Begraafplaats van de MontjuïcBegraafplaats van de Montjuïc

Het Père Lachaise van Barcelona is de begraafplaats van de Montjuïc. De graftombes – variërend van pompeuze pantheons tot opeengestapelde grafnissen – weerspiegelen de stedelijke bouwstijlen uit heden en verleden en er liggen tientallen grote namen begraven van politici en andere beroemdheden die een belangrijke stempel drukten op de geschiedenis van de stad.

Het ‘Cementeri de Montjuïc‘, zoals deze dodenstad in het Catalaans officieel heet, zul je misschien passeren op weg van het vliegveld naar de stad. Wie Barcelona vanuit het zuiden binnenrijdt, kan de dodenakker eigenlijk niet missen. De ligging van de begraafplaats van de Montjuïc is bijzonder: tegen de flanken van de stadsheuvel de Montjuïc en met uitzicht op de industriële haven en de Middellandse Zee. ‘Uiteindelijk eindigen alle Barcelonezen met uitzicht op zee’, wordt wel eens gegrapt.

Rustplaats voor arm en rijk
Het kerkhof werd ontworpen door gemeentearchitect Leandro Albareda en in 1883 geopend. Op het terrein zijn zeker 150.000 grafzerken te vinden. Albareda vond het belangrijk dat zowel arm als rijk hier een laatste rustplaats zou krijgen. De armen werden begraven in gemeenschappelijke grafkuilen, terwijl de allerrijksten uitbundige pantheons lieten bouwen volgens de laatste mode. Vertegenwoordigers van het Catalaans modernisme werden gevraagd om de bouwwerken en bijbehorende beelden te ontwerpen.

Geweldige bezienswaardigheid
Maar niet alleen de meest pompeuze graven zijn de moeite waard, ook de grafnissen en de begraafplaats op zich, gelegen op een prachtige plek, omgeven door veel groen en met een fantastisch uitzicht, maken van de begraafplaats van de Montjuïc een geweldige bezienswaardigheid. Leuke bijkomstigheid is dat je hier niet hoeft te betalen. Het is alleen niet al te makkelijk om er te komen. Huur een fiets, dan ben je er zo, of neem de bus (21, 107). Nog een tip voor wie niet al te goed ter been is: bus 107 rijdt op zon- en feestdagen ook over de begraafplaats, dan hoef je niet het hele eind heuvelopwaarts te lopen.

Spreek je een beetje Spaans? Dan is het leuk om de gratis route op de begraafplaats te doen. Op iedere tweede en vierde zondag van de maand kun je om 11.15 uur deelnemen aan de tour onder begeleiding van een gids. Op de website van de begraafplaats, vind je meer informatie.

Adres & plattegrond


Begraafplaats van de Montjuïc
Carrer de la Mare de Déu de Port 56
08038 Barcelona

Meer bezienswaardigheden: