Op de Ramblas hoef je voor culinaire hoogstandjes niet neer te ploffen, maar wie na een dag vol modernisme of tussen de museumbezoeken door benieuwd is naar Barcelona’s gastronomische geheimen, ontdekt dat de mogelijkheden haast oneindig zijn. De stad is een paradijs voor foodlovers. In dit artikel alles wat je moet weten én proeven!
Inhoud
- De Catalaanse keuken
- Typisch Catalaanse restaurants in Barcelona
- Tapas
- Gastrobar
- Haute cuisine
- De beste middagmenu’s
- Wijn en cava
- Zoet!
- Etenstijden
De Catalaanse keuken
De Catalaanse keuken vertoont veel overeenkomsten met de Spaanse keuken en kenmerkt zich door het gebruik van mediterrane ingrediënten. Olijfolie vloeit er rijkelijk en veel gerechten worden bereid met verse groenten, die dikwijls seizoensgebonden zijn, zoals artisjokken en groene asperges. In de herfst kom je overal paddestoelen en zwammen tegen. Ook worden er veel peulvruchten, noten gedroogde vruchten en kruiden gegeten en gebruikt.
Verder zul je op de menukaarten zowel vis als vlees tegenkomen, soms ook gecombineerd in één gerecht. De Catalanen spreken niet voor niets van mar i muntanya (zee en berg) als ze het over hun culinaire tradities hebben. Over vlees gesproken: over het algemeen zijn Spanjaarden meer gewend aan het eten van ingewanden dan wij.
Tapas eten is net als in de rest van Spanje ook in Catalonië heel gewoon. Persoonlijk vind ik dat een avondje tapas eten op de to-do list van iedere toerist thuishoort.
De typische Catalaanse calçots (slieruien van de barbecue) worden vooral tussen januari en maart gegeten.
Tip: een rondje over Barcelona’s beroemde versmarkt La Boquería zal menigeen het water in de mond doen lopen. Hier krijg je direct een beeld van wat je in restaurants in de stad op de menukaart zou kunnen verwachten. Vind je de Boquería te druk? Kies dan voor een van de andere versmarkten.

Catalaanse klassiekers
- Calçots – Deze slieruien eet je tijdens een calçotada en laat je, nadat je ze in de speciaal hiervoor bedoelde romesco-saus hebt gedoopt, als een haring in je mond glijden. De beste plekken om calçots te proberen bevinden zich even buiten de stad. Can Carbonell is een voorbeeld van een traditionele masia waar de Catalanen in de wintermaanden voor een calçotada samenkomen.
- Fideuà – Hoewel van oorsprong Valenciaans kom je deze variant op de wereldberoemde paella op menige Catalaanse menukaart tegen. Het basisingrediënt is geen rijst, maar pasta, zogenoemde fideus, te vergelijken met vermicelli.
- Escalivada – Op en top mediterraan: geroosterde groenten. Aubergine, paprika, uien en tomaten, op veel plekken geserveerd met geitenkaas. >>> Recept escalivada
- Botifarra amb mongetes – Een traditioneel en buitengewoon populair Catalaans gerecht op basis van botifarra (Catalaanse worst) en witte bonen.
- Crema catalana – De Catalaanse variant op de beroemde Franse crème brûlee. >>> Recept crema catalana
- Patatas bravas – Een frietje mét, maar dan anders. Ook geschikt voor vegetariërs. >>> Recept patatas bravas
- Pan con tomate – zo eenvoudig en zo lekker. Bij de tapas of als ontbijt. >>> Recept pan con tomate
Typisch Catalaanse en Spaanse restaurants in Barcelona
Lokale restaurants ogen doorgaans gedateerd, dus als je het gevoel hebt terug te stappen in de tijd, weet je dat je goed zit. Een van mijn favorieten is Los Caracoles in de gotische buurt. Dit restaurant gaat al bijna anderhalve eeuw mee en hier eten is een belevenis.
Meer restauranttips vind je in het artikel met Spaanse restaurants
Tapas
Ook tapas horen thuis in de Catalaanse keuken en over het algemeen verschillen de meer traditionele tapas niet veel van het aanbod elders in het land, hoewel sommige tapasgerechten echt local zijn.
Wat staat er zoal op de tapaskaart?
Pan amb tomaquet (brood met tomaat) is een typisch Catalaans bijgerecht, dat op elk tapasmenu prijkt. Daarnaast zijn de Barcelonezen apetrots op hun patatas bravas. Ook de worsten fuet en llonganissa en de patés (embotits) komen meestal rechtstreeks van het Catalaanse achterland. Al dan niet gefrituurde vis hoort er ook steevast bij (hoewel je die in het hele land tegenkomt) en de zogenoemde ‘bomba‘ (aardappelkroket gevuld met gehakt) werd uitgevonden in de visserswijk La Barceloneta. Mijn favoriete tapasgerecht zijn chipirones, dat zijn kleine, gefrituurde inksvisjes.
Tapas eten de Spanjaarden veelal ‘in de bar op de hoek’, meestal bars die niet bijzonder hip ogen en waar ze nooit van sfeerverlichting hebben gehoord. Tegenwoordig vind je in de stad echter ook veel moderne tapasbars, waar meer aandacht is besteed aan het interieur en waar ‘creatieve hapjes’ worden geserveerd. Scroll voor meer over dit soort ‘gastrobars’ iets verder naar beneden.
Lees ook dit artikel met de beste tapasbars in Barcelona

Sardientjes bij Jai-Ca.
Pinchos
Weliswaar niet van Catalaanse origine, maar desalniettemin zeer geliefd in Barcelona zijn pinchos, stokbroodjes belegd met typisch Spaanse lekkernijen: van tortilla tot geroosterde groenten en gerookte zalm of kaas.
Deze tapas komen Spaans Baskenland en worden doorgaans staand gegeten.
Langs de Carrer de Blai in de volks- en immigrantenwijk Poble-sec zit de ene na de andere pinchos-bar. Op de meeste plekken kost een hapje en een drankje slechts 2 euro. Je kunt deze hapjes ook tegenkomen onder de naam ‘montaditos‘.
Gastrobar
Gastrobars of neotabernas zijn de laatste trend op het gebied van tapas. Innovatief, modern en exclusief, zo laten de gerechten die je hier bestelt zich het best omschrijven. Vaak worden traditionele tapas van een nieuw jasje voorzien of gecombineerd met niet-Spaanse invloeden en dat leidt soms tot verrassende resultaten. Proberen dus!
Je kunt ze natuurlijk proberen van de hand van Ferran en Albert Adrià (Tickets), maar zorg dan wel dat je maanden van tevoren reserveert en reken op een flinke rekening. My Fucking Restaurant, Lolita Taperia en Can Cisa zijn drie andere adresjes waar je als foodie goed zit. Bij My Fucking Restaurant vanwege de showcookings aan de bar, Lolita omdat het een moderne klassieker is en Can Cisa waar je naast fantastische tapasgerechten ook lekkere ecologische wijn kunt proeven.
Het kan zijn dat je tapas op de kaart vindt onder de naam ‘platillos‘. Ook dit zijn gerechten om te delen, maar zouden in een grotere portie voor een hele gang door kunnen gaan, terwijl dit voor tapas eigenlijk niet geldt.
Haute cuisine
De Catalaanse keuken won het afgelopen decennium steeds meer aan populariteit. Dat heeft de regio met name te danken aan topkok Ferran Adrià. Zijn El Bulli (inmiddels gesloten) werd meerdere malen gekozen tot beste restaurant ter wereld.
Liefhebbers van haute cuisine kunnen op diverse locaties in de stad creaties van Adrià zelf (bij Tickets) en andere gerenommeerde Catalaanse chefs proeven. Zij staan erom bekend traditionele Catalaanse gerechten te combineren met invloeden van buitenaf en innovatieve technieken.
In dit artikel vind je alle sterrenrestaurants op een rij

Een creatie van niemand minder dan Ferran Adrià van het menu van Tickets.
De beste middagmenu’s
Tussen de middag bieden bijna alle restaurants driegangenmenu’s die doorgaans stukken voordeliger zijn dan á la carte. Zo ben je vaak niet meer dan tussen de 10 en 15 euro kwijt, meestal inclusief water of wijn. Het heeft dus zo z’n voordelen om je aan te passen aan het ritme van de stad.
Een nadeel kan zijn dat je wel meteen weer langer zit, want zo’n anderhalf uur ben je vaak wel zoet. Wil je veel doen op een dag, dan vind je dat misschien niet zo’n goed idee. Daarnaast schijnt een lunchmenu niet zo’n goed idee te zijn voor de lijn.
Check ook dit artikel met de beste restaurants voor een dagmenu in Barcelona
Wijn en cava
Tijdens een paar dagen Barcelona moet er natuurlijk ook een glaasje worden gedronken. Van bubbels bij het diner kijkt geen ober vreemd op. En wist je dat het drankje vermout in de Catalaanse hoofdstad een hippe aangelegenheid is? En dan heb ik het nog niet eens over de fantastische ‘gewone’ wijnen die er geschonken worden.
Wist je dat in de regio Catalonië de wijnbouw zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld? Het is het snelst groeiende wijngebied van Spanje. En het is zeker aan te raden om de lokale vinos (of Catalaans: ‘vins’) te proberen.
Wijn proeven
Wijn proeven kan op verschillende locaties in de stad, maar mijn favorieten zitten in de wijk El Born. Voor een intieme sfeer kun je aanschuiven bij La Vinya del Señor (Plaça de Santa Maria 5).
In de buurt zit Vila Viniteca (Carrer dels Agullers 7), een prachtige wijnzaak met een enorm aanbod. Ook de elegantie wijnbar Disset Graus (Carrer Antic de Sant Joan 3) is een aanrader.
Wijnstudio Salut organiseert in dezelfde wijk wijnproeverijen waarbij Spaanse wijnen centraal staan. Schuif aan bij de proeftafel of boek een privé proeverij.
Voor wijnfanaten is er ook nog het wijncentrum Monvínic (Carrer de la Diputació 249). Hier kun je duizenden Spaanse en internationale wijnen proeven, een hapje eten en achtergrondinformatie vinden over de wijnen die voor je worden opengetrokken.
Cava
Wie de voorkeur geeft aan bubbels is bij Can Paixano (Carrer de la Reina Cristina 7), alias de ‘Xampanyeria’, aan het goede adres. Verwacht geen decadente champagnebar, want deze typisch Catalaanse zaak in de oude visserswijk Barceloneta is allesbehalve glitter en glamour. Tafeltjes staan er niet en van ’s morgens vroeg tot sluitingstijd is het er dringen voor de bar.
Bestel geen glaasje, want de Catalaanse champagne gaat er hier per fles doorheen. De bar is populair onder studenten, toeristen en locals.
Vermout
Anar a fer er vermut is een begrip in Barcelona. Op zaterdag- of zondagochtend, nog vóór de uitgebreide middagmaaltijd, treffen de locals elkaar onder het genot van het aperitief vermout.
Traditioneel wordt het met ijs geserveerd of bestel je een oliveta, met een olijf. In de sifon zit gaseosa, waarmee de vermout, dat een redelijk hoog alcoholpercentage heeft (zo’n 15 procent) kan worden aangelengd.
In Barcelona beleefde de traditie de afgelopen jaren een ware revival. Vermout bestel je bij een bodega of een vermutería. Zelf een keer van dichtbij meemaken? Dat kan onder meer bij Casa Mariol (Carrer del Roselló 442), Morro Fi (Carrer del Consel de Cent 171) of de authentieke bodega J. Cala (Carrer de Pablo Sáez de Barés 2).
Meer authentieke bodega’s in Barcelona
Zoet!
Barcelona wemelt van de patisserieën. Naast de traditionele Catalaanse desserts, koek en taart vind je er ook designgebak en chocolade in een nieuw jasje. Daarnaast kennen de Catalanen bijna voor elke feestdag een zoete specialiteit, die je bij elke banketbakker zult tegenkomen.
Wat je zeker moet proberen? Churros con chocolate. Ook voor kinderen gegarandeerd een feest.
-
- Escribà – Patisserie Escribà werd in 1906 geopend en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Klassieke taarten maakten de afgelopen jaren plaats voor vernieuwende concepten, waaronder de beroemde zoete ringen en ontploffend gebak. (La Rambla 83, escriba.es)
- Oriol Balaguer – Oriol Balaguer is de juwelier onder de Spaanse pâtissiers. Midden in de wijk El Born opende hij een xocolateria in koloniale stijl. De perfecte plek voor een zoete pitstop. (Carrer de Fusina 5, oriolbalaguer.com)
- Espai Sucre – , Carrer de Princesa 53
Espai Sucre is naast een opleidingsinstituut voor pâtissiers tevens het eerste dessertrestaurant ter wereld. Je kunt kiezen uit een menu bestaande uit drie of vijf toetjes en bij elk dessert selecteert Espai Sucre een passende wijn. (Calle Sant Pere Més Alt, 72, espaisucre.com) - Granja La Pallaresa – De Spaanse traditie van churros con chocolate is met name in de wintermaanden populair. De churros worden bereid met bloem, olie, suiker en zout en doen qua smaak denken aan een oliebol of donut. De warme chocolade dient om de churros in te dopen. Je kunt ze onder meer bestellen in de typisch Spaanse granjas en La Pallaresa is een klassieker. (Granja La Pallaresa, Carrer de Petritxol 11)
- Caelum – Midden in de oude joodse wijk op een steenworp afstand van de kathedraal bevindt zich Caelum, een gebakzaak vol zoetigheden die zijn vervaardigd door nonnen uit kloosters in het hele land. Je vindt er gebakjes, chocolade, koekjes of bonbons: stuk voor stuk hemelse lekkernijen. (Caelum, Carrer de la Palla 8, caelumbarcelona.com)
Etenstijden
Allereerst moet worden opgemerkt dat het dagritme van de Spanjaarden heel anders is dan we in Noord-Europa gewend zijn. Inwoners van Barcelona ontbijten meestal pas als hun dag al lang en breed is begonnen, zo rond een uur of tien.
Tussen 13.00 en 16.00 uur ’s middags is het tijd voor de lunch en die bestaat niet uit een broodje of een snack, maar vormt de belangrijkste maaltijd van de dag.
Het einde van de middag, tussen 17.00 en 19.00 uur, is het tijdstip van de Spaanse merienda, die meestal uit iets zoets bestaat, bijvoorbeeld de eerder genoemde churros con chocolate.
Tapas worden vrijwel de hele dag door besteld en de avondmaaltijd wordt pas laat geserveerd. In veel restaurants kun je voor half tien niet eens aanschuiven en in de weekenden is het heel gewoon om pas na half elf te reserveren.