Montjuïc

Wil je even ontsnappen aan de drukke stad en vanuit een groene omgeving een mooi uitzicht over Barcelona hebben? Of juist volop cultuur opsnuiven of de Olympische spelen van 1992 beleven? Voor al deze veelzijdigheid ga je naar de berg naast de stad: de Montjuïc.

  • Waar? – De Montjuïc begrenst Barcelona in het zuiden. De wijk Poble-sec ligt tegen de flanken van de heuvel.
  • Hoe kom je er? – Met de kabelbaan vanuit de haven/Barceloneta. Metrohaltes: Paral.lel (L2/L3), Poble-sec (L3), Espanya (L1/L3).
    Met de Funical de Montjuïc. Vanaf metrostation Paral.lel gaat er een funicular omhoog naar de Parc de Montjuïc. Je kunt eenvoudig je metrokaart gebruiken om de funiculaire te nemen.
    Ook de Hop-on Hop-off bus en de reguliere buslijnen 125 en 150 rijden naar de Montjuïc.
  • Belangrijkste bezienswaardighedenMuseum MNAC, Fundació Joan Miró, begraafplaats van Montjuïc, Olympisch stadion, Poble Espanyol (scroll verder naar beneden voor meer bezienswaardigheden).

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Geschiedenis Montjuïc

De Montjuïc is de 173 meter hoge heuvel die Barcelona in het zuiden begrenst. De naam van de stadsberg zou afkomstig zijn van Mont dels Jueus, Catalaans voor ‘Heuvel van de Joden’. Deze naam zou weer te herleiden zijn op de Joodse begraafplaats op de heuvel.
Een andere overlevering vertelt dat de naam mogelijk afkomstig is van ‘Mons Iovis’ (Mont de Júpiter, de ‘Heuvel van Jupiter’) en dus teruggaat op de tijd van de Romeinen.

Vanwege de strategische ligging met uitzicht op zee is de Montjuïc altijd van groot belang geweest voor Barcelona. Het is dan ook niet gek dat de bewoners van de eerste nederzettingen juist in deze omgeving neerstreken.

In 1929 was de heuvel het toneel van de tweede Wereldtentoonstelling die in Barcelona werd gehouden (de eerste vond plaats in 1887 met het Ciutadellapark als expositieterrein).

In 1992 waren de ogen van de wereld opnieuw op de stadsberg gericht, toen deze de belangrijkste locatie vormde voor de Olympische Spelen.

Montjuïc, wat kun je verwachten?

De Montjuïc is de perfecte plek om aan de drukte te ontsnappen. Ondanks dat er wel toeristen komen, lijkt het op de berg bijna altijd rustig. Bovendien vind je er verschillende bezienswaardigheden bij elkaar.

Mits je een beetje goed ter been bent, kun je de heuvel lopend bezichtigen. Houd er wel rekening mee dat het een aardig uitgestrekt gebied is en afhankelijk van waar je precies naartoe wilt, het best een klim kan zijn om boven te komen.

Funicular de Montjuïc
Je kunt er ook voor kiezen om de Funicular. De kabelspoortweg,Paral-lel (met aansluiting op de metrolijnen L2 en L3) en Parc de Montjuïc, waardoor het gebruik ervan zeer toegankelijk is. Eenmaal boven aangekomen, bevind je je ook bij de aansluiting op de kabelbaan. Vanaf hier kun je ervoor kiezen om de kabelbaan te nemen naar de top of om te voet verder te gaan. Deze Funicular zit inbegrepen in de reguliere metrotickets.

De halte Parc de Montjuïc ligt ook dicht bij het Fundació Joan Miró Museum en het Olympisch Stadion, waardoor het een ideale toegangspoort is tot deze culturele en sportieve bezienswaardigheden. Hier is de uurregeling voor de funiculaire.

Met de kabelbaan naar de Montjuïc
Er zijn twee kabelbanen op de Montjuïc. De ene vertrekt vanuit de haven/Barceloneta met prachtig uitzicht en de andere bevindt zich enkel op de berg zelf. Ik raad je aan om de kabelbaan vanuit de haven te nemen, het uitzicht is veel mooier én je verplaatst je tussen twee locaties. De kabelbaan die zich enkel op de berg bevindt vind ik minder de moeite waard: het stuk kan je eigenlijk ook wel lopen en het uitzicht is niet extra bijzonder dan als je al op de berg bent. Tickets voor de kabelbaan vanuit de haven zijn te koop via deze link.

Een andere manier om de ‘groene long’ van Barcelona te verkennen, is op de fiets. In dit filmpje tipt mijn goede vriendin Carola hoe je je stalen ros de heuvel op krijgt.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Bezienswaardigheden op Montjuïc

Wie de Montjuïc vanaf het Plaça d’Espanya opgaat, komt eerst langs het Barcelona Paviljoen en het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Laatstgenoemde vertolkte een hoofdrol tijdens de Wereldtentoonstelling in de stad (1929). Vijf jaar daarna werd het in gebruik genomen als kunstmuseum.

De fonteinen voor het paleis vormen de locatie voor de fonteinshows die hier ‘s zomers dagelijks worden gehouden en gedurende de wintermaanden in het weekend.

Vervolgens kom je langs expositiecentrum CaixaForum, het ‘Spaanse dorp’ Poble Espanyol, de Olympische Ring met onder meer het Olympisch Museum en het museum Fundació Joan Miró. Eigenlijk allemaal een bezoek waard!

Boven op de berg staat het kasteel Castell de Montjuïc, het oude verdedigingsfort dat eeuwenlang dienst deed als uitkijkpost. Mooi om te bezoeken, ook voor kinderen!

Op de berg vind je verder diverse restaurants (scroll voor meer informatie naar beneden), het Olympisch zwembad en een groot aantal tuinen en parken, waarvan de cactustuin en botanische tuinen onze favoriet zijn. Persoonlijk vind ik ook altijd een geweldig gevoel om in het Olympisch zwembad te zwemmen mét prachtig uitzicht over de stad.

De begraafplaats Cementeri de Montjuïc bevindt zich aan de andere kant van de heuvel, maar is een bezoekje meer dan waard. Het is er zó groot, dat er zelfs een bus rijdt om bezoekers naar de rustplaats van hun overleden dierbaren te brengen.

Tip: de wijk Poble-sec ligt naast de Montjuïc en is erg leuk en makkelijk om te combineren met de Montjuïc. Lopend of met de funicular ben je er in een handomdraai. In deze wijk proef je het lokale leven van Barcelona met weinig toeristen en het heeft veel gezellige restaurants en barretjes.

Eten en drinken op Montjuïc

La Caseta del Migdia (Mirador del Migdia s/n) – Buitencafé met uitzicht over zee. Drink een biertje onder de pijnbomen of bestel een maaltijd van de barbecue.
Miramar (Carretera de Miramar 40) – Dit (chique) restaurant wordt ‘s avonds laat omgetoverd tot club.
Martínez (Carretera de Miramar 38) – Gespecialiseerd in paella en een fantastisch terras: ideaal voor een uitgebreide lunch.
Poble Espanyol – De kwaliteit van restaurants in Poble Espanyol laat soms te wensen over, maar La Font de Prades (Avinguda de Francesc Ferrer i Guardia 13-27) is erg goed.


Benieuwd naar waar je nog meer kan eten op Montjuïc? Of benieuwd naar meer tips voor restaurants in Barcelona? Bekijk dan de video hieronder!


Hotels op Montjuïc

Veel hotels op de Montjuïc zijn er niet. Sterker nog: als je per se op de heuvel zelf wilt verblijven, heb je eigenlijk maar één mogelijkheid.

Hotel Miramar

Dit hotel, gevestigd in een voormalig paleis, is zeker geen goedkope optie, maar je beleeft er gegarandeerd een relaxte vakantie. Er zijn twee zwembaden, een sauna, een groot terras en veel kamers hebben uitzicht op zee of op de stad Barcelona. Het eigen restaurant Forestier heeft voortreffelijke Catalaanse en Spaanse gerechten op de kaart.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid: Hotel Miramar

Voor meer hotels in Barcelona, zie ook deze overzichtspagina.