Parc de la Ciutadella

Barcelona’s meest populaire stadspark Parc de la Ciutadella werd aangelegd ter ere van de Wereldtentoonstelling 1888. Het is de ideale plek voor een zonnige picknick, om lekker te spelen met de kinderen of om een wandeling te maken. 

Parc de la CiutadellaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresPasseig de Picasso 21 (El Born)
Openbaar vervoer / metroMetro:
Ciutadella Vila Olímpica (L4)
Arc de Triomf (L1)
OpeningstijdenDagelijks geopend vanaf 10.00 tot 22.30

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Praktische informatie

Ik ben regelmatig in het Parc de la Ciutadella te vinden. Met name in het voor- en najaar is deze groene oase in hartje stad de perfecte plek om even ongegeneerd te gaan liggen (of zitten) niksen. In de zomermaanden kun je hier prima picknicken terwijl de schemering valt en ‘s winters is het park een leuke plek voor een rustige wandeling.

Ook de Catalanen laten zich in het park graag zien. Het is een populaire locatie voor kinderfeestjes en er worden regelmatig festivals georganiseerd. Sportievelingen komen er hardlopen, spelen een potje pingpong (zelf batje meenemen!) of balanceren over een tussen de bomen gespannen lint.

Je kunt een bezoek aan het park goed combineren met een bezoek aan de wijk El Born. Ook is het park een aanrader om te doen tijdens een fietstour door de stad.

Ik raad een bezoek aan het geliefde park ook aan als je een weekendje of twee of drie dagen Barcelona hebt geboekt en even wil bijkomen van de vele andere highlights.

Het Parc de la Ciutadella ligt in de wijk El Born en niet ver van het strand.

Hoe kom je bij het Parc de la Cuitadella?

Metro: Om bij het park te komen kun je de metro nemen. Je neemt dan metrolijn L4 naar Ciutadella Vila Olímpica of metrolijn L1 naar Arc de Triomf.

Bussen: Daarnaast stoppen de bussen B20, B25, H14 en H16 bij het park.

Fietsen: Je kunt ook gemakkelijk met de fiets bij het park komen vanaf het centrum. Je fietst er ongeveer vijf minuten over.

Zien en doen in Parc de la Ciutadella

Aan de fontein, tegenwoordig een geliefde sport voor groepsfoto’s en selfie’s, heeft Barcelona’s stadsarchitect Antoni Gaudí nog meegewerkt: hij was verantwoordelijk voor de infrastructuur onder de fontein.

Het gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling dienst deed als restaurant, het Castillo de los Tres Dragones (Kasteel van de Drie Draken) staat nog steeds overeind. Dit bouwwerk werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner in neogotische stijl, maar met modernistische details. Het Hivernacle was het werk van Josep Amargós, die zich liet inspireren door het Crystal Palace van de Wereldexpositie in Londen in 1851. Het pand werd gebouwd als onderdeel van de Wereldtentoonstelling van 1888 en is nu een beschermd monument onder de Bé Cultural d’Interès Local. Na een lange tijd wachten is in 2024 het pand gerenoveerd en straalt het gebouw weer in volle glorie. Je kunt er nu tropische planten uit een botanische tuin bewonderen.

Antoni Rovira i Trias ontwierp het Museo Martorell de Geología, het eerste gebouw in de stad dat werd opgetrokken om een museum te huisvesten. Dit museum was tevens het allereerste publieke museum in de stad. Op dit moment kan alleen de bibliotheek worden bezocht. De collectie is een aantal jaren geleden ondergebracht in het Museu Blau.

Ook het Umbráculo naar ontwerp van Josep Fontserè zelf is nog altijd te bewonderen. Hier wandel je tussen de tropische en subtropische plantensoorten. Dan is er nog de levensgrote mammoet. Het was de bedoeling dat het park gevuld zou worden met diersoorten die Catalonië in de prehistorie bewoonden. Uiteindelijk werd alleen de mammoet (op ware grootte) gerealiseerd.

Mammoet Parc de la Ciutadella Barcelona

Naast bovengenoemde bezienswaardigheden is ook de dierentuin in het park te vinden.

Tevens is het Catalaans parlement in het park gevestigd. Het Palau del Parlament de Catalunya werd in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd door Joris Prosper Van Verboom als arsenaal binnen het fort Ciutadella. Je kunt het parlementsgebouw alleen bezoeken op 11 september, als de Catalanen tijdens La Diada de Catalunya de definitieve val van Barcelona herdenken.

ciutadella parlement

Persoonlijke tip

Vaak wordt er op zondagmiddag gedanst of muziek gemaakt in de kiosk bij de grote fontein. Kun je een beetje salsa- of tapdansen of wil je het graag leren? Meng je dan gewoon tussen de rest en dans mee! Ook worden er regelmatig festivals en events in het park georganiseerd. Foodtrucks, concerten of markten.

Geschiedenis van het Parc de la Ciutadella

Op deze plek bevond zich ooit een deel van de wijk La Ribera, die in 1714 werd vernietigd bij de definitieve val van Barcelona. Philips V liet hier een fort (Ciutadella) aanleggen, waarvoor een groot aantal huizenblokken werd gesloopt. De bewoners kregen pas drie decennia later een nieuw onderkomen in de wijk La Barceloneta. Later werd op de oude resten van dat fort het park aangelegd als toneel van de Wereldtentoonstelling in 1888. De Arc de Triomf, aan de andere kant van de hoofdingang, was tijdens dat evenement de toegangspoort naar het park toe.

Josep Fontserè kreeg de opdracht voor de aanleg van het park. Het werd geïnspireerd op de Tuinen van Luxemburg in Parijs. Het park bestaat niet alleen uit groen, maar ook uit brede paden, een centraal plein, een monumentale fontein en diverse gebouwen.

bomen in Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella met kinderen

Ook voor gezinnen is een bezoek aan het park een aanrader. Zo is er een speeltuin voor de allerkleinsten en nog één voor de wat grotere kinderen. Ook de mammoet is een geliefde spot. In het midden van het park bevindt zich een klein meer, waar je een bootje kunt huren. En natuurlijk is de dierentuin erg geliefd bij families met kinderen. Verder kun je langs de Passeig de Picasso gezinsfietsen huren om een rondje door het park mee te maken.

Lees ook: Barcelona met kinderen.