Werk zoeken in Barcelona

Zou jij graag in Barcelona willen werken? Of woon je er al en ben je op zoek naar een baan? Ook ik moest toen ik hier net kwam wonen op banenjacht. Inmiddels werk ik alweer heel wat jaren voor mezelf, maar voor degenen die werk zoeken in de stad, zijn dit mijn tips.

Inhoud

Wat heb je nodig om in Barcelona te mogen werken?

Spanje is lid van de Europese Unie en dat maakt het makkelijk. Je mag namelijk in elke EU-lidstaat gewoon aan de slag. Maar daar heb je wel het een en ander voor nodig. In het geval van Spanje heb je een zogenoemd NIE-nummer nodig en moet je staan ingeschreven bij Seguridad Social, het systeem voor sociale zekerheid. Een werkgever zal je zowel om je NIE als om het nummer van de Seguridad Social vragen als je wordt aangenomen.

Helaas is het een ontzettend gedoe om zelf een NIE-nummer aan te vragen, daarom kiest het merendeel van de mensen ervoor om een bedrijf de aanvraag te laten doen. Een betrouwbaar bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb is NIE.CAT. Zij kunnen de afspraak voor je maken, regelen het papierwerk en gaan met je mee naar de afspraak. Ook krijg ik altijd te horen dat zij je bovengemiddeld snel aan een NIE-nummer kunnen helpen. Aanrader dus.

In dit artikel over emigreren heb ik alle manieren om een NIE aan te vragen duidelijk uitgelegd.

CV opstellen in het Spaans

Het is natuurlijk wel handig als je je CV in ieder geval in het Spaans hebt (en als je een CV in het Catalaans kunt maken, helemaal mooi). Via de website CV.nl kun je je CV opstellen in het Spaans. Dat is heel eenvoudig. Je kunt zelf kiezen hoe je CV er uiteindelijk uit komt te zien, hiervoor kijk je bij de voorbeelden.

Uit ervaring weet ik dat het in Spanje heel gebruikelijk is om een pasfoto en je huwelijkse staat toe te voegen, dus ik zou dat zeker aanraden. Ook is het normaal om aan te geven of je kinderen hebt, hoewel ik daar wat terughoudender mee zou zijn. Vermeld ook of je een rijbewijs hebt. Wees overigens wel eerlijk over je niveau Spaans. Als je nog geen Spaans spreekt, maar je CV wel in het Spaans overhandigt, zou ik er duidelijk op zetten dat je Spaans (nog) niet vloeiend is.

Kanalen om vacatures te vinden

Via via

Spanje is een land van kruiwagens en via-via. Je doet er dan ook goed aan om allereerst je eigen netwerk te raadplegen. Je maakt immers meer kans als je via iemand anders aan een bedrijf wordt voorgesteld. Benader dus iedereen die je kent in Barcelona of ga eerst een netwerk opbouwen. Schroom niet om mensen te benaderen die al in de stad wonen en werken. Of sluit je bijvoorbeeld aan bij de Kring Nederlands Bedrijfsleven of de Nederlandse Vereniging of een ander internationaal netwerk in de stad. Wat ik ook alle nieuwkomers kan aanraden: neem een keer deel aan de Mesa Naranja. Dat is een netwerklunch voor Nederlanders. Echt heel laagdrempelig, je betaalt alleen je lunch, meestal is er een pitch of spreker en het is een goede manier om mensen te leren kennen.

Vraag binnen je netwerk of ze nog mensen of bedrijven kennen die op zoek zijn naar personeel. Het is het handigst als je meteen het e-mailadres krijgt van de juiste contactpersoon om je CV naartoe te sturen. Je kunt natuurlijk ook via LinkedIn op zoek gaan naar de juiste contactpersonen bij bedrijven en proberen daarmee in contact te komen. Op LinkedIn verschijnen trouwens ook veel vacatures.

Tip: plaats een oproepje op de community van Nederlanders in Barcelona op Facebook. Hier zijn inmiddels duizenden Nederlanders bij aangesloten die elkaar helpen.

