Emigreren naar Barcelona

De knoop is doorgehakt. Je zegt je baan in Nederland op en vertrekt naar Barcelona. Je hebt een woning gevonden en een baan (of je hebt in ieder geval genoeg spaargeld om voorlopig te kunnen blijven). Bijna klaar voor de grote stap. Want je moet ook van alles regelen. Wat heb je allemaal nodig om in Spanje te kunnen wonen? In dit artikel lees je alles over de administratieve kant die bij emigreren komt kijken.

Inhoud

Belangrijk: regel eerst een NIE

Je zult er misschien wel van gehoord hebben: het NIE-nummer (Número de Identidad Extranjero). Je hebt dit nummer vaak nodig, bijvoorbeeld om een verzekering af te sluiten of een bankrekening te openen, maar ook om naar de dokter te kunnen gaan. En natuurlijk heb je het nummer nodig als je in Spanje wilt werken. Je kunt in het begin misschien nog wel het een en ander met alleen een paspoort regelen, maar uiteindelijk zul je merken dat je toch echt een NIE nodig zult hebben.

Velen zullen beamen dat het regelen van een NIE niet heel soepel gaat, dus je kunt er maar het beste meteen mee beginnen.

Als je als expat naar Barcelona komt en hier voor een bedrijf aan de slag gaat, is de kans groot dat je werkgever je helpt bij het verkrijgen van je NIE. In alle andere gevallen leg ik het hier stap voor stap voor je uit. Let op: deze informatie geldt alleen voor mensen met een Europees paspoort.

Je NIE zelf vanuit Nederland of België regelen
Duurt het nog meer dan twee maanden voor je naar Barcelona vertrekt en weet je nu al dat je er voor langere tijd zult blijven? Dan kun je proberen een NIE te verkrijgen bij het dichtstbijzijnde Spaanse consulaat of ambassade. Neem contact op met de betreffende instelling en zij zullen je vertellen welke documenten ze van je nodig hebben.

Tip: vaak zullen de afspraken ver van tevoren al vol zitten. Blijf het online afsprakensysteem toch checken want er komen vaak tussendoor toch afspraken vrij. Ook kun je naar Spaanse consulaten of ambassades in andere landen gaan als zij eerder een afspraak vrij hebben, denk bijvoorbeeld aan Duitsland.

Je NIE zelf in Spanje regelen
Om je NIE in Spanje te regelen, dien je een afspraak te maken bij de nationale politie aan de Rambla Guipuzcoa 74 in Barcelona. Dat kan via deze link. Hieronder leg ik in stappen uit hoe je een afspraak maakt:

  1. Kies eerst ‘Barcelona’, vervolgens ‘Certificados UE’ en dan ‘CNP Certificados UE’. Klik op ‘Aceptar’.
  2. Na het invullen van je gegevens kun je kiezen uit verschillende data en tijden. Een bevestiging wordt per mail verstuurd.

Als er te veel inschrijvingen zijn, verschijnt het volgende bericht: En este momento no hay citas disponibles. En breve, la oficina pondrá a su disposición nuevas citas.

Probeer het de eerstvolgende maandagochtend om 8.00 uur (het moment dat er nieuwe afspraken beschikbaar komen) opnieuw, net zolang tot je een afspraak hebt geregeld. Het kan nog wel eens helpen een paar keer de pagina te verversen.

Heb je haast? Dan zou je ook kunnen proberen in een gemeente in de buurt van Barcelona, zoals Sabadell, Gava of Mataró. Hier kun je het ook proberen zonder afspraak te maken en in veel gevallen geven ze je het zonder al te veel moeite mee.

De nationale politie van Sabadell zit gevestigd aan de Carrer del Montseny 137. In Gava moet je bij het kantoor op het Plaça Esperanto zijn en in Mataró aan de Avenida Gatassa 15.

Je NIE in Spanje door een bedrijf laten regelen
Veel mensen kiezen ervoor om een bedrijf de gehele NIE-aanvraag te doen. Dit omdat het zelf aanvragen helaas veel frustraties oplevert en veel energie & tijd kost. Een betrouwbaar bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb is NIE.CAT. Zij kunnen de afspraak voor je maken, regelen het papierwerk en gaan met je mee naar de afspraak. Ook krijg ik altijd te horen dat zij je bovengemiddeld snel aan een NIE-nummer kunnen helpen. Aanrader dus.

Welke documenten heb je nodig voor je NIE?

In Barcelona zijn ze erg streng met het uitgeven van een NIE. Zorg dat je in ieder geval de volgende documenten meeneemt:

  • Een geldig paspoort, origineel én 2 x kopie.
  • 2 x formulier EX-15 (dat kun je hier downloaden).
  • 2 x model 790. Dit formulier kun je het beste invullen op het kantoor, met behulp van een medewerker.
  • Schrijf voor de zekerheid ook in het kort op waarom je een NIE nodig hebt. Wordt niet altijd naar gevraagd, maar is officieel wel verplicht. Als je voor een bedrijf gaat werken, kun je je aanstaande baas vragen deze brief op te stellen.
  • Mocht je al een arbeidscontract hebben, neem dat dan zeker mee.

Voordat je je NIE meekrijgt, moet je eerst 11 euro betalen. Op het kantoor wordt uitgelegd hoe dat precies werkt.

Schrik niet als je een keer (of twee, drie…) met lege handen naar huis wordt gestuurd. Is heel gewoon hier en wij grappen wel eens dat het een soort proef is om te testen of we wel graag genoeg in Barcelona willen wonen. Zo ja: geef de moed niet op en blijf gewoon stug doorgaan. Uiteindelijk lukt het.

Uitschrijven Nederland

Als je meer dan acht maanden per jaar niet in Nederland woont, moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doe je bij de Nederlandse gemeente waar je het laatst hebt gewoond. Zij zullen vragen om je nieuwe adres in Spanje op te geven. Verhuis je later nogmaals binnen Spanje, kun je dat wederom doorgeven bij de BRP. Uitschrijven bij de BRP kan vanaf vijf dagen voor vertrek (en niet eerder).

Op het moment van uitschrijven geeft de BRP dat door aan Nederlandse overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen. Je bent vanaf nu niet meer verzekerd voor de AOW. Voor elk jaar dat je niet in Nederland woont, krijg je later 2% minder AOW. Er bestaan vrijwillige AOW-verzekeringen waarmee je de korting op je AOW kunt voorkomen.

Ook wordt bij uitschrijving automatisch je Nederlandse zorgverzekering beeïndigd en is het dus belangrijk dat je in Spanje verzekerd bent. Onder het kopje ‘Verzekeren’ lees je hoe je dat regelt.

Inschrijven gemeente Barcelona

Inschrijven bij de gemeente Barcelona, is verplicht als je hier permanent woont. Om je in te schrijven bij de gemeente (empadronar) kun je het gemeentehuis achter het Plaça Sant Jaume (op Plaça Sant Miquel) in de gotische wijk binnenlopen. Daar heb je geen afspraak voor nodig.

Per district kun je ook terecht bij de volgende kantoren:

Ciutat Vella
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Ciutat Vella
Carrer dels Ramelleres 17

Gràcia
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Gràcia
Plaça Vila de Gràcia 2

Eixample
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de l’Eixample
Carrer Aragó 328

Les Corts
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de les Corts
Plaça Comas 18

Sants Montjuïc
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sants Montjuïc
Carrer Creu Coberta 104

Sant Martí
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sant Martí
Plaça Valentí Almirall 1

Horta Guinardó
Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Horta Guinardó
Carrer Lepant 387

Wat je nodig hebt zijn je huurcontract en een paspoort en/of NIE. Je kunt het formulier ook van tevoren online invullen.

Als het contract niet op jouw naam staat, heb je een briefje van de hoofdhuurder nodig waarin staat dat jij bij hem of haar onderhuurt. Soms wordt er gevraagd naar recente afschrijvingen voor gas, water en elektriciteit. Als je die al hebt, neem ze mee. Naar uitschrijving uit Nederland wordt in Barcelona meestal niet gevraagd, maar voor de zekerheid kun je het bewijs ook meenemen.

Seguridad Social – Verzekering

Het hebben van een zorgverzekering is in Spanje niet verplicht, maar natuurlijk wel aan te raden. Zodra je een NIE hebt, kun je je laten inschrijven bij de Seguridad Social, de sociale zorgverzekering van Spanje. Onder de volgende omstandigheden heb je recht op deze verzekering:

  • Je bent in loondienst en draagt daardoor automatisch lasten af.
  • Je werkt als zelfstandige (autónomo) en draagt lasten af.
  • Je woont officieel in Spanje maar ontvangt vanuit Nederland inkomen of een uitkering

Om je in te schrijven bij de Seguridad Social ga je naar een van de kantoren (Tresoreria General de la Seguritat Social) in de stad. Klik hier voor een kantoor bij jou in de buurt. Je hebt de volgende documenten en dingen nodig:

  1. Een ingevuld TA1-formulier. Dit kun je ook ter plekke nog krijgen.
  2. Identiteitsbewijs: neem je paspoort/ID-kaart en je NIE mee, alsmede een kopie van deze documenten
  3. Het kan zijn dat je een arbeids- of stagecontract moet overhandigen. Officieel hoeft dit niet, maar soms wordt er wel om gevraagd.
  4. Een mobiel nummer (bij sommige kantoren schijnt dat een Spaans nummer te moeten zijn, maar bij andere kantoren kun je ook met een Nederlands nummer terecht. Ik weet in ieder geval dat dat kan bij mijn kantoor locatie Arc del Teatre 63-65)

CatSalut: publieke gezondheidszorg

De seguridad social is een prima basisverzekering en geeft je recht op publieke gezondheidszorg. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je je inschrijven bij CatSalut, het zogenoemde Catalaanse publieke gezondheidssysteem. Zodra je over een nummer van de Seguridad Social beschikt, kun je je hier ook inschrijven. Je ontvangt dan een gezondheidspas, waarmee je je weer kunt inschrijven bij een zogenoemde CAP, Centre de Atenció Primària, oftewel een gezondheidscentrum voor basisgezondheidszorg. Hier krijg je een huisarts krijgt toegewezen, maar kun je vaak ook enkele andere specialisten bezoeken.

Op vertoon van je pasje kun je terecht bij een huisarts, word je geholpen op de Eerste Hulp en doorverwezen naar een specialist wanneer nodig. Een nadeel is is dat dat laatste soms lang kan duren. Mocht je nu al weten dat je regelmatig gebruik zal maken van specialisten, dan is het verstandig om daarnaast ook een particuliere verzekering af te sluiten. Hierbij mag je in de meeste gevallen kiezen in welk ziekenhuis je geholpen wilt worden en door welke artsen. Wachtlijsten zijn bovendien vaak veel korter.

Tandarts

Anders dan in Nederland hebben in Spanje weinig mensen een tandartsverzekering. Het is heel gebruikelijk om na je afspraak meteen af te rekenen bij de receptie. Kiezen en tanden trekken is in Spanje gratis als je de basisverzekering seguridad social hebt en het laat doen via het publieke zorgsysteem. Ook kosten voor orthodontie komen in Spanje altijd voor eigen rekening en het is erg lastig om je hiervoor te verzekeren.

Andere verzekeringen in Spanje

Naast een publieke zorgverzekering, sluiten veel mensen een privé zorgverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij. Daarnaast zijn er natuurlijk nog talloze andere verzekeringen die je mogelijk nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een auto hebt, een woning of omdat je iets anders zou willen verzekeren.

Verzekeringsmakelaar Cogesa Expats biedt een uitgebreid dienstenpakket aan om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. En dat gewoon in de Nederlandse taal! Cogesa Expats biedt eigenlijk alle mogelijke verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een reisverzekering, huisdierverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Bekijk de volledige lijst via deze link.

Auto: verzekeren, invoeren en rijbewijs

Wie in Barcelona een nieuwe auto koopt, is verplicht hiervoor een verzekering af te sluiten. Dat kan bij de meeste banken, maar ook bij Orange Insurances van Barbara de Swaan. Zij kan je in het Nederlands helpen. Nederlandse en Vlaamse klanten krijgen bij haar bovendien de maximale no-claim discount zonder dat ze iets aan hoeven te tonen!

Auto invoeren

Wil je je auto uit Nederland invoeren? Dan moet je je Nederlandse kenteken laten vervangen door een Spaans kenteken. Hoe je in Barcelona aan een Spaans kenteken komt, werkt als volgt:

  • Schrijf je auto uit in Nederland. Dat kan bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) in Veendam, die je een uitvoerkenteken verschaft waarmee je naar Spanje kunt rijden.
  • Zorg dat je een conformiteitscertificaat (COC) hebt. Op internet vind je veel aanbieders die dat certificaat voor je kunnen regelen.
  • Maak een afspraak bij de ITV (Inspección Técnica de Vehículos) in Barcelona, waar je een technische beschrijving laat maken en de auto laat keuren. Dat kan bij een van deze vestigingen. Vaak kun je het bewijs twee dagen later ophalen.
  • Met dit bewijs ga je naar de gemeente waar je staat ingeschreven om de wegenbelasting te betalen.
  • Met het bewijs van betaling van de wegenbelasting, je NIE en de documenten van de ITV ga je naar Hacienda (Belastingdienst) om de invoerbelasting te betalen.
  • Met alle bovengenoemde documenten (ITV, bewijs betaling wegenbelasting en bewijs betaling invoerbelasting), paspoort, NIE en rijbewijs ga je naar de Jefatura Provincial de Tráfico, gevestigd aan de Gran Vía 184, om het kenteken aan te vragen. Vaak mag je ‘m een paar dagen later komen ophalen.

Geen zin om het zelf allemaal te regelen? Je kunt hiervoor ook het bedrijf Orange Insurances inhuren.

Rijbewijs

Als je in Spanje (of een ander EU-land) woont is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig tot de verloopdatum. Wanneer je rijbewijs op het punt staat te vervallen, dien je deze bij een kantoor van de Dirección General de Tráfico te vernieuwen. Een afspraak maken kan online.
Zorg dat je deze documenten in ieder geval meeneemt naar je afspraak:

  • 2 pasfoto’s
  • Het Nederlandse rijbewijs
  • Een echtheidsverklaring uitgegeven door de RDW in Veendam. Hoe je aan die verklaring komt lees je hier.
  • NIE
  • Geldig paspoort
  • Ter plekke krijg je een aanvraagformulier dat je in moet vullen. Na het indienen van je aanvraag krijg je een tijdelijk rijbewijs.

Let op: als je je Nederlandse rijbewijs kwijt bent, is het heel gecompliceerd om in Spanje een Spaans rijbewijs aan te vragen. Alleen dat al kan een reden zijn om je Nederlandse rijbewijs toch in te wisselen voor een Spaans rijbewijs. Houd er rekening mee dat een Spaans rijbewijs altijd een puntenrijbewijs is.

Spaanse bankrekening openen

Als je in Spanje een bankrekening wilt open kun je zowel een resident als niet-resident bankrekening aanvragen.

Voor het openen van een bankrekening voor niet-residenten in Spanje dien je de voorgeschreven procedures van de bank te volgen. Het is noodzakelijk om alle benodigde documenten in te vullen en in te dienen. Een veelvoorkomende aanpak om het proces in gang te zetten, is door een bezoek te brengen aan een vestiging van de door jou gekozen bank in Spanje. Plan vooraf een afspraak en vraag om assistentie van een bankmedewerker die Engels spreekt. Als alles in orde is, is je nieuwe account meestal binnen 1-5 dagen geopend en klaar voor gebruik. De banken La Caixa, Banco Santader of Banco Sabadell bieden onder andere deze functie aan.

Als je een NIE hebt kun je een residentiële bankrekening openen. De bank ING die wij ook kennen is ook actief in Spanje. Het allergrootste voordeel van de ING bank is dat je online een bankrekening kunt openen. Bij het openen van een Spaanse rekening bij ING worden er geen commissies of toeslagen in rekening gebracht. Het enige nadeel is dat er vaak geen Engels sprekende klantenservice in Spanje is. Bij het openen van een bankrekening bij ING heb je een NIE, bewijs van werk, overzicht van vermogen en inschrijving van de gemeente nodig.

Bij Banco Sabadell is er tevens wel een Engels sprekende klantenservice. Bij het openen van een bankrekening bij Banco Sabadell moet je je NIE mee nemen,(een kopie van) je arbeidscontract, en een overzicht van je vermogen. Na ongeveer 5 werkdagen is je bankkaart klaar, die je kunt ophalen op de vestiging waar je hebt ingeschreven of naar je adres in Spanje kunt laten opsturen.

Tevens kun je ook een Spaanse bankrekening open bij N26 en Revolut.

Spaans telefoonnummer aanvragen

Bij een lang of permanent verblijf is het vaak handig om een Spaans telefoonnummer aan te vragen. Voor het aanschaffen van een Spaans telefoonnummer is het hebben van een NIE-nummer een vereiste. Sommige telefoons bieden de mogelijkheid tot een e-sim functie. In dat geval kun je voor een van je twee nummers een e-sim gebruiken en voor je andere nummer een fysieke simkaart aanvragen.

Een alternatieve mogelijkheid is het bezoeken van een fysieke winkel van een telecommunicatieprovider om daar een fysieke simkaart aan te vragen. Een tweede mogelijkheid is om via Lobster een Spaans nummer aan te vragen. Je hebt ook nog de mogelijkheid om een simpele mobiele telefoon aan te schaffen met een prepaid simkaart.

Paspoort of ID-kaart verlengen

Als je in Barcelona woont en een nieuw paspoort of identiteitsbewijs nodig hebt, kun je dat bij de ambassade in Madrid aanvragen. Helaas worden er bij het consulaat in Barcelona geen identiteitsbewijzen meer uitgegeven, ook niet in noodgevallen.

Wat je precies mee moet nemen naar de ambassade in Madrid, kun je hier lezen in het geval van paspoort en hier in het geval van ID-kaart.

Is het voor jou niet mogelijk om naar Madrid te gaan, dan heb je twee opties:

  • Je maakt een afspraak in Nederland (dat kan bij de gemeentebalie in vertrekhal 1 op Schiphol of in één van de twaalf grensgemeenten die staan aangegeven op de website). In principe zou je zonder identiteitsbewijs naar Nederland kunnen vliegen, maar check dit van tevoren altijd bij de luchtvaartmaatschappij. Om terug naar Spanje te vliegen, moet je een geldig identiteitsbewijs hebben.
  • Je wacht tot de ambassade een bezoek brengt aan Barcelona. Dat gebeurt eens per jaar, meestal in oktober. Op de website van de ambassade wordt de definitieve datum aangekondigd. Daar kun je je tot twee weken voorafgaand aan het bezoek inschrijven. In principe is dit bezoek bedoeld voor Nederlanders die fysiek niet in staat zijn om naar Madrid af te reizen, maar als je een andere reden hebt waarom je niet kunt gaan, word je vaak ook geholpen.