Carretera de les Aigües

De Carretera de les Aigües is een populaire wandel- en fietsroute aan de rand van Barcelona en met fantastisch uitzicht over de stad. Het pad loopt op een hoogte van ongeveer 400 meter boven de zeespiegel, langs de heuvels aan de rand van de stad en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op Barcelona, de Middellandse Zee en de omliggende natuur. Vergeet ook zeker niet je camera!

Inhoud

Wat is Carretera de les Aigües?

De Carretera de les Aigües is een route die dwars door het natuurpark Collserola aan de rand van Barcelona loopt en een van de beste hikes in de buurt van de stad. De naam, te vertalen als “Waterweg”, is afgeleid van de historische waterwegen die deze heuvels eens voorzagen van drinkwater. Tegenwoordig is dit pad een van de meest geliefde plekken voor wandelaars, fietsers en joggers die willen ontsnappen aan de drukte van de stad en willen genieten van prachtige uitzichten.

Hoe kom je bij Carretera de les Aigües?

Je kunt er op verschillende manieren komen, ik raad je aan om de eerste optie met de trein te nemen dat is het snelste.

1. Met de trein (FGC) en de funicular

Neem trein S2 vanaf Plaça de Catalunya naar het station Peu del Funicular. Hiervandaan kun je omhoog lopen (bijna een halfuur) naar het begin van de Carretera de les Aïgues of je kunt een zogenoemde funicular (ritstrein) nemen waarbij je bij de eerste halte moet uitstappen en dan ben je er. Dit alles valt onder zone 1 en je bent ongeveer 45 minuten onderweg.

2. Met de trein (FGC) en de bus

Neem trein L7 vanaf Plaça de Catalunya tot aan station Tibidabo. Hiervandaan neem je bus 196 naar de halte Carles Riba – Josep Maria Lledó. Dan is het nog 27 minuten lopen tot je bij Carretera de les Aigües aankomt.

3. Metro en bus

Neem de metro L3 (groen) bij Plaça de Catalunya en stap uit bij station Penitents. Loop vervolgens ongeveer 6 minuten en stap over op de bus H2 bij de halte Pg Vall d’Hebron – L’Arrabassada. Stap uit bij de halte Rotonda de Bellesguard, hierna is het nog 32 minuten lopen. Je bent in totaal ongeveer een uur onderweg.

Zien en doen bij Carretera de les Aigües

Naast wandelen en fietsen wordt de Carretera de les Aigües ook gebruikt voor activiteiten zoals hardlopen, nordic walking en zelfs paardrijden op sommige delen van het pad.

Op sommige delen van de route zijn perfecte plekken voor een ontspannen picknick. Neem een kleed mee en geniet van een rustig moment omringd door de natuur. Neem wel zelf je eten en drankjes mee want verder kun je nergens wat halen op de berg. Aanrader: smeer je goed in met zonnebrandcrème, want je loopt grotendeels in de zon!

Er zijn ook nog verschillende andere wandelpaden in de omgeving die je kunt ontdekken. Sommige routes leiden naar nabijgelegen heuvels, bezienswaardigheden of verborgen plekken met prachtige uitzichten. Zoek wel goed de route van tevoren op, want je wil natuurlijk niet verdwalen!

Ook is het mogelijk om naar de Tibidabo te gaan, deze berg grenst namelijk aan de Carretera de les Aigües. De Tibidabo is een berg van ongeveer 512 meter hoog die zich aan de rand van Barcelona bevindt. Hier geniet je van een geweldig uitzicht. Er zit ook een klein pretpark.

Parc de Collserola

Carretera de les Aigües maakt deel uit van het Parc de Collserola, dit is een enorm natuurpark dat veel meer te bieden heeft dan alleen dit specifieke pad. Je kunt andere wandelpaden, picknickplaatsen en uitkijkpunten in het park verkennen. Er zitten in het park ook verschillende restaurants om uitgebreide te eten.

Het park biedt een unieke plek voor zowel inwoners als toeristen om te genieten van de natuur, activiteiten en rust en dit allemaal op korte afstand van de altijd drukke stad Barcelona. Echt een aanrader dus om naartoe te gaan, als je houdt van natuur, mooie uitzichtpunten en lange wandelingen. Ben je er wel van bewust dat je als gauw een groot deel van de dag onderweg bent.

Parc de Collserola is niet zo steil, en is van moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met het beklimmen van de Montjuïc.

De geschiedenis van Carretera de les Aigües

Het pad langs Carretera de les Aigües werd oorspronkelijk aangelegd om bij de waterkanalen te komen die water naar Barcelona brachten. Deze kanalen waren de belangrijkste bron van water voor de stad en brachten water van de omliggende heuvels en bergen naar de inwoners van Barcelona.

In de 19e eeuw begon men dit pad aan te leggen naast de kanalen. Het doel was om gemakkelijk toegang te bieden voor het onderhoud van deze waterwegen. Zo konden werknemers het pad gebruiken om de kanalen te controleren, repareren en onderhouden, zodat Barcelona altijd van warm water kon voorzien.

Na verloop van de tijd verloor het pad zijn oorspronkelijke functie als een pad voor water infrastructuuronderhoud. Met de groende interesse voor mooie wandelingen en fietsen werd Carretera de les Aigües een populaire route voor zowel inwoners als toeristen.

Ben je benieuwd naar meer hidden gems als deze? Bekijk dan deze pagina.

Volg mij op social media voor je dagelijkse dosis Barcelona en nog veel meer local tips