Tibidabo

De Tibidabo is met 512 meter Barcelona’s hoogste heuvel en een heerlijke plek om wat frisse lucht op te snuiven als je de drukte in de stad even beu bent. Het is hier prima wandelen, maar je kunt er ook een bezoekje brengen aan het oudste pretpark van Spanje. De Tibidabo is vanaf een groot aantal locaties in het centrum van de stad zichtbaar.


Tickets & Tours

Skip the line / vermijd de rij
Koop je kaartje voor het pretpark Tibidabo alvast online en voorkom dat je straks in de rij staat: kun je langer zwieren en zwaaien in de meer dan 25 attracties. Ticketbar biedt goede, snelle en Nederlandse service.

Ben je op stedentrip in Barcelona met het hele gezin, ben je op zoek naar een op en top romantische plek of houd je van indrukwekkende uitzichten: bezoek dan de hoogste top van de stad, de Tibidabo. Deze heuvel ligt midden in het Parc de Collserola en is met meer dan achtduizend hectare een van de allergrootste stadsparken ter wereld, groter zelfs dan het Central Park in New York.

De locals komen hier veelal om uit te waaien of om te sporten (hardlopen, fietsen) en een bezoek aan de Tibidabo laat zich goed combineren met een wandeling door de Collserola.

Geschiedenis van de Tibidabo

In de negentiende eeuw werden onder invloed van de arts Salvador Andreu tegen de flanken van de Tibidabo de eerste huizen en gebouwen opgetrokken. Dat de heuvel met name bij de gegoede bourgeoisie in trek was, is nog altijd aan de riante optrekjes langs de Avinguda del Tibidabo af te zien. Wie met de tram of bus vanaf het station Tibidabo de berg opgaat, kan ze niet missen.

Letterlijk betekent ‘Tibidabo’ (Latijn) ‘Ik zal je geven’, woorden die Jezus Christus zou hebben gesproken vanaf een hoog punt. Het is niet duidelijk vanaf welk moment de heuvel deze naam draagt.

Wat is er te zien en doen op de Tibidabo?

Boven op de Tibidabo bevinden zich de Templo Expiatorio del Sagrado Corazón, het pretpark Parc d’Atraccions Tibidabo, de moderne telecommunicatietoren Torre de Collserola, het Observatorium Fabra en het Gran Hotel La Florida. Ook leuk om te doen is een wandeling of fietstocht te maken over de zogenoemde Carretera de les Aïgues.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón

Boven op de Tibidabo staat de Templo Expiatorio del Sagrado Corazón, de kerk die bekend staat als de ‘Sacre Coeur’ van Barcelona, vanwege de locatie én de naam.

Eind negentiende eeuw ging in de stad het gerucht dat op de berg mogelijk een casino zou worden gebouwd of een protestantse kerk. Een katholieke vereniging stak hier een stokje voor en besloot het terrein te kopen om er vervolgens een kerk ter verering van het Heilig Hart van Jezus Christus neer te zetten. De bouw van de kerk begon in 1901 onder leiding van architect Enric Sagnier i Villavecchia en werd voltooid in 1961 door zoon Josep Maria Sagnier i Vidal die inmiddels het roer van zijn vader had overgenomen.

Opvallend is het grote verschil tussen de crypte en het kerkgebouw zelf. De crypte doet denken aan een zandkleurig, middeleeuws fort, daarbovenop bevindt zich de kerk die veeleer een combinatie is van neoklassieke, gotische en modernistische elementen. De stenen die gebruikt werden voor de bouw van de crypte zijn trouwens afkomstig van Barcelona’s andere heuvel, de Montjuïc. Op het dak prijkt het Christusbeeld met de armen uitgestrekt in de richting van de stad.

Het kerkgebouw op zich is niet extra bijzonder, maar toch is een bezoek aan deze tempel een absolute aanrader. Je kunt voor een paar euro met de lift omhoog naar de bovenste verdieping (de rest van de kerk is gratis te bezoeken), waarna je de trappen neemt in de richting van het grote Christusbeeld. Eenmaal boven heb je een fan-tas-tisch uitzicht op de stad en omgeving, want je kunt hier 360º uitkijken. Dat levert fantastische plaatjes op. Let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Wie ’s avonds vanaf de stad richting de Tibidabo tuurt, kan bij helder weer de kerk zien liggen, want deze wordt na zonsondergang mooi verlicht.

Parc d’Atraccions Tibidabo

Het Parc d’Atraccions del Tibidabo dat in 1901 zijn deuren opende, was het eerste pretpark van Spanje en behoort zelfs tot de oudste wereldwijd. Het stadspretpark was een idee van apotheker Salvador Andreu en beslaat verschillende verdiepingen die onderling met elkaar verbonden zijn door liften, paden en trappen.

tibidabo

De zesde verdieping van het park staat bekend als de ‘Camí del Cel’, het ‘Pad van het Hemel’, en is vooral geschikt voor jonge kinderen. De toegang hier is gratis, maar er moet wel betaald worden voor de attracties. Je kunt ook een kaartje kopen dat toegang geeft tot alle attracties die langs het pad te vinden zijn. Daarmee kun je tevens de andere levels bezoeken, maar het kaartje geeft geen recht op toegang tot de attracties op die niveaus.

De panoramische uitkijkpendel La Talaia doet misschien aan een moderne kermisattractie denken, maar staat in werkelijkheid al decennialang langs het Camí del Cel. De inmiddels mythische attractie l’Avió, de oudste in het park, dateert van 1928 en is een replica van het vliegtuig waarmee de allereerste vlucht tussen Barcelona en Madrid werd uitgevoerd. Hierin vlieg je rondjes boven de berg.

De modernere installaties zijn te vinden in de rest van het park. De populairste publiekstrekker is de achtbaan waarin je kunt roetsjen met de stad aan je voeten. Verder vind je er spookhuizen, een draaimolen, een 3D-bioscoop, een reuzenrad en een schommelschip.

Tibidabo Barcelon pretpark vliegtuig

In het pretpark werd ook een scène voor Woody Allen’s film Vicky Cristina Barcelona opgenomen.

Skip the line / Vermijd de rij
Ben je van plan om het pretpark boven op de Tibidabo te bezoeken, koop dan alvast je entreekaarten via onze samenwerkingspartner Ticketbar. Kaarten kosten €28,50 voor volwassenen en €10,50 voor kinderen onder de 18 jaar.
Wil je weten wanneer het pretpark precies geopend is, klik dan hier voor kalender van 2017.

Torre de Collserola

Voor een van de beste uitzichten op de stad – een panorama van 360 graden -moet je bij de Torre de Collserola zijn. De zendmast, die een plekje kreeg op de lijst van de World Federation of Great Towers, is door de Britse architect Norman Foster ontworpen ter ere van de Olympische Zomerspelen in 1992. De mast, die twaalf verdiepingen en 268 meter hoog is, doet dienst als televisie- en radiozendmast.

Toeristen kunnen een kijkje nemen bij het uitkijkpunt op de tiende verdieping, op 115 meter hoogte (560 meter boven de zeespiegel). Dezelfde verdieping wordt verhuurd voor bedrijfsevenementen. Op heldere dagen zie je vanhier tot wel 70 kilometer ver, over de stad en haar voorsteden, het Parc de Collserola en zelfs de surrealistische bergketen Montserrat.

Observatori Fabra

Dit astronomische observatorium uit het begin van de twintigste eeuw is het werk van architect Josep Domenech i Estapà. De sterrenwacht is eigendom van de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona en mag zich de op drie na oudste sterrenwacht ter wereld noemen. De bouw van het observatori begin vorige eeuw werd mogelijk gemaakt door een schenking van de markies van Alella, Camilo Fabra i Fontanilles. Hoewel de sterrenwacht in eerste instantie de naam Observatori del Tibidabo droeg, werd deze later alsnog naar de markies vernoemd.

Het gebouw werd in 1904 officieel geopend in aanwezigheid van koning Alfons XIII. Vanaf 1913 werden er dagelijkse weermetingen gedaan. Sinds de opening werden er op deze plek twaalf kleine planeten ontdekt en een komeet. Tegenwoordig is het ook een kenniscentrum voor astronomie en een museum over de geschiedenis van deze wetenschap. Je kunt hier een rondleiding krijgen, maar wel heel bijzonder zijn de dineravonden onder de naam Sopar amb Estrelles die hier onder de sterrenhemel worden georganiseerd in de zomermaanden.

Carretera de les Aigües

Door het Collserola-park waar ook de Tibidabo bij hoort lopen verschillende wandel- en fietsroutes, zoals de zogenaamde Carretera de les Aigües (Waterweg), een pad van ongeveer tien kilometer, waarlangs de wandelaar of mountainbiker getrakteerd wordt op panoramische uitzichten over de stad en de kustlijn. Ooit liepen hier de kanalen voor de waterdistributie in de omgeving, vandaar de naam. De weg eindigt halverwege de Tibidabo. Houd er dus rekening mee dat je via de oude waterweg niet op de top uitkomt.

Persoonlijke tip

Het Gran Hotel La Florida mag dan al oud zijn, het is zeker geen vergane glorie. Dit vijfsterren boetiekhotel beschikt onder meer over een luxe spa en een elegant restaurant. Ook als je er niet logeert kun je er een drankje doen op het terras. Ook ’s avonds een aanrader, met de verlichte stad aan je voeten.

Praktische info

Ben je van plan om de Tibidabo te bezoeken, dan raden wij je aan hier de tijd voor te nemen, je bent er zeker een dagdeel mee zoet, ook omdat de weg erheen afhankelijk van hóe je gaat, best wel wat tijd kan kosten, zeker als je meerdere dingen wilt bezoeken. Het is het leukst om op een onbewolkte dag de berg op te gaan, omdat je dan het beste uitzicht hebt.

Eenmaal boven kun je op meerdere plekken een kop koffie drinken of een broodje eten. De prijzen liggen wel wat hoger dan elders in de stad. Broodjes meenemen kan ook prima, er zijn genoeg tafels en zitjes waar je kunt picknicken.

Het wetenschapsmuseum CosmoCaixa bevindt zich tegen de flanken van de Tibidabo. Ben je van plan om dit museum en de Tibidabo beide te bezoeken, dan is het aan te raden deze twee bezoeken op dezelfde dag te combineren. Zowel CosmoCaixa als de Tibidabo zijn erg leuk voor kinderen.

Lees ook: Met kinderen naar Barcelona.

Hoe kom je op de Tibidabo?

Vooropgesteld: lopen en fietsen zijn geen optie, tenzij je over een buitengewoon goede lichamelijke conditie beschikt en het op eigen kracht bereiken van de top juist een uitdaging is.

Met de auto kan wel, maar de meeste stedentrippers zullen geen auto tot hun beschikking hebben. Je auto parkeren kan ter hoogte van het attractiepark of bij de Torre de Collserola (€10 per dag). Een andere optie is de parking Aparcamiento Tibidabo Vall d’Hebron tegenover het ziekenhuis Vall d’Herbron (€4,20 per dag), waar je gratis een shuttlebus (Tibibus T2B) kunt nemen naar het pretpark (alleen op dagen dat het attractiepark geopend is).

Heb je een scooter gehuurd, dan is dat wel een goede mogelijkheid. Houd er rekening mee dat je ongeveer drie kwartier onderweg bent. Het betreft een mooie route en je kunt je scooter prima kwijt als je eenmaal boven bent en bovendien helemaal gratis.

Niet de goedkoopste, maar wel de leukste manier om de groene heuvel te bereiken is de antieke Tram Blau, die in 1901 voor het eerst werd gebruikt. Om het blauwe trammetje te bereiken kun je het beste de bruine trein van de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) L7 nemen naar eindpunt Avinguda Tibidabo. Deze kun je nemen vanaf Plaça Catalunya, de wijk Eixample (Provença) en de wijk Gràcia. De tram brengt je via de Avinguda del Tibidabo met zijn riante villa’s tot aan het plein Plaça Doctor Andreu, waar je vervolgens de Funicular del Tibidabo helemaal naar boven neemt. Dit is alleen mogelijk op dagen dat het pretpark geopend is. Een alternatief voor de Tram Blau is trouwens de reguliere buslijn 196, die precies dezelfde route aflegt en waarvoor de gewone openbaar vervoerstarieven gelden.

Met name voor kinderen is deze route een belevenis op zich. De kosten (enkeltje) zijn als volgt:
Tramvia Blau €5,50
Funicular del Tibidabo €7,70 (€4,10 als je het pretpark bezoekt)
+ Kaartje voor de FGC naar Tibidabo (kan ook met je gewone metrokaartje)

Als je zo makkelijk mogelijk en relatief goedkoop de Tibidabo wilt bereiken, dan raden we aan om de Tibibus te nemen vanaf Plaça Catalunya, aan de kant van Rambla de Catalunya. De bus met het nummer T2A zet je af op het plein bij het pretpark (vlak bij het hotel La Florida). Een enkeltje kost €2,95, op vertoon van kaartjes voor het pretpark mag je gratis mee. De bus vertrekt vanaf 10.15 uur elke 20 minuten.

De top bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer kan ook, maar dit is wel een tijdrovende manier. Neem de FGC niet tot aan de Avinguda Tibidabo, maar naar de halte Peu del Funicular (let op dit is een andere lijn, namelijk de S1 of de S55). Je stapt uit bij Vallvidriera, waar de zogenoemde Funicular del Vallvidriera gaat, die veel wandelaars nemen die gaan wandelen in het Parc de Collserola. Neem deze helemaal tot bovenaan. Daar stap je uit en neem je bus nummer 111. Deze bus gaat ieder halfuur, dus het kan zijn dat je moet wachten. Het voordeel van deze route is dat als je de Barcelona Card of de Hola Barcelona Transportkaart hebt aangeschaft, je niets hoeft te betalen. Een T10-rittenkaart kan ook.

De openingstijden variëren per maand. Kijk voor je bezoek dus even goed op de website. Het attractiepark Een regulier entreekaartje kost €28,50.

Adres & plattegrond

Tibidabo
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen