Begraafplaats van de Montjuïc

De begraafplaats op de Montjuïc is het Père Lachaise van Barcelona. De graven en grafnissen liggen tegen de flanken van de heuvel en vormen samen een bijzondere dodenstad die – en maar weinig toeristen die het weten – een bezoek meer dan waard is.

Inhoud:

Begraafplaats van de MontjuïcTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresCarrer de la Mare de Déu de Port 56
Openbaar vervoer / metroBus: 21 en 107
OpeningstijdenN.v.t.

Bezoek de begraafplaats van Montjuïc

Niet alleen de meest pompeuze graven zijn de moeite waard, ook de grafnissen en de begraafplaats op zich, gelegen op een prachtige plek, omgeven door veel groen en met een fantastisch uitzicht, maken van de begraafplaats van de Montjuïc een geweldige bezienswaardigheid. Leuke bijkomstigheid is dat je hier niet hoeft te betalen én deze bezienswaardigheid is er echt eentje in de categorie ‘hidden gems’.

Lees ook: Gratis bezienswaardigheden in Barcelona

Het ‘Cementeri de Montjuïc’, zoals deze dodenstad in het Catalaans officieel heet, zul je misschien passeren op weg van het vliegveld naar de stad. Wie Barcelona vanuit het zuiden binnenrijdt, kan de dodenakker eigenlijk niet missen. De ligging van de begraafplaats van de Montjuïc is bijzonder: tegen de flanken van de stadsheuvel de Montjuïc en met uitzicht op de industriële haven en de Middellandse Zee. ‘Uiteindelijk eindigen alle Barcelonezen met uitzicht op zee’, wordt wel eens gegrapt.

De graftombes – variërend van pompeuze pantheons tot opeengestapelde grafnissen– weerspiegelen de stedelijke bouwstijlen uit heden en verleden en er liggen tientallen grote namen begraven die een belangrijke stempel drukten op de geschiedenis van de stad. Bijvoorbeeld kunstenaar Joan Miró en Illdefons Cerdà, de architect van onder andere de wijk Eixample en de oprichter van het zo geliefde FC Barcelona, Joan Gamper.

Gratis tour (om je Spaans te oefenen!)

Spreek je een beetje Spaans? Dan is het leuk om de gratis route op de begraafplaats te doen. Op iedere tweede en vierde zondag van de maand kun je om 11.15 uur deelnemen aan de tour onder begeleiding van een gids. Op de website van de begraafplaats, vind je meer informatie.

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Hoe kom je bij de begraafplaats op de Montjuïc?

Met de bus (21, 107) of huur een fiets, dan ben je er zo. Nog een tip voor wie niet al te goed ter been is: bus 107 rijdt op zon- en feestdagen ook over de begraafplaats, dan hoef je niet het hele eind heuvelopwaarts te lopen.

Geschiedenis van de begraafplaats op de Montjuïc

Het kerkhof werd ontworpen door gemeentearchitect Leandro Albareda en in 1883 geopend. Op het terrein zijn zeker 150.000 grafzerken te vinden. Albareda vond het belangrijk dat zowel arm als rijk hier een laatste rustplaats zou krijgen. De armen werden begraven in gemeenschappelijke grafkuilen, terwijl de allerrijksten uitbundige pantheons lieten bouwen volgens de laatste mode. Vertegenwoordigers van het Catalaans modernisme werden gevraagd om de bouwwerken en bijbehorende beelden te ontwerpen.

begraafplaats montjuic

Leestip!

De begraafplaats van de Montjuïc komt ook voor in het beroemde boek “Schaduw van de Wind” van de Catalaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón. Lees hier wat we schreven over romans die zich afspelen in Barcelona.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis