Universitat de Barcelona

De Universitat de Barcelona is de grootste en oudste universiteit van Catalonië en zeker leuk om te bezoeken. De universiteit zit in een mooi historisch gebouw waar bezoekers overdag gewoon naar binnen kunnen lopen. Het gebouw staat aan de rand van de wijk Eixample.

Universitat de BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresGran Via de les Corts 585, (L'Eixample)
Openbaar vervoer / metroMetro: Universitat (L1, L2)
OpeningstijdenOverdag geopend

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is de Universitat de Barcelona?

Het hoofdgebouw van de universiteit van Barcelona ligt aan het Plaza Universitat, hoewel de campus zich aan de Avinguda Diagonal bevindt. 

Van de zes universiteiten in Barcelona is Universitat de Barcelona de oudste en de grootste. Het is niet alleen de grootste universiteit van Barcelona, maar ook van Catalonië. Er wordt gezegd dat de universiteit het meest uitgebreide aanbod van programma’s voor hoger onderwijs in Spanje heeft. Er zijn ook programma’s gericht op internationale studenten. Het is dus zeker een instelling om te overwegen als je Barcelona als een potentiële studie bestemming overweegt.

Maar ook is het gebouw mooi om te bezoeken als je als toerist in de stad bent.

Waarom de Universitat de Barcelona bezoeken?

Het is mogelijk om gewoon binnen te lopen in de universiteit overdag en te ontdekken wat er achter de klassieke muren schuil gaat: een oase van rust. Overal zijn verschillende ruimten en hoeken te vinden: de charmante binnenplaatsen, de tuinen, de klassieke collegezalen en de oude bibliotheek.

De universiteit heeft twee binnenplaatsen die doen denken aan oude, romaanse kloosters, met planten, bomen en een fontein. Dezelfde stijl is te vinden in de tuinen aan de achterzijde, waar overigens veel katten rond lopen. Ook de ruimtes zoals de grote collegezaal en de historische aula zijn prachtige plekken om een kijkje in te nemen. Niet te vergeten de historische bibliotheek met rond de twee miljoen boeken. 

Hoe kom je bij de Universitat de Barcelona?

De universiteit aan het Plaza Universitat, aan het begin van de wijk L’Eixample in het centrum van de stad. Plaça Catalunya ligt op enkele minuten loopafstand.

Metro
Metrohalte Universitat, de metro’s die hier stoppen zijn de rode lijn L1 en de paarse lijn L2.

Bus
De volgende bussen stoppen op het plein: 52, 54, 55, 59, 63, 67, H12, D50, V13, V15

Geschiedenis Universitat de Barcelona

De Universiteit van Barcelona is in 1450 opgericht door Alfons V van Aragón. Tussen 1714 en 1837 was de universiteit tijdelijk gesloten tijdens de Bourbon-dynastie na de Spaanse Successieoorlog, waarbij Catalonië als verliezer uit de bus kwam. Tijdens het leiderschap van Isabella II werd de universiteit weer geopend. 

De Universiteit van Barcelona was de enige universiteit tot 1971 in Catalonië en de Balearen, tot de Universitat Politècnica de Catalunya (bestaande uit de meer technische faculteiten) onafhankelijk werd. In 1968 werd de Universitat Autònoma in Barcelona de eerste van verschillende nieuwe universiteiten die in Catalonië werden opgericht.

Zien en doen in de omgeving van Universitat de Barcelona?

De universiteit van Barcelona is het middelpunt van Plaza Universitat. Om het gebouw zelf zijn vooral veel cafés en restaurants te vinden, en Plaça Catalunya is een paar minuten lopen. Hier vind je de belangrijkste winkelgebieden van de stad: de Portal de l’Àngel en de Passeig de Gràcia, met de beroemde huizen van Gaudí. In de buurt zit ook het Museu del Modernisme.