De buitenwijken van Barcelona

De meeste toeristen begeven zich niet verder dan vijf metrohaltes van het centrum. Maar wil je Barcelona echt goed leren kennen, blijf dan eens zitten na de vijfde halte voor een avontuurlijk uitje naar Barcelona´s buitenwijken.

De belangrijkste wijken voor stedentrippers in Barcelona zijn de gotische buurt, El Raval en El Born in het historische centrum, de oude visserswijk Barceloneta die overgaat in Vila Olímpica en Poblenou langs het strand, Eixample, het uithangbord voor het Catalaans modernisme, de stadsheuvel de Montjuïc en de wijk Poble-sec en de gezellige volkswijk Gràcia.

In de rest van de stad zul je over het algemeen minder toeristen tegenkomen, maar dat betekent niet dat er geen leuke locaties en bezienswaardigheden te vinden zijn.

Les Corts

Waarschijnlijk zou de wijk Les Corts nauwelijks een toerist te zien krijgen, ware het niet dat zich hier een van de grootste trekpleisters in de stad bevindt: Camp Nou. Een goede reden dus voor velen om deze buurt toch een bezoek te brengen.

Oorspronkelijk was Les Corts een apart dorp, dat in 1899 officieel bij Barcelona ging horen. Van oudsher waren hier de zomeroptrekjes te vinden van de bourgeoisie van de Catalaanse hoofdstad. Finca Güell is daar een voorbeeld van. De entree en gebouwtjes bij de ingang zijn het werk van Antoni Gaudí.

Tegenwoordig is het een keurige buurt met veel redelijk moderne appartementencomplexen.

Sarrià-Sant Gervasi

Ook Sarrià en Sant Gervasi waren ooit onafhankelijk van Barcelona en met name in het centrum van Sarrià is dat oude dorpsgevoel nog niet helemaal verdwenen. In dit uptown-gedeelte van de stad wonen de meest welvarende Barcelonezen en hier vind je dan ook de meest luxe optrekjes en duurste woningen van de stad.

De berg de Tibidabo hoort ook tot dit district. Hier kom je verschillende bezienswaardigheden tegen waaronder de Torre de Bellesguard, een relatief onbekend werk van Gaudí, dat tegenwoordig geopend is voor toeristen, maar waar ook nog gewoon mensen wonen.

Ook het wetenschapsmuseum CosmoCaixa is hier gevestigd, evenals het Observatorium Fabra en natuurlijk het pretpark en de kerk boven op de top van de Tibidabo. De Avinguda del Tibidabo, bekend uit de boeken van Carlos Ruiz Zafón, leidt hierheen. Ook is het klooster Monestir de Pedralbes in de wijk te vinden.

Horta-Guinardó

Net als Les Corts en Sarrià was ook Horta een zelfstandige gemeente, tot deze werd opgeslokt door het steeds groter groeiende Barcelona.

Ook hier waren de zomerhuizen te vinden van welgestelde inwoners van de stad aan zee. Sommige van deze villa’s staan nog altijd, maar daarnaast vind je in deze buurt ook vele appartementencomplexen. In deze groene wijk zijn diverse stadsparken te vinden tegen de flanken van de heuvels.

Aa het begin van Horta-Guinardó ligt het ziekenhuis Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, het grootste modernistische complex ter wereld.

Ook de tuinen van het Laberint d’Horta zijn in dit district te vinden. Voor een bijzonder uitzicht ga je naar de bunkers van de Turó de la Rovira. Het kost even moeite om er te komen, maar je kunt er genieten van 360º uitzicht op Barcelona en omgeving.

Nou Barris

Dit is een echte woonwijk, waar voor toeristen eigenlijk niets interessants te vinden is. De buurt groeide snel vanwege de immigratie in de jaren zestig en zeventig. Een echte middenklassenwijk, waar ook veel buitenlandse immigranten te vinden zijn.

Sant Andreu

Net als sommige andere districten was ook Sant Andreu ooit een zelfstandig dorp buiten de stad. In het centrum van deze wijk kun je nog altijd het oudste gedeelte bezoeken, met de kerk, het plein en de smalle straten.

De buurt breidde echter snel uit en je vindt er tegenwoordig grootschalige appartementencomplexen. Aan de kustlijn prijken nog altijd de drie schoorstenen die herinneren aan het vroegere, industriële karakter van het disctrict.

Hiermee kun je ook kennismaken in de Fàbrica Fabra i Coats, dat werd omgetoverd tot spectaculair cultureel centrum. Interessant en de moeite waard voor architecten is een bezoekje aan Casa Bloc, een flatgebouw dat dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen