7 x beste vegetarische restaurants in Barcelona

Op Spaanse menukaarten vind je doorgaans veel gerechten met vlees en vis. Eet je vegetarisch? Geen paniek, er is in Barcelona gelukkig voldoende keuze aan vegetarische en zelfs veganistische restaurants!

1. Roots & Rolls

Keuken: Plant-based Japanse en Aziatische gerechten.
Prijsklasse: Voorgerechten kosten gemiddeld 6 euro, hoofdgerechten gemiddeld 12 euro eneen dessert gemiddeld 7 euro.
Waar: Roots & Rolls, Carrer Consell de Cent 401, (metro: L4 (gele lijn) Girona)

Ben je een echte sushi-fan of heb je gewoon zin in een lekkere gezonde maaltijd? Bij Roots & Rolls kan je oneindig genieten van heerlijke gerechten, die één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal 100% plant-based. Naast sushi biedt Roots & Rolls diverse andere warme en koude gerechten. De plantaardige sushi-rolls zijn het sterproduct van dit restaurant. Iedere roll is een unieke combinatie van diverse verse ingrediënten.

De gerechten van Roots & Rolls zijn ook thuis of op het werk te bestellen via de apps van Glovo, Resto-in en Veganooks. Roots & Rolls draagt graag bij aan een beter milieu en doet zo veel mogelijk aan recycling, daarom zijn alle take-away boxes 100% afbreekbaar.

2. Flax & Kale

Keuken: Healthy flexitarian
Prijsklasse: Voorgerechten kosten gemiddeld 10 euro, hoofdgerechten gemiddeld 14 euro. Sapje ongeveer 5 euro.
Waar: Flax & Kale, Carrer dels Tallers 74B (Metro: L1 (rode lijn) Universitat)

De flexitariër, raw food-liefhebber of veganist in Barcelona is aan het goede adres bij Flax & Kale. Dat geldt ook voor foodies die zichzelf in geen van deze stereotypen herkennen, maar gewoon van lekker eten en creativiteit op hun bord houden.

De gerechten op de kaart zijn ingedeeld volgens verschillende categoriëen en geschikt voor flexitariërs die geen vlees maar wel vis eten, veganisten, raw food-fanaten en degenen die een glutenvrij dieet volgen. Natuurlijk nemen groenten een belangrijke plek in en dat geldt ook voor de razendpopulaire superfoods, zoals quinoa en boerenkool (Engels: ‘kale’, vandaar de naam Flax & Kale). Om te drinken kun je kiezen uit – hoe kan het ook anders – tientallen übergezonde sapjes of ecologische wijn.

Flax & Kale is van dezelfde eigenaars als het populaire vegetarische restaurant Teresa Carles en is gevestigd in de wijk El Raval.

3. Vegetalia

Keuken: Internationaal
Prijsklasse: Het wisselende dagmenu kost 9,90 euro en voor een gerecht van de kaart betaal je gemiddeld 15 euro.
Waar: Vegetalia, Carrer dels Escudellers (El Gótic), Plaça Emili Vendrell 1 (El Raval) en Plaça Fossar de les Moreres (El Born) (Metro: L3 (groene lijn) Drassanes, L2 (paarse lijn) Sant Antoni en L4 (gele lijn) Jaume I.)

Al in 1986 begon producent Vegetalia met de verkoop van de vegetarisch hap. In eerste instantie werden de producten alleen in supermarkten verkocht, maar in 2007 opende Vegetalia als een van de (toen nog) zeer schaarse vegetarische restaurants in Barcelona.

Zeven jaar later, in 2014, werd een tweede vestiging van Vegetalia geopend in de wijk El Raval en later kwam daar ook een vestiging in El Born bij. Op het menu staan internationale gerechten. Denk aan Thaise noodles met tofu, seitanburgers en groentepaella. De groenten komen rechtstreeks van de ecologische moestuin in Mas Montserrat, even buiten Barcelona. Voor veganisten of mensen die geen gluten eten, stelt de kok een aangepast menu samen.

4. Veggie Garden

Keuken: Aziatisch
Prijsklasse: Goede prijs-kwaliteit verhouding, grote porties. Een dagmenu kost 8,50 euro (inclusief wijn en dessert).
Waar: Veggie Garden, Carrer dels Àngels 3 (Metro: L1 (rode lijn) Universitat) of Gran Via de les Corts Catalanes, 602 (Metro L4 (gelde lijn) Passeig de Gràcia

De gerechten zijn voornamelijk geïnspireerd op de Aziatische keuken: een verademing voor degenen genoeg hebben van het over het algemeen vettige Spaanse eten. Zowel voor lunch, diner of een snack tussendoor ben je hier aan het juiste adres.

De smoothies zijn verrassend en een traktatie voor lichaam en geest. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mix van amandelmelk, pistachenoten en avocado?
Afhalen is ook mogelijk. In de buurt zijn genoeg leuke pleintjes om je gerecht in de zon of juist schaduw te verorberen.

5. Ale & Hop

Keuken: Mediterraan
Prijsklasse: Een biertje kost gemiddeld 3,50 euro. De prijs van hamburgers is ongeveer 6-8 euro.
Waar: Ale & Hop, Carrer de les Basses de Sant Pere 10 (Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf)

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze bij Ale & Hop gek op bier. Hier vind je ambachtelijke biertjes van over de hele wereld. Van licht en zoet tot zwaar en bitter. Ale & Hop werd door kenners uitgeroepen tot beste bierrestaurant van Barcelona.Naast een keur aan bier op fles, heeft de bar ook tien verschillende taps, die elke week worden verwisseld.

De verrassende vegetarische hamburgers maken het feest compleet. Op het krijtbord staan de verschillende creaties van de kok, zoals de Mexicaanse hamburger, gemaakt van kikkererwten. De pastinaakfrietjes vormen ook een heerlijke en gezonde variant op de vette patatas die in veel restaurants worden geserveerd. Op verzoek zijn er voor veganisten ook genoeg opties.

6. Teresa Carles

Keuken: Gezond, vegetarisch
Prijsklasse: Een gerecht (zonder drankje of dessert) kost gemiddeld 12,50-15 euro.
Waar: Teresa Carles, Carrer de Jovellanos 2 (Metro: L1 (rode lijn) Universitat)

Teresa Carles is Barcelona’s eerste en waarschijnlijk meest populaire vegetarische restaurant. Het bestaat al sinds 1979 en de deuren zijn sindsdien zeven dagen per week geopend. Een paar jaar geleden werd de zaak volledig gerenoveerd om als modern vegetarisch restaurant weer open te gaan.

Zowel voor ontbijt, brunch, lunch als diner kun je hier terecht. Veel bezoekers – ook echte vleesliefhebbers – komen hier meer dan eens terug. De keuze is dan ook enorm. Denk aan spinaziesalade met camambert, auberginecake, tofutartaar en een keur aan bijzondere salades die je naar wens kunt aanvullen met allerlei ingredienten. Absolute aanraders zijn de groene smoothies of de supergezonde bietensapjes.

7. L’Hortet

Keuken:
Prijsklasse: Een doordeweeks lunchmenu kost 10 euro en een express kost 7,50 euro. In het weekend overdag en op vrijdag- en zaterdagavond kost het menu 15 euro en de express 10 euro.
Waar: L’Hortet, Carrer Pintor Fortuny 32 (Metro: L3 (groene lijn) Catalunya of Liceu)

L’Hortet is Catalaans voor “het moestuintje” en is al zo’n 25 jaar lang razend populair bij de locals. Veel mensen lunchen hier meerdere keren per week. Door de week is er een dagelijks wisselend lunchmenu met alles erop en eraan of een zogenaamd express menu, dan kies je een gerecht plus een toetje of koffie of thee.

Op vrijdag en zaterdag kun je er ook ’s avonds van de kaart eten, de sfeer is er dan wat hipper dan overdag en je eet er bijvoorbeeld verse ravioli met paddenstoelen van het seizoen of zelfgemaakte kroketjes. Patatas bravas hebben ze ook met twee heerlijke sauzen, want lekkere sauzen maken dat kunnen ze bij L’Hortet, zelfs de ketchup is ambachtelijk gemaakt. Absolute aanrader is het verse saladebuffet, 100% biologisch en lekker uitgebreid.

shares