8 x beste vegetarische restaurants in Barcelona

Op Spaanse menukaarten vind je doorgaans veel gerechten met vlees en vis. Eet je vegetarisch? Geen paniek, er is in Barcelona gelukkig voldoende keuze aan vegetarische en zelfs veganistische restaurants!

Ik eet zelf niet specifiek vegetarisch, hoewel ik in mijn begintijd in Spanje wel moest wennen aan de hoeveelheden vlees en vis en de weinige groenten die je op je bord vindt. Maar het aantal vegetarische restaurants in Barcelona is de afgelopen jaren enorm gegroeid en doet echt niet onder voor andere populaire steden.

1. Green Spot

Keuken: Vegetarische wereldgerechten
Prijsklasse: Voorgerechten kosten gemiddeld 10 euro, hoofdgerechten gemiddeld 15 euro en een dessert gemiddeld 6 euro.
Waar: Green Spot, Carrer de la Reina Cristina 12, La Barceloneta
Eén restaurant, Green Spot, springt er echt uit voor een bijzondere avond. Dit restaurant staat bekend als het beste in zijn soort in heel Spanje, vorig jaar (2019) stond het wereldwijd zelfs op nummer 1, nu (2020) op plek 28, ook weer een bijzondere prestatie.
 
Je kunt er uiteenlopende wereldgerechten krijgen, zoals deze ‘carpaccio’ en bruine rijst, maar ook bijvoorbeeld heerlijke pasta’s en pizza’s. Er wordt bovendien veel zorg besteed aan het opmaken van de borden, de bediening en de zaal, wat de ervaring natuurlijk ten goede komt. Echt een aanrader voor een avondje uit. Zelf promoot het restaurant zich met de slogan ‘Veggie voor veggies. Veggie voor non veggies.’: ook geschikt dus de niet-vegetariërs onder ons.
 

2. Roots & Rolls

Keuken: Plant-based Japanse en Aziatische gerechten.
Prijsklasse: Voorgerechten kosten gemiddeld 6 euro, hoofdgerechten gemiddeld 12 euro en een dessert gemiddeld 7 euro.
Waar: Roots & Rolls, Carrer Consell de Cent 401, (metro: L4 (gele lijn) Girona)

Ben je een echte sushi-fan of heb je gewoon zin in een lekkere gezonde maaltijd? Bij Roots & Rolls kan je oneindig genieten van heerlijke gerechten, die één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal 100% plant-based. Naast sushi biedt Roots & Rolls diverse andere warme en koude gerechten. De plantaardige sushi-rolls zijn het sterproduct van dit restaurant. Iedere roll is een unieke combinatie van diverse verse ingrediënten.

De gerechten van Roots & Rolls zijn ook thuis of op het werk te bestellen via de apps van Glovo, Resto-in en Veganooks. Roots & Rolls draagt graag bij aan een beter milieu en doet zo veel mogelijk aan recycling, daarom zijn alle take-away boxes 100% afbreekbaar.

3. Flax & Kale

Keuken: Healthy flexitarian
Prijsklasse: Voorgerechten kosten gemiddeld 10 euro, hoofdgerechten gemiddeld 19 euro. Sapje ongeveer 5 euro.
Waar: Flax & Kale, C/ dels Tallers 74B (Metro: L1 (rode lijn) Universitat) of C/ de Sant Pere Més Alt 31 (Metro: L2 (gele lijn) Urquinaona) (El Born)

De flexitariër, raw food-liefhebber of veganist in Barcelona is aan het goede adres bij Flax & Kale. Dat geldt ook voor foodies die zichzelf in geen van deze stereotypen herkennen, maar gewoon van lekker eten en creativiteit op hun bord houden.

De gerechten op de kaart zijn ingedeeld volgens verschillende categoriëen en geschikt voor flexitariërs die geen vlees maar wel vis eten, veganisten, raw food-fanaten en degenen die een glutenvrij dieet volgen. Natuurlijk nemen groenten een belangrijke plek in en dat geldt ook voor de razendpopulaire superfoods, zoals quinoa en boerenkool (Engels: ‘kale’, vandaar de naam Flax & Kale). Om te drinken kun je kiezen uit – hoe kan het ook anders – tientallen übergezonde sapjes of ecologische wijn.

Flax & Kale is van dezelfde eigenaars als het populaire vegetarische restaurant Teresa Carles en is gevestigd in de wijk El Raval.

4. Veggie Garden

Keuken: Aziatisch
Prijsklasse: Goede prijs-kwaliteit verhouding, grote porties. Een dagmenu kost 8,50 euro (inclusief wijn en dessert).
Waar: Veggie Garden, Carrer dels Àngels 3 (Metro: L1 (rode lijn) Universitat) of Gran Via de les Corts Catalanes, 602 (Metro L4 (gelde lijn) Passeig de Gràcia

De gerechten zijn voornamelijk geïnspireerd op de Aziatische keuken: een verademing voor degenen genoeg hebben van het over het algemeen vettige Spaanse eten. Zowel voor lunch, diner of een snack tussendoor ben je hier aan het juiste adres.

De smoothies zijn verrassend en een traktatie voor lichaam en geest. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mix van amandelmelk, pistachenoten en avocado?
Afhalen is ook mogelijk. In de buurt zijn genoeg leuke pleintjes om je gerecht in de zon of juist schaduw te verorberen.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

5. Ale & Hop

Keuken: Mediterraan
Prijsklasse: Een biertje kost gemiddeld 3,50 euro. De prijs van hamburgers is ongeveer 6-8 euro.
Waar: Ale & Hop, Carrer de les Basses de Sant Pere 10 (Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf)

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze bij Ale & Hop gek op bier. Hier vind je ambachtelijke biertjes van over de hele wereld. Van licht en zoet tot zwaar en bitter. Ale & Hop werd door kenners uitgeroepen tot beste bierrestaurant van Barcelona. Naast een keur aan bier op fles, heeft de bar ook tien verschillende taps, die elke week worden verwisseld.

De verrassende vegetarische hamburgers maken het feest compleet. Op het krijtbord staan de verschillende creaties van de kok, zoals de Mexicaanse hamburger, gemaakt van kikkererwten. De pastinaakfrietjes vormen ook een heerlijke en gezonde variant op de vette patatas die in veel restaurants worden geserveerd. Op verzoek zijn er voor veganisten ook genoeg opties.

6. Teresa Carles

Keuken: Gezond, vegetarisch
Prijsklasse: Een gerecht (zonder drankje of dessert) kost gemiddeld 12,50-15 euro.
Waar: Teresa Carles, Carrer de Jovellanos 2 (Metro: L1 (rode lijn) Universitat)

Teresa Carles is Barcelona’s eerste en waarschijnlijk meest populaire vegetarische restaurant. Het bestaat al sinds 1979 en de deuren zijn sindsdien zeven dagen per week geopend. Een paar jaar geleden werd de zaak volledig gerenoveerd om als modern vegetarisch restaurant weer open te gaan.

Zowel voor ontbijt, brunch, lunch als diner kun je hier terecht. Veel bezoekers – ook echte vleesliefhebbers – komen hier meer dan eens terug. De keuze is dan ook enorm. Denk aan spinaziesalade met camambert, auberginecake, tofutartaar en een keur aan bijzondere salades die je naar wens kunt aanvullen met allerlei ingredienten. Absolute aanraders zijn de groene smoothies of de supergezonde bietensapjes.

7. L’Hortet

Keuken: vegetarisch
Prijsklasse: Een doordeweeks lunchmenu kost 11 euro en een express kost 7,50 euro. In het weekend overdag en op vrijdag- en zaterdagavond kost het menu 15 euro en de express 10 euro.
Waar: L’Hortet, Carrer Pintor Fortuny 32 (Metro: L3 (groene lijn) Catalunya of Liceu)

L’Hortet is Catalaans voor “het moestuintje” en is al zo’n 25 jaar lang razend populair bij de locals. Veel mensen lunchen hier meerdere keren per week. Door de week is er een dagelijks wisselend lunchmenu met alles erop en eraan of een zogenaamd express menu, dan kies je een gerecht plus een toetje of koffie of thee.

Op vrijdag en zaterdag kun je er ook ‘s avonds van de kaart eten, de sfeer is er dan wat hipper dan overdag en je eet er bijvoorbeeld verse ravioli met paddenstoelen van het seizoen of zelfgemaakte kroketjes. Patatas bravas hebben ze ook met twee heerlijke sauzen, want lekkere sauzen maken dat kunnen ze bij L’Hortet, zelfs de ketchup is ambachtelijk gemaakt. Absolute aanrader is het verse saladebuffet, 100% biologisch en lekker uitgebreid.

8. Rasoterra

Keuken: vegan
Prijsklasse: De gerechtjes om te delen kosten tussen de 6 en 8 euro
Waar: Rasoterra, Carrer del Palau 5

Dit plant based restaurant bevindt zich in de gotische wijk. In dit restaurant maken ze alles zo duurzaam mogelijk maar je zal hier zeker geen saaie gerechten op de kaart vinden, alles wordt hier namelijk op een super creatieve manier gemaakt. Dit doen ze d.m.v. seizoensgebonden en lokale producten te gebruiken.

In de winter hebben ze bijvoorbeeld de trinxat, gemaakt van aardappelen en boerenkool, in het voorjaar de asperges uit Gavà met teriyaki saus, in de zomer de tomatentartaar uit eigen tuin en in de herfst een ‘mar i muntanya’ wat een combinatie is van zeewier en paddenstoelen. Ook bieden ze een groot arrangement van biologische en vegan wijnen.