Sant Pau Recinte Modernista

Het oude ziekenhuis Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (tegenwoordig Sant Pau Recinte Modernista) is het grootste modernistische complex van Catalonië. Jarenlang was het terrein gesloten voor bezoekers, maar in 2014 werd het complex na grootschalige herstelwerkzaamheden voor bezoekers geopend.


Tickets & Tours

Bezoek het oude modernistische ziekenhuis
Wil je de het Sant Pau Recinto Modernista op eigen gelegenheid bezichtigen, dan kun je alvast kaartjes bestellen. Tickets zijn eenvoudig en in het Nederlands te bestellen bij onze partners Ticketbar en Tiqets. Een regulier kaartje voor volwassenen kost €13. Let op: hier is geen rondleiding bij inbegrepen. Je kunt met dit kaartje ook het hoofdgebouw niet bezoeken, maar wel de bijgebouwen en het ziekenhuisterrein.

Geschiedenis en architectuur van het Sant Pau Recente Modernista

Het geld om dit enorme ziekenhuis uit de grond te stampen kwam uit de nalatenschap van Pau Gil. Deze rijke bankier had in zijn testament van 1892 bepaald dat Barcelona een nieuw, modern ziekenhuis moest krijgen, uiteraard met zijn naam. Het ziekenhuis moest het vroegere armenziekenhuis in de wijk El Raval, het Antic Hospital de la Santa Creu, vervangen.

Het bouwwerk werd ontworpen door architect Lluís Domenèch i Montaner, na Gaudí de tweede belangrijkste vertegenwoordiger van het modernisme in Barcelona. Veel Barcelona-gangers staren zich blind op Gaudí en hoewel Gaudí de aandacht zeker verdient en zijn erfgoed meer dan de moeite waard is, vinden wij dit complex van zijn tijdgenoot Domenèch i Montaner ook absoluut een modernistisch pareltje.

Het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau wordt beschouwd als zijn meesterwerk. In 1902 werd de eerste steen gelegd en de bouw zou 28 jaar duren, tot 1930. De laatste tien bouwjaren nam architect Pere Domenèch i Roura het werk van wijlen zijn vader op zich.

Lees ook: ons uitgebreide artikel over het modernisme in Gaudí.

Sant Pau Recinte Modernista bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal paviljoenen. De ondergrondse galerijen verbinden de verschillende ziekenzalen met elkaar. Het was de bedoeling dat ook andere diensten in het ziekenhuis zouden worden aangeboden, zoals een kerk, een klooster en een waterreservoir. Daarnaast is er veel openbare ruimte in de vorm van tuinen en pleinen. Door die opzet lijkt het ziekenhuiscomplex meer op een park of een openluchtmuseum.

Het vroegere ziekenhuis was rijkelijk versierd en in de aanleg werd veel geld gestoken, maar het hospitaal was geenszins bedoeld voor de elite. Juist de armen kwamen hier te liggen op prachtige zalen en konden wandelen op het mooie terrein. Het idee hierachter was dat mensen sneller herstellen als ze in een mooie omgeving verblijven.

Sant Pau recinte Modernista Barcelona Foto

Sant Pau Recinto Modernista als werelderfgoed

Het ziekenhuis werd tussen 1902 en 1930 gebouwd. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het oude ziekenhuis is inmiddels verhuisd en bevindt zich op loopafstand van het complex. In de bouwwerken die deel uitmaken van het Sant Pau Recinto Modernista zijn tegenwoordig culturele instellingen en ngo’s gevestigd.

Je kunt er een rondleiding krijgen, maar je kunt ook zelf door de tuinen dwalen. Wie het complex via de hoofdingang betreedt, komt terecht in een tuin die eens was bedoeld voor medicinale planten. Binnen was een vleugel ingericht voor mannelijke patiënten, te herkennen aan de paviljoenen met namen van mannelijke heiligen, en een voor vrouwelijke patiënten, herkenbaar aan de namen van vrouwelijke heiligen.

Persoonlijke tip:

Op 12 februari, 23 april, 24 september en elke eerste zondag van de maand kun je het complex helemaal gratis bezoeken.

Meer lezen?

Praktische info

Je kunt ervoor kiezen om alleen de binnenplaats te bezoeken, waarbij je toegang hebt tot twee voormalige ziekenzalen. Dat kost €13 voor een regulier entreekaartje, €9,10 voor 65-plussers en 12- tot 29-jarigen. De toegang is gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

Of je kunt een rondleiding boeken, waarbij je ook het spectaculaire hoofdgebouw van binnen te zien krijg. Hiervoor kun je toegangskaarten reserveren via de website. Je bent dan iets duurder uit (€19 euro voor een regulier entreekaartje, €13,30 voor 65-plussers en 12- tot 29-jarigen, kinderen onder de 12 gratis), maar het hoofdgebouw is wel een van de hoogtepunten van het complex.

Openingstijden: tussen november en maart op ma-za van 10.00 tot 16.30 en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.30 uur. Tussen april en oktober op ma-za van 10.00 tot 18.30 en op zon-en feestdagen van 10.00 tot 14.30 uur.

Adres & plattegrond

Sant Pau Recinte Modernista
Carrer Sant Quintí 89
08026 Barcelona
932919000
Metro: L4 Alfons XL5 Camp de l'Arpa
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen