Een bezoek aan Sitges

Geschreven door Annebeth Vis, +20 jaar local in Barcelona.
Download ook mijn gratis Barcelonatips app

Op een halfuur treinen van Barcelona ligt de fijne badplaats Sitges, een ideale bestemming voor een dagtrip. Het stadje heeft heerlijke stranden, en een bruisend uitgaansleven.

Inhoud

Wat is Sitges

Wie een leuk daguitstapje wil maken vanuit Barcelona, of een fijn vakantieadres buiten de drukke stad zoekt, wordt gegarandeerd blij van Sitges. Je zit er pal aan zee, kunt eindeloos dwalen door de historische binnenstad en ondanks het feit dat je er heus niet de enige toerist zal zijn, is het authentieke karakter bewaard gebleven. De plaats heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, artiesten en hippies. En op schrijvers dus. Edwin Winkels woont al meer dan 25 jaar in Sitges en weet waar je moet zijn.

Highlights in Sitges

Naast het mooie strand zijn er nog andere leuke highlights die je in Sitges kan bezoeken. Zo heeft de badplaats ook een paleis genaamd Palau de Maricel. In dit paleis zit een kunstmuseum wat je kunt bezoeken. Naast dit museum is er een Bacardi museum waar je onder andere de geschiedenis van bekende rum merken kunt ontdekken. Leuk feitje: Bacardi komt oorspronkelijk uit Sitges. In het centrum is ook de welbekende kerk Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla te vinden, een populaire plek om mooie foto’s te maken.

Hoe kom je in Sitges?

Wie vanaf Barcelona een dagtocht naar Sitges wil maken, De afstand tussen het centrum van Barcelona en Sitges is ruim 40 kilometer en met de auto ben je er in 20 minuten. De trein, die gemiddeld elk kwartier vertrekt, doet er ongeveer 40 minuten over. Opstappen kan bij het treinstation Passeig de Gràcia. Een ticket (enkel) kost zo’n €4 en koop je in de automaat op het station.

Trein: Let op: de laatste trein vanuit Sitges naar Barcelona gaat al voor 22.30 uur. Trein gemist? Dan kun je ook nog met de nachtbus. Die vertrekt een paar keer per nacht bij de bushalte achter het treinviaduct.

Bus: In Barcelona kun je ook met een bus van het bedrijf Monbus naar Sitges. De bussen vertrekken gemiddeld elk halfuur vanaf Ronda de Universitat, net achter Plaça Catalunya in het centrum. Een ritje kost €4,10 en de bus doet er 45 minuten over.

Wil je vanaf de luchthaven naar Sitges? Vanaf het vliegveld van Barcelona (El Prat) kun je ook direct naar Sitges reizen. Stap vanaf terminal 2 (er gaat een gratis shuttlebus tussen terminal 1 en 2, mocht je aankomen op terminal 1) op de trein richting Barcelona. Stap uit in Prat del Llobregat en stap over op de trein richting Sitges (lijn 2).

Sitges: geschiedenis en architectuur

In de middeleeuwen was Sitges een dorp van vissers, landbouwers en wijnboeren. De kerk Sant Bartomeu i Santa Tecla dateert uit de zeventiende eeuw en kijkt uit over zee. Twee assymmetrische torens flankeren het bouwwerk, dat beeldbepalend is voor de kustlijn van Sitges.

sitges kerk san bartolome

Veel inwoners vertrokken in de negentiende eeuw naar overzeese Spaanstalige gebieden, zoals Cuba, om er fortuin te maken en met gevulde zakken weer terug te keren. De zogenoemde ‘indianos’ pronkten met hun nieuw vergaarde rijkdom door luxueuze optrekjes in koloniale stijl te laten bouwen. In het centrum zul je veel van die villa’s tegenkomen en een aantal ervan kun je ook bezoeken.

In de negentiende eeuw vestigde ook de Catalaanse schrijver Santiago Rusinyol zich in Sitges. De vriendenkring van deze excentriekeling bestond uit intellectuelen en artiesten, onder wie de jonge Pablo Picasso, die hem graag in het stadje kwamen bezoeken. Die bohemiensfeer is er nooit meer verdwenen. Rusinyols voormalige visserswoning deed dienst als atelier en expositieruimte en is tegenwoordig een hotel (zie kopje ‘hotels in Sitges’ onderaan deze pagina).

Gayfriendly

Sitges is een homovriendelijke stad en wordt ook wel de homohoofdstad van het Spaanse vasteland genoemd. De stranden van Bassa Rodona en Balmins staan bekend als gaystrand. Verder vind je in Sitges ook verschillende gaybars, zoals Carousel (Carrer de Joan Tarrida 14) en Parrots Pub (Plaça de la Indústria 2). In juni is de jaarlijkse gay pride van Sitges, waar feestvierders vanuit heel Europa naartoe komen.

