Sant Pau Recinto ModernistaRecinto Sant Pau Hospital

Het oude ziekenhuis Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (tegenwoordig Sant Pau Recinto Modernista) is het grootste modernistische complex van Catalonië. Jarenlang was het terrein gesloten voor bezoekers, maar in 2014 werd het complex na grootschalige herstelwerkzaamheden voor bezoekers geopend.

Bezoek het oude modernistische ziekenhuis
Wil je de het Sant Pau Recinto Modernista op eigen gelegenheid bezichtigen, dan kun je alvast kaartjes bestellen. Tickets zijn eenvoudig te bestellen bij onze partner Barcelona Turisme. Een regulier kaartje voor volwassenen kost €10.

Het bouwwerk werd ontworpen door architect Lluís Domenèch i Montaner, na Gaudí de belangrijkste vertegenwoordiger van het modernisme in Barcelona. Veel Barcelona-gangers staren zich blind op Gaudí en hoewel Gaudí de aandacht zeker verdient en zijn erfgoed meer dan de moeite waard is, vinden wij dit complex van zijn tijdgenoot Domenèch i Montaner ook absoluut een modernistisch pareltje.

Santa Pau Recinto Modernista bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal paviljoenen. De ondergrondse galerijen verbinden de verschillende ziekenzalen met elkaar. Het was de bedoeling dat ook andere diensten in het ziekenhuis zouden worden aangeboden, zoals een kerk, een klooster en een waterreservoir. Daarnaast is er veel openbare ruimte in de vorm van tuinen en pleinen. Door die opzet lijkt het ziekenhuiscomplex meer op een park of een openluchtmuseum.

Sant Pau Recinto Modernista als werelderfgoed

Het ziekenhuis werd tussen 1902 en 1930 gebouwd. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude ziekenhuis is inmiddels verhuisd en bevindt zich op loopafstand van het complex. In de bouwwerken die deel uitmaken van het Sant Pau Recinto Modernista zijn tegenwoordig culturele instellingen en ngo’s gevestigd.

Persoonlijke tip:

Op 12 februari, 23 april, 8 mei, 24 september en elke eerste zondag van de maand kun je het complex helemaal gratis bezoeken.

Meer lezen?

 • Wil je meer weten over de architect van de Sagrada Família Antoni Gaudí en het Catalaans modernisme, lees dan ons uitgebreide artikel over het modernisme.
 • Ook leuk om te lezen is dit algemene artikel met alle ins & outs over de bezienswaardigheden in Barcelona.
 • Praktische info

  Je kunt ervoor kiezen om alleen de binnenplaats te bezoeken, waarbij je toegang hebt tot twee voormalige ziekenzalen. Dat kost €10 voor een regulier entreekaartje, €7 voor 65-plussers en 16- tot 29-jarigen. De toegang is gratis voor kinderen onder de 16 jaar. Of je kunt een rondleiding boeken, waarbij je ook het spectaculaire hoofdgebouw van binnen te zien krijg. Hiervoor kun je toegangskaarten reserveren via de website. Je bent dan iets duurder uit (€16 euro voor een regulier entreekaartje, €11,20 voor 65-plussers en 16- tot 29-jarigen, kinderen onder de 16 gratis), maar het hoofdgebouw is wel een van de hoogtepunten van het complex.

  Openingstijden: tussen november en maart op ma-za van 10.00 tot 16.30 en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.30 uur. Tussen april en oktober op ma-za van 10.00 tot 18.30 en op zon-en feestdagen van 10.00 tot 14.30 uur.

  Adres & plattegrond


  Sant Pau Recinto Modernista
  Carrer Sant Quintí 89
  08026 Barcelona
  932919000
  Metro: L4L5