13 x gratis doen in Barcelona

Een weekendje Barcelona is vaak al duur genoeg. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen te doen waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten. Dit is de top 15 gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Barcelona.

 

Low budget naar Barcelona? Check de leukste goedkope hotels en de leukste goedkope appartementen in de stad. 

1. Ramblas

La Rambla, of de Ramblas, is de beroemdste straat van Spanje. Bij een bezoek aan Barcelona mag de promenade eigenlijk niet worden overgeslagen, maar eerlijk is eerlijk, de Ramblas is tegenwoordig vooral het kloppende hart van de succesvolle toeristenstad Barcelona. Dat maakt de straat overigens niet minder mooi, wie om zich heen kijkt ziet prachtige gebouwen vol verrassende details.

Tip: één ding willen we je zeker afraden en dat is neer te strijken op een van de vele terrassen langs de Ramblas. Wie hier een hap bestelt, is vrijwel zeker van een diepvriesmaaltijd. Bovendien liggen de prijzen soms een stuk hoger dan op andere plekken in de stad.

Lees hier alles over de Ramblas

2. Strand

Barcelona is een van de beste strandsteden ter wereld. Een paar stappen vanuit het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het frisse water van de Middellandse Zee. Bovendien is het helemaal gratis. Houd wel je spullen goed in de gaten, want anders kost het je alsnog geld.

Lees hier alles over het strand van Barcelona

3. Bezoek de magische fonteinshow

De Font Màgica is een dansende fontein met prachtige kleuren en muziek, van pop- en filmmuziek tot klassiek en opera, met onder andere het welbekende nummer ‘Barcelona’ van Queen en operazangeres Montserrat Caballé.

Lees hier alles over de Magische Fontein

4. Ga naar de markt

Een rondje over de markt hoeft niets te kosten en is gegarandeerd een belevenis. De Boquería aan de Ramblas is de bekendste versmarkt in de stad, maar daarnaast telt Barcelona nog tientallen andere, minder bekende markthallen.

Lees hier alles over de markten van Barcelona

5. Relax in het Parc de la Ciutadella

Hier is het gras altijd groener. Het stadspark Parc de la Ciutadella is de ultieme plek om te ontspannen. Houd er een siësta, een uitgebreide picknick of maak een wandeling. In het park vinden ook regelmatig optredens, festivals of andere activiteiten plaats en er valt ook nog het een en ander te bekijken.

Lees alles over het stadpark La Ciutadella

6. Uitkijkpunt Bunkers van Carmel

Voor het mooiste uitzicht over Barcelona ga je naar de Bunkers del Carmel. Deze bunkers, gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog, liggen boven op de heuvel Turó de la Rovira, in het district Horta-Guinardó. Andere locaties om (gratis) van een fantastisch uitzicht te genieten zijn de Tibidabo en de Montjuïc.

Lees alles over de bunkers van Carmel

7. Bezoek een begraafplaats

Parijs heeft het Père Lachaise, Buenos Aires de begraafplaats van Recoleta en Barcelona heeft zijn eigen, bijzondere dodenstad: het Cementeri de Montjuïc. De grootste begraafplaats van de stad ligt tegen de flanken van de heuvel de Montjuïc en kijkt uit op de industriële haven en de zee, wat voor een bijzonder effect zorgt. Hoewel minder indrukwekkend is ook de begraafplaats van Poblenou een bezoek waard. Ook hier kom je uitbundig versierde grafnissen tegen en pompeuze pantheons. Bovendien is deze begraafplaats makkelijker te bereiken.

Lees hier alles over de begraafplaats van Montjuïc

Lees hier alles over de begraafplaats van Poblenou

8. Street art spotten

Barcelona is een echte street art stad en deze straatkunst kun je helemaal gratis bezichtigen. Met name in het oude centrum en in de wijk Poblenou vind je fantastische werken, van onopvallende details, tot reusachtige muren.

9. Maak de lokale tradities van dichtbij mee

Wil jij de authentieke Catalaanse cultuur en tradities beleven? De optochten van de gegants (reuzen) en de menselijke torens zijn in de stad razend populair en gratis bij te wonen. Houd hiervoor de lokale feestdagen en de verschillende wijkfeesten in de gaten.

Lees alles over de Catalaanse tradities

10. Ga op zoek naar de Romeinse opgravingen

In het historische centrum kom je op diverse plekken opgravingen tegen uit de Romeinse tijd. Sommige daarvan kun je gratis bezichtigen. Ze maken onderdeel uit van het MUHBA, het Historisch Museum van de stad.

11. Vergaap je aan de modernistische façades

De prachtige modernistische gevels bepalen het straatbeeld in de wijk Eixample. Ze van de buitenkant bewonderen, kost je helemaal niks. Je kunt ook de modernistische route lopen.

12. Gratis naar het museum in Barcelona

Verschillende musea bieden de mogelijkheid voor een gratis bezoek. Enkele zeer noemenswaardige zijn het MNAC, het CCCB en het Museu Picasso. Houd er wel rekening mee dat het op momenten dat er geen entree betaald hoeft te worden, extra druk kan zijn.

Lees ook: gratis naar het museum met deze tips

13. Ga op zoek naar pitorreske straatjes en mooie pleinen

Barcelona barst ervan: prachtige, middeleeuwse straten en steegjes en bijzondere pleinen. Met name in Ciutat Vella, de ‘Oude Stad’ kom je ze tegen, maar ook de pleinen van bijvoorbeeld de wijk Gràcia zijn gezellig en authentiek.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!
delingen