Openbaar Vervoer in Barcelona

Barcelona biedt verschillende mogelijkheden om je met het openbaar vervoer te verplaatsen: de metro, de Ferrocarrils de la Generalitat Catalana (FGC), de stadsbus en de trein (Renfe, Rodalies). Gelukkig kent het openbaar vervoer in Barcelona een geïntegreerd kaartsysteem. Je hoeft dus geen ander kaartje te kopen.

Metro

Snel, veilig, makkelijk en goedkoop: de metro is het ideale transportmiddel om Barcelona te doorkruisen. Met de metro zijn alle hotspots en uithoeken van de stad makkelijk bereikbaar en heb je geen last van de bovengrondse verkeersdrukte.

Lees verder over de metro in Barcelona

Bus

Barcelona kent een uitgebreid netwerk van stadsbussen en busverbindingen: meer dan duizend bussen worden dagelijks ingezet op meer dan tachtig buslijnen.

Nadeel is dat het lastig kan zijn om het netwerk te doorgronden. De app die van vervoersbedrijf TMB maakt het nemen van de juiste bus in Barcelona een stuk gemakkelijker. Met behulp van de TMB App kun je precies uitzoeken welke bus je het best kunt nemen en wanneer deze komt.

Voor de stadsbus gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk.

Afhankelijk van de buslijn beginnen de dienstregelingen om 4.25 uur ’s morgens en eindigen ze om 23.00 ’s avonds. Ook de frequentie verschilt per dienst.

Sinds een paar jaar zijn er busverbindingen die de stad horizontaal (H), verticaal (V) of diagonaal (D) doorkruisen.

Informatie over prijzen, kaartjes en tickets vind je hier.

Nachtbus

De zogenoemde Nit Bus is de enige vorm van openbaar vervoer die iedere nacht van de week rijdt. De meeste diensten beginnen tussen 22.40 en 23.40 uur en de laatste ritten vinden plaats tussen 5.00 en 6.00 uur ’s morgens. Alle bussen vertrekken vanaf het Plaça de Catalunya en komen daar ook weer terug.

Op de website van vervoersbedrijf AMB kun je tarieven, dienstregelingen en een kaart met de verschillende buslijnen vinden.

Tram

Het tramnetwerk in en rond Barcelona bestaat uit twee netwerken, Trambaix en Trambesòs, en zes lijnen. Deze rijden allemaal door Barcelona, maar slechts een klein deel van de stad is aangesloten op het tramnetwerk. De meeste toeristen maken weinig tot geen gebruik van het netwerk.

Voor de tram gelden precies dezelfde prijzen als voor het lokale metronetwerk. Voor de dienstregeling kun je de website raadplegen.

Trein (Rodalies)

Binnen Barcelona zelf zul je nauwelijks met de trein reizen, maar maak je een dagtocht naar bijvoorbeeld de badplaats Sitges, dan ben je daarvoor aangewezen op de Rodalies, de regionale treinen in Catalonië.

De belangrijkste treinstations voor toeristen in de stad zijn:

  • Plaça Catalunya – In het hart van Barcelona komen treinverbindingen en metrolijnen samen.
  • Sants Estació – Het grootste treinstation van Barcelona.
  • Passeig de Gràcia – De boulevard waar alle beroemde modehuizen gevestigd zijn, de werken van Antoni Gaudí en andere modernistische bouwmeesters.
  • Estació de França – In de buurt van de visserswijk en het strand van Barceloneta, de hippe wijk El Born en stadspark Ciutadella.
  • Arc de Triomf – Centraal gelegen en in de buurt van busstation Barcelona Nord.

Kaarten voor de Rodalies kun je kopen bij de automaten van spoorwegbedrijf Renfe op het station. Binnen Barcelona (Zone 1) kun je dezelfde tickets gebruiken als in de metro, bus en tram.

Op de website van Renfe kun de precies uitzoeken waar en hoe laat de treinen vertrekken. Ook kun je hier de prijzen van een kaartje met bestemming buiten de stad opzoeken.