Montjuïc

Wil je even ontsnappen aan het drukke, stadse Barcelona, maar wel volop cultuur opsnuiven? Pak dan de metro naar halte Poblesec of Espanya, en loop van daaruit stadsheuvel Montjuïc op. Wie niet zo sportief is aangelegd, kan zich ook laten brengen met (toeristen)bus, taxi of kabelbaan.

 

 • Waar? – De Montjuïc begrenst Barcelona in het zuiden. De wijk Poble-sec ligt tegen de flanken van de heuvel.
 • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Paral.lel (L2/L3), Poble-sec (L3), Espanya (L1/L3).
 • Belangrijkste bezienswaardigheden – Museum MNAC, Fundació Joan Miró, begraafplaats van Montjuïc, Olympisch stadion, Poble Espanyol (scroll verder naar beneden voor meer bezienswaardigheden).

Op zoek naar een hotel of appartement in Barcelona? Wij hebben de beste hotels en de beste appartementen voor je op een rijtje gezet.

ONZE PERSOONLIJKE TOP 5
1. Funicular: Met de kabelbaan omhoog
2. Cactustuinen: Instagram-waardig!
3. Cementeri de Montjuïc: Imposante begraafplaats
4. Het zwembad: Kijk tijdens het baantjes trekken uit over de stad
5. MNAC: Enorm kunstmuseum in prachtig gebouw


 

Geschiedenis Montjuïc

De Montjuïc is de 173 meter hoge heuvel die Barcelona in het zuiden begrenst. De naam van de stadsberg zou afkomstig zijn van Mont dels Jueus, Catalaans voor ‘Heuvel van de Joden’. Deze naam zou weer te herleiden zijn op de Joodse begraafplaats op de heuvel.
Een andere overlevering vertelt dat de naam mogelijk afkomstig is van ‘Mons Iovis’ (Mont de Júpiter, de ‘Heuvel van Jupiter’) en dus teruggaat op de tijd van de Romeinen.

Vanwege de strategische ligging met uitzicht op zee is de heuvel de Montjuïc altijd van groot belang geweest voor Barcelona. Het is dan ook niet gek dat de bewoners van de eerste nederzettingen juist in deze omgeving neerstreken.

In 1929 was de heuvel het toneel van de tweede Wereldtentoonstelling die in Barcelona werd gehouden (de eerste vond plaats in 1887 met het Ciutadellapark als expositieterrein).

In 1992 waren de ogen van de wereld opnieuw op de stadsberg gericht, toen deze de belangrijkste locatie vormde voor de Olympische Spelen.

Montjuïc, wat kun je verwachten?

De Montjuïc is de perfecte plek om uit te waaien en aan de drukte te ontsnappen. Ondanks dat er veel toeristen komen, lijkt het op de berg bijna altijd rustig. Bovendien vind je er verschillende bezienswaardigheden bij elkaar.

Mits je een beetje goed ter been bent, kun je de heuvel lopend bezichtigen. Houd er wel rekening mee dat het een aardig uitgestrekt gebied is en afhankelijk van waar je precies naartoe wilt, het best een klim kan zijn om boven te komen.

Je kunt er ook voor kiezen om de Funicular (kabelspoorweg, vertrekt vanaf metrostation Paral.lel) naar boven te nemen. Eenmaal boven kun je te voet verder, of stap je in de Telefèric (kabelbaan), die je nog hoger brengt.

Met de kabelbaan naar Montjuïc
Vanaf metrohalte Paral.lel kun je met de funicular de Montjuïc op. Hiervoor heb je geen extra ticket nodig, maar kun je gewoon een standaard metrokaartje gebruiken. Wie hierna nog verder naar boven wil (tot aan het kasteel bovenop de berg), kan gebruikmaken van de kabelbaan. De rit (€12,50 voor een retourtje) duurt vijf a tien minuten en onderweg heb je een prachtig uitzit. Tickets voor de kabelbaan zijn te koop via deze link.
Let op: dit is níet de kabelbaan die vanuit de haven vertrekt!

Een andere manier om de ‘groene long’ van Barcelona te verkennen, is op de fiets. In dit filmpje tipt Carola hoe je je stalen ros de heuvel op krijgt.

Bezienswaardigheden op Montjuïc

  • MNACParc de Montjuïc (metro Plaça Espanya L1/L3)
  • Barcelona PaviljoenAv. Francesc Ferrer i Guàrdia 7 (metro Plaça Espanya L1/L3
  • Fundació Joan MiroParc de Montjuïc s/n (metro Poble Sec)
  • Cementeri de MontjuïcCarrer de la Mare de Déu de Port 5
  • Olympisch stadion Lluís Companys – Passeig Olimpíc 15-17 (metro Poblesec)
  • Poble EspanyolC/Francesc Ferrer i Guardia 13 (metro Espanya, L1/L3)
  • CaixaForumAv. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8 (metro Plaça Espanya L1/L3)
  • Tuinen van MontjuïcVerschillende locaties, zie link
  • Kasteel van Montjuïc – Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8 (metro Plaça Espanya L1/L3)
  • Magische fonteinen – Plaça Espanya (metro Espanya L1/L3)
  • Teleferic de Montjuïc (kabelbaan) – station Funicular

Wie de Montjuïc vanaf het Plaça d’Espanya opgaat, komt eerst langs het Barcelona Paviljoen en het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Laatstgenoemde vertolkte een hoofdrol tijdens de Wereldtentoonstelling in de stad (1929). Vijf jaar daarna werd het in gebruik genomen als kunstmuseum.

De fonteinen voor het paleis vormen de locatie voor de fonteinshows die hier ’s zomers dagelijks worden gehouden en gedurende de wintermaanden in het weekend.

Vervolgens kom je langs expositiecentrum CaixaForum, het ‘Spaanse dorp’ Poble Espanyol, de Olympische Ring met onder meer het Olympisch Museum en het museum Fundació Joan Miró.

Boven op de berg staat het kasteel Castell de Montjuïc, het oude verdedigingsfort dat eeuwenlang dienst deed als uitkijkpost. Tegenwoordig kun je hier tijdelijke exposities bezichtigen.

Op de berg vind je verder diverse restaurants (scroll voor meer informatie naar beneden), een gemeentelijk zwembad en een groot aantal tuinen en parken, waarvan de cactustuin en botanische tuinen onze favoriet zijn.

De begraafplaats Cementeri de Montjuïc bevindt zich aan de andere kant van de heuvel, maar is een bezoekje meer dan waard. Het is er zó groot, dat er zelfs een bus rijdt om bezoekers naar de rustplaats van hun overleden dierbaren te brengen.

Eten en drinken op Montjuïc

La Caseta del Migdia (Mirador del Migdia s/n) – Buitencafé met uitzicht over zee. Drink een biertje onder de pijnbomen of bestel een maaltijd van de barbecue.
Miramar (Ctra. de Miramar 40) – Dit (chique) restaurant gaat wordt ’s avonds laat omgetoverd tot club.
Martínez (Ctra de Miramar 38) – Gespecialiseerd in paella en een fantastisch terras: ideaal voor een uitgebreide lunch.
Poble Espanyol – De kwaliteit van restaurants in Poble Espanyol laat soms te wensen over, maar La Font de Prades (Av. de Francesc Ferrer i Guardia 13-27) is erg goed.

Hotels op Montjuïc

Veel hotels op de Montjuïc zijn er niet. Sterker nog: als je per se op de heuvel zelf wilt verblijven, heb je eigenlijk maar één mogelijkheid.

Hotel Miramar

hotel MiramarDit hotel, gevestigd in een voormalig paleis, is zeker geen goedkope optie, maar je beleeft er gegarandeerd een relaxte vakantie. Er zijn twee zwembaden, een sauna, een groot terras en veel kamers hebben uitzicht op zee of op de stad Barcelona. Het eigen restaurant Forestier heeft voortreffelijke Catalaanse en Spaanse gerechten op de kaart.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid: Hotel Miramar

Voor meer hotels in Barcelona, zie ook deze overzichtspagina.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!
delingen