Studeren in Barcelona

Denk je erover om te gaan studeren in Barcelona? Snap ik helemaal! Ik kwam ook voor mijn studie naar Barcelona en – wees gewaarschuwd – bleef er na een geweldige tijd plakken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over studeren in Barcelona.

Lees ook: Stage lopen in Barcelona

Inhoud

Universiteiten in Barcelona

De onderverdeling die in Nederland en België wordt gemaakt tussen de universiteit en het HBO of de hogeschool, is – net zoals in de meeste andere landen – in Spanje minder duidelijk. Barcelona heeft drie grote openbare universiteiten: Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona en Universitat Pompeu Fabra. Daarnaast zijn er diverse kleinere en privé universiteiten.

Universitat de Barcelona (UB) – de oudste van Catalonië. De bekendste UB-campus vind je – hoe kan het ook anders – aan het Plaça Universitat in het centrum van Barcelona. Andere locaties staan in de wijk Raval, aan de Avinguda Diagonal, in Hospitalet de Llobregat, bij het Hospital Clinic, in het noorden van de stad (nabij het stadspark Collserola) en in de gemeente Santa Coloma.

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) – Het grootste deel van de universiteitsgebouwen liggen op de campus van Bellaterra, in het stadje Cerdanyola del Vallès, even buiten Barcelona. Ook in de plaatsen Sabadell en Manresa en in de stad Barcelona zelf zijn er locaties. Die liggen op ongeveer een halfuur met de trein.

Universitat Pompeu Fabra (UPF) – De jongste universiteit van Barcelona, opgericht in 1990, heeft vier campussen (bij zee, vlakbij het Ciutudella park, in de gotische wijk en in de wijk Poblenou).

Verder is ook de ESADE, een privé-universiteit speciaal voor Business & Law studenten, een bekende universiteit in de stad.

Studies in Barcelona

Of je interesse nu ligt bij biologie, geschiedenis, economie, toerisme of medicijnen, in Barcelona kun je het studeren. Om er echter zeker van te zijn dat de hierboven genoemde universiteiten precies bieden waar jij naar op zoek bent, raden we aan om even op de site van de universiteit te kijken (de links gaan naar de pagina’s in het Engels):

Universitat de Barcelona
Universitat Autònoma
Universitat Pompeu Fabra

Erasmus en minor in Barcelona

Barcelona behoort al jaren tot een favoriete bestemming voor Nederlandse en Vlaamse Erasmusstudenten (tegenwoordig Erasmus+). Voor uitwisselingsstudenten worden veel activiteiten georganiseerd, zoals grote feesten, uitstapjes naar andere Spaanse steden, skiweekenden en bezoeken aan culturele bezienswaardigheden.

Als student van Erasmus+ heb je recht op een maandelijkse EU-beurs, als tegemoetkoming voor je reis- en verblijfkosten. Hoe hoog je beurs is, hangt af van het land waar je gaat studeren. Voor Spanje ligt het bedrag op ongeveer €200-400 per maand. Je studiefinanciering mag in de periode dat je in het buitenland zit gewoon doorlopen, mits je ingeschreven blijft als voltijdstudent aan je oorspronkelijke HBO-opleiding, hogeschool of universiteit.

Andere voordelen van het Erasmus+ programma zijn dat je geen inschrijvings- of collegegeld hoeft te betalen aan je gastuniversiteit en dat je behaalde studiepunten volledig meetellen voor je diploma in Nederland of België.

Minor

Veel opleidingen in Nederland hebben een minor van 15 ECTS in hun bachelorprogramma, die je vrij mag invullen met vakken naar jouw keuze. Dat kan natuurlijk op je eigen universiteit, maar het is ook de uitgelezen kans om een tijdje in Barcelona te studeren.

Het study abroad office van je hogeschool of universiteit kan je helpen bij het regelen van een minor in Barcelona en bij het verkrijgen van de Erasmus+ beurs.

Bachelor of master in Barcelona

Wie het groter wil aanpakken, doet de hele studie of de master in Barcelona.

Een bachelor (grado) duurt in Spanje vier jaar, waarbij het de bedoeling is dat je 60 ECTS per studiejaar haalt. Dat zijn 240 ECTS in totaal, net zoveel als een HBO-opleiding in Nederland. In België duurt een bachelor 3 jaar en heeft 180 ECTS. Je doet er dus een jaartje langer over voor een Spaanse grado. Je zult je officieel in moeten schrijven in Spanje. Let op: een zogenoemde bachillerato is géén bachelor studie, maar de tweejarige voorbereiding van Spaanse scholieren op een studie aan de universiteit.

Universiteit Barcelona TorenIn Barcelona zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om een master te doen. In Nederland moet je een tussenjaar volgen om vanuit een HBO bachelor door te stromen naar een WO-master. Ook in België moet je een schakelprogramma doen van professionele bachelor op de hogeschool naar een academische master aan de universiteit. Dat is in Spanje niet het geval. Hier kun je met je diploma meestal meteen het masterprogramma volgen.

Bij zowel een volledige bachelor of master komt echter wel wat meer administratief werk kijken dan wanneer je een Erasmus-uitwisseling of minor gaat doen, want je zult het in de meeste gevallen zonder hulp van je Nederlandse of Belgische onderwijsinstelling moeten regelen.

Wat de precieze toelatingseisen zijn, verschilt per bachelor of master en is deels afhankelijk van je voorgaande opleiding. Maar houd er rekening mee dat je in ieder geval de volgende documenten moet kunnen laten zien:
– In de meeste gevallen wordt er om een kopie van je diploma gevraagd, plus een vertaling daarvan.
– Omdat je bij een master een jaar (of zelfs twee) tussen de Spaanse studenten zit, is de voertaal waarschijnlijk grotendeels Spaans, hoewel er ook masters zijn in het Engels of Catalaans. Je zult dus moeten aantonen dat je de taal goed genoeg beheerst. Ga ervan uit dat B2 het minimaal vereiste niveau is. Test hier je niveau van het Spaans. Lees ook mijn artikel over Spaans leren.
– Natuurlijk wordt er ook gevraagd om een kopie van je paspoort.
– De kans bestaat dat ze je vragen een motivatiebrief te schrijven.
– In sommige gevallen bij een strenge selectie word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Studeren in Barcelona, wat kost dat?

In Nederland ligt de wettelijke hoogte van het collegegeld rond de €2000, maar in Spanje is dat anders. Hier zijn de kosten om aan een universiteit te studeren sterk afhankelijk van welke opleiding je volgt en aan welke universiteit. Voor een bachelor aan een van de openbare universiteiten moet je rekenen op zo’n €500 tot €1500 per studiejaar.

Als je zonder verbonden te zijn aan een Nederlandse onderwijsinstelling in Spanje gaat studeren, kun je toch recht hebben op studiefinanciering van de Nederlandse overheid. Op deze site kun je zien wat je rechten zijn. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de financiering, is dat je van de afgelopen zes jaar er minstens drie in Nederland gewoond hebben.

Tip: veel Spaanse universiteiten hebben aantrekkelijke beurzen voor buitenlandse studenten. Zoek van te voren even uit of je daarvoor in aanmerking komt, want dat zou zomaar een paar duizend euro kunnen schelen!

Huisvesting en de taal

Belangrijk punt als je hier wil gaan studeren is natuurlijk de huisvesting. Waar kan je leuk en betaalbaar wonen? De woningmarkt, ook voor studentenhuizen, in Barcelona is helaas vergelijkbaar met die in Nederland en België. Toch lukt het alle studenten elk jaar weer om een kamer of studio te vinden, dus geef de hoop niet op als het niet meteen lukt. Qua prijzen per kamer moet je ongeveer denken aan 450 – 800 euro. Bij deze prijzen zit de borg en een agency fee – vaak ter hoogte van de huur voor één maand – niet bij inbegrepen.

Handige websites om vanuit Nederland of België alvast een kamer te vinden zijn Spotahome en Uniplaces. Met de kortingscodes BARCELONATIPS (voor Spotahome) en UP15BARCELONATIPS (voor Uniplaces) krijg je 15% korting op de bookingsfee! Voor al mijn tips over het vinden van woonruimte in Barcelona kijk op deze pagina.

Ik raad je zeker aan om te investeren in het leren van de Spaanse taal. Misschien is het strikt gezien niet noodzakelijk om Spaans te kunnen als je tijdelijk in Barcelona woont, je kunt vakken uitkiezen die in het Engels worden gegeven en je omringen met Engels- of Nederlandstalige en het natuurlijk ontzettend naar je zin hebben. Toch ben ik van mening dat je veel meer uit je verblijf hier haalt als je met de locals kunt communiceren. Zowel in de winkels, restaurants en bars zal je zien dat er een wereld voor je open gaat, maar het is natuurlijk ook super als je met Spaanstaligen in de universiteit en op het terras kan praten. En ondanks dat er natuurlijk ook Catalaans in Barcelona wordt gesproken, is Spaans de taal die iedereen hier spreekt.

Wil je je alvast voorbereiden en starten met Spaans leren? Dan is het platform ESpaans erg handig. Via deze link kan je gratis het ebook downloaden om te kijken of ESpaans wat voor jou is. Bekijk ook mijn pagina over Spaans leren voor al mijn tips over het leren van deze wereldtaal.

Test hier je niveau van de Spaanse taal

Kwaliteit onderwijs Spanje en Barcelona

Eerst het minder goede nieuws. Volgens de QS World University Ranking 2018 komt Spanje in de top 100 van ‘s werelds beste universiteiten niet één keer voor. De hoogst genoteerde Spaanse universiteit is de Universitat de Barcelona, op plaats 156. De Universitat Autònoma staat op plaats 195 en de Pompeu Fabra is nummer 296. Op wereldniveau behoort Spanje dus niet tot de academische top, maar vergeleken met andere Spaanse steden is Barcelona zeker een goede optie om te gaan studeren.

Los van de academische waarde, heeft een kortere of langere periode in het buitenland studeren natuurlijk ook andere voordelen, zoals het opdoen van ervaring, het leren van een nieuwe taal en het opbouwen van een internationale vriendenkring.

Waarde Spaans diploma in Nederland

Als je een master of volledige studie in Barcelona hebt gevolgd, en daarna in Nederland de arbeidsmarkt op wilt, kan het van belang zijn om je Spaanse diploma te laten erkennen. Op de site van Nuffic krijg je een indicatie van waar jouw Spaanse diploma mee te vergelijken is in Nederland.

Goed om te weten voor je gaat studeren in Barcelona

  • Het academisch jaar duurt hier korter dan in Nederland en België: van oktober tot juni. Met kerst en de week voor Pasen (Semana Santa) zijn er geen colleges.
  • Over het algemeen is het onderwijs in Spanje hiërarchischer dan wat je gewoon bent. Colleges bestaan vaak uit twee uur achter elkaar luisteren, weinig tot geen vragen stellen en meepennen.
  • Na afloop van een masterstudie krijg je een certificaat, maar het officiële diploma en bijbehorende titel moet je aanvragen. Dat kost zo’n 200 euro.
  • Bij veel studies in Barcelona heb je als buitenlander de mogelijkheid een beurs aan te vragen. Zoek dat van te voren even uit, want het kan je zomaar een paar duizend euro schelen.