flax kale

Vegetarische restaurants in Barcelona

Op Spaanse menukaarten vind je veel gerechten met vlees en vis. Voor de vegetariërs onder ons is het even zoeken naar het juiste restaurant. Gelukkig kent Barcelona een paar zeer originele opties.

Flax & Kale

flax kale
De flexitariër, raw food-liefhebber of healthy foods addict in Barcelona is aan het goede adres bij Flax & Kale. Dat geldt ook voor foodies die zichzelf in geen van deze stereotypen herkennen, maar gewoon van lekker eten en creativiteit op hun bord houden.

De gerechten op de kaart zijn ingedeeld volgens verschillende categoriëen en geschikt voor flexitariërs die geen vlees maar wel vis eten, veganisten, raw food-fanaten en degenen die een glutenvrij dieet volgen.

Natuurlijk nemen groenten een belangrijke plek in en dat geldt ook voor de razendpopulaire superfoods, zoals quinoa en boerenkool (Engels: ‘kale’, vandaar de naam Flax & Kale). Om te drinken kun je kiezen uit – hoe kan het ook anders – tientallen übergezonde sapjes of ecologische wijn.

Flax & Kale is van dezelfde eigenaars als het populaire vegetarische restaurant Teresa Carles en is gevestigd in de wijk El Raval.

Pluspunten:

De keuken is er goed, de ingrediënten zijn vers en alles wordt met zorg klaargemaakt. De hippe New-Yorkse setting is mooi en bijzonder aangenaam en het personeel is snel en vriendelijk.

Nadelen:

De indeling van de categorieën op de menukaart is niet altijd even duidelijk. Je kunt er geen middagmenu krijgen.

Prijzen en adres:

Voorgerechten kosten gemiddeld 10 euro, hoofdgerechten gemiddeld 14 euro. Sapje ongeveer 5 euro.

Flax & Kale, Carrer dels Tallers 74B
Metro: L1 (rode lijn) Universitat

Vegetalia

Al in 1986 begon producent Vegetalia met de verkoop van de vegetarisch hap. In eerste instantie werden de producten alleen in supermarkten verkocht, maar in 2007 opende Vegetalia als een van de (toen nog) zeer schaarse vegetarische restaurants in Barcelona.

Eigenaren Pablo Brunengo en Yotam Kantor hebben inmiddels bewezen dat de behoefte aan lekker vegetarisch in de Catalaanse hoofdstad groot is.

Zeven jaar later, in 2014, werd een tweede vestiging van Vegetalia geopend in de wijk El Raval. Op het menu staan internationale gerechten. Denk aan Thaise noodles met tofu, seitanburgers en groentepaella.

De groenten komen rechtstreeks van de ecologische moestuin in Mas Montserrat, even buiten Barcelona. Voor veganisten of mensen die geen gluten eten, stelt de kok een aangepast menu samen.

Pluspunten:

Beide vestigingen zitten in het oude centrum van de stad en hebben een kleurrijke, sfeervolle inrichting.

Nadelen:

De rokende mensen op het terras van het restaurant.

Prijzen en adres:

Het wisselende dagmenu kost 9,90 euro en voor een gerecht van de kaart betaal je gemiddeld 15 euro.

Vegatalia, Carrer dels Escudellers (El Gótic), Plaça Emili Vendrell 1 (El Raval) en Plaça Fossar de les Moreres
Metro: L3 (groene lijn) Drassanes, L2 (paarse lijn) Sant Antoni en L4 (gele lijn) Jaume I.

La Bàscula

In El Born zit La Bàscula (‘De weegschaal’). Het eten – ruime keuze voor zowel vegatariërs als veganisten – wordt geserveerd op plastic bordjes met houten bestek, wat zorgt voor een laagdrempelige, studentikoze sfeer.

Behalve de lekkere quiches, wraps, rijstgerechten en pasta’s, zijn de smoothies en zoete taarten (carrot cake of merengue!) ook zeer de moeite waard. In de koudere maanden staan er heerlijke soepen op het menu.

Het restaurant is gevestigd in een oude chocoladefabriek en anders dan dat de buitenkant misschien doet vermoeden, is het restaurant ontzettend leuk en kleurrijk ingericht, onder andere met tafels die gemaakt zijn van oude deuren. Er worden ook regelmatig exposities van lokale kunstenaars gehouden.

Pluspunten:

Het restaurant zit goed verstopt en wordt dus niet door hordes toeristen ontdekt. De prijzen zijn fijn en de porties groot!

Nadelen:

Het restaurant zit in een smal straatje, dus er is geen ruimte voor een terras. Binnen is het niet erg groot, dus de kans bestaat dat je even moet wachten. De milieubewuste eter vindt de plastic bordjes en bekertjes waarschijnlijk een minder goede zet.

Prijzen en adres:

Voor een hoofdgerecht met drankje en dessert ben je gemiddeld 15 euro kwijt.

La Báscula, Carrer dels Flassaders 30
Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf

Veggie Garden

Om de hoek bij het museum MACBA zit Veggie Garden: dé plek voor hip en (flexi-) vegetarisch Barcelona. In het restaurant tref je een gezellige mix aan van studenten, kunstenaars, skaters en toeristen, die voor een zacht prijsje een grote en gezonde maaltijd komen halen.

De gerechten zijn voornamelijk geïnspireerd op de Aziatische keuken: een verademing voor degenen genoeg hebben van het over het algemeen vettige Spaanse eten. Zowel voor lunch, diner of een snack tussendoor ben je hier aan het juiste adres.

De smoothies zijn verrassend en een traktatie voor lichaam en geest. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mix van amandelmelk, pistachenoten en avocado?

Afhalen is ook mogelijk. In de buurt zijn genoeg leuke pleintjes om je gerecht in de zon of juist schaduw te verorberen.

Pluspunten:

Goede prijs-kwaliteit verhouding, grote porties.

Nadelen:

Misschien kan de duistere inrichting als nadelig kan worden ervaren, maar die past eigenlijk goed bij de artistieke wijk Raval.

Prijzen en adres:

Een dagmenu kost 8,50 euro (inclusief wijn en dessert).

Veggie Garden, Carrer dels Àngels 3
Metro: L1 (rode lijn) Universitat

Ale & Hop

Zoals de naam al aangeeft, zijn ze bij Ale & Hop gek op bier. Hier vind je ambachtelijke biertjes van over de hele wereld. Van licht en zoet tot zwaar en bitter.

Naast een keur aan bier op fles, heeft de bar ook tien verschillende taps, die elke week worden verwisseld.

De verrassende vegetarische hamburgers maken het feest compleet. Op het krijtbord staan de verschillende creaties van de kok, zoals de Mexicaanse hamburger, gemaakt van kikkererwten. De pastinaakfrietjes vormen ook een heerlijke en gezonde variant op de vette patatas die in veel restaurants worden geserveerd. Op verzoek zijn er voor veganisten ook genoeg opties.

Ale & Hop is gevestigd vlakbij Plaça Sant Pere in de wijk El Born.

Pluspunten:

Waar vegetariërs vaak al blij mogen zijn als er één hamburger zonder vlees op de menukaart staat, hebben ze hier een ruime keuze. De kok denkt graag met je mee als je speciale dieetwensen hebt. Ale & Hop werd door kenners uitgeroepen tot beste bierrestaurant van Barcelona.

Nadelen:

Met een grote eetlust heb je misschien niet genoeg aan één hamburger. En houd je niet van bier, dan is de keuze aan andere dranken niet erg groot.

Prijzen en adres:

Een biertje kost gemiddeld 3,50 euro. De prijs van hamburgers is ongeveer 6-8 euro.

Ale & Hop, Carrer de les Basses de Sant Pere 10
Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf

Teresa Carles

Teresa Carles is Barcelona’s eerste en waarschijnlijk meest populaire vegetarische restaurant. Het bestaat al sinds 1979 en de deuren zijn sindsdien zeven dagen per week geopend. Een paar jaar geleden werd de zaak volledig gerenoveerd om als modern vegetarisch restaurant weer open te gaan.

Zowel voor ontbijt, brunch, lunch als diner kun je hier terecht. Veel bezoekers – ook echte vleesliefhebbers – komen hier meer dan eens terug. De keuze is dan ook enorm. Denk aan spinaziesalade met camambert, auberginecake, tofutartaar en een keur aan bijzondere salades die je naar wens kunt aanvullen met allerlei ingredienten. Absolute aanraders zijn de groene smoothies of de supergezonde bietensapjes.

Pluspunten:

Net als Flax & Kale, van dezelfde eigenaars, heeft de inrichting van Teresa Carles ook een New Yorkse uitstraling. De goede muziek en fijne meubels maken dat je het hier prima een middag of avond volhoudt.

Zo’n beetje alle gerechten zijn naar wens aan te vullen met extra ingrediënten. Het personeel spreekt goed Engels en er zijn ook menukaarten in het Engels: zeker niet altijd vanzelfsprekend in restaurants in Barcelona!

Nadelen:

Vanwege de populariteit van het restaurant is de kans groot dat je even moet wachten op een tafeltje. Heb je daar geen zin in? Reserveren kan via de website. Sommige gerechten zijn wat aan de kleine kant.

Prijzen en adres:

Een gerecht (zonder drankje of dessert) kost gemiddeld 12,50-15 euro.

Teresa Carles, Carrer de Jovellanos 2
Metro: L1 (rode lijn) Universitat

L’Hortet

L’Hortet is Catalaans voor “het moestuintje” en is al zo’n 25 jaar lang razend populair bij de locals, veel mensen lunchen hier meerdere keren per week. Door de week is er een dagelijks wisselend lunchmenu met alles erop en eraan of een zogenaamd express menu, dan kies je een gerecht plus een toetje of koffie of thee.

Op vrijdag en zaterdag kun je er ook ’s avonds van de kaart eten, de sfeer is er dan wat hipper dan overdag en je eet er bijvoorbeeld verse ravioli met paddestoelen van het seizoen of zelfgemaakte kroketjes. Patatas bravas hebben ze ook met twee heerlijke sauzen, want lekkere sauzen maken dat kunnen ze bij L’Hortet, zelfs de ketchup is ambachtelijk gemaakt.

Absolute aanrader is het verse saladebuffet, 100% biologisch en lekker uitgebreid. Soms is er wat tortilla of quiche over van de dag ervoor en ze weten hier dat die eigenlijk de dag erna nog beter smaakt, dus die wordt dan op een bord naast het buffet gezet, heerlijk! De sauzen zijn om je vingers bij af te likken en alles wordt uiteraard in eigen keuken bereid.

Pluspunten:

De keuken is al om 12.30 open, terwijl de meeste restaurants dan nog dicht zijn, handig dus als je niet gewend bent om op Spaanse tijden te lunchen. En je zult er nog geen wachtende mensen aantreffen.

Je kunt iedere dag uit een aantal voor- hoofd- en nagerechten kiezen en bij iedere keuze staat precies beschreven of het zonder gluten/veganistisch/zonder suiker is.

In het midden is een grote, gezellige tafel waar je kunt aanschuiven als je alleen eet. Hier kun je in alle rust eten of je Catalaans oefenen met je tafelgenoten.

Nadelen:

Het kan er erg druk zijn en dan moet je even buiten wachten, aangezien er binnen geen bar is of ruimte om op een tafeltje te wachten.

De drankjes zitten niet bij het menu inbegrepen, terwijl dat in een aantal andere restaurants wel het geval is. Aan de andere kant drinken veel mensen niet perse bij het eten en als je toch iets wilt drinken, is er een uitgebreide kaart met sapjes, wijn en allerlei theesoorten.

Prijzen en adres:

Een doordeweeks lunchmenu kost 10 euro en een express kost 7,50 euro
In het weekend overdag en op vrijdag- en zaterdagavond kost het menu 15 euro en de express 10 euro.

L’Hortet, Carrer Pintor Fortuny 32
Metro: L3 (groene lijn) Catalunya of Liceu