Veiligheid in Barcelona: zakkenrollers, politie en andere handige adressen

Barcelona is over het algemeen genomen een veilige stad, maar vanwege het grote aantal toeristen dat de stad bezoekt, komt diefstal er wel voor, met name in toeristische gebieden. Er zijn veel zakkenrollers actief, maar wie goed oplet, hoeft zich geen zorgen te maken. Mijn tips.

Inhoud

Zakkenrollers

Wees gewaarschuwd voor zakkenrollers op plekken waar het druk is, bijvoorbeeld de toeristische highlights, en in het openbaar vervoer, met name de metro. Zorg altijd dat je je spullen goed in de gaten houdt en zet ze nooit ergens onbewaakt neer, niet in een café, maar ook niet in een sjiek ogend restaurant.

Let ook op met telefoons en camera’s die op tafel liggen. Sommige straatdieven weten die behendig weg te halen terwijl ze met een kaart van de stad om de weg vragen, een bekende truc.

Laat je overigens niet bang maken door verhalen over diefstal en zakkenrollers: ik woon midden in het toeristische centrum en ik ben in al die jaren nog nooit gerold of beroofd. Ik zorg altijd dat ik goed op mijn spullen let.

Zijn er buurten of wijken die ik moet vermijden in Barcelona?

In principe kun je in Barcelona veilig over straat. Zeker overdag zou je geen problemen moeten hebben. Let wel altijd goed op je tas. ‘s Nachts raad ik aan niet alleen door verlaten straten en steegjes in het centrum te lopen. Over het algemeen is het ook ‘s nachts redelijk druk op straat in het centrum van de stad. Daarnaast zijn er enkele buitenwijken, waar je als toerist toch niet komt, waar ik zelf liever niet alleen op straat zou lopen ‘s nachts.


Dé Barcelona voordeelpas

Inclusief Sagrada Família, Park Güell + Hop-on hop-off (24/48 uur) of Casa Milà of Casa Batlló & meer.


Aangifte doen bij de politie

Ben je beroofd van je portemonnee of camera en wil je aangifte doen, dan kan dat bij zowel het bureau van de Guàrdia Urbana, de stadspolitie, als bij het bureau van de Mossos d’Esquadra, het regionale politiekorps. Op de website van de gemeente kun je de adressen vinden.

Ben je je reisdocument kwijt? Dan adviseer ik je zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dat is nodig om in Nederland een nieuw paspoort aan te kunnen vragen. Neem vervolgens contact op met de Nederlandse ambassade in Madrid om een noodpaspoort aan te vragen. Dit nooddocument kan vervolgens, na toestemming en op afspraak, bij het Honorair Consulaat in Barcelona worden opgehaald.

Als je op korte termijn weer terug naar Nederland moet, dan kan het zijn dat je een kopie van je paspoort mag gebruiken om terug te vliegen. Dat geldt overigens alleen als je met Transavia, KLM of Vueling direct naar een Nederlandse bestemming vliegt. Neem voor de zekerheid wel altijd even contact op met de vliegtuigmaatschappij. Een handige tip is dus om altijd een kopie van je paspoort in bijvoorbeeld je mailbox te hebben.

Medische hulp

In het geval van een ongeluk of als je om een andere reden een arts moet zien, kun je terecht op de Eerste Hulp (Urgències) bij ziekenhuizen en sommige gezondheidscentra. Deze afdeling is 24 uur per dag geopend en een afspraak is niet nodig.

Heb je medicijnen nodig, dan kun je deze vaak zonder recept krijgen bij de apotheek. In de stad zijn veel apotheken te vinden – herkenbaar aan het groene kruis op de gevel – en zelfs antibiotica kun je hier zonder doktersvoorschrift tegen betaling krijgen.

Eten en drinken

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het zit met het kraanwater van Barcelona. Geen zorgen, dit kun je gewoon drinken! Het is niet zo lekker als het Nederlandse kraanwater en heeft een wat chloorachtige smaak, maar gevaarlijk is het niet. Zelf gebruik ik een speciaal filter, waardoor de gekke smaakjes verdwijnen. Tijdens je stedentrip kun je vragen of je hotel bijvoorbeeld gefilterd water heeft, of water in de supermarkt kopen.

Verder gelden voor de horeca in Barcelona gewoon de Europese regels wat betreft hygiëne en voedselbereiding. Je kunt altijd de pech hebben een voedselvergiftiging op te lopen, maar die kans is hier niet groter of kleiner dan wanneer je in Nederland uiteten gaat.

Adressen en telefoonnummers

  • Europees noodnummer: 112
  • Politie: 092
  • Gemeente Barcelona: 010

Handige adressen:

Nederlands Honorair Consulaat
Avinguda Diagonal 611, 4ª
08028 Barcelona
Openingstijden: volgens afspraak
+34 93 419 95 80

Consulaat van België
Carrer de Diputació 303, 1º
08009 Barcelona
Openingstijden: ma-vr: 9.00 -13.00u
+34 93 467 70 80