Sagrada Familia in Barcelona

La Sagrada Familia

De Sagrada Familia is hét symbool van Barcelona. De bouw van deze modernistische kerk begon in 1882, maar Antoni Gaudí’s meesterwerk is nog altijd niet afgerond. In dit artikel vind je alle ins & outs over de kerk, een bezoek en natuurlijk onze persoonlijke tips.


Tickets & Tours

Tip: Skip the line / Vermijd de rij
Wil je de Sagrada Família op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets bestelt, want de rijen zijn vaak erg lang en in het hoogseizoen kom je er vaak niet eens in als je niet van tevoren entreekaarten hebt besteld.
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Tiqets te bestellen (€15 p.p. en €22 p.p. met audiogids).
Wil je de torens van de Sagrada Família in? Boek je tickets dan van te voren via Ticketbar. Voor €29 p.p. kun je de kerk bezichtigen, de torens én krijg je er een audiogids bij.

Gaudí’s belangrijkste erfenis

Zoals dat gaat als je ergens woont, is zelfs de Sagrada Família voor de locals ‘gewoon’. We zien ‘m bijna dagelijks in de verte liggen, aanschouwen de torens vanaf één of ander dakterras, fietsen erlangs op weg naar werk (en eerlijk is eerlijk: we ergeren ons natuurlijk ook wel eens aan de vele toeristen), maar we staan er maar zelden bij stil wat Gaudí hier eigenlijk heeft nagelaten.

Toch is het natuurlijk ook voor ons leuk om af en toe binnen een kijkje te nemen en ons te verwonderen over Gaudí’s briljante geest en zijn indrukwekkende erfenis die door de jaren heen steeds meer vormt krijgt.

Lees ook: 10X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona

Barcelona bezoeken en dan niet de Sagrada Família hebben gezien, dat is als Parijs bezoeken zonder langs de Eiffeltoren te gaan. De moeite nemen om in ieder geval de buitenkant te bekijken, vinden wij toch eigenlijk wel een must. Maar heb je de tijd en laat je je graag verbazen, bezoek dan zeker ook de basiliek van binnen. Je bent ongeveer anderhalf uur kwijt voor het kerkgebouw zelf en als je een van de torens op wilt, is dat zo’n twee uur.

sagrada2_mini

Bezoek de Sagrada Familia tijdens een tour met een gids
Je kunt ook de Sagrada Família bezoeken met een professionele gids. Tours boek je bij het Nederlandse Ticketbar (€29,50 p.p.) of Barcelona Turisme (€42 p.p.).

Geschiedenis van de Sagrada Familia (tijdlijn)

 • 1882 Francisco de Paula del Villar, een oude bekende uit Gaudí’s studententijd, zette het ontwerp op papier en de eerste steen werd in 1882 gelegd.
 • 1886 In 1886 werd Antoni Gaudí als architect aangesteld. Hij dacht zo’n tien jaar nodig te hebben om het project te voltooien.
 • 1910 Gaudí werkt vanaf dit moment uitsluitend aan de Sagrada Família. Op een gegeven moment was de architect zo met de voortgang begaan, dat hij zelfs zijn intrek nam in het atelier van de bouwplaats.
 • 1910 Gaudí wordt door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk.
 • 1936 Bij een brand in de crypte gaan alle bestaande ontwerpen verloren.
 • 1952 Er wordt besloten het project nieuw leven in te blazen. Nieuwe architecten gingen aan de slag en gaven er hun eigen draai aan.
 • 1978 De façade van de Passie (de ‘moderne’ kant) is klaar.
 • 2010 Het binnenwerk wordt afgerond. Paus Benedictus XVI heeft de G(audí)-spot datzelfde jaar gewijd tot basiliek. Tienduizenden mensen kwamen op het evenement af.
 • 2026 In 2026 zou de Sagrada Família volgens ingewijden klaar moeten zijn.
 • Sagrada Familia Barcelona tips
  Het indrukwekkende binnenwerk van de Sagrada Família

  Omvang en Donaties

  Dat het bouwwerk nog altijd niet voltooid is, komt deels door de enorme omvang van het project. Als de toeristische trekpleister af is, zal de Sagrada Família het grootste kerkgebouw ter wereld zijn. Gaudí’s ideeën gingen alle dimensies te buiten. Maar ook zijn manier van werken was niet bepaald vlug. Zo paste hij het ontwerp van de karakteristieke torens, die in een eerder ontwerp zelfs drie keer zo hoger waren dan ze nu zijn, talloze keren aan. Ook nam hij de tijd voor de invulling van de façade van de geboorte. Zijn versierdrift kende geen grenzen. Kenners zullen er de halve Bijbelcast ontdekken.

  De bekostiging bleek echter het grootste probleem bij de voortgang. De Sagrada Familia moest volgens bedenker Bocabella een boetekerk worden en mocht uitsluitend met aalmoezen bekostigd worden. Het bleek geen gemakkelijke opgave om genoeg donaties voor Gaudí’s hoofdwerk te vinden en tijdens de Eerste Wereldoorlog zag de architect nog maar één oplossing: hij ging persoonlijk van deur tot deur om geld te collecteren.

  Bekijk deze timelapse video voor een impressie van de Sagrada Familia

  La Sagrada Família from timelapses.tv on Vimeo.

  Entreegeld

  Mondjesmaat kwamen in die tijd ook toeristen eens een kijkje nemen bij wat inmiddels als een van de meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur werd beschouwd. Al die bezoekers mogen best hun steentje bijdragen, moet de bouwcommissie in de jaren tachtig hebben gedacht. Men besloot entreegeld te vragen en sindsdien gaat het rapper met de bouw.

  Aan de buitenkant en de torens wordt echter nog volop gebouwd. Elke dag – behalve op zondag – werken er zo’n honderd beeldhouwers aan Gaudí’s levenswerk.

  De hoogste toren (170 meter) zal binnen een jaar of tien een plekje in de skyline van Barcelona hebben opgeëist. In 2026, als het precies honderd jaar geleden is dat Gaudí om het leven kwam, zal de Sagrada Família helemaal voltooid zijn, zo is het streven.

  Antoni Gaudí

  Kluizenaar Gaudí

  De laatste zestien jaren van zijn leven, na de voltooiing van Casa Milà, in de volksmond omgedoopt tot La Pedrera (De Steengroeve), werkte Gaudí uitsluitend aan de Sagrada Familia. Van flamboyante jongeman was hij intussen veranderd in een sjofel geklede kluizenaar en fervent katholiek. Hij had een maquette op zijn nachtkastje staan. Het mocht niet baten: een jaar later in 1926 werd Gaudí door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk. Op de foto links zie je Gaudí tijdens zijn jonge(re) jaren.

  Onze persoonlijke tips
  – Als je de torens van de Sagrada Familia bezoekt, ben je verplicht om je rugzak op te bergen in een locker. Hiervoor heb je muntgeld nodig, dus zorg dat je wat losse munten op zak hebt.
  – Wij vinden de directe omgeving met de vele welbekende ketens niet veel bijzonders. Hier hoef je dus niet te blijven hangen. Een bezoek aan de Sagrada Família is wel heel goed te combineren met het Sant Pau Recinto Modernista of de Passeig de Gràcia met Casa Milà, Casa Batlló, Casa Amatller en Casa Lleó i Morera (tijdelijk gesloten voor publiek).
  – Ook leuk is om in Hotel Majestic de lift te nemen naar het dakterras. Hier heb je een mooi uitzicht op de Sagrada Família. (Zie ook onze foto op de homepage)

  Tickets, Tours en Rondleidingen Sagrada Familia

  Omdat de rijen vaak erg lang zijn, is het aan te raden je ticket vooraf te kopen. Dat was ook één van Carola’s Tips.

  Wil je de tempel op eigen houtje bekijken, dan kun je je tickets bestellen via de website van de Sagrada Familia. Na betaling kun je de tickets thuis uitprinten. De Sagrada Familia heeft een speciale ingang voor bezoekers die al een toegangsbewijs in bezit hebben.

  Tip: Bestel je je tickets liever in het Nederlands of wil je graag met Ideal of Paypal betalen, dan kun je bij Tiqets terecht. Voor volwassenen betaal je dan €15 en €22 inclusief audiogids. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis naar binnen.

  Je kunt er ook voor kiezen de Sagrada Familia onder begeleiding van een gids te bezoeken. Op deze manier kom je nog meer te weten of de geschiedenis van dit bouwwerk en het leven van Gaudí. Boek je een Sagrada Familia Tour dan zit het toegangsbewijs bij de prijs inbegrepen.

  Mocht je toch direct aan de kassa tickets kopen, ga dan zo vroeg mogelijk op de dag. Al een half uur voor openingstijd staat er vaak een behoorlijk lange rij. Denk er ook aan zonnebrand, water en een petje mee te nemen als het warm is.

  Sagrada Familia Façade geboorte BarcelonaDe façade van de geboorte, die door Gaudí werd voltooid.

  Superdeal: Barcelona City Pass (inclusief tickets voor de Sagrada Familia!)

  De Barcelona City Pass is een kortingskaart waarmee je de top attracties van Barcelona kunt zien zonder al teveel geld kwijt te zijn. Met deze Barcelona City Pass krijg je:

  • Gratis toegang tot de Sagrada Familia (basisticket)
  • Gratis ticket voor Park Guëll
  • Gratis Aerobus tickets
  • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
  • 20% korting op attracties, excursies en tours

  Als je alleen de hoogtepunten van Barcelona wilt zien kan dit weleens een goed alternatief zijn voor de Barcelona Card. De Barcelona City Pass kost €65 en dat haal je er zeker uit.

  Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass ».

  Meer lezen?

 • Wil je meer weten over de architect van de Sagrada Família Antoni Gaudí en het Catalaans modernisme, lees dan ons uitgebreide artikel over het modernisme.
 • Ook leuk om te lezen is dit algemene artikel met alle ins & outs over de bezienswaardigheden in Barcelona.

Adres & plattegrond

La Sagrada Familia
Calle Mallorca 401
08013 Barcelona
932073031
Metro: L2L5