Sagrada Família

De Sagrada Família is hét symbool van Barcelona. De bouw van deze modernistische, monumentale kerk begon in 1882, maar Antoni Gaudí’s meesterwerk is nog altijd niet af. Als je de Sagrada Família wil bezoeken is het vanwege de enorme populariteit belangrijk om van tevoren je tickets te bestellen.

Nu reserveren

  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Tot 48 uur voor je bezoek wijzigen of annuleren
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands
  Sagrada FamíliaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
  TicketsTickets €33,80 Nu online reserveren
  Kinderen en volwassenen van 11 - 29 jaar €31,20 Nu online reserveren
  Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren

  Gaudí Bundle (Sagrada Família + Park Güell)
  Nu online reserveren

  Barcelona Pass (Sagrada Família + Park Güell + Hop-on Hop-off bus)
  Nu online reserveren

  BCN Essentials Pass (Sagrada Família + Park Güell + onbeperkt OV)
  Nu online reserveren
  AdresCarrer de Mallorca 401 (Eixample Dreta)
  Openbaar vervoer / metroMetro: Sagrada Familia (L2/L5)
  Hop-on Hop-off bus
  OpeningstijdenNov-feb: ma t/m za: 9.00-18.00 uur, zo: 10.30-18.00 uur
  Maart & oktober: ma t/m za: 9.00-19.00 uur, zo: 10.30-19.00 uur
  April-sept: ma t/m za: 9.00-20.00 uur, zo: 10.30-20.00 uur
  25 & 26 dec, 1 & 6 jan: 9.00-14.00 uur

  Inhoud

  Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

  Meer informatie

  Wat is de Sagrada Família?

  La Sagrada Família (letterlijke betekenis: ‘De Heilige Familie’) is een kerk in de wijk Eixample en het meest bezochte monument in Barcelona. Mensen uit de hele wereld komen speciaal naar Barcelona om de basiliek te bewonderen, sommigen vanwege de architectuur, anderen uit religieuze overwegingen.

  De Sagrada Família is ook het meest bekende werk én levenswerk van de modernistische architect Antoni Gaudí. En wie Barcelona zegt, zegt Gaudí. Dus iedereen die een beetje cultureel is aangelegd, zorgt ervoor dat ‘ie Barcelona niet verlaat, zonder deze kerk op z’n minst even gezien te hebben.

  Zowel van buiten als van binnen is de basiliek met zijn unieke vormen en structuren totaal anders dan andere kerken in de wereld. Niet voor niets reageren kinderen vaak heel verbaasd: ‘Is dát een kerk?? Zo ziet een kerk er toch niet uit?’.

  De Sagrada Família is voor Barcelona wat de Eiffeltoren is voor Parijs: het symbool van de stad én het symbool van het Catalaans modernisme. Als er één must-see in Barcelona op jouw lijstje moet, dan is het de Sagrada Família!

  Gaudí’s meesterwerk is met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar zelfs het meest bezochte monument in heel Spanje.

  Barcelona bezoeken en dan niet de Sagrada Família hebben gezien, dat is als Parijs bezoeken zonder langs de Eiffeltoren te gaan. De moeite nemen om in ieder geval de buitenkant te bekijken, vind ik toch eigenlijk wel een must. Maar heb je de tijd en laat je je graag verbazen, bezoek dan zeker ook de binnenkant van de basiliek, het interieur is spec-ta-cu-lair. Je bent ongeveer een uur tot anderhalf uur kwijt voor het kerkgebouw zelf en als je een van de torens op wilt, is dat zo’n twee uur.

  Koop wel van tevoren je tickets, want spontaan een bezoek brengen, zit er tegenwoordig helaas niet meer in, daarvoor is het simpelweg te druk. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je niet voor meer dan 9 personen tickets kan bestellen. Ben je van plan om met een grotere groep te gaan? Boek dan je tickets via deze link, je krijgt hier namelijk korting bij groepen vanaf 9 personen.

  Weetje: De Sagrada Família diende ooit als kerk, school en opvangtehuis voor arme kinderen. Deze functie is helemaal verdwenen. Tegenwoordig is de Sagrada Família echt een toeristische trekpleister en een bezienswaardigheid.

  Voor meer achtergrond, geschiedenis en architectuur van de Sagrada Família, scroll je verder door naar onder.

  Bekijk deze timelapse video voor een eerste impressie van de Sagrada Família:

  Tickets, tours en rondleidingen Sagrada Família

  Ben je met een groep in Barcelona en wil je de Sagrada Família bezoeken? Boek dan je tickets via deze link, je krijgt hier namelijk korting bij groepen vanaf 9 personen.

  Wees slim en bestel op tijd!

  Tickets voor de Sagrada Família worden enkel nog online verkocht en dus niet meer aan de deur. Via mijn partner Tiqets bestel je gemakkelijk in het Nederlands en betaal je veilig met iDeal of Bancontact: super snel en praktisch dus! Ik raad je aan om op tijd te bestellen want de tijdvakken zitten vaak vol. En wil je toch annuleren? Geen zorgen: dat kan gratis tot 48 uur voor je bezoek.

  1. Standaardticket met audioguide
  Met het standaardticket kan je de buitenkant van de kerk veel dichterbij bekijken en juist de details van de kerk zijn zo interessant. Maar natuurlijk gaat het om de geweldige binnenkant: heel anders dan alle andere kerken die je ooit hebt gezien. De gewelven, de pilaren, de beelden én de fantastiche lichtinval door de glas in lood ramen. Bij het ticket zit een Nederlandstalige audiogids inbegrepen die je alle informatie vertelt.

   • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
   • Tot 48 uur voor je bezoek wijzigen of annuleren
   • Boeken en klantenservice in het Nederlands

  Nu reserveren

  2. Standaardticket met audioguide en torens
  Optioneel kun je ook entreekaarten inclusief bezoek aan de torens boeken. De torens zijn absoluut een architectonische hoogstand én je krijgt er natuurlijk gelijk een geweldig uitzicht bij. Ook bij dit ticket zit de Nederlandstalige audiogids inbegrepen.
  Let op: om veiligheidsredenen mogen kinderen onder de zes jaar, zwangere vrouwen, mindervaliden en slechtzienden de torens niet bezoeken.

   • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
   • Tot 48 uur voor je bezoek wijzigen of annuleren
   • Boeken en klantenservice in het Nederlands

  Nu reserveren

  3. Combinatieticket: Sagrada Família met audioguide + Hop-on Hop-off bus
  Een andere mogelijkheid is om een combinatieticket te boeken voor een bezoek aan de Sagrada Família én de Hop-on Hop-off-bus. Was je toch van plan om beide te doen, dan ben je ook nog goedkoper uit, je krijgt namelijk 5% korting. Bij dit ticket zit de audiogids ook inbegrepen, maar heb je geen toegang tot de torens.

  Nu reserveren

  4. Combinatieticket: Sagrada Família met audioguide + Park Güell
  Veel mensen bezoeken ook Park Güell. Met dit combinatieticket, de Gaudí Bundel, heb je toegang tot Park Güell én de Sagrada Família (inclusief audiogids, zonder torens). Daarnaast krijg je nog een speciale audiogids over de hele stad er gratis bij.

  Nu reserveren

  5. Combinatieticket: Sagrada Família met audioguide + Park Güell + Hop-on Hop-off bus
  Ben je van plan om ook Park Güell te bezoeken en gebruik te maken van de Hop-on Hop-off bus? Bespaar dan geld en koop dit combinatieticket: de Barcelona City Pass.

  Nu reserveren

  6. Combinatieticket: Sagrada Família met audioguide + Park Güell + gratis OV
  De Sagrada Família & Park Güell bezoeken en onbeperkt gebruik maken van het OV? Koop dan dit superhandige combinatieticket: de BCN Essentials Pass.

  Nu reserveren

  7. Combinatieticket: Sagrada Família met audioguide + Park Güell + gratis OV + gratis toegang tot meer dan 20 musea
  Dit combinatieticket, de Barcelona Card gecombineerd met de Gaudí Bundel, is super handig als je van plan bent de Sagrada Família, Park Güell en musea te bezoeken én je je wilt verplaatsen met het OV. Je krijgt namelijk toegang tot de Sagrada Família en Park Güell, je kunt gratis met al het OV (exclusief de Hop-on Hop-off bus) én je krijgt gratis toegang tot meer dan 20 musea zoals bijvoorbeeld het Picasso museum en het MACBA. Ik heb hier alle voordelen voor je op een rij gezet.

  Nu reserveren

  Rondleiding door de Sagrada Família met gids

  Je kunt er ook voor kiezen de Sagrada Família onder begeleiding van een gids te bezoeken. Zo kom je nog meer te weten over de geschiedenis en natuurlijk de architectuur van dit bouwwerk en het leven van Gaudí. Bij een Sagrada Família Tour zit het toegangsbewijs bij de prijs inbegrepen. Je hoeft niet in de rij te staan want je gaat via de speciale groepsingang naar binnen.

  1. Rondleiding met een Nederlandstalige gids
  Je kunt de Sagrada Família bezoeken met de zeer ervaren en enthousiaste Nederlandstalige gids Robb en uit eigen ervaring weet ik dat dit de moeite waard is. Als je echt álles wilt weten over de kerk, DOEN!

  Deze groepstour is beschikbaar is op maandag, woensdag en vrijdag om 11.00 en 14.00 uur. Houd rekening met een duur van ongeveer 75 minuten. Bekijk de video hieronder voor een impressie. Voor deze rondleiding betaal je als volwassene €49,50 en kinderen tot 10 jaar hoeven maar €15 euro te betalen. Bij deze prijzen zijn de toegangstickets inbegrepen.

  Nu reserveren

  2. Rondleiding met een Engelstalige gids
  Tours in het Engels boek je bij Tiqets (€48, dit is inclusief toegangskaartje). Ook in dit geval bekijk je de kerk zowel van de buitenkant als de binnenkant. Deze tour is iets goedkoper dan de tour onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.

  Nu reserveren

  Praktische informatie

  Adres

  Carrer de Mallorca 401 (Eixample)

  Prijzen

  • Volwassenen vanaf 30 jaar: €33,80
  • Tot 30 jaar: €31,20
  • 65-plussers: €27,30
  • Kinderen tot 10 jaar: gratis. Kinderen hebben wel een kaartje nodig.
  • Mindervaliden en gehandicapten met een handicap van meer dan 65% kunnen op vertoon van hun medische documentatie ook gratis de Sagrada Familia bezoeken.
  • Werklozen kunnen de Sagrada Familia gratis bezoeken op woensdagavond. Let op: het gaat hierbij om mensen die werkloos zijn in Spanje en daarvan bewijs kunnen laten zien.

  Nu reserveren

  Openingstijden

  Nov-feb: ma t/m vr: 9.00-18.00 uur, zo: 10.30-18.00 uur
  Maart & oktober: ma t/m vr: 09.00-19.00 uur, zo: 10.30-19.00 uur
  April-sept: ma t/m vr: 09.00-20.00 uur, zo: 10.30-20.00 uur

  Aangepaste openingstijden
  Op 25 & 26 december: en 1 & 6 januari: 9.00-14.00 uur

  Check altijd even de website van de Sagrada Família site voordat je gaat. De openingstijden kunnen worden gewijzigd door bijvoorbeeld speciale evenementen in de basiliek.

  Tijdslot

  Let op: de Sagrada Família werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je de kerk wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone.

  Om rekening mee te houden

  Rolstoeltoegankelijkheid
  De Sagrada Família is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Helaas kunnen de torens niet worden bezocht met een rolstoel. Rolstoelgebruikers en mindervaliden met een handicap van meer dan 65% kunnen de kerk gratis bezoeken en hoeven niet in de rij te staan. Ook is de Sagrada Família voor rolstoelers prima te bereiken met het openbaar vervoer. Alle bussen hebben toegangsplaten en speciale plaatsen voor rolstoelgebruikers. Daarnaast staan de chauffeurs graag klaar om je te helpen. Ook zijn de metrostations bij de Sagrada Família met liften uitgerust, net zoals bijna alle andere metrostations in Barcelona. Lees dit artikel over toegankelijkheid om alles daarover te lezen. Als je naar beneden scrolt staat er uitgelegd hoe de Sagrada Família met het openbaar vervoer te bereiken is.

  Kindvriendelijkheid
  Kinderen onder de 10 jaar kunnen gratis de Sagrada Família in, ze hebben wel een kaartje nodig. Kinderen onder de 6 jaar mogen de torens niet in en kinderen onder de 18 mogen de torens alleen op onder begeleiding van een volwassene. Ik raad je aan om van tevoren tickets te boeken. Er ter plekke achterkomen dat jouw tijdslot al vol zit is natuurlijk niet wat je wil. Daarnaast adviseer ik je om op tijd te gaan, maar niet té vroeg, want de binnenkant is het mooist als het zonlicht naar binnen schijnt.

  Kleding bij een bezoek aan de Sagrada Família

  Houd er rekening mee als je de Sagrada Família wil bezoeken, dat er verschillende kledingvoorschriften gelden. Hoofddeksels, hoeden en petten zijn niet toegestaan, met uitzondering van hoofddeksels die vanwege gezondheidsredenen of uit religieuze overtuiging worden gedragen.

  Omdat het een katholieke kerk betreft, moet je kleding bovendien passend zijn bij het katholieke geloof. Dat betekent dat de schouders bedekt moeten worden, korte topjes en doorschijnende kleding uit den boze zijn, evenals te korte broeken, shorts en blote ruggen of blote buiken en slippers. Let op dat je zelf deze kleding meeneemt of aantrekt, er wordt namelijk geen kleding uitgedeeld om jezelf te bedekken.

  Tot slot is het niet toegestaan om kleding te dragen die bedoeld is om aandacht te trekken of die aandacht trekt, bijvoorbeeld omdat het gaat om kleding bestemd voor de viering van bepaalde feestelijkheden, of deze nu religieus van aard zijn of niet.

  Mag je een tas/rugtas mee naar binnen nemen?

  Als je de torens van de Sagrada Família bezoekt, ben je verplicht om je rugzak op te bergen in een locker. Hiervoor heb je muntgeld nodig, dus zorg dat je wat losse munten op zak hebt.

   

  Hoe kom je bij de Sagrada Família?

  Voor adres en precieze locatie op de kaart, scroll helemaal naar beneden.

  Metro: Het makkelijkst is om de metro de nemen naar de metrohalte Sagrada Família. Hier stoppen de blauwe metrolijn L5 en de paarse metrolijn L2. Als je boven de grond uitkomt, kun je Gaudí’s tempel niet missen. Wil je met de metro van de Ramblas naar de Sagrada Família reizen? Dan kun je op het metrostation Drassanes opstappen en lijn L3 nemen naar Diagonal. Hier neem je lijn L5 naar de Sagrada Família. Er zijn meer reismogelijkheden dan alleen deze, dus ik raad je aan om van tevoren altijd op Google Maps te kijken.

  Parkeren: de Sagrada Família beschikt niet over eigen parkeergelegenheid, dus wie met de auto komt, moet deze elders in de buurt in een parkeergarage zetten. Parkeren in Barcelona is relatief makkelijk, maar afhankelijk van waar je parkeert, ben je hier natuurlijk wel wat aan kwijt.

  De Hop-on Hop-off bus (beide aanbieders) stopt ook bij de Sagrada Família.

  Vanuit het centrum kun je prima fietsen naar de Sagrada Família. Je doet er ongeveer 20-25 minuten over. Rond de kerk zijn verschillende fietsenstallingen te vinden. Langs de Carrer de Provença loopt een fietspad.

  Het is vanuit het centrum ook te lopen naar de Sagrada Família. Vanaf Plaça Catalunya ben je ongeveer een halfuur onderweg, als je doorwandelt. De weg erheen is mooi, langs de prachtige Passeig de Gràcia. In de directe omgeving van de Sagrada Família bevinden zich niet veel andere grote bezienswaardigheden maar het Sant Pau Recinte Modernista, La Pedrera en Casa Batlló zijn goed met de Sagrada Familia te combineren.

  De ingang voor degenen die al een kaartje hebben en voor degenen die een mis willen bijwonen in de Sagrada Familia, bevindt zich aan de kant van de Geboortefaçade, langs de Carrer de la Marina. Voor groepen en mensen die een tour hebben geboekt, zijn er speciale ingangen aan dezelfde kant van het monument.

  De kassa’s bevinden zich pal aan de andere kant: langs de Carrer de Sardenya.

  Mijn persoonlijke tips
  1. De directe omgeving met de vele welbekende ketens is niet veel bijzonders. Ik vind het wel leuk om naar de parkjes aan weerszijden van de Sagrada Familia te gaan om de kerk van een afstandje te bekijken.
  2. Een bezoek aan de Sagrada Família is heel goed te combineren met andere bezienswaardigheden zoals het Sant Pau Recinte Modernista of de Passeig de Gràcia met Casa Milà (La Pedrera), Casa Batlló en, Casa Amatller. Ook het Casa de les Punxes bevindt zich in de buurt.
  3. Neem in Hotel Majestic de lift te naar het dakterras. Hier heb je een mooi uitzicht op de Sagrada Família. Of ga naar het terras van hotel Ayre Roselló. Ook hiervandaan heb je een geweldig uitzicht op de basiliek, zelfs nog mooier dan bij Majestic.

  Wanneer de Sagrada Família bezoeken?

  Lees ook: 20X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona

  De beste tijd of dag om de Sagrada Família te bezoeken is afhankelijk van jouw plannen en de beschikbare tijdstippen en data, want voor sommige tijdsloten zijn de kaarten al lang van tevoren uitverkocht, zeker in het hoogseizoen.

  De lichtinval is afhankelijk van het moment van de dag en het seizoen en dat zorgt ervoor dat de ervaring iedere keer weer anders is. ‘s Morgens zijn de kleuren koeler (blauw, groen) en ‘s middags een stuk warmer (geel, oranje). Later op de dag, tegen sluitingstijd in de winter, kan het donker zijn in de kerk en zie je weinig van de lichtinval via de glas-in-lood-ramen. De basiliek wordt overigens wel prachtig verlicht ‘s avonds en dat levert een romantisch plaatje op.

  Sagrada Família in de lente

  De lente is een heerlijke periode om naar Barcelona te reizen, dus ook voor een bezoek aan de Sagrada Família. In deze periode zijn er minder toeristen (behalve met Pasen en in de meimaand). Alsnog is het handig om online een kaartje te bestellen voordat je gaat, zeker rond Pasen.

  Sagrada Família in de zomer

  In de zomermaanden is de Sagrada Família 2 uur langer geopend. Houd er wel rekening mee dat de meeste toeristen in de zomer komen, en dit dus de drukste maanden zullen zijn met een lange wachttijd. Daarom is het handig om van te voren een ticket te kopen.

  Sagrada Família in de herfst

  Een goede tijd om Barcelona te bezoeken zijn de herfstmaanden. De gemiddelde temperatuur is tussen de 15°C en tussen de 20°C. De perfecte temperatuur om een bezoek te brengen aan de Sagrada Familia en andere bezienswaardigheden.

  Sagrada Família in de winter

  Ik raad je in de winter aan om vroeg op de dag een bezoek aan de basiliek te brengen. In de winter is het namelijk snel donker en dan zie je vrij weinig van de glas-in-lood-ramen. ’s Avonds wordt de kerk wel prachtig verlicht, wat een heel mooi plaatje oplevert. Een groot voordeel is dat het ‘s winters doorgaans minder druk is. Na een bezoekje aan de Sagrada Família kun je gelijk doorlopen naar de kerstmarkt Fira de Nadal, waar je een geweldig uitzicht op de kerststal van de basiliek hebt.

  Check ook de 10 beste hotels in de buurt van de Sagrada Família

   

  Zien en doen in de Sagrada Família?

  Als je geen toegangskaarten hebt voor de Sagrada Família kun je wel de buitenkant bezichtigen. Aan weerszijden van de kerk bevinden zich groengebieden (park) waarvandaan je goed uitzicht hebt op de basiliek. Je kunt de drie façades vanuit deze tuinen en vanaf de straatkant zien en de reeds gebouwde torens.

  Façades

  De Sagrada Família heeft de vorm van een Latijns kruis: een hoofdschip en een driebeukig dwarsschip. De drie gevels symboliseren elk een deel van Christus’ leven en zijn van buitenaf te bewonderen, hoewel je als je een entree kaartje koopt om binnen te gaan, meer details zult zien.

  Façade van de Geboorte (Fachada del Naixement)

  Aan de façade van de Geboorte heeft Gaudí zelf gewerkt, dit deel van de Sagrada Família staat ook bekend als het deel van Gaudí en bevindt zich langs de Carrer de la Marina, waar ook de ingang van is als je al een kaartje hebt. Je herkent de gevel meteen, deze is een stuk donkerder van kleur en uitbundig gedecoreerd.

  De geboortegevel verbeeldt de geboorte van Christus. Je zult er talloze Bijbelse figuren in ontdekken. Daarnaast speelt de natuur een grote rol, zoals ook bij andere werken van Gaudí. Deze façade staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

  De Japanse ontwerper Etsuro Sotoo, die nu de hoofdbeeldhouwer is, heeft verder gewerkt aan de beelden van deze façade na de dood van Gaudí.

  Façade geboorte, gebouw, beelden, ramen, mensen

  De façade van de geboorte, die door Gaudí werd voltooid, is bezaaid met figuren uit de Bijbel.

  Façade van de Passie

  In de jaren na de dood van Gaudí in 1926, maakte niemand zich druk om de vorderingen van de Sagrada Família. Bij een brand in de crypte gingen in 1936 bijna alle ontwerpen verloren. Het gevolg? Toen in de jaren ’50 werd besloten om het project nieuw leven in te blazen, wist niemand precies wat Gaudí voor ogen had gehad. Nieuwe architecten kwamen met een moderne interpretatie van Gaudí’s ideeën en dat leidde tot boze reacties van Gaudíliefhebbers.

  In 1987 werd het eerste beeld geplaatst op de controversiële gevel van Christus’ lijdensweg (passie) en vanaf dat moment kwamen er steeds meer beelden bij. Je ziet direct dat de stijl van deze gevel een hele andere is, dan de stijl die Gaudí voor de geboortegevel gebruikte. Deze façade was het werk van architect Josep María Subirachs die ook verantwoordelijk was voor het portaal. In tegenstelling tot Gaudí gebruikte hij juist nauwelijks decoratieve elementen, waardoor de lijdensfaçade een stuk soberder is. Op die manier wilde hij het lijden van Jezus Christus benadrukken.

  Façade van de Glorie

  De façade van de Glorie aan de kant van de Carrer de Mallorca is nog in aanbouw. Dit is in het idee van Gaudí de belangrijkste gevel. De gloriefaçade verwijst naar de dood, de hemel en de glorie van God. Uiteindelijk moest deze gevel de hoofdingang van de kerk worden.

  Voor deze façade moeten volgens de plannen van Gaudí twee huizenblokken verdwijnen. Voor omwonenden heeft dit natuurlijk grote gevolgen.

  Sagrada Família van de binnenkant

  Heb je een ticket voor de Sagrada Família, dan kun je het binnenwerk gaan bekijken. In 2010 was het interieur klaar en daarmee is een bezoek aan de kerk het nog veel meer waard. Want dit wil je echt zien.

  Afhankelijk van het moment van de dag is de lichtinval vanwege de glas-in-lood-ramen blauw, geel, groenig, roodoranje et cetera. Maar de lichtinval is niet het enige bijzondere element. Ook de prachtige zuilen, die zich alsmaar verder richting de hemel lijken te strekken, zijn indrukwekkend. Samen lijken zij een oerwoud te vormen. Dit door Gaudí bedachte ‘bos’ was in die tijd buitengewoon innovatief en uniek.

  Verder zul je overal waar je kijkt natuurlijke elementen, dieren, bloemen en planten, maar ook andere vormen, tegenkomen. Kijk ook vooral naar boven.

  Het indrukwekkende orgel telt 1492 pijpen.

  Binnenkant gebouw, kleur, palen, ramen, hoog
  Het indrukwekkende binnenwerk van de Sagrada Família.

  Aan de kant van de Façade van de Glorie kun je binnenin een vijf meter hoge bronzen deur bewonderen, waarop het Onze Vader in het Catalaans staat uitgeschreven en waarop de zin ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ in tientallen talen is terug te lezen, ook in het Nederlands.

  Sagrada Familia Museum

  Onder de basiliek, in de kelder, bevindt zich het Sagrada Família Museum. Hier leer je aan de hand van oude beelden en documenten alles over de geschiedenis, de voortgang, de ideeën van Gaudí en kun je een blik werpen op  de werkplaats waar decoratieve elementen worden gemaakt. Met je entreekaartje kun je ook het museum bezichtigen.

  Crypte

  Ook de crypte bevindt zich in de kelder van de kerk. Hier leefde Gaudí tijdens zijn laatste levensjaren. Hij sliep er en had er een maquette van zijn Sagrada Família staan. Gaudí ligt ook begraven in de crypte.

  Je kunt de crypte niet bezoeken, maar er wel een blik op werpen. Wel worden hier missen gehouden en dan kun je er wel naar binnen. De toegang is gratis. De crypte staat net als de geboortefaçade op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

  Het centrale altaar bevat een altaarstuk van de beeldhouwer Josep Llimona. Daarnaast zijn er vier kapellen gewijd aan de Maagd van El Carmen (hier bevindt zich Gaudí’s graftombe), Christus, de Maagd van Montserrat en Christus aan het kruis (hier bevindt zich het graf van Josep María Bocabella, die het idee voor de Sagrada Familia opvatte eind negentiende eeuw). De vloer van de crypte wordt omcirkeld door een Romeins mozaïek met afbeeldingen van tarwe en wijnstokken.

  Torens

  De torens symboliseren de twaalf apostelen. Bij ieder façade staan vier klokkentorens. Naast de 12 apostelen, zijn er ook vier torens voor de evangelisten. Een nog te bouwen toren in het centrum moet Christus tussen de evangelisten voorstellen.  Tot slot komt er nog een toren gewijd aan Maria, daaraan wordt op dit moment druk gewerkt.

  De laagste toren is 90 meter hoog. De hoogste moet uiteindelijk 172,5 meter boven de stad uittorenen. Als dat moment is aangebroken, is de Sagrada Família het hoogste religieuze bouwwerk in heel Europa. Daarnaast zal het het hoogste gebouw van Barcelona zijn.

  Grappig detail: de reden dat de hoogste toren niet hoger wordt dan 172,5 meter is de heuvel de Montjuïc. Deze heuvel mocht volgens Gaudí niet overstegen worden in hoogte, omdat hij de Montjuïc als het werk van God beschouwde. Destijds werd gedacht dat de Montjuïc zo’n 173 meter hoog was. In werkelijkheid ligt het hoogste punt op 180 meter.

  Je kunt ook één van de torens bezoeken tijdens je bezoek aan de Sagrada Família. Let op: naar boven kan alleen met de lift. Afdalen gaat wel via de trappen. Voor een bezoek aan de torens, moet je extra betalen. Zorg dat je de torens al boekt op het moment dat je je ticket reserveert.

  Nu reserveren

  Welke torens bezoeken?

  Je hebt de keuze uit de torens bij de geboortefaçade en de torens bij de lijdensfaçade. In het eerste geval kijk je uit op het oosten van de stad en in het tweede geval kijk je richting centrum. Ik vind beide torens de moeite waard. Bij de façade van de passie is het hoogste punt tot waar je kunt komen, net wat hoger. De façade van de geboorte heeft een langere brug. Het is helaas niet mogelijk om beide torens te bezoeken op hetzelfde entreekaartje.

  Om veiligheidsredenen mogen mensen met beperkte mobiliteit of beperkt zicht en kinderen jonger dan 6 jaar de torens niet op, en tot en met 18 jaar moeten kinderen worden begeleid door een volwassene.

  Wanneer de weersomstandigheden nadelig zijn vanwege sterke wind en/of regen, kunnen de liften die toegang geven tot de torens gesloten blijven. Je krijgt je geld dan terug.

  Spiraal

  Er zijn geen binnenmuren in de Sagrada Família. Als je vanaf de toren naar beneden kijkt, zie je de trap die in spiraal naar beneden wentelt. Dit is een heel mooi gezicht, maar houd je wel goed vast!

  De Scholen van de Sagrada Família

  Gaudí wilde dat de kerk het middelpunt zou worden van een gemeenschap van werkplaatsen en scholen en daarom werd er in 1908-1909 ook een schoolgebouw (Escoles de la Sagrada Família) op het terrein gebouwd. Hier kregen kinderen van arbeiders die aan de kerk werkten les. Het was Gaudí’s idee om dit gebouw weer af te breken op het moment dat de ruimte nodig was.

  Bekende architecten als Le Corbusier en Santiago Calatrava hebben de golvende vormen van het schoolgebouw ook toegepast in hun werken.

  Met je entreekaartje kun je dit bijgebouw ook een bezoek brengen. Overigens zie je het gebouw ook aan de buitenkant: als je met je gezicht richting de Façade van de Passie staat, ligt het aan de rechterkant.

  Sagrada Família gift shop

  Ben je op zoek naar een aandenken of een cadeau? Bij de Sagrada Família zitten twee souvenirwinkels. De eerste zit achter de lift van de Façade van de Passie en de tweede op straatniveau langs de Carrer de la Marina aan de kant van de Geboortefaçade. Deze laatste is ook toegankelijk voor mensen die geen entreebewijs hebben. Hier vindt je tevens de grootste selectie objecten die te maken hebben met Gaudí.

  Fotograferen

  Je kunt tijdens je bezoek aan Gaudí’s tempel zo veel foto’s nemen als je wilt. Fotograferen is in principe overal toegestaan. Maak geen foto’s tijdens plechtigheden of tijdens een mis.

   

  Een mis bijwonen in de Sagrada Família

  Religieuzen en geïnteresseerden die een eucharistieviering willen bijwonen in de Sagrada Família, hebben daarvoor verschillende mogelijkheden. De heilige missen worden gehouden in ofwel de crypte onder de kerk of bij het grote altaar in de kerk.

  Crypte
  Ma-vr: om 9.00 uur (Spaans) en 20:15 uur
  Alle dagen voorafgaand aan een feestdag: om 19:30 uur
  Zondag en feestdagen: 9.00 (Spaans), 10.30, 11.45 (Spaans), 13.00, 18.30 (alleen in de winter) en 20.15 (Spaans) uur.
  Tenzij anders vermeld vindt de mis plaats in het Catalaans.

  Grote altaar
  Op zondag vinden in de Sagrada Família speciale internationale eucharistievieringen plaats bij het grote altaar. Deze dienst kun je gratis bijwonen en vinden ook deels plaats in het Frans, Engels en Italiaans. Leuke bijkomstigheid is dat je na afloop van de dienst de mogelijkheid hebt om de Sagrada Familia gratis te bezichtigen.

  Voor de internationale mis zijn er 700 zitplaatsen en 2000 staanplaatsen. Wees op tijd, want vol is vol. Hoe eerder, hoe groter de kans op een goede plek.

  De mis duurt ongeveer anderhalf uur en tijdens de mis wordt je geacht je respectvol te gedragen. Houd rekening met je kledingkeuze en maak tijdens de mis geen tientallen foto’s.

   

  Gratis de Sagrada Família bezoeken

  Gaudí’s meesterwerk van buiten bewonderen, kost helemaal niets, maar voor het interieur betaal je wel (verderop in dit artikel wordt ook uitgelegd waarom). Toch zijn er mogelijkheden om de basiliek gratis te bezoeken. Wij zetten ze op een rij.

  • Tijdens en na afloop van de internationale mis op zondagochtend
  • Rond de stadsfeesten ter ere van La Mercè , vaak gehouden rond 24 september, stelt de Sagrada Família meestal gratis entreekaarten ter beschikking gedurende enkele dagen (houd onze Facebookpagina in de gaten)
  • Gratis toegang tot de Sagrada Família zit ook inbegrepen bij de Barcelona City Pass

  Geschiedenis en architectuur van de Sagrada Família

  Aan de Sagrada Família (volledige naam: Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família), die wordt beschouwd als hét meesterwerk van de modernistische architect Antoni Gaudí, wordt na meer dan 135 jaar nog steeds gebouwd. Naar verwachting is de kerk in 2026 klaar.

  Tijdlijn

  • 1882 Het bouwjaar van de Sagrada Família. Francisco de Paula del Villar, een oude bekende uit Gaudí’s studententijd, zette het ontwerp op papier en de eerste steen werd in 1882 gelegd.
  • 1886 In 1886 werd Antoni Gaudí als architect aangesteld. Hij dacht zo’n tien jaar nodig te hebben om het project te voltooien.
  • 1910 Gaudí werkt vanaf dit moment uitsluitend aan la Sagrada Família. Op een gegeven moment was de architect zo met de voortgang begaan, dat hij zelfs zijn intrek nam in het atelier van de bouwplaats.
  • 1926 Gaudí wordt door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk.
  • 1936 Bij een brand in de crypte gaan alle bestaande ontwerpen verloren.
  • 1954 Er wordt besloten het project nieuw leven in te blazen en vanaf 1954 wordt er weer gebouwd.
  • 1987 De façade van de Passie (de ‘moderne’ kant) staat en het eerste beeld van Subirachs wordt geplaatst.
  • 2010 Het binnenwerk wordt afgerond. Paus Benedictus XVI heeft de G(audí)-spot datzelfde jaar gewijd tot basiliek. Tienduizenden mensen waren daarbij.
  • 2026 In 2026 zou de Sagrada Família volgens ingewijden klaar moeten zijn. In deze video zie je wat het resultaat zal zijn. Het is overigens nog maar de vraag of die einddatum gehaald gaat worden.

   

  Waarom duurt bouw Sagrada Família zo lang?

  De Sagrada Familia is niet af. Dat het bouwwerk nog altijd niet voltooid is, komt deels door de enorme omvang van het project. Als de toeristische trekpleister af is, zal de Sagrada Família het grootste kerkgebouw ter wereld zijn. Gaudí’s ideeën gingen alle dimensies te buiten. Maar ook zijn manier van werken was niet bepaald vlug. Zo paste hij het ontwerp van de karakteristieke torens, die in een eerder ontwerp zelfs drie keer zo hoger waren dan ze nu zijn, talloze keren aan. Ook nam hij de tijd voor de invulling van de façade van de geboorte. Zijn versierdrift kende geen grenzen. Kenners zullen er de halve Bijbelcast ontdekken, maar ook volop diersoorten en andere vormen uit de natuur.

  De bekostiging bleek echter het grootste probleem bij de voortgang. De Sagrada Família moest volgens bedenker Bocabella een boetekerk worden en mocht uitsluitend met aalmoezen bekostigd worden. Het bleek geen gemakkelijke opgave om genoeg donaties voor Gaudí’s hoofdwerk te vinden en tijdens de Eerste Wereldoorlog zag de architect nog maar één oplossing: hij ging persoonlijk van deur tot deur om geld te collecteren.

  Overigens zei Gaudí als hem werd gevraagd waarom de bouw zoveel tijd in beslag nam altijd dat ‘zijn God geen haast heeft’.

  Entreegeld

  Mondjesmaat kwamen in die tijd ook toeristen eens een kijkje nemen bij wat inmiddels als een van de meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur werd beschouwd. Al die bezoekers mogen best hun steentje bijdragen, moet de bouwcommissie in de jaren tachtig hebben gedacht. Men besloot entreegeld te vragen en sindsdien gaat het rapper met de bouw.

  In 2010 was eindelijk het interieur van de kerk klaar. Aan de buitenkant en de torens wordt echter nog volop gebouwd. Elke dag – behalve op zondag – werken er zo’n honderd beeldhouwers aan Gaudí’s levenswerk.

  De hoogste toren (172.5 meter) zal binnen een jaar of tien een plekje in de skyline van Barcelona hebben opgeëist.

  Het was lange tijd de bedoeling om in 2026, als het precies honderd jaar geleden is dat Gaudí om het leven kwam, de Sagrada Família af te hebben. Die planning was al nauw, maar de Covid-19 pandemie heeft er definitief voor gezorgd dat 2026 niet gehaald zal worden.

  Man met baard, zwart-wit fotoWie was Antoni Gaudí?

  Antoni Gaudí is de meest beroemde architect uit Barcelona en de belangrijkste vertegenwoordiger van het Catalaans modernisme, de Catalaans variant van bijvoorbeeld de Jugenstil en Art Nouveau.

  De laatste zestien jaren van zijn leven, nadat hij de bouw van Casa Milà, in de volksmond omgedoopt tot La Pedrera (De Steengroeve), verliet, werkte Gaudí uitsluitend aan la Sagrada Familia. Van flamboyante jongeman was hij intussen veranderd in een sjofel geklede kluizenaar en fervent katholiek.

  Gaudí had bij zijn ontwerpen voor de Sagrada Família de oude gotische en Byzantijnse kathedralen voor ogen, maar hij besloot het oorspronkelijke neogotische ontwerp van zijn voorganger, niet te volgen. Zijn doel was door middel van het bouwwerk de boodschap van de vier evangelisten uit te dragen. Hij had een maquette van zijn tempel op zijn nachtkastje staan.

  In 1926 werd Gaudí door stom toeval aangereden door een tram. Drie dagen later kwam hij in het ziekenhuis te overlijden en zo kwam er met zijn dood ook een (voorlopig) einde aan zijn levenswerk. Op de foto links zie je Gaudí tijdens zijn jonge(re) jaren.

  • Een bekende quote van Gaudí is: “Mis grandes amigos están muertos; no tengo familia, ni clientes, ni fortuna, ni nada. Así puedo entregarme totalmente al Templo.” In het Nederlands betekent dit: “Mijn goede vrienden zijn dood; ik heb geen familie, geen klanten, geen fortuin, niets. Zo kan ik mijzelf helemaal aan de tempel geven.” (tempel = de Sagrada Família)
  Weetje
  In de Sagrada Família vind je twee keer het gezicht van architect Gaudí terug: één keer in de Façade van de Geboorte in het gezicht van Jozef en één keer in de Façade van de Passie, waarop Veronica het gezicht van Jezus vasthoudt met een lap stof.

  Andere bekende bouwwerken van Gaudí in Barcelona zijn:

  Magisch vierkant

  Vierkant, getallen, vakjes, oudHet magische vierkant (of tovervierkant) met 16 vakjes van Josep María Subirachs, die verantwoordelijk was voor de bouw van de lijdensfaçade is één van de vele raadsels die je in de Sagrada Família kunt tegenkomen. De som van de getallen op dit vierkant is altijd 33, de leeftijd van Christus toen hij stierf, maar ook het aantal graden van de Orde van Vrijmetselaars.

   

  Bezoek de Sagrada Família en Park Güell op één dag

  Aanrader: schaf de Barcelona City Pass aan (met voor de Sagrada Família en Park Güell) en bespaar geld. Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass.

  Als je een paar dagen in Barcelona bent, wil je uiteraard zoveel mogelijk zien. De Sagrada Família en Park Güell van architect Antoni Gaudí staan vaak hoog op het verlanglijstje, zeker als je voor het eerst naar Barcelona komt. Hoe plan je dat het beste als je ze allebei op dezelfde dag wilt bezoeken?

  Hoe kom je van Sagrada Família bij Park Güell?

  Veel mensen bezoeken tijdens hun stedentrip naar Barcelona zowel de Sagrada Família als Park Güell. Dat kan op één dag. Er zijn verschillende manieren om van het ene hoogtepunt van Gaudí naar het andere hoogtepunt te komen. Lopend, met de fiets of het openbaar vervoer. Handig om te weten: het hoogteverschil tussen Park Güell en de Sagrada Família is behoorlijk. Fietsend of lopend moet je dus rekening houden met een flinke klim, of afdaling. Park Güell ligt een stuk verder bergopwaarts dan de Sagrada Família. Hieronder de handigste routes.

  Tip: Laat bij het boeken van je tickets ruim voldoende tijd tussen de beide bezienswaardigheden, zodat je niet hoeft te haasten.

  Lopend

   

  Heb je voldoende tijd tussen de twee bezoeken, dan kun je ook via de wijk Gràcia wandelen en daar lunchen of koffie drinken. Ik kom voor tapas graag bij Sol Soler op Plaça del Sol en ga voor een kop chocola met citroentaart naar La Nena!

  Met de fiets

  Met de bus

  Neem lijn 92 richting Av.Tibidabo (halte Sant Antoni Maria Claret-Lepant, je wandelt er in 10 minuten naartoe). Uitstappen bij Carretera del Carmel Parc Güell.

  Met de metro

  Met de metro? Neem de blauwe lijn L5 halte Sagrada Família richting Vall D’Hebron. Uitstappen bij halte El Coll – La Teixonera. Vanuit daar is het een kwartier lopen, maar het goede nieuws is dat je helemaal bovenin uitkomt en het is dus vrijwel nergens bergop gaat. En prachtige uitkijkpunten!

  Met de hop-on hop-off bus

  Met de Hop-on Hop-off bus kun je met de blauwe route heel makkelijk van de Sagrada Família naar Park Güell of vice versa. Je doet er zo’n 20-30 minuten over.

  Met de taxi

  Er staan altijd voldoende taxi‘s klaar bij de Sagrada Família en die brengen je (afhankelijk van het verkeer) in 10-20 minuten naar Park Güell. Vergeleken met de taxiprijzen in Nederland zijn de taxi’s in Barcelona spotgoedkoop.

  Restaurants in de buurt van de Sagrada Família

  • Buenas Migas: focaccia’s, salades, smoothies en zelfgemaakte icetea, gebak, superlekkere koffie met verse melk, uitgebreide theekaart en biologische yoghurt met van alles erin
  • La Paradeta: voor de echte visliefhebbers! Reken op zo’n €25 per persoon voor een tafel vol vis, schaal- en schelpdieren. Op maandagen en tussen 16.00-20.00 gesloten.
  • Xurrería Sagrada Família: ouderwetse churros met chocoladesaus (ze hebben een piepklein terrasje, dus je moet wel een beetje mazzel hebben!)
  • Vermutería La Nonna Delia, carrer Padilla 305. Hier zit je goed voor verse pasta, empanadas en andere huisgemaakte gerechten bereid met verse ingrediënten.
  • Casa Angela: mediterrane, Europese, Spaanse en Catalaanse gerechten. Met een plaatsje op het terras kun je genieten van het prachtige uitzicht op Gaudi’s meesterwerk. Ook is het ’s avonds hier erg gezellig zitten!
  • Gaudí Bakery: een plek met heerlijke taarten, belegde broodjes en koffie. Bij Gaudí’s bakery kun je terecht voor ontbijt, lunch of brunch. Deze lunchroom is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de Sagrada Familia.

  Meer lezen?

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis