15 x gratis doen in Barcelona

Een trip naar Barcelona is vaak al duur genoeg. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen te doen waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten. Dit is mijn top 15 gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Barcelona.

Low budget naar Barcelona? Check ook de leukste goedkope hotels en de leukste goedkope appartementen in de stad. 

1. Naar het strand

Barcelona is een van de beste strandsteden ter wereld. Vlak naast het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het heerlijke water van de Middellandse Zee. Bovendien is het helemaal gratis. Houd wel goed je spullen in de gaten, anders kost het je alsnog geld.

Lees hier alles over het strand van Barcelona en in dit artikel alles over de wijken aan het strand.

2. Relax in het Parc de la Ciutadella

Hier is het gras altijd groener. Het Parc de la Ciutadella is de ultieme plek om te ontspannen. Houd er een siësta, een uitgebreide picknick of maak een wandeling. In het park vinden ook regelmatig optredens, festivals of andere activiteiten plaats en het is natuurlijk altijd lekker om mensen te kijken. Locals gaan hier graag naartoe om even van de drukte te ontsnappen.

3. Uitkijkpunt Bunkers del Carmel

Voor het mooiste uitzicht over Barcelona ga je naar de Bunkers del Carmel. Deze bunkers, gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog, liggen boven op de heuvel Turó de la Rovira, in het district Horta-Guinardó. Andere locaties waar je (gratis) van een fantastisch uitzicht kunt genieten zijn onder andere de Tibidabo en de Montjuïc.

4. Street art spotten

Barcelona is een echte street art stad en deze straatkunst kun je helemaal gratis bezichtigen. Met name in het oude centrum en in de wijk Poblenou vind je fantastische werken, van onopvallende details tot reusachtige muren.

Wil je meer weten over verschillende straatkunst(artiesten)? Met mijn Selfguided Street Art Tour kun je zelf op pad om de artworks te ontdekken!

5. Ga op zoek naar pitorreske straatjes en mooie pleinen

Barcelona barst ervan: prachtige, middeleeuwse straten en steegjes en bijzondere pleinen. Met name in Ciutat Vella, de ‘Oude Stad’ kom je ze tegen, maar ook de pleinen van bijvoorbeeld de wijk Gràcia zijn ontzettend gezellig en authentiek.

6. El Born CCM

Het culturele centrum El Born CCM kun je gratis bezoeken. Je vind hier opgravingen en archeologische vondsten uit de achttiende eeuw. De voormalige markthal staat midden in de wijk El Born. Toen de markthal omgebouwd werd tot bibliotheek werden er oude opgravingen gevonden die belangrijk zijn voor de Catalanen en hun geschiedenis.

7. Montjuïc

Op de berg Montjuïc is een hoop gratis te doen. Het uitzicht over de stad is alleen al erg spectaculair. Maar ook een bezoek aan de Cactustuinen, een wandeling langs het kasteel en een bezoek aan de Olympische Ring, waar je nog steeds de fakkel uit 1992 ziet, zijn helemaal gratis. Tip: de Funicular (kabeltrekbaan) is bij je metro kaartje inbegrepen. Je kunt bij metrohalte paral.lel de Funicular nemen en deze brengt je halverwege de berg, waarna je kunt lopen of op de Telefèric kunt stappen.

8. Ga naar de markt

Een rondje over de markt hoeft niets te kosten en is gegarandeerd een belevenis. Je ziet volop hele vissen, kramen vol vers en exotisch fruit en grote poten met ham voorbij komen. De Boquería aan de Ramblas is de bekendste versmarkt in de stad, maar daarnaast telt Barcelona nog tientallen andere, minder bekende markthallen. Dé manier om te zien hoe de locals hun boodschappen doen. Lees hier alles over de markten van Barcelona.

9. Vergaap je aan de modernistische façades

De prachtige modernistische gevels zoals die van Casa Batlló of Casa Milà bepalen het straatbeeld in de wijk Eixample. Ze zijn vanaf de buitenkant te bewonderen, en dat kost je helemaal niks.

10. Gratis naar het museum in Barcelona

Bijna alle musea hebben dagen waarop je gratis naar binnen kunt. Enkele noemenswaardige zijn het MNAC, het MACBA en het Museu Picasso. Houd er wel rekening mee dat het op momenten dat er geen entree betaald hoeft te worden het extra druk kan zijn. In dit artikel lees je hoe en wanneer je gratis naar binnen kan.

11. Bezoek een begraafplaats

Parijs heeft het Père Lachaise, Buenos Aires de begraafplaats van Recoleta en Barcelona heeft zijn eigen, bijzondere dodenstad: het Cementeri de Montjuïc. De grootste begraafplaats van de stad ligt tegen de flanken van de heuvel de Montjuïc en kijkt uit op de industriële haven en de zee, wat voor een bijzonder effect zorgt.

Hoewel minder indrukwekkend is ook de begraafplaats van Poblenou een bezoek waard. Ook hier kom je uitbundig versierde grafnissen tegen en pompeuze pantheons. Bovendien is deze begraafplaats makkelijker te bereiken.

In dit artikel lees je alles over de begraafplaats van Montjuïc en hier lees je alles over de begraafplaats van Poblenou.

12. Las Ramblas

La Rambla, ook wel Las Ramblas, is de beroemdste straat van Spanje. Bij een bezoek aan Barcelona mag de promenade eigenlijk niet worden overgeslagen, maar eerlijk is eerlijk, de Ramblas is tegenwoordig vooral het kloppende hart van de de toeristenmassa. Dat maakt de straat overigens niet minder mooi, wie om zich heen kijkt ziet prachtige gebouwen vol verrassende details.

Tip: één ding wil ik je zeker afraden en dat is neer te strijken op een van de vele terrassen langs de Ramblas. Wie hier een hap bestelt, is vrijwel zeker van mindere kwaliteit. Bovendien liggen de prijzen vaak een stuk hoger dan op andere plekken in de stad.

13. Maak de lokale tradities van dichtbij mee

Heel bijzonder en zeker de moeite waard om mee te maken zijn de authentieke Catalaanse cultuur en tradities. De optochten van de gegants (reuzen), de menselijke torens en het vuurspectakel correfoc zijn in de stad razend populair en gratis bij te wonen. Houd hiervoor de lokale feestdagen en de verschillende wijkfeesten in de gaten. Op mijn Instagram account kondig ik deze dagen ook altijd aan.

14. Ga op zoek naar de Romeinse opgravingen

In het historische centrum kom je op diverse plekken opgravingen tegen uit de Romeinse tijd. Sommige daarvan kun je gratis bezichtigen. Ze maken onderdeel uit van het MUHBA, het Historisch Museum van de stad. Ga bijvoorbeeld (gratis) naar binnen in het El Born CCM, hier zijn delen van de stad zichtbaar.

15. Bezoek de magische Fonteinshow

De Font Màgica is een dansende fontein met prachtige kleuren en muziek, van pop- en filmmuziek tot klassiek en opera, met onder andere het welbekende nummer ‘Barcelona’ van Queen en operazangeres Montserrat Caballé. Overdag is het overigens ook leuk om je naar de Font Màgica te begeven, niet zozeer voor de fontein, maar wel voor het uitzicht over de stad! Loop hiervoor het grote bordes van het naastgelegen MNAC op.

Let op: wegens droogte staat de fontein momenteel droog. Hoe lang dit duurt is helaas niet bekend. Zodra de fontein het weer doet zal ik dit op mijn Instagram account laten weten.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis