Pinchos in Barcelona

In Barcelona kom je ze overal tegen: pinchos (of pintxos) en montaditos. Het is voor mij op het eerste gezicht gewoon een soort tapas (kleine hapjes), maar voor de Spanjaarden is er wel degelijk een verschil.

Inhoud

Pinchos en montaditos

Tapas zijn kleine gerechten die je met een vork(je) of mes en vork eet. Pinchos zijn verschillende ingrediënten samen op een stokje. Montaditos zijn eigenlijk pinchos, waarbij de onderste laag altijd een stukje of sneetje brood is. Snap je het nog? 

Lees ook: De 20 beste restaurants van Barcelona

In Barcelona kun je ze allemaal krijgen en pintxos en montaditos kom je tegenwoordig bijna overal tegen in de stad. In de wijk El Born zitten een paar adresjes. De straat Carrer Blai in de buurt Poble-sec staat onder de locals bekend als dé straat om pintxos te gaan eten. Je kunt ervoor kiezen om een hele pintxo-maaltijd te nuttigen of je bestelt er een paar voor bij de borrel of als tussendoortje.

Mijn tip: combineer een bezoek aan de Font Màgic, de fonteinshow op de Montjuïc, met pinchos eten in carrer Blai. Dit is dé straat van pinchos.  Je dus op één avond bij meerdere (!) barretjes eten. En het leuke hiervan is dat het niet duur hoeft te worden, de kleine gerechtjes zijn er namelijk al vanaf €1,00. Deze straat ligt in Poble sec en is op 2 minuten loopafstand van het metrostation.

Hoewel je tapas doorgaans gewoon aan tafel of aan de bar nuttigt, is het bij pintxos heel gewoon om deze staand te eten, met een klein biertje of een glaasje wijn erbij. Veel zaken hebben maar een beperkt aantal tafels en krukken aan de bar.

Hoe zien pinchos eruit?

Eigenlijk zit er van alles op, denk aan een broodje belegd met geitenkaas, noten en honing of chorizo, tomaat en een olijf. Maar ook gefrituurde vis, in de oven klaargemaakte groenten en een hele worst of kroket. Op een montadito of pincho kan het eigenlijk allemaal.

En hoe werkt het?

Ook belangrijk om te weten: meestal hebben alle pintxos of montaditos in een bar dezelfde prijs (tenzij er een menukaart is waarop de prijzen duidelijk staan aangegeven) of een paar categorieën. In dat geval is de prijs vaak afhankelijk van de grootte of de kleur van het stokje. Je pakt zelf van de bar waar je zin in hebt en bewaart alle stokjes (palitos). Na afloop ga je met je bordje vol palitos naar de kassa en betaal je naar gelang het aantal stokjes.

Waar kun je pinchos eten?

Dit zijn voor ons gegarandeerd de beste pinxos- en montaditosbars en -restaurants in heel Barcelona.

1. Sagardi

Waar: Carrer de l’Argenteria 62
Prijsklasse: €2,50 per pincho
Bijzonderheden: De rustieke inrichting van het restaurant

Sagardi is gevestigd op een geweldige locatie en heeft een breed scala aan pinchos. Ik kan wel zeggen dat dit één van de lekkerste en gezelligste pinchosbars in Barcelona is. Je kan plaatsnemen aan de bar waar je de kleine lekkernijen zo op je bord kan leggen, maar er staan ook verschillende hoge tafels. Het personeel komt tussendoor met de warme pinchos voorbij, waarvan ik het spinazietaartje toch echt wel de allerlekkerste vind. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn bij Sagardi, maar de sfeer is altijd ongekend gezellig. En als je niet kunt zitten, kun je altijd nog met een wijntje aan de bar staan ;).

2. Blai 9

Waar: Carrer de Blai 9
Prijsklasse: €1,20 of €1,70 per pincho
Bijzonderheden: De pinchos bevatten geen sneetjes brood

Blai 9 is een bar in het hart van de wijk Poble-sec en gevestigd in de straat Carrer de Blai, waar allemaal tapas- en pinchostentjes zitten. In deze bar kun je mooie en creatieve gerechtjes proeven, echte kunstwerkjes op je bord en om je vingers bij af te likken. Bij Blai 9 worden de gerechtjes in plaats van brood geserveerd met crepes, nachos en pancakes en nog vele andere ingrediënten. En het is hier ook nog eens een stuk goedkoper dan de gemiddelde pinchosbar.

3. Irati Taverna Basca

Waar: Carrer del Cardenal Casañas 17
Prijsklasse: €1,00 tot €1,50 per pincho
Bijzonderheden: De prijs- kwaliteitverhouding
 

Deze gezellige traditionele tapasbar heeft een enorme variëteit met meer dan 30 (!) pinchos. De pinchos zijn hier ontzettend goedkoop en voor €1,00 heb je er een biertje bij. Op Tripadvisor wordt het restaurant beoordeeld met een 4,5, dus dit zegt al genoeg over de kwaliteit van het eten. Irati behoort tot dezelfde restaurantgroep als Sagardi.

4.  El Pinxto de Petritxol

Waar: Carrer del Petritxol 9, bajos
Prijsklasse Vanaf €2,00
Bijzonderheden: Lekker centraal gelegen en uitstekende kwaliteit
 

Deze pinchosbar vind zich in één van de meest gezellige wijken van Barcelona: El Gòtic. Dit restaurant heeft een breed scala aan zowel koude- als warme gerechtjes. In de keuken wordt er veel aandacht besteed aan het maken van zeer smaakvolle tapas. Dit proef je ook zeker terug. Bij een bezoek aan deze pinchosbar moet je de mini-hamburger echt een keer proberen of de overheerlijke desserts zoals de chocoladetruffel of de ‘Leche frita.’

5. Ciudad Condal

Waar: Rambla de Catalunya 18
Prijsklasse: €2,00 – €4,00 per pincho
Bijzonderheden: Superkwaliteit en een fijn terras!

Ciudad Condal is een typische Catalaanse bar, waar je veel locals zult zien. Het eten is van uitstekende kwaliteit en er wordt gewerkt en gekookt met ingedriënten van topkwaliteit en seizoensgebonden producten. Je kunt hier trouwens ook andere tapasgerechten krijgen of uitgebreid dineren.