Pinchos in Barcelona

In Barcelona kom je ze overal tegen: pinchos (of pintxos) en montaditos. Het zijn voor ons op het eerste gezicht gewoon een soort tapas (kleine hapjes), maar voor de Spanjaarden is er wel degelijk een verschil.

Tapas zijn kleine gerechten die je met een vork(je) of mes en vork eet. Pinchos zijn verschillende ingrediënten samen op een stokje. Montaditos zijn eigenlijk pinchos, waarbij de onderste laag altijd een stukje of sneetje brood is. Snap je het nog?

Lees ook: De 20 beste restaurants van Barcelona

In Barcelona kun je ze allemaal krijgen en pintxos en montaditos kom je tegenwoordig bijna overal tegen in de stad. In de wijk El Born zitten een paar adresjes en de straat Carrer Blai in de buurt Poble-sec staat onder de locals bekend als dé straat om pintxos te gaan eten. Je kunt ervoor kiezen om een hele pintxo-maaltijd te nuttigen of je bestelt er een paar voor bij de borrel of als tussendoortje.

Onze tip: combineer een bezoek aan de Font Màgic, de fonteinshow op de Montjuïc, met pinchos eten in carrer Blai.

Hoewel je tapas doorgaans gewoon aan tafel of aan de bar nuttigt, is het bij pintxos heel gewoon om deze staand te eten, met een klein biertje of een glaasje wijn erbij. Veel zaken hebben maar een beperkt aantal tafels en krukken aan de bar.

Wat kun je verwachten?

Eigenlijk van alles, denk aan een broodje belegd met geitenkaas, noten en honing of chorizo, tomaat en een olijf, maar ook gefrituurde vis, in de oven klaargemaakte groenten en een hele worst of kroket. Op een montadito of pintcho kan het eigenlijk allemaal.

En hoe werkt het?

Ook belangrijk om te weten: meestal hebben alle pintxos of montaditos in een bar dezelfde prijs (tenzij er een menukaart is waarop de prijzen duidelijk staan aangegeven) of een paar categorieën, in dat geval is de prijs vaak afhankelijk van de grootte of de kleur van het stokje. Je pakt zelf van de bar waar je zin in hebt en bewaart alle stokjes (palitos). Na afloop ga je met je bordje vol palitos naar de kassa en betaal je naar gelang het aantal stokjes.

shares