Plaça de Catalunya

Het Plaça de Catalunya (in het Spaans Plaza Cataluña) is het hart van Barcelona. Hier komen de wijken El Gótico, El Raval en l’Eixample samen en beginnen de (winkel)straten La Rambla, Portal de l’Àngel en de chique Passeig de Gràcia. Centraler kan niet.

Inhoud

Wat is Plaça de Catalunya?

Plaça de Catalunya is het hart van Barcelona. De bekendste straten komen hier samen en dat maakt het een van de drukst bezochtste pleinen. Met de vele winkels en eettentjes is er veel te doen. Plaça de Catalunya viel tot de negentiende eeuw net buiten de stad, maar nu hoort het er natuurlijk absoluut bij.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Hoe kom je bij Plaça de Catalunya?

Vanaf La Rambla loop je zo Plaça de Catalunya op. Het is vooral een komen en gaan van locals die de metro naar hun werk of woonwijk nemen, toeristen die wachten op de Hop-on Hop-off bus of met de voordelige Aerobus naar het vliegveld reizen.

Er zijn hier maar liefst vier in- en uitgangen van de metro (de groene lijn L3 en de rode lijn L1), trein en FGC (vergelijkbaar met metro en trein), er zijn talloze bushaltes, de nachtbus (nimbus) gaat er en taxi’s staan er dag en nacht klaar.

Zien en doen bij Plaça de Catalunya

Winkelen
Aan beide kanten van Plaça Catalunya vind je twee grote overdekte winkelcentra. Aan de ene kant El Corte Inglés, vergelijkbaar met het warenhuis De Bijenkorf, en aan de andere kant El Triangle, waar onder andere de Franse mediaketen FNAC en Urban Outfitters te vinden zijn.

Op de hoek met de Passeig de Gràcia zit de Apple Store: een populaire spot om gratis wifi af te tappen. Ook zit op het plein de lokale vestiging van het wereldberoemde Hard Rock Café. Niet echt een plek om couleur locale op te snuiven, maar voor sommige toeristen desondanks een must op hun lijstje.

casa pich i pon

Casa Pich i Pon
Op nummer 9 van het plein zit Casa Pich i Pon. Het gebouw (zie foto boven) werd ontworpen door de Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch en tegenwoordig zit hier een vestiging van de Spaanse kledingketen Desigual gevestigd.

Standbeelden
Voor de wereldtentoonstelling van 1929 werden er maar liefst 16 prachtige standbeelden op Plaça Catalunya gemaakt, daarvan zijn er nog acht te bewonderen. Het jongste kunstwerk is het monument op de hoek het dichtste bij de Rambla. Opgedragen aan een voormalige president van Catalonië, Francesc Macià en gemaakt door de Catalaanse architect Josep Subirachs, bekend van de passiefaçade van Gaudí’s Sagrada Família.

Koffie drinken
Café Zurich is een razend populair café, met een groot terras waar je bijna altijd in de zon zit, en dat door locals veel wordt gebruikt als ontmoetingsplek. Niet de goedkoopste ontbijtplek, maar wel een van de leukste!

Fonteinen
Op het plein staan ook twee fonteinen, die zodra het donker wordt heel mooi worden verlicht in allerlei kleuren, prachtig om te bekijken.

Duiven
Na het shoppen kun je even op adem komen op de bankjes rondom het midden van het plein, waar je vergezeld wordt door honderden duiven. Het is hier net de Dam in Amsterdam!

Duiven bij Plaça Catalunya

Geschiedenis van Plaça de Catalunya

Het plein is relatief nieuw en dateert uit de tijd dat de woonwijk Eixample werd aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tot die tijd viel wat tegenwoordig het Plaça de Catalunya is, net buiten de stad. Hier passeerden mensen op weg van en naar het oude Barcelona. Het idee voor een plein op deze plek komt niet van Ildefons Cerdá, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de wijk Eixample, maar is afkomstig uit het Plan Rovira, een ander plan voor stadsuitbreiding.

In 1862 vroeg de gemeente voor het eerst om een begin te maken met de aanleg van het plein, hoewel de vergunning hiervoor pas in 1889 officieel werd afgegeven. Enkele jaren later werden de terreinen en woningen onteigend die hier verrezen werden sinds de stadsmuren in 1859 waren neergehaald en de locatie niet langer buiten de stadsgrenzen viel en kon met de aanleg begonnen worden. In 1902 begon de eerste fase van de aanleg. Uiteindelijk werd het plein officieel in gebruik genomen op 2 november 1927 door koning Alfons XIII.

Plaça Catalunya

Persoonlijke tips:

  • Vanaf het café-restaurant op de bovenste verdieping van El Corte Inglés heb je een prachtig uitzicht over het plein en het centrum van de stad (zie filmpje hieronder!)
  • Net als op de Rambla en andere drukke straten in het centrum, is het raadzaam om op Plaça Catalunya extra waakzaam te zijn voor zakkenrollers.
  • Onder het Plaça de Catalunya zit een informatiepunt voor toeristen waar je o.a. stadskaarten kunt krijgen.