Openbaar Vervoer in Barcelona 2024

Met een groot metronetwerk, twee verschillende treinen, een stadsbus en een tram kun je je in Barcelona goed verplaatsen met het openbaar vervoer. Het kaartsysteem van de verschillende vervoerders is heel handig geïntegreerd, dus in de meeste gevallen kun je met één kaartje gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen. Er zijn drie kortingskaarten waarmee je gratis met het ov kunt in Barcelona.

Onbeperkt met het ov tijdens je bezoek aan Barcelona? Koop de Hola BCN! Transportkaart, de BCN Essentials Pass of de Barcelona Card

    • Met de Hola BCN! Transportkaart kan je onbeperkt met het OV voor 2 tot 5 dagen. Als je via deze link bestelt krijg je 5% korting.
    • Met de BCN Essentials Pass kun je onbeperkt met het OV én kun je de grootste highlights, de Sagrada Familia en Park Güell bezoeken.
    • De ov-kaart Barcelona Card biedt naast gratis ov ook toegang tot vele musea en bezienswaardigheden, en extra korting op nog veel meer. Bovendien krijg je een speciale stadsgids in zes verschillende talen bij aankoop van deze voordeelpas. Via deze link koop je de Barcelona Card met 10% korting.

Inhoud

Openbaar vervoer Barcelona: de zones

Kaartje, steden, halve cirkel

In de provincie Barcelona zijn er 6 verschillende transportzones. Zone 1 omvat eigenlijk de hele stad. De zones 2 t/m 6 brengen brengen je geleidelijk verder weg naar voorsteden en omringende gebieden. In het kaartje hierboven is duidelijk te zien welke steden in welke zone liggen.

Let op! Als je door verschillende zones reist, betaal je meer dan wanneer je binnen één zone blijft. De meeste toeristen zullen alleen reizen binnen zone 1, omdat hier de belangrijkste bezienswaardigheden liggen zoals de Sagrada Família, Park Güell, Camp Nou en Montjuïc(en nog veel meer!). Tickets voor zone 2 t/m 6 brengen je helemaal naar de randen van Barcelona, maar ook naar dorpen en steden die buiten Barcelona vallen zoals, Sitges (zone 3) en Montserrat (zone 4). Met de metro kun je alleen binnen zone 1 reizen.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Barcelona?

Barcelona heeft een zeer uitgebreid en goed onderhouden openbaar vervoer netwerk. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop. Het openbaar vervoersysteem in Barcelona bestaat uit de metro, trein, bus en tram. Er is één geïntegreerd kaartsysteem. Met hetzelfde ov-ticket kun je reizen met alle bovengenoemde vervoersmiddelen

Soorten openbaar vervoer in Barcelona

Metro (TMB)

De metro van Barcelona is snel, goed onderhouden en veilig. Door het vaak drukke verkeer boven de grond, is de ondergrondse in veel gevallen de snelste manier om van A naar B te komen. Barcelona heeft acht metrolijnen en bijna alle bezienswaardigheden in de stad zijn prima te bereiken met de metro. De kabeltrein vanaf metrostation Paral.lel de Montjuïc op, valt ook onder de metro.

Voor alle informatie over het metronetwerk, de lijnen, de dienstregeling en kaartjes voor de metro, verwijs ik je door naar het artikel over de metro van Barcelona.

Stads- en regiotrein FGC

De Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) wordt vaak in één adem genoemd met de TMB, de metro van Barcelona. Dat komt omdat deze twee maatschappijen samen het metronetwerk van de stad beheren. Je kunt je binnen Barcelona met de treinen (die vaak lijken op een metro) van FGC verplaatsen met het standaard kaartje dat je ook gebruikt voor tram, bus en metro.

Om bij Montserrat, Tibidabo of Peu del Funicular (voor de mooie fiets- en wandelroute Carretera de les Aïgues) te komen, kun je gebruikmaken van de FGC. Voor bestemmingen die buiten de stad liggen, zoals Montserrat, heb je wel een ander (duurder) kaartje nodig, waarmee je door 2 of meer zones kunt reizen. Voor meer informatie over ov-kaartjes en bijbehorende prijzen, scroll naar beneden.

De belangrijkste treinstations van FGC voor toeristen in Barcelona zijn:

  • Plaça Catalunya – In het hart van Barcelona komen trein (FGC en Rodalies) en metroverbindingen samen.
  • Plaça Espanya – Hier komen ook metrolijnen L1 en L3 samen
  • Plaça Molina – In de uptown buurt Sant Gervasi
  • Gràcia – Aan de Via Augusta
  • Provença – Midden in de wijk Eixample

Voor alle informatie over de FGC-treinen kun je mijn artikel over de metro lezen. Hier kun je alles vinden over de lijnen, dienstregeling en het kopen van kaartjes voor ook de FGC treinen. 

Regionale trein Rodalies (Renfe)

Binnen Barcelona zelf zul je nauwelijks met de Rodalies hoeven reizen, omdat alles goed te bereiken is met metro of FGC. Maar maak je een dagtocht naar bijvoorbeeld Sitges, Castelldefels, Girona of Figueres (waar het Dalí museum zit), dan ben je daarvoor aangewezen op deze regiotrein van Catalonië. Ook voor uitstapjes naar pretpark Port Aventura of winkelcentrum La Roca Village kun je van de treinen van Rodalies gebruikmaken.

De Rodalies is bovendien een goede optie als je een dagje Barcelona doet vanuit je vakantieadres in bijvoorbeeld Calella, Santa Susanna, Sant Pol de Mar of Salou.

De belangrijkste treinstations van Rodalies voor toeristen in Barcelona zijn:

  • Plaça Catalunya – In het hart van Barcelona komen treinverbindingen en metrolijnen samen.
  • Sants Estació – Het grootste treinstation van Barcelona.
  • Passeig de Gràcia – De boulevard waar alle beroemde modehuizen gevestigd zijn, de werken van Antoni Gaudí en andere modernistische bouwmeesters.
  • Estació de França – In de buurt van de visserswijk en het strand van Barceloneta, de hippe wijk El Born en stadspark Ciutadella.
  • Arc de Triomf – Centraal gelegen en in de buurt van busstation Barcelona Nord.
  • El Clot-Aragó – Hier komen zowel lijnen van de metro (L1 en L2), als Rodalies (R1, R2, R11) samen.

Bus

Barcelona kent een uitgebreid netwerk van stadsbussen en busverbindingen: meer dan duizend bussen worden dagelijks ingezet op meer dan tachtig buslijnen.

Een nadeel is dat het lastig kan zijn om het netwerk te doorgronden. De app van vervoersbedrijf TMB of Google Maps maken het nemen van de juiste bus in Barcelona een stuk gemakkelijker en met deze apps kun je uiteraard gemakkelijk uitvinden welke bus je het best kunt nemen en wanneer deze komt.

Voor de stadsbus gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk.

Afhankelijk van de buslijn beginnen de dienstregelingen om 4.25 uur ‘s morgens en eindigen ze om 23.00 ‘s avonds. Ook de frequentie verschilt per dienst.

Sinds een paar jaar zijn er busverbindingen die de stad horizontaal (H), verticaal (V) of diagonaal (D) doorkruisen, te herkennen aan deze drie letters.

Informatie over prijzen en kaartjes vind je hier.

Nachtbus (Nitbus)

Wil je ‘s nachts (bijvoorbeeld na het uitgaan) met het ov terug naar huis? De nachtbus is de enige vorm van openbaar vervoer die iedere nacht van de week rijdt. De meeste diensten beginnen tussen 22.40 en 23.40 uur en de laatste ritten vinden plaats tussen 5.00 en 6.00 uur ‘s morgens. Alle bussen vertrekken vanaf Plaça Catalunya en komen daar ook weer terug.

Op de website van vervoersbedrijf AMB kun je tarieven, dienstregelingen en een kaart met de verschillende nachtbuslijnen vinden.

De metro rijdt alleen in de nacht van zaterdag op zondag ook de hele nacht en in de nacht van vrijdag op zaterdag tot 2.00 uur.

Tram

Het tramnetwerk in en rond Barcelona bestaat in feite uit twee netwerken, Trambaix en Trambesòs, en zes lijnen (T1-T6). Deze rijden allemaal door Barcelona, maar slechts een klein deel van de stad is aangesloten op het tramnetwerk. De meeste toeristen maken weinig van het netwerk omdat je de meeste plekken die op de lijnen liggen ook prima per metro kunt bereiken.

Voor de tram gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk. Voor de dienstregeling kun je de website raadplegen.

Tickets en prijzen voor het ov in Barcelona

De prijs die je voor een rit met het openbaar vervoer betaalt, is maar net afhankelijk van of je binnen Barcelona blijft (zone 1) en welk kaartje je gebruikt. Zoals boven aan deze pagina aangegeven, is het raadzaam om een ov-kaart voor 2, 3, 4 of 5 dagen aan te schaffen als je van plan bent veel gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer: de Hola BCN! Transportkaart, de Barcelona Card of de BCN Essentials Pass.

Klik hier voor meer informatie over de Hola BCN! Transportkaart of om deze meteen met korting te kopen >>

Ga je slechts een paar ritjes met het ov maken, dan is het T-Casual kaartje voor jou waarschijnlijk interessanter. Deze individuele 10-rittenkaart kun je voor €12,15 euro kopen op elk station en je kunt ‘m gebruiken voor tram, metro, bus en trein. Stippel je reis van te voren goed uit, want de T-Casual is per rit (voor 1 zone) 1 uur en 15 minuten geldig. Let op! De T-Casual is wel geldig in de trein naar Terminal 2 van het vliegveld en in bus 46 naar beide terminals, maar niet voor de blauwe Aerobus. Voor de metro naar het vliegveld geldt een toeslag van €9,75.

Voor alle informatie over de soorten tickets en bijbehorende prijzen, verwijzen ik je naar mijn uitgebreide pagina over tickets voor de metro en het ov in Barcelona.

Een andere manier om Barcelona te verkennen is met de Hop-on Hop-off bus. Deze dubbeldekker met open dak rijdt langs vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona. Hier heb je de mogelijkheid om zo vaak uit te stappen als je wil.

Nu reserveren (mét korting)

Verandering papieren kaartjes in 2024

De papieren tickets zoals de T-casual, T-usual, T-familiar en T-grup worden vervangen door de Catalaanse versie van de OV-chipkaart: de T-mobilitat.

De T-mobilitat is in feite een OV-kaart, maar dan specifiek voor Barcelona. Je kunt de kaart koppelen aan je telefoon. Als je kaart gestolen of kwijt is, kun je eenvoudig via je telefoon de kaart blokkeren, een nieuwe kaart aanvragen en het product dat op je kaart stond herstellen. Op de app kun je ook je hele route plannen en meldingen ontvangen over eventuele wijzigingen, zoals busvertragingen of metro-updates. Je meest gebruikte adressen kun je opslaan, zodat je niet telkens opnieuw je adres hoeft in te voeren.

Hoe werkt het?

Om deze kaart aan te schaffen registreer je je met je NIE of paspoortnummer en een pasfoto via deze website, vervolgens kun je de fysieke kaart ophalen bij een loket. Papieren kaartjes zijn in elk geval tot en met 15 januari te verkrijgen via de reguliere automaten en tot en met 30 april 2024 te gebruiken.

Overigens kun je in de bussen nu direct betalen met je pinpas/creditcard, telefoon of smartwatch.

Onbeperkt openbaar vervoer in Barcelona (kortingskaart)

Geen gedoe en onbeperkt gebruikmaken van het ov in Barcelona? Dat kan met drie verschillende kortingskaarten en stadspassen. Er is een kortingskaart voor alleen het openbaar vervoer (Hola BCN! Tranpsortkaart), voor het ov in combinatie met de grootste highlights in de stad (Barcelona Essentials Pass) en voor het ov in combinatie met een aantal musea (Barcelona Card).

1. Kortingskaart: Hola BCN! Transportkaart (alleen ov)

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en van en naar het vliegveld. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in Barcelona.

De Hola BCN! Transportkaart is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost omgerekend slechts 7 euro per dag. Een stuk goedkoper dan steeds losse kaartjes kopen en je bespaart natuurlijk tijd.

Een Hola BCN! Transportkaart voor twee dagen kost €16,62 voor drie dagen ben je €24,22 kwijt, voor vier dagen €31,63 en voor vijf dagen €38,76 Je kunt de kaart voorafgaand aan je stedentrip online aanschaffen, dan koop je de kaart met bovenstaande prijzen waar 5% korting in verwerkt zit. Je ontvangt dan per mail een voucher, die je in Barcelona kunt inwisselen. Lees hier mijn uitgebreide artikel over de Hola BCN! Transportkaart met alle info over deze kaart.

Je kunt de kaart ook kopen in een ticketautomaat van de metro- en treinstations in Barcelona. Nadeel is dat je dan niet de 5% korting krijgt die online wel geboden wordt.

Als je je ticket hier online koopt krijg je 5% korting!

2. Kortingskaart: BCN Essentials Pass (ov + Sagrada Família + Park Güell)

Met de BCN Essentials Pass krijg je toegang tot Sagrada Família, Park Güell en kun je onbeperkt gebruik maken van het OV in Barcelona in zone 1 en van en naar het vliegveld. Je kunt kiezen voor een geldigheidsduur van 48, 72, 96 of 120 uur voor het OV-ticket.

Handig: je kunt de verschillende tickets voor de Sagrada Família, Park Güell en het OV op verschillende data gebruiken.

Ook krijg je 10% korting op álle andere tickets bij mijn partner Tiqets: noem het maar op en zij hebben er een ticket voor.

De pas kost €73 voor volwassenen & €69 voor jongeren tussen de 13 en 29 jaar bij het OV-ticket voor 48 uur. Als je kiest voor de geldigheidsduur van het OV-ticket voor 72 uur dan kost de pas €82 voor volwassenen & €77 voor jongeren tussen de 13 en 29 jaar. Wil je 96 uur gebruik maken van het OV? Dan kost de pas €89 voor volwassenen & €86 voor jongeren. Bij een geldigheidsduur van 120 uur voor het OV kost de pas €98 voor volwassenen en €94 voor jongeren.

3. Kortingskaart: Barcelona Card (ov en musea)

Een alternatief voor de Hola BCN! Transportkaart is de Barcelona Card. Deze kortingspas is interessant als je niet alleen veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, maar daarnaast ook musea in Barcelona wil bezoeken. De Hola BCN! Transportkaart geeft geen korting op bezienswaardigheden. Lees hier alles over de Barcelona Card en waar je hem allemaal voor kunt gebruiken.

De Barcelona Card geeft recht op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Barcelona en van en naar het vliegveld (bus, tram, metro, trein) en is geldig als entreekaart voor bijna alle musea in de stad.

De kaart kost voor 72 uur €49,50 voor volwassen en €28,80 voor kinderen tot 12 jaar. Bij 96 uur kost de kaart respectievelijk €58,50 en €37,80 bij kinderen tot 12. Bij gebruik voor de duur van 120 uur kost de kaart €69,30 voor volwassenen en €42,30 voor kinderen. Bestel hier de Barcelona Card voor bovenstaande prijzen waar 10% korting in verwerkt zit!

Met het openbaar vervoer naar het vliegveld

Er zijn verschillende vervoersmiddelen naar het vliegveld. Je kunt met de taxi, bus, trein of metro. De gemakkelijkste optie is de Aerobus die rechtstreeks naar het vliegveld vanaf Plaça Catalunya of Plaça Espanya rijdt. Kijk voor vertrek altijd bij welke terminal je op het vliegveld moet zijn.

Wanneer je van plan bent om met de metro naar het vliegveld te reizen heb je een apart supplement nodig. Als je in het bezit bent van een Barcelona Card of Hola BCN! Transportkaart, dan heb je dit supplement voor het vliegveld niet nodig.

Als je met de trein naar Barcelona Airport wil reizen kun je de trein R2 Nord nemen. Voor deze trein heb je geen supplement nodig bovenop de reguliere ov-kaartjes. Let op: deze trein gaat alleen naar Terminal 2. Voor Terminal 1 zal je dan de gratis shuttlebus op het vliegveld moeten nemen.

Lees voor alle informatie mijn uitgebreide artikel over reizen naar het vliegveld lezen.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Als je met een rolstoel naar Barcelona komt of wanneer je om welke reden dan ook minder goed ter been bent, dan is het slim om van te voren uit te zoeken in hoeverre het openbaar vervoer in Barcelona toegankelijk is voor jou. Over het algemeen kan ik gelukkig zeggen dat Barcelona erg rolstoelvriendelijk is. Zo zijn alle bussen sinds 2007 toegankelijk voor rolstoelers, met in de bus standaard een plek gereserveerd voor de rolstoel.

Voor de metro geldt dat 9 stations (nog) niet rolstoelvriendelijk zijn. Dat wil zeggen dat er geen lift is om het station in of uit te gaan. Het gaat om:

  • L1:  Plaça de Sants, Espanya, Urquinaona en Clot
  • L3: Espanya
  • L4: Maragall, Verdaguer, Urquinaona, Ciutadella-Vila Olímpica
  • L5: Virrei Amat, Maragall, Verdaguer en Plaça de Sants

Verder is het vooralsnog niet mogelijk om de volgende overstappen te maken met de rolstoel:

  • Van L1 naar L3 of de FGC op Plaça Catalunya
  • Van L2 of L4 naar L3 of de Renfe op Passeig de Gràcia

Tip: Vervoerder TMB adviseert om in de metro altijd in de eerste wagon in de stappen, zodat je goed in het zicht van de bestuurder blijft.

De stations van metro, FGC en Renfe beschikken over aangepaste poortjes waar je met de rolstoel door kunt en ticketautomaten die zijn ingesteld op ooghoogte van rolstoelgebruikers.

Wat betreft de treinen van Renfe valt er nog veel te winnen. Ongeveer de helft van de treinen en stations zijn goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het goede nieuws is dat Renfe de laatste jaren miljoenen euro’s investeert in het verbeteren van de toegankelijkheid. De meest gebruikte lijnen, de R1 tussen Molins de Rei en Maçanet-Massanes en R2N tussen het vliegveld en Maçanet, zijn overigens goed toegankelijk voor rolstoelers.

De treinen van FGC doen het daarentegen een stuk beter. Maar de grote winnaar is de tram, die op twee stations (Sarrià en Putxet) na helemaal toegankelijk is voor mindervaliden.

Op deze pagina geef ik ook andere tips voor bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke hotels, bezienswaardigheden die al dan niet met de rolstoel te bezoeken zijn en het vervoer van en naar het vliegveld.

Openbaar vervoer met kinderen

Kinderen tot en met 3 jaar oud mogen gratis reizen met het openbaar vervoer. Voor kinderen vanaf 4 jaar dien je een normaal kaartje te kopen. Het openbaar vervoer in Barcelona is erg toegankelijk voor een kinderwagen of buggy. In de metro is er genoeg ruimte om de kinderwagen te plaatsen, en in de bus is hier zelfs een speciale plek voor. Ook met een baby reizen kan. De locals in Spanje zijn in de regel beleefd en staan vaak voor je op.  Reis bij voorkeur niet in de spitsuren (van 7.00 uur tot 9.00 uur ’s ochtends en van 18.00 uur tot 20.00 uur ’s avonds), want dan kan het erg druk zijn.

Met de fiets in het openbaar vervoer in Barcelona

In Barcelona is het toegestaan om de fiets mee te nemen in het openbaar vervoer. Je mag de fiets alleen meenemen naast de spitsuren (van 7.00 uur tot 9.00 uur ‘s ochtends en van 18.00 uur tot 20.00 uur ‘s avonds). Houdt er wel rekening mee dat er in de metro en treinen meer ruimte is voor een fiets dan in de bus.

2 Handige apps
Net zoals je in Nederland 9292 hebt, heeft Barcelona andere handige apps voor het reizen met het openbaar vervoer. Dit zijn de meest praktische apps:

TMB App: Deze app biedt handige informatie over alle bus- en metroservices. En is te downloaden op Apple en Android. Via deze app kun je gemakkelijk de routes zoeken, het dichtstbijzijnde openbaar vervoer, de dienstregeling, de wachttijden voor de bussen, kaarten. Kortom alles wat je moet weten over het reizen met het openbaar vervoer.

Moovit: Op deze app staat alle informatie over de bus, metro, trein en tram. Daarnaast Moovit heeft een handige wegbeschrijving-functie en laat zo precies weten hoe ver het nog lopen is, hoelang je moet wachten en welke haltes je nog moet passeren.

Alternatieven voor reizen met het openbaar vervoer in Barcelona

Om in Barcelona van A naar B te komen zijn er nog andere vervoersmogelijkheden. Zo staat er op iedere hoek van de straat een taxi. Een voordeel van de taxi in Barcelona is dat ze lang niet zo duur zijn als in Nederland en België. Barcelona is ook goed te doen op de fiets, scooter of auto. Let er wel op dat je deze vervoersmogelijkheden ergens (op een veilige plek) kan parkeren, vooral met auto’s kan dit lastiger en duur zijn.

Praktische tip: Wil je alvast je taxi vanaf het treinstation naar je accommodatie boeken zodat je niet hoeft te wachten? Bestel hier gemakkelijk via iDeal of Paypal én tot 24 uur van tevoren gratis te annuleren.