Al jaren is de fiets met stip mijn belangrijkste vervoersmiddel in de stad. Fietsen door Barcelona is misschien wel de leukste manier om de stad goed te leren kennen. Met twee trappers onder je voeten voel je je als Nederlander bovendien al snel als een vis in het water. Waar huur je een fiets en wat zijn de regels? Hier deel ik mijn tips.
Inhoud
- Fiets huren in Barcelona
- Nederlandse Fietstours in Barcelona
- Top 7 fietsroutes in Barcelona
- Kun je goed fietsen in Barcelona?
- Fietsregels in Barcelona
- Waar kan ik mijn fiets parkeren?
- Is fietsen in Barcelona gevaarlijk?
- Fietsen met kinderen?
- Boeken
- Tweedehands fiets kopen
- Adressen voor fietsliefhebbers
Fiets huren in Barcelona
Ken je Barcelona al goed of ga je liever op eigen houtje op ontdekkingstocht? Dan kun je ervoor kiezen om een fiets te huren. Met een fiets ben je lekker flexibel. Wordt het wat later, hoef je geen rekening te houden met de laatste ritten van het OV. Bovendien is heel Barcelona toegankelijk voor fietsen, dus je bent overal zo.
Wat mij betreft ga je natuurlijk naar El Ciclo, in de gotische wijk, het fietsbedrijf dat ik samen met mijn partner Ramiro run en waar je me dan ook vaak zult vinden. Onze huurfietsen zijn fijn en comfortabel, dus daar houd je het makkelijk een dag (of twee, drie..) op vol! En de winkel zelf bekijken is al een belevenis op zich, want Ramiro is een échte fietsliefhebber en maakt prachtige lampen en meubels van fietsonderdelen, echte bike-art!
Bij de fiets krijg je twee sloten: een ringslot en een kettingslot om de fiets aan een stalling vast te maken.
Nederlandse Fietstours in Barcelona
Fietsen door Barcelona is eigenlijk een must tijdens je stedentrip. Liever mee met een Nederlandstalige gids dan zelf op pad, boek dan een fietstour. Tijdens een tour krijg je een goed overzicht van de stad en kom je op plekken waar bijvoorbeeld de Hop-on Hop-off bus niet kan komen. Ook hoor je alle verhalen achter de bekende bezienswaardigheden, ontdek je de hidden gems en hoor je alles over het de Catalaanse cultuur en het dagelijkse leven in Barcelona. Je kunt kiezen om mee te fietsen in een grote groep of om een privétour doen.
Privé fietstour
In samenwerking met El Ciclo bied ik de mogelijkheid aan om een fietstour te doen met een privé gids. Onze tours kenmerken zich door een persoonlijke aanpak: alle tours worden op maat gemaakt, ideaal voor gezinnen met kinderen, iets grotere gezelschappen en iedereen die benieuwd is naar het échte Barcelona. Volgens velen het hoogtepunt van hun bezoek aan Barcelona! Wie een fietstour boekt, krijgt korting op aansluitende fietshuur. Duur: 3 uur. Kosten: vanaf €31,50 per persoon.
Groepsfietstour
Aansluiten bij een grotere groep? Dan kan je in de schoolvakanties met onze open groepstour mee voor €32,50 per persoon. Je fietst langs de highlights in een groep van maximaal 10 personen maar je hoort ook zeker alle achtergronden en persoonlijke verhalen van de gids. Buiten de schoolvakanties met een grotere groep mee? Benader ons gerust en we kijken of we je samen met een ander gezelschap kunnen matchen waardoor je tour natuurlijk goedkoper wordt. Duur: ongeveer drie uur.
Self-guided fietstour
Ga je het liefst zelf op pad in plaats van deel te nemen aan een groepstour? Dan zijn mijn self-guided fietstours perfect voor jou. Je ontdekt de historie, de verhalen én uniek local tips voor bijvoorbeeld een leuke tapasbar. Ik ontwikkelde mijn self-guided fietstours zodat jij op een relaxte wijze Barcelona op de fiets kunt gaan ontdekken, leren kennen en beleven. Je krijgt toegang tot een route-app, die het heel makkelijk voor je maakt. Je fietst de aangegeven route en op alle aangegeven locaties deel ik met je wat je ziet en wat er bijzonder is aan die plek. Natuurlijk krijg je ook persoonlijke tips voor restaurants, winkels en meer. Het startpunt van de tour is midden in het centrum, in de gotische wijk.