Carnaval in Sitges

Sitges is in de wintermaanden een rustige bestemming waar dagtoeristen langs het strand wandelen en lunchen, maar met carnaval (februari of maart) barst het feestgedruis los. Dan duiken hele hordes verklede carnavalsvierders op om de optochten bij te wonen en tot in de vroege uurtjes te dansen in de vele cafés en feesttenten. Ook populair zijn het jaarlijkse filmfestival (oktober), de zomerfeesten, het tangofestival (juli) en de Oldtimer Rally (maart).

Sitges-tips van Edwin Winkels

Sitges is ook de woonplaats van de Nederlandse journalist en schrijver Edwin Winkels, die voor dit artikel zijn 5 tips met ons wilde delen.

  1. De wandeling. Blijf, als je een uurtje extra tijd hebt, niet in het centrum hangen maar loop de Passeig Marítim op, een van de mooiste boulevards van heel Spanje. Twee kilometer lang loop je, richting het zuidwesten, langs een groot aantal opvallende, monumentale en daardoor beschermde woningen, bijna een eeuw geleden hier door de ‘indianos’, de uit Cuba teruggekeerde rijke Catalaanse families, gebouwd. Als je niet wilt teruglopen, dan kun je op het toeristentreintje stappen.
  2. De paella’s. Heel vaak vragen mensen me waar ze ’s middags een goede paella kunnen eten (’s avonds eten de Spanjaarden dat niet). Ik geef ze altijd twee tips: PicNic aan de boulevard, met vrij zicht op zee en de stranden, het hele jaar door. En het iets goedkopere, beter verstopte Bonanza, een terras onder de naaldbomen vlakbij het strandje en de de kleine begraafplaats van Sant Sebastià.
  3. De tapas. Alle locals gaan naar El Cable (Carrer Barcelona 1), van de broers Francesc en Manel uit Sitges, op een klein en vooral op vrijdag- en zaterdagavond hartstikke druk en gezellig kruispuntje midden in het dorp. Aan de overkant zit ook een bomvolle wijnbar. Het is dan dé ontmoetingsplaats. De beste pintxos hebben ze bij Guria (Carrer de Sant Pere 30) en voor een goed en leuk diner ga je naar Nem (Carrer de l’Illa de Cuba 9) – wel vooraf reserveren, want enorm populair.
  4. De markt. Eén keer per maand, op zaterdag, is er de Blue Subur Market, een hele leuke combinatie van hippe kraampjes met kleding en andere artikelen, live muziek, optredens en vermaak voor de kinderen en, vanzelfsprekend, een terrasje om te eten en te drinken. De markt ligt een beetje ‘verstopt’, in de tuin van het cultureel centrum El Retiro, middenin het dorp.
  5. De jachthaven. Een half uur lopen van het centrum verwijderd ligt Port d’Aiguadolç, de levendige jachthaven van Sitges. Het wijkje is schattig, met kleine woningen, leuke pleintjes en aan de boulevard ligt een oneindige reeks restaurants, vrijwel allemaal even goed en voor elk wat wils: veel vis, maar ook tapas, pizza’s etcetera. Op de pier aan de overkant, aan het water, ligt de nieuwe en populaire Sea You Chill Out, voor een drankje en live muziek.
edwin winkels filemon wesselink sitges
Edwin Winkels met Filemon Wesselink op het strand van Sitges

Edwin Winkels is correspondent, sportverslaggever en romanschrijver. Je kunt hem volgen op Twitter en Instagram. Zijn nieuwste boek, ‘En ze deed het’, is nu uit en verkrijgbaar via Bol.com. Daar vind je ook nog meer romans en boeken van zijn hand. 

 

Hotels in Sitges

Niet genoeg aan één dagje Sitges? Uiteraard zijn er in de stad volop mogelijkheden om te blijven slapen. Van super luxe tot wat soberder en van hotels direct aan zee tot aan iets buiten het centrum: voor ieder wat wils. Van deze vier hotels in Sitges worden wij in ieder geval heel enthousiast:

Hotel Galeón

Op 4 minuten lopen van het strand, met buitenzwembad en goed ontbijtbuffet. Klik hier voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid.

Hotel Sitges

Vlakbij het strand, een zonneterras met spa en leenfietsen voor gasten. Hier vind je meer info, prijzen en beschikbaarheid.

Hotel El Cid

Eenvoudig hotel met zwembad, goede prijs-kwaliteitverhouding. Meer informatie, prijzen en beschikbaarheid vind je hier.

Hotel Medium Renaixença

Kamers in Renaissance-stijl, gelegen op een paar minuten van het strand en met een mooie tuin waar je kunt ontbijten. Meer info, prijzen en beschikbaarheid? Klik hier.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis