Plaça Catalunya

Plaça CatalunyaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken
AdresPlaça de Catalunya, 08002, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Catalunya (L1 en L3)
Bus: 19, 22, 24, 52, 55, 59, 62, 27, D50, H16, V13, V15
OpeningstijdenN.v.t.

Wat vind je terug in dit artikel?

Het Plaça de Catalunya (in het Spaans Plaza Cataluña) is het hart van Barcelona. Hier komen de wijken El Gótico, El Raval en l’Eixample samen en beginnen de (winkel)straten La Rambla, Portal de l’Àngel en de chique Passeig de Gràcia. Centraler kan niet.

Plaça Catalunya in foto’s

Wat is er te zien en te doen bij Plaça de Catalunya?

Winkelen
Aan beide kanten van Plaça Catalunya vind je twee grote overdekte winkelcentra. Aan de ene kant El Corte Inglés, vergelijkbaar met het warenhuis De Bijenkorf, en aan de andere kant El Triangle, waar onder andere de Franse mediaketen FNAC en Urban Outiftters te vinden zijn.

Op de hoek met de Passeig de Gràcia zit de Apple Store: een populaire spot om gratis wifi af te tappen. Ook zit op het plein de lokale vestiging van het wereldberoemde Hard Rock Café. Niet echt een plek om couleur locale op te snuiven, maar voor sommige toeristen desondanks een must op hun lijstje.

casa pich i pon

Casa Pich i Pon
Op nummer 9 van het plein zit Casa Pich i Pon. Het gebouw (zie foto boven) werd ontworpen door de Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch en tegenwoordig zit hier een vestiging van de Spaanse kledingketen Desigual gevestigd.

Standbeelden
Voor de wereldtentoonstelling van 1929 werden er maar liefst 16 prachtige standbeelden op Plaça Catalunya gemaakt, daarvan zijn er nog acht te bewonderen. Het jongste kunstwerk is het monument op de hoek het dichtste bij de Rambla. Opgedragen aan een voormalige president van Catalonië, Francesc Macià en gemaakt door de Catalaanse architect Josep Subirachs, bekend van de passiefaçade van Gaudí’s Sagrada Família.

Koffie drinken
Café Zurich is een razend populair café, met een groot terras waar je bijna altijd in de zon zit, en dat door locals veel wordt gebruikt als ontmoetingsplek. Niet de goedkoopste ontbijtplek, maar wel een van de leukste!

Fonteinen
Op het plein staan ook twee fonteinen, die zodra het donker wordt heel mooi worden verlicht in allerlei kleuren, prachtig om te bekijken.

Duiven
Na het shoppen kun je even op adem komen op de bankjes rondom het midden van het plein, waar je vergezeld wordt door honderden duiven. Het is hier net de Dam in Amsterdam!

catalunya

Geschiedenis van het Plaça de Catalunya

Het plein is relatief nieuw en dateert uit de tijd dat de woonwijk Eixample werd aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tot die tijd viel wat tegenwoordig het Plaça de Catalunya is, net buiten de stad. Hier passeerden mensen op weg van en naar het oude Barcelona. Het idee voor een plein op deze plek komt niet van Ildefons Cerdá, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de wijk Eixample, maar is afkomstig uit het Plan Rovira, een ander plan voor stadsuitbreiding.

In 1862 vroeg de gemeente voor het eerst om een begin te maken met de aanleg van het plein, hoewel de vergunning hiervoor pas in 1889 officieel werd afgegeven. Enkele jaren later werden de terreinen en woningen onteigend die hier verrezen werden sinds de stadsmuren in 1859 waren neergehaald en de locatie niet langer buiten de stadsgrenzen viel, en kon met de aanleg begonnen worden. In 1902 begon de eerste fase van de aanleg. Uiteindelijk werd het plein officieel in gebruik genomen op 2 november 1927 door koning Alfons XIII.

tour barcelonatipsAanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt originele en persoonlijke tours in het Nederlands onder begeleiding van een gids door Barcelona. Onze gidsen zijn locals die de stad op hun duimpje kennen en er vol enthousiasme over kunnen vertellen. Of je nu graag de highlights of juist de onbekende plekken wil zien, onze tours zijn met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. We bieden zowel fietstours als wandeltours en alle tours zijn op maat gemaakt.
>> Klik hier voor meer informatie

Halte Plaça de Catalunya

Plaça Catalunya is vooral een komen en gaan van locals die de metro naar hun werk of woonwijk nemen en toeristen die wachten op de Hop on Hop off Bus of met de voordelige Aerobus naar het vliegveld reizen.

Er zijn hier maar liefst vier in- en uitgangen van de metro (de groene lijn L3 en de rode lijn L1), trein en FGC (vergelijkbaar met metro en trein), er zijn talloze bushaltes, de nachtbus (nimbus) gaat er, en taxi’s staan er dag en nacht klaar.

Persoonlijke tips:

  • Vanaf het café-restaurant op de bovenste verdieping van El Corte Inglés heb je een prachtig uitzicht over het plein en het centrum van de stad (zie filmpje hieronder!)
  • Net als op de Rambla en andere drukke straten in het centrum, is het raadzaam om op Plaça Catalunya extra waakzaam te zijn voor zakkenrollers.
  • Onder het Plaça de Catalunya zit een informatiepunt voor toeristen waar je o.a. stadskaarten kunt krijgen.

Adres & plattegrond

Plaça Catalunya
Plaça de Catalunya
08002 Barcelona
Metro: L1L3L6L7
delingen