De buitenwijken van Barcelona

Het gros van de toeristen komt niet verder dan vijf, hoogstens zes metrohaltes van het centrum. Dat is logisch, want als je maar een paar dagen hebt, wil je natuurlijk de highlights zien, en die bevinden zich grotendeels in de binnenstad en de aangrenzende wijk Eixample. Maar wil je Barcelona echt goed leren kennen, blijf dan wat langer in de metro zitten voor een avontuurlijk uitje naar Barcelona´s buitenwijken.

Inhoud

De belangrijkste wijken voor stedentrippers

De belangrijkste wijken voor stedentrippers in Barcelona zijn de gotische buurt, El Raval en El Born in het historische centrum, de oude visserswijk Barceloneta die overgaat in Vila Olímpica en Poblenou langs het strand;  Eixample, het uithangbord voor het Catalaans modernisme; de stadsheuvel Montjuïc, de wijken Poble-sec en Sant-Antoni en de gezellige volkswijk Gràcia.

In de rest van de stad zul je over het algemeen minder toeristen tegenkomen, maar dat betekent niet dat er geen leuke locaties en bezienswaardigheden te vinden zijn. Een overzicht volgt je hieronder.

Op zoek naar een hotel of appartement in Barcelona? Wij hebben de beste hotels en de beste appartementen voor je op een rijtje gezet.


MEER DAN 25.000 DOWNLOADS

Dé Barcelonatips app: mijn persoonlijke tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is app-1.png

Les Corts

De belangrijkste reden voor toeristen om dit district in het westen van Barcelona te bezoeken, is het voetbalstadion Camp Nou. Les Corts bestaat uit de wijken Les Corts, La Maternidad y San Ramón en Pedralbes. In laatstgenoemde wijk vind je de Pabellones de la Finca Güell, waar de Catalaanse bourgeoisie de zomer doorbracht. Een bezoekje waard!

Sarria-Sant Gervasi

Tot dit district, gelegen tussen Gràcia, Eixample en Les Corts, behoren zeven wijken. Sarrià doet qua sfeer een beetje denken aan Gràcia, met veel leuke boetieks en restaurantjes. In Sarria-Sant Gervasi wonen veel vermogende Barcelonezen, onder wie heel wat spelers van FC Barcelona.

De berg de Tibidabo hoort ook tot dit district. Hier kom je verschillende bezienswaardigheden tegen waaronder de Torre de Bellesguard, een relatief onbekend werk van Gaudí, dat tegenwoordig geopend is voor toeristen, maar waar ook nog gewoon mensen wonen.

Ook het wetenschapsmuseum CosmoCaixa is hier gevestigd, evenals het Observatorium Fabra en natuurlijk het pretpark en de kerk boven op de top van de Tibidabo. De Avinguda del Tibidabo, bekend uit de boeken van Carlos Ruiz Zafón, leidt hierheen. Ook is het klooster Monestir de Pedralbes in de wijk te vinden.

Horta-Guinardó

In delen van dit district met elf wijken waan je je héél ver weg van de drukke stad. Een favoriete bezienswaardigheid in Horta-Guinardo zijn de Bunkers van Carmel, waar je het mooiste uitzicht over Barcelona hebt. Voor een romantische date begeef je je met een fles cava naar het Parc del Laberint d’Horta.

Nou Barris

Dit district met liefst veertien wijken werd gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw om de snelle bevolkingsgroei van Barcelona aan te kunnen. Met name migranten uit andere delen van Spanje vonden een woning in Nou Barris. Het ligt ver van het stadscentrum en er zijn geen toeristische trekpleisters, dus je treft er nauwelijks guiris.


Fietstour op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50


Sant Andreu

Voor Sant Andreu geldt over het algemeen hetzelfde als voor Nou Barris. Ook hier werd in de jaren zestig en zeventig flink gebouwd om woonruimte te bieden aan migranten, die werk vonden in een van de vele fabrieken. Voor toeristen valt er weinig spectaculairs te beleven, maar rondom het Plaça d’Orfilla en Plaça del Mercadal is het vaak gezellig.

Aan de kustlijn prijken nog altijd de drie schoorstenen die herinneren aan het vroegere, industriële karakter van het disctrict.

Hier kun je ook kennismaken in de Fàbrica Fabra i Coats, dat werd omgetoverd tot spectaculair cultureel centrum. Interessant en de moeite waard voor architecten is een bezoekje aan Casa Bloc, een flatgebouw dat dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw.