Congost de Mont-Rebei

Op ongeveer drie uur rijden van Barcelona ligt het fantastische wandelpad Congost de Mont-Rebei. Met het helderblauwe water dat tussen de kliffen stroomt en de hoge muren is dit een spectaculair natuurverschijnsel. Op sommige plekken zijn de kliffen tot wel 500 meter hoog en 20 meter breed. Een waanzinnige plek om een dag te gaan hiken en te genieten van de natuur.

Inhoud:

Wat is de Congost de Mont-rebei?

Het ravijn van Mont-rebei is onderdeel van het Montsec-gebergte en ligt op de grens tussen de Spaanse regio’s Catalonië en Aragon. Door de Congost de Mont-rebei stroomt de rivier de Noguera Ribagorçana met haar helderblauwe water. Het is een waar wandelparadijs voor natuurliefhebbers. Je kunt hier alleen wandelen, aangezien er bewust geen wegen of spoorlijnen in het gebied zijn aangelegd. Dit is een een plek waar het enkel om de natuur draait!

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Hoe kom je vanuit Barcelona bij Congost de Mont-rebei?

De enige echte optie is om een auto te huren en deze achter te laten op het parkeerterrein om daar je hike te starten. Je kan echter ook met de trein naar Lleida gaan, maar dan moet je vandaar nog een taxi nemen.
Met de auto duurt de rit net geen 3 uur. Dus vertrek vroeg in de ochtend om een hele dag te kunnen genieten.

De snelste weg om er te komen is door vanuit Barcelona de A2 te volgen naar Lleida. Net voorbij Lleida neem je de A14 tot deze overgaat in de N230. Deze blijf je volgen totdat je in het stadje Puente de Montañana komt. Hier sla je rechts af, volg je de C1311 heel kort en sla je meteen weer rechts af. Vanaf hier staan er borden die je naar de parking zullen brengen.

Wandelen in Congost de Mont-rebei

De wandeling duurt ongeveer vijf uur en is in totaal 10 kilometer lang. Het is geen rondje dus je zal dezelfde route heen en terug moeten lopen, maar zelfs dan blijft de route bijzonder. De route kent geen aftakkingen, het pad is dus makkelijk te volgen.
Je begint vanaf het parkeerterrein en hier kun je ook folders meepakken met de route en bezienswaardigheden. Je begint met het volgen van GR-1 route, deze staat goed aangegeven op de bordjes.

Het Congost Mont-Rebei-pad is een smal maar relatief makkelijk te lopen pad, dat op sommige plekken extra veilig is gemaakt met behulp van een staalkabel die aan de wand is bevestigd. Er zijn hoogte-verschillen tot wel 390 meter. De kloof heeft afgronden van soms meer dan 100 meter diep en rotswanden die wel 500 meter hoog zijn.
Het eerste hoogtepunt, en voor sommigen het absolute hoogtepunt van de wandeling, zijn de twee verticale houten trappen op de bergwand die voor een unieke beleving zorgen. De trappen zijn 70 en 106 meter lang en zijn bevestigd aan de steile bergwand langswaar je ze moet beklimmen.

Een tweede voltreffer is de metalen hangbrug, die je wat verderop tegenkomt. Wanneer je op deze wiebelende brug staat, bevindt het water zich ongeveer 10 meter onder je en kun je genieten van de mooie uitzichten in de kloof.

Verder vervolg je de route totdat je bij de zogenaamde ‘Big Walls’ komt, deze staan aangegeven met het routebordje 8a. Hier heb je een optie om deze te beklimmen, een echte aanrader voor de echte klimliefhebbers! Je kunt ook doorlopen.

Ook met kinderen is dit wandelpad een echte aanrader. Er staan bankjes op verschillende plaatsen waar je even kan uitrusten en je kan ook zwemmen om af te koelen en te genieten van het prachtige water. Neem zeker genoeg water mee!

Heb je nog energie over en denk je dat je nog 2,5km extra wandelen aankan (dit maakt de totale tocht 15km)? Vervolg dan de route (GR-1) tot de Hermitage van La Pertusa. Hier heb je een fantastisch uitzicht op het meer en de hele kloof en op heldere dagen kan je zelfs de besneeuwde toppen van de Pyreneeën zien!

Meer hikes

Lees in ons uitgebreid artikel over de beste hikes in Catalonië waar je in de omgeving van Barcelona een dagtrip kan doen om stevig te wandelen in de prachtige Spaanse natuur.

Kayakken door de kloof

Het is ook mogelijk om de kloof te verkennen vanaf het water. Bij het parkeerterrein kun je kayakken huren en de tocht, heen en terug, duurt ongeveer 5 uur. Bijzonder is dat je door het smalste deel van de kloof kan gaan, waar de wanden slechts 20 meter van elkaar staan. Er zijn verschillende plekken waar je kan stoppen met je kayak en even kan rusten.

Als je beslist om een kayak te huren, neem dan wat extra spulletjes mee. Denk aan water bestendige schoenen, reserve kleding, voldoende water en vergeet zeker je zonnenbrand en zonnenbril niet! En, niet onbelangrijk: reserveer je kayak van tevoren! Want anders heb je veel kans, dat je er geen meer kunt krijgen.

Praktische informatie

Openingstijden

Congost de Mont-rebei
Is het hele jaar geopend en dus kan je het bezoeken wanneer je maar wilt!

Het bezoekerscentrum, in de Agrotienda van La Masieta
Het informatiecentrum is geopend van 2 februari tot en met 8 december elke vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen. Van 15 juli tot en met 11 september is het elke dag geopend.

5 februari – 27 maart: 08.30 – 16.45 uur
1 april – 23 oktober: 07.30 – 19.45 uur
28 oktober – 11 december: 08.30 – 16.45

Prijzen

Het park is helemaal gratis te bezoeken. Enkel dien je wel de parking te betalen, dit kost €8. De parking heeft dezelfde openingstijden als het bezoekerscentrum dat hierboven beschreven staat.
De parkeerplek kan je hier reserveren.

Eten en drinken bij Congost de Mont-rebei

Restaurant del Llac, Cellers

Op ongeveer 25 kilometer ligt Restaurant del Llac, naast het meer in Cellers. Dit restaurant is deel van het Hotel Terradets waar je overigens ook kan blijven overnachten na je hike.

Casa Xalets, Àger

In het stadje Àger, op ongeveer 30 kilometer van Congost de Mont-rebei zit ook het restaurant Casa Xalets waar je terecht kan voor verschillende lokale gerechten.

Hotels in de buurt van Congost de Mont-rebei

Wie aan één dag niet genoeg heeft, kan ervoor kiezen om in de buurt te blijven overnachten en de volgende dag nogmaals te genieten van de natuur. Dit zijn de leukste hotelletjes in de buurt:

Hotel Terradets
Dit 3-sterrenhotel ligt op ongeveer 30 kilometer van de Congost de Mont-rebei en hier kan je heerlijk genieten na een drukke dag. Het hotel ligt naast een meer en heeft ook een eigen zwembad.

Hotel Restaurant Port d’Àger 
Dit 2-sterrenhotel ligt iets verder, op ongeveer 35 kilometer, in een rustige omgeving en beschikt ook over een eigen zwembad en een goed restaurant.

In de buurt zijn ook enkele oud hoeves waar je kan overnachten zoals Casa Sidro, Casa Blasi en El Casalet de la Clau. Alle drie te vinden in het stadje La Clau.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis