Montjuic

Montjuïc

Wil je het echte Barcelona zien, loop dan vanuit het centrum van Barcelona door El Raval totdat je in Poble-sec terecht komt. Een echte volkswijk met een groot aantal gezellige bars en restaurants. Als je energie hebt kun je vanaf hier de Montjuïc oplopen en genieten van het prachtige uitzicht over Barcelona.

  • Waar? – De Montjuïc begrenst Barcelona in het zuiden. De wijk Poble-sec ligt tegen de flanken van de heuvel.
  • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Paral.lel (L2/L3), Poble-sec (L3), Espanya (L1/L3).

Toen en nu

De Montjuïc is de 173 meter hoge heuvel die Barcelona in het zuiden begrenst. De naam van de stadsberg zou afkomstig zijn van ‘Mont dels Jueus’, Catalaans voor ‘Heuvel van de Joden’. Deze naam zou weer te herleiden zijn op de Joodse begraafplaats op de heuvel.

Een andere overlevering vertelt dat de naam mogelijk afkomstig is van ‘Mons Iovis’ (Mont de Júpiter, de ‘Heuvel van Jupiter’) en dus teruggaat op de tijd van de Romeinen.

Vanwege de strategische ligging met uitzicht op zee is de heuvel de Montjuïc altijd van groot belang geweest voor Barcelona. Het is dan ook niet gek dat de bewoners van de allereerste nederzettingen op deze plek juist in deze omgeving neerstreken.

In 1929 was de heuvel het toneel van de tweede Wereldtentoonstelling die in Barcelona werd gehouden (de eerste vond plaats in 1887 met het Ciutadella-park als expositieterrein).

In 1992 waren de ogen van de wereld opnieuw op de stadsberg gericht, toen deze de belangrijkste locatie vormde voor de Olympische Zomerspelen.

Montjuïc
Uitzicht over de Montjuïc

Tegen de flanken van de heuvel ligt de wijk Poble-sec, die ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw.

In 1854 waren de stadsmuren neergehaald, omdat de Catalaanse hoofdstad zo onderhand uit haar voegen barstte. Vijf jaar later werden de plannen voor de modernistische woonwijk Eixample van architect Ildefons Cerdà goedgekeurd, maar het zou nog jaren duren voor ook daadwerkelijk met de bouw ervan werd begonnen.

Het terrein aan de voet van de Montjuïc was echter niet in het project opgenomen en de grondbezitters begonnen vanaf 1858 naar hun eigen welbevinden met de aanleg van de eerste arbeiderswoningen, die hard nodig waren in een Barcelona dat snel industrialiseerde.

De naam ‘Poble-sec’, oftewel ‘droog dorp’ ontleent de wijk aan het feit dat de allereerste waterbron er pas in 1894 werd geïnstalleerd, toen de eerste panden allang klaar waren.

Poble-sec is altijd een echte volkswijk geweest en heeft dat karakter door de jaren heen aardig weten te behouden.

De belangrijkste verkeersader, de Avinguda Paral.lel, was van meet af aan dé straat voor theater, cabaret en vertier voor locals en mariniers die de haven van Barcelona aandeden.

Sinds de immigratiegolven eind vorige en begin deze eeuw is het ook een wijk waar veel immigranten zich vestigen.

Montjuïc

De Montjuïc is de perfecte plek om uit te waaien en aan de drukte te ontsnappen. Ondanks dat hier veel toeristen komen, lijkt het op de berg bijna altijd rustig. Bovendien vind je er verschillende bezienswaardigheden bij elkaar.

Je kunt ervoor kiezen om heuvel lopend te bezichtigen, maar houd er dan rekening mee dat het een aardig uitgestrekt gebied is en afhankelijk van waar je precies naartoe wilt het best een klim kan zijn om boven te komen.

Je kunt er ook voor kiezen om de Telefèric of de Funicular naar boven te nemen en eenmaal boven een wandeling te maken. Een andere manier om deze groene long te verkennen is op de fiets.

Montjuïc
De kabelbaan (telefèric) van Montjuïc

Wie de Montjuïc vanaf het Plaça d’Espanya opgaat, komt eerst langs het Museu Nacional d’Art de Catalunya, het ‘Nationaal Paleis’, dat een hoofdrol vertolkte tijdens de Wereldtentoonstelling in de stad (1929).

Vijf jaar daarna werd het in gebruik genomen als Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). De fonteinen voor het paleis vormen de locatie voor de fonteinshows die hier ’s zomers dagelijks worden gehouden en ’s winters in de weekenden.

mnac
Museu Nacional d’Art de Catalunya

Vervolgens kom je langs expositiecentrum CaixaForum, Poble Espanyol, de Olympische Ring met onder meer het Olympisch Museum en het museum Fundació Joan Miró.

Boven op de berg staat het kasteel Castell de Montjuïc, het oude verdedigingsfort dat eeuwenlang dienst deed als uitkijkpost. Tegenwoordig kun je hier tijdelijke exposities bezichtigen.

montjuic kasteel
Het kasteel van Montjuïc

Op de berg vind je verder diverse restaurants, een gemeentelijk zwembad en een groot aantal tuinen en parken.

Ontdek de Montjuïc tijdens een fietstour

Een elektrische fiets is het perfect om de heuvel de Montjuïc te ontdekken. De Nederlandse gids Robbert van Robbcn neemt toeristen mee de heuvel op en laat je een hele andere kant van de stad zien, inclusief geweldige uitzichten en onontdekte plekken. De tour is beschikbaar op zaterdagochtend om 10.30 uur en duurt ongeveer 3 uur. De kosten bedragen €45 en hierbij is de huur van een elektrische fiets inbegrepen. Je kunt direct boeken via de website van Robbcn.

Persoonlijke tip: loop vanaf het Castell de Montjuïc via de Camí de Mar (‘Zeepad’) met een geweldig uitzicht op de industriële haven in de richting van de zogenoemde Caseta del Migdía. Hier zit een buitencafé waar je kunt plaatsnemen in een van de loungestoelen of aan tafel. Onder het genot van een lekker muziekje bestel je hier een maaltijd bestellen van de barbecue, die je te midden van de pijnbomen verorbert.