Reviews
Makkelijke fietsroutes
1. Strand
De kust van Barcelona leent zich uitstekend voor een fietstour. Huur een fiets in het centrum en ga langs de oude haven richting strand. Van Hotel W in Barceloneta tot aan het Fòrum in Poblenou kun je heerlijk uitwaaien. Deze route is vlak en ongeveer 5 kilometer lang.
2. Passeig de Gràcia
De duurste winkelstraat van Barcelona is ook erg leuk om te fietsen. Hier zijn onder andere de beroemde huizen van Gaudí (Casa Battló en La Pedrera) te vinden. En als je groot fan bent van Gaudí kun je net zo goed nog even doorfietsen naar de Sagrada Família.
3. Parc de La Ciutadella
Ook leuk is een fietstocht door het groene Parc de la Ciutadella, het grootste én mooiste stadspark van Barcelona. Veel locals (en toeristen) komen hier voor hun rust. Vanaf het park kun je makkelijk doorfietsen naar de Arc de Triomf, waar je een stop kunt inlassen om heerlijke tapas te eten bij restaurant La Foga
Fietsen voor gevorderden
4. Gràcia
Eén van mijn favoriete wijken is het gezellige Gràcia. Hier zijn veel pleinen en barretjes te vinden en je zult er veel locals tegenkomen. Dus voor degenen die het authentieke Barcelona willen ervaren is fietsen door deze buurt een aanrader. Vanwege het hoogteverschil en de drukte op sommige momenten op straat, is Gràcia niet de makkelijkste wijk om te fietsen.
5. Poblenou
Als je een beetje van street-art houdt is deze wijk wat voor jou. Poblenou barst van de urban art en met een beetje geluk spot je artiesten die aan het werk zijn. Voor een lekkere café con leche kun je terecht bij één van de gezellige restaurants aan de Rambla de Poblenou. Poblenou is heerlijk rustig en lekker vlak, maar de afstanden zijn er behoorlijk.
6. Montjuïc
Voor fanatiekelingen is dit een geweldige route. Het is een flinke klim omhoog, maar bovenaan wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over Barcelona. Er zijn verschillende highlights te vinden op de Montjuïc zoals het Olympisch stadion, mooie musea en diverse tuinen. Nog niet moe? Dan kun je nog verder omhoog fietsen en kom je uit bij het kasteel.
7. De stad uit
Je kunt langs de kust ook helemaal naar buurgemeente Badalona fietsen. Een behoorlijk eind, maar uitrusten op één van de mooie stranden is ook geen straf! Of ga richting El Prat, en dan bedoelen we niet niet het vliegveld El Prat, maar het strand. Een fietstocht voor natuurliefhebbers. Je fietst door het groene natuurgebied Espais Naturals del Delta del Llobregat. Op Strava kun je deze route gratis downloaden.
Kun je goed fietsen in Barcelona?
Een zacht, mediterraan klimaat, veel fietspaden en weinig hoogteverschil in het centrum, maken van Barcelona de ideale fietsstad. Geen wonder dat de bicicleta hier een steeds populairder transportmiddel wordt.
Toegegeven, het is (nog) geen Nederland, waar alles is ingericht op de fietser en je op de tweewieler zo goed als altijd voorrang krijgt. Maar in vergelijking met andere Zuid-Europese steden behoort Barcelona absoluut tot de meest fietsvriendelijke steden!
Om binnen het centrum van A naar B te komen pak ik eigenlijk altijd de fiets. Het is vaak nog sneller dan de metro en je bent lekker in beweging.
Inmiddels ligt er ruim 250 kilometer fietspad in Barcelona en de gemeente gaat het aantal fietspaden de komende jaren alleen nog maar verder uitbreiden. Dat is wel nodig ook, want door het enorme succes van Bicing – de ‘rode fietsen’ van Barcelona – is het aantal fietsers in de stad sinds 2007 explosief gestegen.
Bicing
De kleine rood-witte Bicing-fietsen die je overal in de stad ziet rijden, zijn helaas alleen voor de locals. Je moet hiervoor een Spaanse persoonsnummer hebben en een abonnement afnemen. Wie voor een korte vakantie of een stedentrip in Barcelona is, kan een fiets huren voor een dag of meerdere dagen, of onder begeleiding van een Nederlandse gids een fietstour door Barcelona doen.
Nadelen
Eén van de nadelen van fietsen in Barcelona is de drukte. Ondanks dat er niet gigantisch veel fietsers zijn is er heel veel autoverkeer. Wat je soms merkt is dat andere weggebruikers, zowel voetgangers als automobilisten, minder blij zijn met het toenemende aantal fietsers en dat soms ook laten merken. Ga niet in discussie, maar trek je er verder ook niks van aan. Zorg wel dat je je aan de regels houdt!
Nog een nadeel is het beperkte aantal stallingen. En let op: je mag je fiets niet zomaar aan het straatmeubilair vast op slot zetten (lees ook de regels voor fietsers verderop in dit artikel)
Laatste nadeel zijn de hoogteverschillen in sommige gebieden van de stad. In het centrum heb je daar gelukkig weinig last van. Naar Park Güell of de Montjuïc op fietsen kan wel een uitdaging zijn. Voordeel is dan weer dat het goed is voor de conditie en de extra kilo’s als gevolg van al die lekkere tapas ;-). Wil je toch wat comfort huur dan e-bikes, bijvoorbeeld bij ons familiebedrijf El Ciclo.
Flexibel en zelfstandig op pad? Bekijk de self-guided routes van Barcelonatips
- Ontdek het beste van de stad op je eigen tempo
- Keuze uit vier verschillende routes
- Fietsen of wandelen
- Handige route-app die je precies laat zien waar je heen moet
- In het Nederlands
Fietsregels in Barcelona
Nu er in Barcelona veel gefietst wordt, heeft de gemeente ook speciale regels ingesteld voor het gebruik van de fiets. Dit zijn de belangrijkste:
- Als er een fietspad ligt, zijn fietsers verplicht daar gebruik van te maken. Ligt er geen fietspad, dan moeten de fietsers het asfalt met de auto’s delen. Over de stoep rijden mag alleen als deze minstens vijf meter breed is of als je met kinderen onder de tien jaar fietst (ook als die in een zitje zitten).
- Het is verboden om te fietsen met groepen groter dan veertien personen.
- Fietsen is verboden in het midden van de Ramblas. Je moet tussen het gemotoriseerde verkeer aan de zijkant fietsen.
- Voor minderjarigen tot 16 jaar geldt dat zij verplicht zijn een helm te dragen op de fiets.
- Verder moeten fietsen voorzien zijn van een bel, voor- en achterlicht en mogen ze niet vastgemaakt worden aan het straatmeubilair, zoals bomen en stoplichten.
- Gebruik de bel niet overbodig, in Barcelona mag je niet bellen als het niet nodig is.
- Buiten het spitsuur, in het weekend en in de zomervakantie (augustus) mogen fietsen ook meegenomen worden in de metro. In de regionale treinen van maatschappij FGC zijn ze altijd welkom. In de bus zijn fietsen niet toegestaan, tenzij je de fiets kunt inklappen.
- Muziek luisteren en/of mobiel bellen terwijl je fietst, is verboden en wordt ook bekeurd.
- Rijd niet door rood en negeer geen verkeersborden. Hier kun je een fikse boete voor krijgen. Deze kunnen wel tot €200 oplopen. Dat wil je natuurlijk niet.
- Je mag niet op de busbaan fietsen.
- Fiets net zoals in Nederland altijd op de rechter rijstrook.
- Alcohol drinken voordat je op de fiets stapt is verboden en niet verstandig. Ook hiervoor kun je een flinke boete krijgen.
- Maak geen gebruik van je telefoon tijdens het fietsen (niet alleen kun je een boete krijgen, ook kan de telefoon uit je handen vallen of in het ergste geval gestolen worden) en geniet vooral van de heerlijke stad! 😉
- Er zijn nieuwe verkeersborden geplaatst in het oude centrum, die aangeven dat je moet afstappen. Deze borden zijn ontworpen voor fietsers en bestuurders van elektrische steps. Dus let op! Afstappen, want je kunt een boete krijgen.
Waar kan ik mijn fiets parkeren?
In Barcelona heb je de zogenoemde ‘nietjes’ waar je je fiets mag parkeren, ofwel de fietsparkeerbeugels. Je herkent ze meteen. Hier kun je makkelijk je fiets aan vast maken zodat deze niet gestolen kan worden. Het gebruik van meerdere sloten is aan te raden. Je mag je fiets niet zomaar vastmaken aan straatmeubiliar, zoals vuilnisbakken, verkeerslichten en bomen. Het is geen Amsterdam! Je fiets kan worden weggehaald door de gemeente als je ‘m verkeerd parkeert. Je zult dan een boete moeten betalen om ‘m weer terug te krijgen. Plaats fietsen dus alleen op de daarvoor bestemde plaatsen.
Persoonlijke tips
- De gemeente Barcelona heeft een speciale online stadskaart voor fietsers waarop alle fietspaden staan aangegeven.
- Het is verstandig om ‘s nachts je fiets binnen te zetten. Veel hotels en appartementen bieden die mogelijkheid. Zet je fiets ook altijd goed op slot.
- De Sagrada Família is prima op de fiets te doen, Park Güell ligt nog een stuk hoger en dus zijn versnellingen wel handig. Ook Camp Nou kun je goed op de fiets bereiken.
- Wil je niet teveel klimmen, fiets dan langs het strand en door de wijken in het centrum.
- Op de website van Strava staan een aantal fietsroutes voor gevorderden (binnen en buiten Barcelona).
Is fietsen in Barcelona gevaarlijk?
Fietsen in Barcelona is absoluut niet gevaarlijk. Als je je maar aan bovengenoemde regels houdt. Het is met name erg belangrijk om goed op te letten omdat er veel verkeer rijdt en omdat het vaak druk is op straat. Vooral bij de kruispunten moet je erg goed om je heen kijken. Soms stoppen de fietspaden opeens, let dus goed op waar je fietst! Tip van ons: plan je fietsroute vooraf. Dit voorkomt chaos in het verkeer. Wil je op je telefoon kijken omdat je de weg even niet meer weet? Dan is het verstandig om hier even voor te stoppen (op de stoep). Ook omdat je hier een boete voor kunt krijgen.
Fietsen met kinderen
Ook met kinderen is het leuk om door Barcelona te fietsen. De meeste kinderen fietsen vanaf een jaar of zes/zeven op een eigen fiets. Een voor- of achterzitje kun je natuurlijk ook huren en wij verhuren ook een bakfiets. Op deze pagina’s vind je meer tips wat te doen met kinderen en tieners in Barcelona.
Boeken
1. Ride with me
Het ultieme boek om je alvast voor te bereiden op fietsen door Barcelona. Er staan verschillende fietsroutes in en de schrijfster verklapt de leukste hotspots en onbekende plekken. Je kunt ‘m bestellen bij bol.com voor €29,99. Let op! Dit is een Engelstalige uitgave.
2. Barcelona voor Gevorderden
In deze reisgids fietst journalist Edwin Winkels de Diagonal af. Leuk om te lezen én te doen! Je kunt Barcelona voor Gevorderden bestellen via Bol.com.
Tweedehands fiets kopen
Verblijf je voor langere tijd in Barcelona en wil je je met de fiets verplaatsen? El Ciclo verkoopt tweedehandsfietsen. De fietsen worden in de winkel opgeknapt en verkocht vanaf €85. Je vindt er stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen etc. Verschillende maten en modellen.
Carrer Nou de Sant Francesc 17 (El Gòtic)
Leuke plekken voor de echte fietsliefhebber in de stad
1. El Ciclo
Ben jij een echte fietsliefhebber? El Ciclo staat helemaal in het teken van fietsen. Van miniatuurfietsen tot kunst en design gemaakt met oude fietsonderdelen. Een winkel met passie!
Carrer Nou de Sant Francesc 17 (El Gòtic)
2. La Fuga
In de wijk Eixample zit een fietscafé, helemaal ingericht voor fietsliefhebbers. Hier kun je terecht voor een vullende maaltijd zodat je er daarna weer helemaal tegenaan kan.
Carrer del Consell de Cent 350 (Eixample)
3. Bicioci Bike Café
Fietscafé Bicioci ligt in één van de gezelligere wijken van Barcelona: Gràcia. Het café is ingericht met oude fietsonderdelen, frames en wielen worden ter decoratie gebruikt. Je kunt hier genieten van een stevige lunch en een goede kop koffie. Helaas geen mogelijkheid om je fiets binnen te zetten.
Carrer de Venus 1 (Gràcia)
Wat leuk, je bent tot hier gekomen!
Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.
Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!
Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis