La Sagrada Familia

De Sagrada Familia is hét symbool van Barcelona. De bouw van deze modernistische kerk begon in 1882, maar Antoni Gaudí’s meesterwerk is nog altijd niet afgerond. In dit artikel vind je alle ins & outs over de kerk, een bezoek en natuurlijk onze persoonlijke tips.


Tickets & Tours

Aanrader: schaf de Barcelona City Pass aan (inclusief tickets voor de Sagrada Familia en nog veel meer!) en bespaar geld. Scroll naar beneden voor meer informatie of klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass.

Tip: Skip the line / Vermijd de rij
Wil je de Sagrada Família op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren kaartjes bestelt, want de rijen zijn vaak erg lang en in het hoogseizoen kom je er vaak niet eens in als je niet van tevoren entreekaarten hebt besteld.
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Tiqets te bestellen (€15 p.p. en €22 p.p. met audiogids).
Wil je de torens van de Sagrada Família in? Boek je tickets dan van te voren via Ticketbar. Voor €29 p.p. kun je de kerk bezichtigen, de torens én krijg je er een audiogids bij.

De Sagrada Familia in foto’s

Gaudí’s belangrijkste erfenis

Zoals dat gaat als je ergens woont, is zelfs de Sagrada Família voor de locals ‘gewoon’. We zien ‘m bijna dagelijks in de verte liggen, aanschouwen de torens vanaf één of ander dakterras, fietsen erlangs op weg naar werk (en eerlijk is eerlijk: we ergeren ons natuurlijk ook wel eens aan de vele toeristen), maar we staan er maar zelden bij stil wat Gaudí hier eigenlijk heeft nagelaten.

Toch is het natuurlijk ook voor ons leuk om af en toe binnen een kijkje te nemen en ons te verwonderen over Gaudí’s briljante geest en zijn indrukwekkende erfenis die door de jaren heen steeds meer vormt krijgt.

Lees ook: 10X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona

Barcelona bezoeken en dan niet de Sagrada Família hebben gezien, dat is als Parijs bezoeken zonder langs de Eiffeltoren te gaan. De moeite nemen om in ieder geval de buitenkant te bekijken, vinden wij toch eigenlijk wel een must. Maar heb je de tijd en laat je je graag verbazen, bezoek dan zeker ook de basiliek van binnen. Je bent ongeveer anderhalf uur kwijt voor het kerkgebouw zelf en als je een van de torens op wilt, is dat zo’n twee uur.

sagrada2_mini

Bezoek de Sagrada Familia tijdens een tour met een gids
Je kunt ook de Sagrada Família bezoeken met een professionele gids. Tours boek je bij het Nederlandse Ticketbar (€29,50 p.p.) of Barcelona Turisme (€42 p.p.).

Geschiedenis van de Sagrada Familia (tijdlijn)

  • 1882 Francisco de Paula del Villar, een oude bekende uit Gaudí’s studententijd, zette het ontwerp op papier en de eerste steen werd in 1882 gelegd.
  • 1886 In 1886 werd Antoni Gaudí als architect aangesteld. Hij dacht zo’n tien jaar nodig te hebben om het project te voltooien.
  • 1910 Gaudí werkt vanaf dit moment uitsluitend aan de Sagrada Família. Op een gegeven moment was de architect zo met de voortgang begaan, dat hij zelfs zijn intrek nam in het atelier van de bouwplaats.
  • 1926 Gaudí wordt door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk.
  • 1936 Bij een brand in de crypte gaan alle bestaande ontwerpen verloren.
  • 1952 Er wordt besloten het project nieuw leven in te blazen. Nieuwe architecten gingen aan de slag en gaven er hun eigen draai aan.
  • 1978 De façade van de Passie (de ‘moderne’ kant) is klaar.
  • 2010 Het binnenwerk wordt afgerond. Paus Benedictus XVI heeft de G(audí)-spot datzelfde jaar gewijd tot basiliek. Tienduizenden mensen kwamen op het evenement af.
  • 2026 In 2026 zou de Sagrada Família volgens ingewijden klaar moeten zijn.

Sagrada Familia Barcelona tips
Het indrukwekkende binnenwerk van de Sagrada Família

Omvang en Donaties

Dat het bouwwerk nog altijd niet voltooid is, komt deels door de enorme omvang van het project. Als de toeristische trekpleister af is, zal de Sagrada Família het grootste kerkgebouw ter wereld zijn. Gaudí’s ideeën gingen alle dimensies te buiten. Maar ook zijn manier van werken was niet bepaald vlug. Zo paste hij het ontwerp van de karakteristieke torens, die in een eerder ontwerp zelfs drie keer zo hoger waren dan ze nu zijn, talloze keren aan. Ook nam hij de tijd voor de invulling van de façade van de geboorte. Zijn versierdrift kende geen grenzen. Kenners zullen er de halve Bijbelcast ontdekken.

De bekostiging bleek echter het grootste probleem bij de voortgang. De Sagrada Familia moest volgens bedenker Bocabella een boetekerk worden en mocht uitsluitend met aalmoezen bekostigd worden. Het bleek geen gemakkelijke opgave om genoeg donaties voor Gaudí’s hoofdwerk te vinden en tijdens de Eerste Wereldoorlog zag de architect nog maar één oplossing: hij ging persoonlijk van deur tot deur om geld te collecteren.

Bekijk deze timelapse video voor een impressie van de Sagrada Familia

La Sagrada Família from timelapses.tv on Vimeo.

Entreegeld

Mondjesmaat kwamen in die tijd ook toeristen eens een kijkje nemen bij wat inmiddels als een van de meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur werd beschouwd. Al die bezoekers mogen best hun steentje bijdragen, moet de bouwcommissie in de jaren tachtig hebben gedacht. Men besloot entreegeld te vragen en sindsdien gaat het rapper met de bouw.

Aan de buitenkant en de torens wordt echter nog volop gebouwd. Elke dag – behalve op zondag – werken er zo’n honderd beeldhouwers aan Gaudí’s levenswerk.

De hoogste toren (170 meter) zal binnen een jaar of tien een plekje in de skyline van Barcelona hebben opgeëist. In 2026, als het precies honderd jaar geleden is dat Gaudí om het leven kwam, zal de Sagrada Família helemaal voltooid zijn, zo is het streven.

Antoni Gaudí

Kluizenaar Gaudí

De laatste zestien jaren van zijn leven, na de voltooiing van Casa Milà, in de volksmond omgedoopt tot La Pedrera (De Steengroeve), werkte Gaudí uitsluitend aan de Sagrada Familia. Van flamboyante jongeman was hij intussen veranderd in een sjofel geklede kluizenaar en fervent katholiek. Hij had een maquette op zijn nachtkastje staan. Het mocht niet baten: een jaar later in 1926 werd Gaudí door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk. Op de foto links zie je Gaudí tijdens zijn jonge(re) jaren.

Onze persoonlijke tips
– Als je de torens van de Sagrada Familia bezoekt, ben je verplicht om je rugzak op te bergen in een locker. Hiervoor heb je muntgeld nodig, dus zorg dat je wat losse munten op zak hebt.
– Wij vinden de directe omgeving met de vele welbekende ketens niet veel bijzonders. Hier hoef je dus niet te blijven hangen. Een bezoek aan de Sagrada Família is wel heel goed te combineren met het Sant Pau Recinto Modernista of de Passeig de Gràcia met Casa Milà, Casa Batlló, Casa Amatller en Casa Lleó i Morera (tijdelijk gesloten voor publiek).
– Ook leuk is om in Hotel Majestic de lift te nemen naar het dakterras. Hier heb je een mooi uitzicht op de Sagrada Família. (Zie ook onze foto op de homepage)

Kleding bij bezoek aan de Sagrada Familia

Houd er rekening mee als je de Sagrada Familia wil bezoeken, dat er verschillende kledingvoorschriften gelden. Hoofddeksels, hoeden en petten zijn niet toegestaan, met uitzondering van hoofddeksels die vanwege gezondheidsredenen of uit religieuze overtuiging worden gedragen.

Omdat het een katholieke kerk betreft, moet je kleding bovendien passend zijn bij het katholieke geloof. Dat betekent dat de schouders bedekt moeten worden, korte topjes uit den boze zijn, evenals te korte broeken, shorts en blote ruggen of blote buiken.

Tot slot is het niet toegestaan om kleding te dragen die bedoeld is om aandacht te trekken of die aandacht trekt, bijvoorbeeld omdat het gaat om kleding bestemd voor de viering van bepaalde feestelijkheden, of deze nu religieus van aard zijn of niet.

Superdeal: Barcelona City Pass (inclusief tickets voor de Sagrada Familia!)

De Barcelona City Pass is een kortingskaart waarmee je de top attracties van Barcelona kunt zien zonder al teveel geld kwijt te zijn. Met deze Barcelona City Pass krijg je:

 • Gratis toegang tot de Sagrada Familia (basisticket)
 • Gratis ticket voor Park Guëll
 • Gratis Aerobus tickets
 • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
 • 20% korting op attracties, excursies en tours

Als je alleen de hoogtepunten van Barcelona wilt zien kan dit weleens een goed alternatief zijn voor de Barcelona Card. De Barcelona City Pass kost €65 en dat haal je er zeker uit.

Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass ».

Tickets, Tours en Rondleidingen Sagrada Familia

Omdat de rijen vaak erg lang zijn, is het aan te raden je kaarten vooraf te kopen. Dat was ook één van Carola’s Tips. Ga zo vroeg mogelijk op de dag. Al een half uur voor openingstijd staat er vaak een behoorlijk lange rij. Denk er ook aan zonnebrand, water en een petje mee te nemen als het warm is.

Skip the line

Wil je de tempel op eigen houtje bekijken, maar niet in de rij staan, dan kun je je tickets eenvoudig en in het Nederlands bestellen via Ticketbar of bij Tiqets. Na betaling kun je de kaartjes thuis uitprinten. De Sagrada Familia heeft een speciale ingang voor bezoekers die al een toegangsbewijs in bezit hebben. Voor volwassenen betaal je dan €15 en €22 inclusief audiogids. Optioneel kun je een bezoek aan de torens bijboeken. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis naar binnen.

Rondleiding door de Sagrada Familia met gids

Je kunt er ook voor kiezen de Sagrada Familia onder begeleiding van een gids te bezoeken. Op deze manier kom je nog meer te weten of de geschiedenis van dit bouwwerk en het leven van Gaudí. Boek je een Sagrada Familia Tour dan zit het toegangsbewijs bij de prijs inbegrepen.

Ga op tour met een Nederlandstalige gids!

Robbert van Robbcn is de enige Nederlandstalige gids met bevoegheid om in Gaudí’s tempel mensen rond te leiden en uit eigen ervaring weten we een tour met hem de moeite waard is. Als je echt álles wilt weten over de kerk, DOEN!

Deze tour is een groepstour die beschikbaar is op dinsdag, donderdag en zaterdag om 16.00 uur ’s middags. Houd rekening met een duur van ongeveer 75 minuten. Je kunt de tour direct boeken via de website van Robbcn.

Meer lezen?

Sagrada Familia Façade geboorte Barcelona

De façade van de geboorte, die door Gaudí werd voltooid.

Bezoek La Sagrada Família en Park Güell op één dag

Als je een paar dagen in Barcelona bent, wil je uiteraard zoveel mogelijk zien. La Sagrada Família en Park Güell van architect Antoni Gaudí staan vaak hoog op het verlanglijstje, zeker als je voor het eerst naar Barcelona komt. Hoe plan je dat het beste als je ze allebei op dezelfde dag wilt bezoeken? Onze tips!

Hoe kom je van Sagrada Família bij Park Güell?

Er zijn verschillende manieren om van het ene hoogtepunt van Gaudí naar het andere hoogtepunt te komen. Lopend, met de fiets of het openbaar vervoer. Handig om te weten: het hoogteverschil tussen Park Güell en de Sagrada Familia is behoorlijk. Fietsend of lopend moet je dus rekening houden met een flinke klim, of afdaling. Park Güell ligt een stuk verder bergopwaarts dan de Sagrada Familia. Hieronder de handigste routes.

Lopend

Heb je voldoende tijd tussen de twee bezoeken, dan kun je ook via de wijk Gràcia wandelen en daar lunchen of koffie drinken. Wij komen voor tapas graag bij Sol Soler op Plaça del Sol bij Sol Soler en gaan voor een kop chocola met citroentaart naar La Nena!

Met de fiets

Met de bus

Neem lijn 92 richting Av.Tibidabo (halte Sant Antoni Maria Claret-Lepant, je wandelt er in 10 minuten naartoe). Uitstappen bij Ctr del Carmel Parc Güell.

Met de metro

Neem de blauwe lijn L5 halte Sagrada Família richting Vall D’Hebron. Uitstappen bij halte El Coll – La Teixonera. Vanuit daar is het een kwartier lopen, maar het goede nieuws is dat je helemaal bovenin uitkomt en het is dus vrijwel nergens bergop gaat. En prachtige uitkijkpunten!

Met de hop on hop off bus

Met de hop on hop off bus kun je met de blauwe lijn heel makkelijk van La Sagrada Família naar Park Güell of vice versa. De afstand is 20-30 minuten.

Met de taxi

Er staan altijd voldoende taxi’s klaar aan beide kanten van La Sagrada Família en die brengen je (afhankelijk van het verkeer) in 10-20 minuten naar Park Güell.

Eettips in de buurt van La Sagrada Família

 • Buenas Migas: focaccia’s, salades, smoothies en zelfgemaakte icetea, gebak, superlekkere koffie met verse melk, uitgebreide theekaart en biologische yoghurt met van alles erin
 • La Paradeta: voor de echte visliefhebbers! Reken op zo’n €25 per persoon voor een tafel vol vis, schaal- en schelpdieren. Op maandagen en tussen 16.00-20.00 gesloten.
 • Xurrería Sagrada Família: ouderwetse churros met chocoladesaus (ze hebben een piepklein terrasje, dus je moet wel een beetje mazzel hebben!)

Persoonlijke tip

Ken je het Casa de les Punxes al? Mocht je voldoende tijd hebben tussen de Sagrada en het park van Gaudí, dan kun je ook nog een bezoek brengen aan dit kasteeltje aan de Avinguda Diagonal (zie kaartje onderaan). Een aanrader voor als je met kinderen bent! Je kunt er prima langs als je van plan bent om tussendoor in de wijk Gràcia een hapje te eten.

Adres & plattegrond

La Sagrada Familia
Calle Mallorca 401
08013 Barcelona
932073031
Metro: L2L5
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen