Breng een bezoek aan de badplaats Sitges

In de middeleeuwen was Sitges een dorp van vissers, landbouwers en wijnboeren. De kerk Sant Bartomeu i Santa Tecla dateert uit de zeventiende eeuw en kijkt uit over zee. Twee assymmetrische torens flankeren het bouwwerk, dat beeldbepalend is voor de kustlijn van Sitges.

Veel inwoners vertrokken in de negentiende eeuw naar overzeese Spaanstalige gebieden, zoals Cuba, om er fortuin te maken en met gevulde zakken weer terug te keren. De zogenoemde indianos pronkten met hun nieuw vergaarde rijkdom door luxueuze optrekjes in koloniale stijl te laten bouwen. In het centrum zul je veel van die villa’s tegenkomen en een aantal ervan kun je ook bezoeken.
In de negentiende eeuw vestigde ook de Catalaanse schrijver Santiago Rusinyol zich in Sitges. De vriendenkring van deze excentriekeling bestond uit intellectuelen en artiesten, onder wie de jonge Pablo Picasso, die hem graag in het stadje kwamen bezoeken. Die bohemiensfeer is er nooit meer verdwenen. Rusinyols voormalige visserswoning deed dienst als atelier en expositieruimte en is tegenwoordig als museum opengesteld voor bezoekers.

Toen halverwege de twintigste eeuw het massatoerisme opkwam, werd Sitges ontdekt door Noord-Europeanen. Zij voelden zich aangetrokken door de ligging pal aan zee en de klinkerstraten, smalle stegen en kokette pandjes in de historische binnenstad. Het stadje was vooral geliefd bij kunstenaars, artiesten, hippies en later ook homo’s, maar werd nooit een vakantieoord vol onpersoonlijke familiehotels. In de zomermaanden zul je er veel toeristen tegenkomen en ook zijn er veel buitenlanders die zich permanent in Sitges hebben gevestigd, maar desondanks is het authentieke karakter van het oude centrum bewaard gebleven.

Sitges staat bekend als homohoofdstad van Catalonië en de rest van het Spaanse vasteland. In de wintermaanden is het een rustige bestemming waar dagtoeristen langs het strand wandelen en lunchen, maar met carnaval barst het feestgedruis los. Dan duiken hele hordes verklede carnavalsvierders op om de optochten bij te wonen en tot in de vroege uurtjes te dansen in de vele cafés en feesttenten. Ook populair zijn het jaarlijkse filmfestival, de zomerfeesten, het tangofestival, het theaterfestival en de Oldtimer Rally.

Even voor Sitges ligt de, bij Nederlanders geliefde, badplaats Castelldefels. Een stuk minder mooi dan Sitges, maar hier vind je wel uitgestrekte stranden en doorgaans ruimte genoeg om je handdoek neer te leggen en je parasol in het zand te steken.