Het strand van Barcelona

Barcelona behoort met Miami, Sydney en Rio de Janeiro tot de beste strandsteden ter wereld. Een paar stappen vanuit het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Het strand is ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het frisse water van de Middellandse Zee.


Tickets & Tours

Het strand van Barcelona strekt zich uit vanaf de oude visserswijk La Barceloneta naar het noorden, tot aan buurgemeente Badalona. Langs de hele kust zijn er voorzieningen als douches, toiletten en strandtentjes (chiringuitos).

Grappig detail: vóór de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona werden georganiseerd, bestond het strand vooral uit rotsen en was Barceloneta écht geen strand waar je lekker in het zand in de zon ging liggen. Barcelona stond bekend als de stad die met de rug naar zee leefde. Het huidige zandstrand is opgespoten, en wel door Belgen en Nederlanders!

Het strand van Barcelona in foto’s

Verschillende stranden in Barcelona

Platja de San Sebastià en Platja de la Barceloneta, grofweg tussen Hotel W en de Olympische Haven, zijn met stip de populairste stranden van de stad. Geen wonder, want het ligt dichtbij het stadscentrum en de keuze aan fijne eet- en drinkadresjes en supermarkten is groot. Hier liggen toeristen en locals in de zomermaanden handdoekje aan handdoekje.

Vlak voor de Olympische Haven vind je trouwens een van de populairste uitgaansgebieden van de stad. Populaire nachtclubs als Pacha, Opium en Catwalk trekken vanaf een uur of één ’s nachts veel feestgangers naar het strand. De ingang van de clubs zitten boven, op de boulevard. Wie is uitgedanst, kan op het strand even op adem komen.

Rustigere stranden

Het immer drukke strand van Barceloneta kan gezellig zijn, maar persoonlijk vinden wij het wel lekker om iets meer ruimte te hebben. Voor een rustiger strand kun je beter doorlopen (of fietsen, zoals Carola hieronder doet), tot aan de Olympische Haven. Bij de twee hoge torens, Hotel Arts en Torre Mapfre, wordt het zand even onderbroken, maar daarna gaat het weer verder. Vanaf Platja de la Nova Icaria en Platja del Bogatell zul je zien dat er een stuk minder toeristen zijn. Aan het zandpad, dat boven langs het strand loopt, zitten verschillende restaurants waar je goed kunt eten. Las Sardinitas, de eerste die je tegenkomt als je vanaf de Olympische Haven komt, en Escribà zijn persoonlijke favorieten voor paella (de eerste is wat goedkoper dan de tweede).

Deze aflevering van Carola’s Tips maakten wij speciaal voor de strandgangers in Barcelona die de drukte willen ontsnappen.

Wie nog verder doorloopt, komt uiteindelijk uit bij Platja de la Mar Bella. Een deel van dit strand is naaktstrand. Je treft hier een stuk minder verkopers en op een paar chiringuitos na er zijn ook weinig eetgelegenheden.

Strandverkopers

Beer, cerveza, agua, beer‘.De eigenaren van chiringuitos zijn er niet blij mee, maar de vele strandverkopers zijn inmiddels niet meer weg te denken op het strand van Barcelona. Trek in een koud flesje water, een cola of mojito? Je kunt je drankje lui vanaf je handdoek bestellen. Andere verkopers proberen je een gekleurde stranddoek aan te smeren en wie zin heeft kan zich ook uitgebreid laten masseren. Let op: de strandverkopers hebben over het algemeen geen vergunning om dit werk te doen en de politie houdt ze scherp in de gaten. Afdingen kun je altijd proberen. Een reële prijs voor een blikje bier of cola is 1,5 euro en voor zo’n stranddoek moet je niet meer dan 15 euro betalen.

strand hoedjes

Aan het strand van la Barcelona worden ook vaak prachtige zandsculpturen gemaakt. Kijken mag, maar als je een foto wilt maken is het wel de bedoeling dat je de maker een muntje geeft.

Strandwacht en vlaggen

strandwachtIn het hoogseizoen, zo tussen mei en oktober, zijn er op het hele strand van Barcelona strandwachten aanwezig. Zij houden in de gaten of mensen niet te ver de zee in gaan en komen in actie als dat nodig is. Mocht je een probleem hebben, kun je de soccorista om hulp vragen. Als het donker wordt gaan de strandwachten naar huis. Dat wordt dan altijd even omgeroepen via de luidsprekers (in het Catalaans, Spaans en Engels).

Dan even over de vlaggen. In principe hangt er altijd een blauwe vlag. Die staat voor de goede kwaliteit van zowel het water als het strand zelf, volgens de Europese normen. Daarnaast hangt er ook altijd een groene, gele of rode vlag. Groen betekent dat je gewoon lekker kunt gaan zwemmen. Bij geel mag je ook de zee in, maar wordt je gewaarschuwd dat je goed moet uitkijken (bijvoorbeeld omdat het hard waait). Bij een rode vlag is het verboden om het water in te gaan.

Sporten aan het strand

Ben je geen type om de hele dag horizontaal op een handdoek te liggen bakken? Dan valt er genoeg te bewegen aan het strand van Barcelona. De vijf kilometer boulevard tussen Hotel W en Port Forum is een geliefde route onder hardlopers. Tussen het ziekenhuis Hospital del Mar en de Olympische Haven staat een openbare fitnessruimte op het strand. Hier sloven gespierde mannen en vrouwen zich uit om de mooiste en meest glimmende spierballen van Barcelona te kweken.

foto-fitness

Waterratten kunnen op verschillende plekken langs het strand een surfboard (niet zo heel spannend in Barcelona, want er zijn nauwelijks golven) of een stand up paddleboard huren. Dat kan o.a. bij de Quicksilver winkel of bij Surf House aan het strand van La Barceloneta. Op het strand van Bogatell mag je ook een potje volleyballen. Probeer of je aan kunt sluiten bij een groepje, of neem zelf een net en een bal mee. Verder zijn er ook verschillende pingpongtafels langs de kust.

Zwembad

Even geen trek in zand tussen je billen, of wil je baantjes trekken en doe je dat liever niet in zee? Ga dan lekker naar het zwembad! Bij Barceloneta zit een fantastische club met twee buitenzwembaden en één binnenbad. Alles over dit en andere piscinas van Barcelona, lees je in dit artikel.

Hoe kom je bij het strand?

Het strand van Barceloneta is makkelijk te bereiken met metrolijn L4 (de gele lijn, halte Barceloneta). Loop de toeristische Passeig de Joan de Borbó af en je staat binnen 10 minuten met je voeten in het zand. Blijf je in dezelfde metro zitten, dan is de volgende halte Parc de la Ciutadella – Vila Olímpica. Dit is de dichtstbijzijnde halte voor wie liever naar het strand van Nova Icaria of Bogatell gaat. De metrohalte Bogatell zit ook op lijn 4, maar vanaf deze halte is het toch nog best een stukje lopen.
Overweeg ook zeker om een fiets te huren als je naar het strand wilt. Er zijn volop plekken om ‘m te stallen en als je eens bij een ander strand wilt kijken, ben je er zo.

Onze favoriete adresjes aan het strand

Aan eet- en drinktentjes geen gebrek, maar de kwaliteit laat soms te wensen over. Daarom onze favoriete adresjes aan het strand van Barcelona:

 • Salamanca

Een klassiek restaurant aan Platja de la Barceloneta. Je zult er niet de enige toerist zijn, maar locals weten de tent ook al jaren te vinden. Beroemdheden als Shakira en haar man Piqué zouden hier graag komen.

 • Escribà

Voor het ultieme vakantiegevoel bestel je hier een grote pan paella en een goed glas wijn. Opeten met uitzicht op zee!

 • Maka Maka

De Nederlandse uitbaters weten waar we zin in hebben tijdens een stranddag: goede hamburgers (zowel voor vleeseters als vegetariërs), verse sapjes en koude cocktails.

Strand in de omgeving van Barcelona


De stadsstranden van Barcelona zijn ideaal voor een korte duik of om uit te blazen na een dag lang dolen door de stad. Maar voor een ontspannen dag aan het strand raden we aan de stad te verlaten. Met de regionale trein Cercanías zit je binnen drie kwartier onder je parasol.

De Cercanías/Rodalies-trein volgt de kustlijn in noordelijke (tot de badplaats Blanes) en zuidelijke (Tarragona) richting. Je kunt uitstappen waar je wilt. Enkele populaire stranden op de route zijn:

Ten zuiden van Barcelona:

 • Castelldefels
  Een half uur met de trein vanaf Barcelona ligt het 6 kilometer lange strand van Castelldefels. Het is niet het mooiste strand van Catalonië, maar wel de beste keuze als je op zoek bent naar ruimte en niet lang wilt reizen. Zorg wel dat je een trein neemt die stopt op het station Castelldefels Platja en niet Castelldefels (het dorp) zelf, want daarvandaan is het nog een behoorlijk eind lopen naar de kust.
 • Sitges
  Op het eerste gezicht lijkt het strand van Sitges even druk als dat van Barceloneta, maar vergis je niet: Sitges heeft een dozijn stranden. Achter de kerk liggen verschillende kleine, door rotswanden afgeschermde baaien. Bovendien is de badplaats zelf ook erg charmant. Tip: bij de zeilclub op de pier aan de voet van de kerk kun je tussen de middag een goed driegangenmenu krijgen en zit je bovendien op een fantastische plek. Sites is ook een aanrader als je een dagje de stad uit wil.
 • Vilanova i la Geltrú
  Tussen Tarragona en Barcelona ligt Vilanova i la Geltrú met langs de kust zes kilometer strand. Dit is het eerste strand waar meer Catalanen dan toeristen te vinden zijn.

Ten noorden van Barcelona kun je uitstappen bij een van de vele stations op de Cercanías-route langs de kust. San Pol de Mar is bijvoorbeeld een aanrader. Ook Badalona, vlak naast Barcelona, is een fijn strand met een brede slenterboulevard en een gezellig centrum. Nog verder naar het noorden liggen Tossa de Mar en Platja d’Aro, maar deze badplaatsen zijn enkel bereikbaar met de auto of de bus.

Adres & plattegrond

Het strand van Barcelona
Passeig Marítim / Av. del Litoral
Metro: L4