Tibidabo

De Tibidabo is met 512 meter Barcelona’s hoogste heuvel en een heerlijke plek om wat frisse lucht op te snuiven als je de drukte in de stad even beu bent. Het is hier fijn wandelen, maar je kunt er ook een bezoekje brengen aan het oudste pretpark van Spanje of de communicatietoren beklimmen om het allerhoogste uitzicht over Barcelona te hebben. De Tibidaboberg is vanaf een groot aantal locaties in het centrum van de stad zichtbaar.

Nu reserveren

TibidaboTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTibidabo pretpark
Entreekaartje: €35
Kinderen kleiner dan 1,20 meter: €14
Kinderen onder de 90 centimeter mogen gratis naar binnen
Kaartjes voor het Tibidabo pretpark.

Panoramic Area
Entreekaartje: €19
Kinderen kleiner dan 1,20 meter: €10,50
Kinderen onder de 90 centimeter mogen gratis naar binnen

Torre de Collserola
Volwassenen: €5,60
60-plussers: €3,10

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón
Een bezoek aan zowel de ‘Heilig Hart kerk’ als de crypte is kosteloos. Als je omhoog wil gaan in de kerk kost dat €5,-. Een audiogids is voor €1,- extra te verkrijgen.
AdresTibidabo Square, 3-4
08035 Barcelona (Tibidabo)
Openbaar vervoer / metroBus: Tibibus (T2B of T2C) of de reguliere buslijn 196 beiden gecombineerd met de funicular.
OpeningstijdenTibidabo pretpark
In januari is het pretpark op 2,3,4 en 5 januari geopend.
In februari is het pretpark volledig gesloten.
In maart openen de poorten weer, maar buiten het hoogseizoen alleen in de weekenden.
Ook in schoolvakanties en op feestdagen is het park open. Check de website voor de actuele openingstijden.

Torre de Collserola
De toren is op zaterdag en zondag van 12.00 tot 14.00 uur geopend, maar om de actuele openingstijden te checken raad ik je aan om de website van de toren te bezoeken.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón
De crypte (benedenkerk) is in januari, februari, maart, oktober, november en december van 9.00 tot 20.00 geopend.
In april, mei, september is de kerk geopend van 9.00 tot 21.00. In de maanden juni, juli en augustus is de kerk van 9.00 tot 21.30 geopend.

Aanbiddingskapel: 9.00 tot 13.00 en 16.00 tot 20.00 uur.

Lift en interieur van de basiliek (bovenste kerk): januari, februari, november, december van 10.30 tot 18.00 uur. Maart, oktober van 10.30 tot 19.00 uur. April, mei, september van 10.30 tot 20.00 uur. Juni, juli en augustus van 10.30 tot 21.00 uur.

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Skip the line / vermijd de rij
Koop je kaartje voor het pretpark Tibidabo alvast online en voorkom dat je in de rij moet staan: kun je langer zwieren en zwaaien in de meer dan 25 attracties.

Wat is de Tibidabo?

Ben je op stedentrip in Barcelona met het hele gezin, op zoek naar een op en top romantische plek of houd je van indrukwekkende uitzichten? Bezoek dan de hoogste top van de stad, de Tibidabo. Deze heuvel ligt midden in het Parc de Collserola en is met meer dan achtduizend hectare een van de allergrootste stadsparken ter wereld, groter zelfs dan het Central Park in New York.

De locals komen hier veelal om uit te waaien of om te sporten (hardlopen, fietsen) en een bezoek aan de Tibidabo laat zich goed combineren met een wandeling door de Collserola. Veel andere bezoekers bezoeken de berg voor het Parc d’Atraccions de Tibidabo, het beroemde pretpark.

Praktische informatie

Openingstijden

Tibidabo pretpark

In januari is het pretpark geopend op 2,3,4 en 5 januari. In februari is het pretpark volledig gesloten. In maart openen de poorten weer, maar buiten het hoogseizoen alleen in de weekenden. Ook in schoolvakanties en op feestdagen is het park open. Voor de kleinere attracties (dit gedeelte van het attractiepark wordt ook wel de Panoramic Area of Camí del Cel genoemd) gelden weer andere openingstijden dan voor de rest van het amusementspark. We raden aan de precieze openingstijden voor vertrek altijd even te checken op de site van Tibidabo.

Torre de Collserola

Net als bij het pretpark zijn de openingstijden voor de hoge communicatietoren als uitkijkpunt, erg wisselend. In principe is de toren op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 14.00 uur geopend, maar om de actuele openingstijden te checken raad ik je aan om de website van de toren te bezoeken. Het is overigens aan te raden om van tevoren te reserveren omdat er maar tien personen per keer de toren mogen bezoeken, dat kan ook via de website van de toren.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón                                                                                                                                                           

De crypte (benedenkerk) is in januari, februari, maart, oktober, november en december van 9.00 tot 20.00 geopend.
In april, mei, september is de kerk geopend van 9.00 tot 21.00. In de maanden juni, juli en augustus is de kerk van 9.00 tot 21.30 geopend.

Aanbiddingskapel: 9.00 tot 13.00 en 16.00 tot 20.00 uur.

Lift en interieur van de basiliek (bovenste kerk): januari, februari, november, december van 10.30 tot 18.00 uur. Maart, oktober van 10.30 tot 19.00 uur. April, mei, september van 10.30 tot 20.00 uur. Juni, juli en augustus van 10.30 tot 21.00 uur.

Prijzen

Tibidabo pretpark
-Een regulier entreekaartje kost €35,-. Kinderen kleiner dan 1,20 meter betalen €14,- en kinderen onder de 90 centimeter mogen gratis naar binnen.
-Als je alleen het Panoramic gedeelte wilt bezoeken kan dit gratis, maar toegang tot de attracties kosten €19,-. Kaartjes voor kinderen kleiner dan 1,20 meter kosten €10,50 en tickets voor de allerkleinsten (<90 cm) zijn gratis.

Nu reserveren

Torre de Collserola
Om vanaf de tiende verdieping van de communicatietoren van het allerhoogste uitzicht over Barcelona te kunnen genieten, heb je een entreekaartje nodig. Volwassenen betalen hiervoor €5,60 en 60-plussers €3,10. Kaartjes zijn ter plekke te koop.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón
Een bezoek aan zowel de ‘Heilig Hart kerk’ als de crypte is kosteloos, maar wie het spectaculaire uitzicht wil beleven, betaalt 5 euro om met de lift naar boven te gaan en 1 euro extra voor de audiogids.

Hoe kom je op de Tibidabo?

Vooropgesteld: lopen en fietsen zijn geen optie, tenzij je over een buitengewoon goede lichamelijke conditie beschikt.

Met de auto kan wel, maar de meeste stedentrippers zullen geen auto tot hun beschikking hebben. Je auto parkeren kan ter hoogte van het attractiepark of bij de Torre de Collserola (€10 per dag). Een andere optie is de parking Aparcamiento Tibidabo Vall d’Hebron tegenover het ziekenhuis Vall d’Herbron (€4,20 per dag), waar je gratis een shuttlebus (Tibibus T2B) kunt nemen naar het pretpark (alleen op dagen dat het attractiepark geopend is).

Heb je een scooter gehuurd, dan is dat wel een goede mogelijkheid. Houd er rekening mee dat je ongeveer drie kwartier onderweg bent vanuit de oude stad. Het betreft een mooie route en je kunt je scooter prima kwijt als je eenmaal boven bent en bovendien helemaal gratis.

De antieke Tram Blau, die in 1901 voor het eerst werd gebruikt, rijdt in verband met groot onderhoud tijdelijk niet. Een alternatief voor de Tram Blau is trouwens de reguliere buslijn 196, die precies dezelfde route aflegt en waarvoor de gewone openbaar vervoerstarieven gelden.

De Tibibus die vroeger vanaf Plaça Catalunya reed rijdt helaas niet meer, nu zijn enkel nog de Tibibus T2B en T2C beschikbaar. Deze beide bussen rijden naar het beginpunt van de funciular welke je naar de ingang van het pretpark brengt. De T2B vertrekt vanaf de parkeerplaats voor het ziekenhuis Vall d’Hebron (BSM Sant Genis Car Park) en de T2C vertrekt vanaf Plaça Kennedy. Iets verder weg vanaf het centrum, maar het scheelt nog steeds een flinke klim naar boven dus het blijft de moeite waard. Op vertoon van kaartjes voor het pretpark mag je gratis mee, deze kan je voor de T2B omwisselen bij het loketje op het parkeerterrein en voor de T2C bij de Tibidabo Store (Passeig Sant Gervasi 36). De T2B vertrekt elke 20 minuten en de T2C elke 10 minuten. LET OP: de bus rijdt enkel op dagen dat ook het pretpark geopend is. Ga je op een doordeweekse dag of in het laagseizoen, check dan ook altijd of dat het geval is!