Bekende bedrijven en callcenters

In Barcelona zitten veel bekende, grote bedrijven, die vaak op zoek zijn naar medewerkers. Het kan dus de moeite lonen voor jezelf een overzicht te maken van dit soort bedrijven die voor jou interessant kunnen zijn. Sommige van deze bedrijven hebben hun callcenters in Barcelona en zoeken internationaal personeel met uiteenlopende talen. Vaak hoef je hiervoor geen Spaans te beheersen. Bekende bedrijven in Barcelona die vaak op zoek zijn naar Europese werknemers:

Sellbytell
Hewlett Packard
BookingSeat
Accenture
Amazon
CPM
ANWB
Airproducts
Avis Budget Group
Sitel
Newco Communications

Vacaturebanken

Natuurlijk bestaan er ook online vacaturebanken, waar je gericht op zoek kunt gaan naar een baan in jouw vakgebied, zoals Indeed and Monster. Of probeer Infojobs.net, Think Spain. Ben je specifiek op zoek naar een baan waarbij je je Nederlands kunt gebruiken, houd dan de de website van het NBSO (de Nederlandse handelsafdeling van het consulaat) in de gaten. Of bekijk het banenaanbod van de community van Nederlanders in Barcelona op Facebook.

Uitzendbureaus

In Barcelona zijn er ook genoeg uitzendbureaus te vinden, met name voor tijdelijke krachten, waaronder Randstad en Adecco. Hier kun je je aanmelden als je flexibel inzetbaar bent of geen vaste baan wilt/kunt vinden. Talent Search People is ook regelmatig op zoek naar Nederlandssprekende kandidaten.

CV rondbrengen

Nog heel normaal in Barcelona, zeker voor wie werk zoekt in een winkel of in de horeca: gewoon je cv afgeven. Maak een aantal kopietjes en struin de stad door op zoek naar plekken waar bij wel achter de kassa zou willen zitten of achter de bar zou willen staan. De meeste werkgevers en bedrijven bewaren deze curriculums en op het moment dat ze iemand nodig hebben en via hun netwerk niemand kunnen vinden, gaan ze bellen. Dat kan dus zomaar na een paar maanden zijn.

Sollicitatiegesprek

In Spanje is het belangrijk om te laten weten dat je echt interesse hebt en niemand vindt het gek, stom of irritant als je meerdere keren belt om navraag te doen over de stand van zaken inzake jouw sollicitatie. Ben je eenmaal uitgenodigd, bereid je dan zo goed mogelijk voor, net als in Nederland. Afhankelijk van jouw niveau Spaans (of Engels) wil je misschien weten in welke taal het gesprek plaats zal vinden. Vraag hier dan van tevoren naar.

Houd er wel rekening mee dat de werkcultuur in Spanje anders is. Kort door de bocht speelt pro-activiteit een minder grote rol en wordt dit ook niet altijd goed ontvangen. Tast dus eerst even af. Ook is het heel normaal om het tijdens het gesprek over ditjes en datjes te hebben. Spanjaarden komen niet altijd meteen ter zake.

Hoewel vaak wordt beloofd dat ‘je nog wordt gebeld’, gebeurt dat niet altijd. Schroom in dat geval dan ook niet om zelf te bellen of weet dat wanneer je niks meer hoort, je het waarschijnlijk niet bent geworden. Het is zeker niet zo dat iedereen wordt gebeld, weet ik uit ervaring.

Salarissen

Gemiddeld verdienen de Spanjaarden een stuk minder dan in Nederland. In Barcelona liggen de lonen iets hoger dan in de rest van het land, maar nog altijd een stuk lager dan wij gewend zijn. En de kosten voor levensonderhoud zijn in Barcelona hoger dan bijvoorbeeld in een dorp in het zuiden van het land. Het minimumloon in Spanje bedraagt op dit moment (2021) €965 per maand. En dat is voor een fulltime baan. Een heel groot deel van de bevolking in Barcelona moet het doen met ongeveer €1000-€1100 per maand.

Werktijden

Nog een nadeel zijn de zogenoemde ‘horarios partidos’, de ‘gedeelde roosters’. Dit houdt in dat je ‘s morgens vier uur werkt, een lange pauze hebt van twee of drie uur, en ‘s middags (voor ons al bijna avond) nog eens vier uur werkt. Hoewel in Barcelona steeds minder bedrijven deze uren hanteren, komt het nog wel voor. In de horeca zijn dit soort roosters ook heel normaal. Veen internationale bedrijven zijn inmiddels overgestapt op werkdagen van 9.00 tot 17.00 of 18.00 uur, zoals wij dat ook gewend zijn.