Openbaar Vervoer in Barcelona

Met een groot metronetwerk, twee verschillende treinen, een stadsbus en een tram kun je je in Barcelona goed verplaatsen met het openbaar vervoer. Het kaartsysteem van de verschillende vervoerders is heel handig geïntegreerd, dus in de meeste gevallen kun je met één kaartje gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen. Er zijn twee kortingskaarten waarmee je gratis met het ov kunt in Barcelona.

LET OP

Iedereen moet in de metro en de rest van het ov in Barcelona een mondkapje dragen. Zorg dus altijd dat je mondkapjes bij je hebt, als je van plan bent om met het ov te reizen.

Inhoud

Onbeperkt met het ov tijdens je bezoek aan Barcelona? Koop de Barcelona Card of de Hola BCN! Transportkaart

   • Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de ov-kaart Hola BCN! ov-kaart  met 10% korting bestellen. Je kunt de kaart ophalen bij een kantoor voor Toerisme. Als je bij Tiqets de Barcelona City Pass koopt, krijg je 10 procent korting op de Hola BCN! kaart, als je deze via dezelfde partij bestelt. Een bijkomend voordeel is dat je de pas dan op ieder metrostation kunt afhalen.
   • De ov-kaart Barcelona Card biedt naast gratis ov ook toegang tot vele musea en bezienswaardigheden, en extra korting op nog veel meer. Bovendien krijg je een speciale stadsgids in zes verschillende talen bij aankoop van deze voordeelpas. Nu kopen!

Handige tip! Ben je van plan om tijdens je verblijf in Barcelona veel met het openbaar vervoer te gaan reizen? Dan raad ik je aan de TMB app te downloaden. Deze app biedt je snel een betrouwbaar overzicht van hoe jij het snelst op de plek van bestemming komt. Je kunt routes en plattegronden bekijken, zien waar zich het dichtstbijzijnde openbaar vervoer bevindt, dienstregeling voor bus, trien, tram en metro opvragen en op de hoogte worden gebracht van eventuele omleidingen.

Zones openbaar vervoer Barcelona

Kaartje, steden, halve cirkel

In de provincie Barcelona zijn er 6 verschillende transportzones. Zone 1 omvat eigenlijk de hele stad. De zones 2 t/m 6 brengen brengen je geleidelijk verder weg naar voorsteden en omringende gebieden.  In het kaartje hierboven is duidelijk te zien welke steden in welke zone liggen.

Let op! Als je door verschillende zones reist, betaal je meer dan wanneer je binnen één zone blijft. De meeste toeristen zullen alleen reizen binnen zone 1, omdat hier de belangrijkste bezienswaardigheden liggen zoals de Sagrada Familia, Park Güell en Camp Nou (en nog veel meer!). Tickets voor zone 2 t/m 6 brengen je helemaal naar de randen van Barcelona, maar ook naar dorpen en steden die buiten Barcelona vallen zoals, Sitges (zone 3) en Montserrat (zone 4). Met de metro kun je alleen binnen zone 1 reizen.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Barcelona?

Barcelona heeft een zeer uitgebreid en goed onderhouden openbaar vervoer netwerk. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop. Het openbaar vervoersysteem in Barcelona bestaat uit de metro, trein, bus en tram. Er is één geïntegreerd kaartsysteem. Met hetzelfde ov-ticket kun je reizen met alle bovengenoemde vervoersmiddelen

Soorten openbaar vervoer in Barcelona

Metro (TMB)

De metro van Barcelona is snel, goed onderhouden en veilig. Door het vaak drukke verkeer boven de grond, is de ondergrondse in veel gevallen de snelste manier om van A naar B te komen. Barcelona heeft acht metrolijnen en bijna alle bezienswaardigheden in de stad zijn prima te bereiken met de metro. De ritstrein vanaf metrostation Paral.lel de Montjuïc op, valt ook onder de metro.

Voor alle informatie over het metronetwerk, de lijnen, de dienstregeling en kaartjes voor de metro, verwijs ik je door naar het artikel over de metro van Barcelona. Daarnaast kun je voor alle aankomsttijden en vertrektijden de app van TMB  downloaden. Hier kun je alle informatie vinden over reizen met de metro in Barcelona.

Stads- en regiotrein FGC

De Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) wordt vaak in één adem genoemd met de TMB, de metro van Barcelona. Dat komt omdat deze twee maatschappijen samen het metronetwerk van de stad beheren. Je kunt je binnen Barcelona met de treinen (die vaak lijken op een metro) van FGC verplaatsen met het standaard kaartje dat je ook gebruikt voor tram, bus en metro.

Om bij Montserrat, Tibidabo of Peu del Funicular (voor de mooie fiets- en wandelroute Carretera de les Aïgues) te komen, kun je gebruikmaken van de FGC. Voor bestemmingen die buiten de stad liggen, zoals Montserrat, heb je wel een ander (duurder) kaartje nodig, waarmee je door 2 of meer zones kunt reizen. Voor meer informatie over ov-kaartjes en bijbehorende prijzen, scroll naar beneden.

De belangrijkste treinstations van FGC voor toeristen in Barcelona zijn:

 • Plaça Catalunya – In het hart van Barcelona komen trein (FGC en Rodalies) en metroverbindingen samen.
 • Plaça Espanya – Hier komen ook metrolijnen L1 en L3 samen
 • Plaça Molina – In de uptown buurt Sant Gervasi
 • Gràcia – Aan de Via Augusta
 • Provença – Midden in de wijk Eixample

Voor alle informatie over de FGC-treinen kun je mijn artikel over de metro lezen. Hier kun je alles vinden over de lijnen, dienstregeling en het kopen van kaartjes voor de metro. 

Tip: download de app van Moovit om te kijken wat de precieze aankomsttijden en vertrektijden zijn. De FCG treinen rijden niet zoals de metro en bussen om de 5 minuten.

Regionale trein Rodalies (Renfe)

Binnen Barcelona zelf zul je nauwelijks met de Rodalies hoeven reizen, omdat alles goed te bereiken is met metro of FGC. Maar maak je een dagtocht naar bijvoorbeeld Sitges, Castelldefels, Girona of Figueres (waar het Dalí museum zit), dan ben je daarvoor aangewezen op deze regiotrein van Catalonië. Ook voor uitstapjes naar pretpark Port Aventura of winkelcentrum La Roca Village is kun je van de treinen van Rodalies gebruikmaken.

De Rodalies is bovendien een goede optie als je een dagje Barcelona doet vanuit je vakantieadres in bijvoorbeeld Calella, Santa Susanna, Sant Pol de Mar of Salou.

De belangrijkste treinstations van Rodalies voor toeristen in Barcelona zijn:

 • Plaça Catalunya – In het hart van Barcelona komen treinverbindingen en metrolijnen samen.
 • Sants Estació – Het grootste treinstation van Barcelona.
 • Passeig de Gràcia – De boulevard waar alle beroemde modehuizen gevestigd zijn, de werken van Antoni Gaudí en andere modernistische bouwmeesters.
 • Estació de França – In de buurt van de visserswijk en het strand van Barceloneta, de hippe wijk El Born en stadspark Ciutadella.
 • Arc de Triomf – Centraal gelegen en in de buurt van busstation Barcelona Nord.
 • El Clot-Aragó – Hier komen zowel lijnen van de metro (L1 en L2), als Rodalies (R1, R2, R11) samen.

Bus

Barcelona kent een uitgebreid netwerk van stadsbussen en busverbindingen: meer dan duizend bussen worden dagelijks ingezet op meer dan tachtig buslijnen.

Een nadeel is dat het lastig kan zijn om het netwerk te doorgronden. De app van vervoersbedrijf TMB maakt het nemen van de juiste bus in Barcelona een stuk gemakkelijker. Met behulp van de TMB App kun je precies uitzoeken welke bus je het best kunt nemen en wanneer deze komt.

Voor de stadsbus gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk.

Afhankelijk van de buslijn beginnen de dienstregelingen om 4.25 uur ’s morgens en eindigen ze om 23.00 ’s avonds. Ook de frequentie verschilt per dienst.

Sinds een paar jaar zijn er busverbindingen die de stad horizontaal (H), verticaal (V) of diagonaal (D) doorkruisen, te herkennen aan deze drie letters.

Informatie over prijzen, kaartjes en tickets vind je hier.

Let op! Wanneer je van plan bent om naar de Tibidabo te gaan, dan kun je de Tibibus (T2B) nemen. Deze vertrekt vanaf  Plaça Catalunya naar het pretpark. De bus rijdt alleen op de dagen dat het pretpark geopend is. Een enkeltje kost €2,60.

Nachtbus (Nitbus)

Wil je ’s nachts (bijvoorbeeld na het uitgaan) met het ov terug naar huis? De nachtbus is de enige vorm van openbaar vervoer die iedere nacht van de week rijdt. De meeste diensten beginnen tussen 22.40 en 23.40 uur en de laatste ritten vinden plaats tussen 5.00 en 6.00 uur ’s morgens. Alle bussen vertrekken vanaf het Plaça de Catalunya en komen daar ook weer terug.

Op de website van vervoersbedrijf AMB kun je tarieven, dienstregelingen en een kaart met de verschillende buslijnen vinden.

De metro rijdt alleen in de nacht van zaterdag op zondag ook ’s nachts.

Tram

Het tramnetwerk in en rond Barcelona bestaat in feite uit twee netwerken, Trambaix en Trambesòs, en zes lijnen (T1-T6). Deze rijden allemaal door Barcelona, maar slechts een klein deel van de stad is aangesloten op het tramnetwerk. De meeste toeristen maken weinig van het netwerk omdat je de meeste plekken die op de lijnen liggen ook prima per metro kunt bereiken.

Voor de tram gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk. Voor de dienstregeling kun je de website raadplegen.

Tickets en prijzen voor het ov in Barcelona

De prijs die je voor een rit met het openbaar vervoer betaalt, is maar net afhankelijk van of je binnen Barcelona blijft (zone 1) en welk kaartje je gebruikt. Zoals boven aan deze pagina aangegeven, is het raadzaam om een ov-kaart voor 2,3,4 of 5 dagen aan te schaffen als je van plan bent veel gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer. Deze kaart is alleen geldig als je binnen de stad blijft.

Van plan om meerdere dagen te reizen met het openbaar vervoer, en musea en bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is de Hola BCN! Travel Card  of Barcelona Card wellicht interessant.

Klik hier voor meer informatie over de OV-transportkaart in Barcelona of om deze meteen te kopen >>

Ga je slechts een paar ritjes doen, dan is het T-Casual biljet voor jou waarschijnlijk interessanter. Deze individuele reiskaart kun je voor 11,35 euro kopen op elk station en je kunt ‘m gebruiken voor tram, metro, bus en trein. Stippel je reis van te voren goed uit, want het T-Casual biljet is per rit (voor 1 zone) maar 1 uur en 15 minuten geldig. Let op! De T-Casual is niet geldig voor een ritje naar Aeroport T1 en Aeroport T2, en de metrostations op L9 Sud.

De ticket machines staan op alle metrostations en het vliegveld. Openbaar vervoer tickets worden ook verkocht in tabakswinkels, op de website van TMB of de app.

Voor meer informatie over andere soorten tickets en bijbehorende prijzen, verwijzen we je naar onze pagina over tickets voor de metro en het ov in Barcelona.

Een andere manier om Barcelona te verkennen is met de Hop On Hop Off Bus. Deze dubbeldekker met open dak rijdt langs vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona. Hier heb je de mogelijkheid om zo vaak uit te stappen als je wil.

Met het openbaar vervoer naar het vliegveld

Er zijn verschillende vervoersmiddelen naar het vliegveld. Je kunt met de taxi, bus, trein of metro. Er gaat een Aerobus  rechtstreeks naar het vliegveld vanaf Plaça Catalunya of Plaça Espanya. Kijk voor vertrek altijd bij welke terminal je op het vliegveld moet zijn.

Wanneer je van plan bent om met de metro naar het vliegveld te reizen heb je een apart ticket nodig (Billet Aeroport).

Als je met de trein naar Barcelona Airport wil reizen kun je de trein R2 Nord nemen.

Treinkaartjes zijn te verkrijgen in het treinstation op het vliegveld, en in de verschillende stations in Barcelona centrum. Ook kun je bij deze treinreis naar het vliegveld gebruik maken van je tienrittenkaart (T10).

Als je in het bezit bent van een Barcelona Card of Hola BCN! Card, dan heb je al een kaartje voor het vliegveld. Voor meer informatie kun je ons uitgebreide artikel over reizen naar het vliegveld lezen.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Als je met een rolstoel naar Barcelona komt of wanneer je om welke reden dan ook minder goed ter been bent, dan is het slim om van te voren even uit te zoeken in hoeverre het openbaar vervoer in Barcelona toegankelijk is voor jou. Over het algemeen kan ik gelukkig zeggen dat Barcelona erg rolstoelvriendelijk is. Zo zijn alle bussen sinds 2007 toegankelijk voor rolstoelers, met in de bus standaard een plek gereserveerd voor de rolstoel.

Voor de metro geldt dat 15 stations (nog) niet rolstoelvriendelijk zijn. Dat wil zeggen dat er geen lift is om het station in of uit te gaan. Het gaat om:

 • L1:  Plaça de Sants, Espanya, Urquinaona en Clot
 • L3: Espanya en Vallcarca
 • L4: Maragall, Verdaguer, Urquinaona, Ciutadella-Vila Olímpica en Jaume I (wordt aan gewerkt)
 • L5: Virrei Amat, Maragall, Verdaguer en Plaça de Sants

Verder is het vooralsnog niet mogelijk om de volgende overstappen te maken met de rolstoel:

 • Van L1 naar L3 of de FGC op Plaça Catalunya
 • Van L2 of L4 naar L3 of de Renfe op Passeig de Gràcia

Tip: Vervoerder TMB adviseert om in de metro altijd in de eerste wagon in de stappen, zodat je goed in het zicht van de bestuurder blijft.

De stations van metro, FGC en Renfe beschikken over aangepaste poortjes waar je met de rolstoel door kunt en ticketautomaten die zijn ingesteld op ooghoogte van rolstoelgebruikers.

Wat betreft de treinen van Renfe valt er nog veel te winnen. Ongeveer de helft van de treinen en stations zijn goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het goede nieuws is dat Renfe de laatste jaren miljoenen euro’s investeert in het verbeteren van de toegankelijkheid. De meest gebruikte lijnen, de R1 tussen Molins de Rei en Maçanet-Massanes en R2N tussen het vliegveld en Maçanet, zijn overigens goed toegankelijk voor rolstoelers.

De treinen van FGC doen het daarentegen een stuk beter. Maar de grote winnaar is de tram, die op twee stations (Sarrià en Putxet) na helemaal toegankelijk is voor mindervaliden.

Op deze pagina geef ik ook andere tips voor bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke hotels, bezienswaardigheden die al dan niet met de rolstoel te bezoeken zijn en het vervoer van en naar het vliegveld.

Openbaar vervoer met kinderen

Kinderen tot en met 3 jaar oud mogen gratis reizen met het openbaar vervoer. Voor kinderen vanaf 4 jaar dien je een normaal kaartje te kopen. Het openbaar vervoer in Barcelona is erg toegankelijk voor een kinderwagen of buggy. In de metro is er genoeg ruimte om de kinderwagen te plaatsen, en in de bus is hier zelfs een speciale plek voor. Ook met een baby reizen kan. De locals in Spanje zijn erg beleefd en staan zo voor je op.  Reis bij voorkeur niet in de spitsuren (van 7.00 uur tot 9.00 uur ’s ochtends en van 18.00 uur tot 20.00 uur ’s avonds), want dan kan het erg druk zijn.

Met de fiets in het openbaar vervoer in Barcelona

In Barcelona is het toegestaan om de fiets mee te nemen in het openbaar vervoer. Je mag de fiets alleen meenemen naast de spitsuren (van 7.00 uur tot 9.00 uur ’s ochtends en van 18.00 uur tot 20.00 uur ’s avonds). Houdt er wel rekening mee dat er in de metro en treinen meer ruimte is voor een fiets dan in de bus.

2 Handige apps

Net zoals je in Nederland 9292 hebt, heeft Barcelona andere handige apps voor het reizen met het openbaar vervoer. Dit zijn de meest praktische apps:

TMB App: Deze app biedt handige informatie over alle bus- en metroservices. En is te downloaden op Apple en Android. Via deze app kun je gemakkelijk de routes zoeken, het dichtstbijzijnde openbaar vervoer, de dienstregeling, de wachttijden voor de bussen, kaarten. Kortom alles wat je moet weten over het reizen met het openbaar vervoer.

Moovit: Op deze app staat alle informatie over de bus, metro, trein en tram. Daarnaast Moovit heeft een handige wegbeschrijving-functie en laat zo precies weten hoe ver het nog lopen is, hoelang je moet wachten en welke haltes je nog moet passeren.

Alternatieven voor reizen met het openbaar vervoer in Barcelona

Om in Barcelona van A naar B te komen zijn er nog andere vervoersmogelijkheden. Zo staat er op iedere hoek van de straat een taxi. Een voordeel van de taxi in Barcelona is dat ze lang niet zo duur zijn als in Nederland. Helaas rijden er in in de stad geen Ubers. Barcelona  is goed te doen op de fiets, scooter of auto. Let er wel op dat je deze vervoersmogelijkheden ergens (op een veilige plek) kan parkeren.

delingen