bus tibidabo tibibus

De top bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer kan ook, maar dit is wel een tijdrovende manier. Neem de FGC niet tot aan de Avinguda Tibidabo, maar naar de halte Peu del Funicular (let op dit is een andere lijn, namelijk de S1 of de S55). Je stapt uit bij Vallvidriera, waar de zogenoemde Funicular del Vallvidriera gaat, die veel wandelaars nemen die gaan wandelen in het Parc de Collserola. Voor de Carretera de les Aïgues (een aanrader voor een mooie wandeling overigens, zie onderaan deze pagina) stap je bij de eerste stop uit, voor het pretpark ga je helemaal tot boven. Daar stap je uit en neem je bus nummer 111. Deze bus gaat ieder halfuur, dus het kan zijn dat je moet wachten. Het voordeel van deze route is dat als je de Barcelona Card of de Hola Barcelona Transportkaart hebt aangeschaft, je niets hoeft te betalen. Een T10-rittenkaart kan ook.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Adres & plattegrond

Adres: Tibidabo Square, 3-4 08035 Barcelona

Plan je bezoek aan Tibidabo

Een bezoek brengen aan de Tibidabo doe je niet eventjes tussen de andere bezienswaardigheden in Barcelona door. Je bent vanuit het centrum van Barcelona al gauw een uur onderweg om er te komen en je hebt eenmaal boven – afhankelijk van wat je precies wil gaan zien en doen – ook nog tijd nodig. Als je alles op je gemak wil doen, raad ik dan ook aan om een dag of een dagdeel uit te trekken voor de Tibidabo.

Wanneer de Tibidabo bezoeken?

Kom je speciaal voor het pretpark naar de Tibidabo, houd er dan rekening mee dat de attracties niet elke dag open zijn. In februari is het amusementspark helemaal dicht. Vanaf maart is het park weer open, maar buiten het hoogseizoen alleen in de weekenden. Ook in schoolvakanties en op feestdagen is het park geopend. Voor de kleinere attracties (dit gedeelte van het attractiepark wordt ook wel de Sky Walk of Camí del Cel genoemd) gelden weer andere openingstijden dan voor de rest van het park. Ik raad aan de precieze openingstijden voor vertrek altijd even te checken op de site van het pretpark Tibidabo.

Nu reserveren

Wie naar Tibidabo komt om van het uitzicht over Barcelona te genieten en daar mooie foto’s bij wil maken, kan het beste na het middaguur komen. ‘s Morgens kijk je vanaf de berg namelijk recht in de zon, die opkomt aan zee.

In het pretpark zijn cafés, restaurants en foodtrucks waar honger en dorst gestild kunnen worden, maar zelf iets lekkers meenemen mag ook. Je kunt er prima picknicken met uitzicht op stad en zee.

Mijn persoonlijke tips
– Tussen de stop van de Tibibus (zie kop Hoe kom je op de Tibidabo hierboven) en het pretpark zijn picknicktafels waar je gebruik van mag maken.
– Wil je je geliefde verrassen met een romantisch diner? In de maanden juni-oktober kun je tussen de sterren eten bij de sterrenwacht Observatori Fabra. De menu’s van Cena con Estrellas zijn niet goedkoop (reken op 75 tot 119 euro per persoon), een onvergetelijke avond wordt gegarandeerd.
– Neem bij de kerk Sagrada Corazón voor 5 euro de lift naar boven voor een van de spectaculairste uitzichten over Barcelona. Let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.
– Het Gran Hotel La Florida mag dan al oud zijn, het is zeker geen vergane glorie. Dit vijfsterren boetiekhotel beschikt onder meer over een luxe spa en een elegant restaurant. Ook als je er niet logeert kun je er een drankje doen op het terras. Ook ‘s avonds een aanrader, met de verlichte stad aan je voeten.
– Het wetenschapsmuseum CosmoCaixa bevindt zich tegen de flanken van de Tibidabo, maar je loopt niet zomaar even naar het museum toe vanaf de top. Mocht je zowel het museum als de Tibidabo willen bezoeken, dan kan dat wel goed op één dag. Beide attracties zijn erg leuk voor kinderen.

Lees ook: Met kinderen naar Barcelona

Wat is er te zien en te doen op de Tibidaboberg?

Parc d’Atraccions Tibidabo

tibidabo

Het Parc d’Atraccions del Tibidabo dat in 1901 zijn deuren opende, was het eerste pretpark van Spanje en behoort zelfs tot de oudste attractieparken wereldwijd. Het stadspretpark was een idee van apotheker Salvador Andreu en beslaat verschillende verdiepingen die onderling met elkaar verbonden zijn door liften, paden en trappen.

De zesde verdieping van het park staat bekend als de Panoramic Area of Camí del Cel, (‘Pad van het Hemel’) en is vooral geschikt voor jonge kinderen. De toegang hier is gratis, maar er moet wel betaald worden voor de attracties. Je kunt ook een kaartje kopen dat toegang geeft tot alle attracties die langs het pad te vinden zijn. Daarmee kun je tevens de andere levels bezoeken, maar het kaartje geeft geen recht op toegang tot de attracties op die niveaus.

De panoramische uitkijkpendel La Talaia doet misschien aan een moderne kermisattractie denken, maar staat in werkelijkheid al decennialang langs het Camí del Cel. De inmiddels mythische attractie l’Avió, de oudste in het park, dateert van 1928 en is een replica van het vliegtuig waarmee de allereerste vlucht tussen Barcelona en Madrid werd uitgevoerd. Hierin vlieg je rondjes boven de berg.

De modernere installaties zijn te vinden in de rest van het park. De populairste publiekstrekker is de achtbaan waarin je kunt roetsjen met de stad aan je voeten. Verder vind je er spookhuizen, een draaimolen, een 3D-bioscoop, een reuzenrad en een schommelschip. In het pretpark werd ook een scène voor Woody Allen’s film Vicky Cristina Barcelona opgenomen.

Tickets voor het pretpark kun je hier kopen.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón

tibidabo kerk sagrado corazón
Boven op de Tibidabo staat de Templo Expiatorio del Sagrado Corazón, (in het Catalaans Esglèsia del Sagrat Cor genoemd) de kerk die bekend staat als de ‘Sacre Coeur’ van Barcelona, vanwege de locatie én de naam. Eind negentiende eeuw ging in de stad het gerucht dat op de berg mogelijk een casino zou worden gebouwd of een protestantse kerk. Een katholieke vereniging stak hier een stokje voor en besloot het terrein te kopen om er vervolgens een kerk ter verering van het Heilig Hart van Jezus Christus neer te zetten. De bouw van de kerk begon in 1901 onder leiding van architect Enric Sagnier i Villavecchia en werd voltooid in 1961 door zoon Josep Maria Sagnier i Vidal die inmiddels het roer van zijn vader had overgenomen.

Opvallend is het grote verschil tussen de crypte en het kerkgebouw zelf. De crypte doet denken aan een zandkleurig, middeleeuws fort, daarbovenop bevindt zich de kerk die veeleer een combinatie is van neoklassieke, gotische en modernistische elementen. De stenen die gebruikt werden voor de bouw van de crypte zijn trouwens afkomstig van Barcelona’s andere heuvel, de Montjuïc. Op het dak prijkt het Christusbeeld met de armen uitgestrekt in de richting van de stad.

Het kerkgebouw op zich is niet extra bijzonder, maar toch is een bezoek aan deze tempel een absolute aanrader. Je kunt voor 5 euro met de lift omhoog naar de bovenste verdieping (de rest van de kerk is gratis te bezoeken), waarna je de trappen neemt in de richting van het grote Christusbeeld. Eenmaal boven heb je een fan-tas-tisch uitzicht op de stad en omgeving, want je kunt hier 360º uitkijken. Dat levert fantastische plaatjes op. Let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Kledingvoorschriften
Het is niet de bedoeling dat je met korte broek of rok de kerk betreedt en ook hoofddeksels zijn niet toegestaan. Verder is het verboden om binnenin de kerk met flits te fotograferen en te eten of drinken.

Torre de Collserola

televisietoren colserolla gebergte

Voor een compleet uitzicht op de stad – een panorama van 360 graden -moet je bij de Torre de Collserola zijn. De zendmast, die een plekje kreeg op de lijst van de World Federation of Great Towers, is door de Britse architect Norman Foster ontworpen ter ere van de Olympische Zomerspelen in 1992. De mast, die twaalf verdiepingen en 268 meter hoog is, doet dienst als televisie- en radiozendmast.

Toeristen kunnen een kijkje nemen bij het uitkijkpunt op de tiende verdieping, op 115 meter hoogte (560 meter boven de zeespiegel). Dezelfde verdieping wordt verhuurd voor bedrijfsevenementen. Op heldere dagen zie je van hier tot wel 70 kilometer ver, over de stad en haar voorsteden, het Parc de Collserola en zelfs de surrealistische bergketen Montserrat.

Observatori Fabra

Dit astronomische observatorium uit het begin van de twintigste eeuw (1902-1904) is het werk van architect Josep Domenech i Estapà. De sterrenwacht is eigendom van de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona en mag zich de op drie na oudste sterrenwacht ter wereld noemen. De bouw van het observatori begin vorige eeuw werd mogelijk gemaakt door een schenking van de markies van Alella, Camilo Fabra i Fontanilles. Hoewel de sterrenwacht in eerste instantie de naam Observatori del Tibidabo droeg, werd deze later alsnog naar de markies vernoemd.

Het gebouw werd in 1904 officieel geopend in aanwezigheid van koning Alfons XIII. Vanaf 1913 werden er dagelijkse weermetingen gedaan. Sinds de opening werden er op deze plek twaalf kleine planeten ontdekt en een komeet. Tegenwoordig is het ook een kenniscentrum voor astronomie en een museum over de geschiedenis van deze wetenschap. Je kunt hier een rondleiding krijgen maar die zijn helaas alleen in het Catalaans en Spaans. Wel zijn er ‘s avonds in het weekend Engelstalige rondleidingen om de sterren te bekijken. Maar het meest bijzondere aan de locatie zijn de dineravonden onder de naam Cena con Estrellas die hier onder de sterrenhemel worden georganiseerd in de zomermaanden. Zorg wel dat je van te voren een reservering maakt!

Bewandel de Carretera de les Aïgues

carretera de les aigües wandelroute tibidabo
Door het Collserola-park waar ook de Tibidabo bij hoort lopen verschillende wandel- en fietsroutes, zoals de zogenaamde Carretera de les Aigües (Waterweg), een pad van ongeveer tien kilometer, waarlangs de wandelaar of mountainbiker getrakteerd wordt op prachtige panoramische uitzichten over de stad en de kustlijn. Ooit liepen hier de kanalen voor de waterdistributie in de omgeving, vandaar de naam. De weg eindigt halverwege de berg Tibidabo. Houd er dus rekening mee dat je via de oude waterweg niet op de top uitkomt.

Je kan dit wandelpad ook halverwege lopen (circa 5 kilometer), het handigst is dan om met de trein vanaf Plaça Catalunya naar het station Peu de Funicular te gaan, in dit station kan je overstappen op een kabelsleepbaantje om daar bij de eerste halte uit te stappen. Dit alles valt onder zone 1 en valt dus onder de normale OV-kaartjes. Als je daar uitstapt begin je op de Carrertera de les Aigües met de prachtige uitzichten. Vaak kom je hier ook everzwijnen tegen (wees voorzichtig!) en er zijn verschillende paden naar beneden aangegeven met bordjes zodat je weer terug de stad in komt. De Carrertera zelf is vlak, alleen deze paden naar beneden niet. Voor deze paden zijn dus wel wat hikingskills vereist.

Eten en drinken op Tibidabo

Al dat zwieren, zwaaien en wandelen op de Tibidabo maakt hongerig én dorstig. Dit vind ik de leukste adresjes voor een goede lunch of verfrissend drankje.

  • Merbeyé (Plaça Doctor Andreu 2, niet op de top, maar bij het station voor de Funicular) Tapas en cocktails. Open van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht.
  • Mirablau (Plaça Doctor Andreu, vlak bij de Funicular en het eindpunt van Tramblau) Elke dag open tot minstens 3 uur ‘s nachts.
  • Mirabé (Carrer de Manuel Arnús, niet op de top maar halverwege)
    Doordeweeks alleen open voor het diner. Vraag om een plekje op het terras!
  • De bar van Gran Hotel La Florida. Geniet van je drankje met Barcelona aan je voeten.

Geschiedenis van de Tibidabo

Letterlijk betekent ‘Tibidabo’ (Latijn) ‘Ik zal je geven’, woorden die Jezus Christus zou hebben gesproken vanaf een hoog punt. Het is niet duidelijk vanaf welk moment de heuvel deze naam draagt.

In de negentiende eeuw werden onder invloed van de arts Salvador Andreu tegen de flanken van de Tibidabo de eerste huizen en gebouwen opgetrokken. Dat de heuvel met name bij de gegoede bourgeoisie in trek was, is nog altijd aan de riante optrekjes langs de Avinguda del Tibidabo af te zien. Wie met de tram of bus vanaf het station Tibidabo de berg opgaat, kan ze niet missen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis