelen van reizen met de bus

Een groot voordeel van de bus in vergelijking met het vliegtuig, is dat je zonder extra kosten meer bagage mee kunt nemen zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Bij de grootste busmaatschappij, Flixbus, mag je respectievelijk 20 kilo ruimbagage én een stuk handbagage meenemen. Bovendien hoef je in de bus geen rekening te houden met een beperkte hoeveelheid vloeistof in je handbagage, en kunnen flesjes drinken, verzorgingsproducten of andere vloeibare producten gewoon mee. En mocht je van plan zijn je fiets of surfboard mee te willen nemen, dan is de bus ook een voordeligere optie. Waar dat bij de vliegtuigmaatschappijen meer dan 50 euro kost, betaal je bij Flixbus daar maar €7,49 voor + je fietst hoeft niet gedemonteerd te worden.

Nog een voordeel ten opzichte van vliegen is dat er in de bus (gratis) WiFi is. Deze WiFi werkt prima om te appen, maar om series en films te kijken is het vaak niet snel genoeg. Ik raad je dus aan om een paar fijne films of series op je tablet of smartphone te downloaden. Daarnaast is het natuurlijk slim genoeg eten en drinken voor onderweg bij je te hebben (met een niet ál te sterke geur, wel zo fijn voor de andere passagiers) en dat je comfortabele kleren draagt, dan kom je die reis wel door. Onderweg kun je natuurlijk ook lekker naar buiten staren, zo zie je nog eens wat!

Besef wel: 18 tot 24 uur in een bus zitten is lang. Houd er rekening mee dat je toch enigszins gaar in Barcelona de bus uit stapt en je waarschijnlijk het liefst eerst een siësta houdt in een goed bed. Daar tegenover staat dat reizen met de bus een stuk goedkoper kan uitpakken dan wanneer je gaat vliegen, mits je een beetje voordelig boekt. Flixbus adverteert met €5,99 voor een enkele reis! Dát noem ik nog ‘ns goedkoop!

Low budget naar Barcelona? Check de leukste goedkope hotels en de leukste goedkope appartementen in de stad. 

Tickets voor de bus naar Barcelona

Hoewel er meer busmaatschappijen routes aanbieden tussen Nederland en Barcelona, licht ik hier de grootste uit: Flixbus. Deze van oorsprong Duitse maatschappij biedt busreizen door heel Europa en verbindt veel punten in Nederland met Barcelona. De bussen zijn aangenaam, de tarieven scherp en de opstapmogelijkheden uitgebreid.

Opstapmogelijkheden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Eindhoven en Maastricht. In België zijn de opstapplaatsen in Gent, Brugge, Antwerpen en Luik. De Flixbus zet je in Barcelona in 99% van de gevallen af bij het busstation Estació del Nord (Carrer d’Ali Bei 80, vlakbij de Arc de Triomf). Vanuit hier ben je bijna midden in de stad. Ook ligt er een metrostation (Arc de Triomf) om de hoek zodat je je makkelijk verder kan verplaatsen.

Bagage Flixbus

1 stuk ruimbagage van 80 x 50 x 30 cm en max. 20 kilo
1 stuk handbagage 42 x 30 x 18 cm en max. 7 kilo
Afwijkende bagage (zoals een fiets, surfboard of muziekinstrument) voor meerprijs van enkel €7,49 toegestaan. Een voordeel is dat je je fiets niet hoeft te demonteren.