De markten van Barcelona

Een bezoekje aan de markt is misschien wel de beste manier om het lokale leven op te snuiven. In Barcelona kun je dagelijks naar een van de vele markten. Ook de vlooienmarkten en de mercadillos met designerspullen en ambachtelijke producten zijn razend populair.

Inhoud


Fietstour op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50


Versmarkten

Barcelona telt maar liefst 39 vers- en voedselmarkten, waar je voor culinaire geneugten zeker aan je trekken komt. De markten bieden een keur aan etenswaren. Bovendien zijn sommige gevestigd in wel heel bijzondere gebouwen. Hieronder vind je de belangrijkste!

La Boquería – Rambla 91

Mercat La Boquería aan de Rambla is een van de populairste bezienswaardigheden in de stad en een absolute must voor foodlovers. Honderden kleurrijke kraampjes vol verse producten, hapjes, sapjes en exotische ingrediënten: houd je fototoestel in de aanslag en wees gewaarschuwd, het water loopt je hier zeker in de mond.

Pal naast de markt op het Plaça de Sant Galdric, staan ook vaak kraampjes met producten van het achterland tegen vriendelijke prijzen. Dit deel wordt de ‘Mercat de Pagès’ (boerenmarkt) genoemd door de locals, die juist hier graag hun boodschappen doen.

Lees meer: Mercat La Boquería

Mercat de Santa Caterina – Avinguda de Francesc Cambó 16

De Mercat de Santa Caterina in de wijk El Born is een Barcelonese versmarkt in moderne stijl. De deuren van de hal, die werd ontworpen door Enric Miralles en Benedetta Tagliabue, gingen in 2005 open. Topstuk is het bontgekleurde keramieken dak dat onmiskenbaar Gaudiaanse trekken, groenten en fruit en een mediterrane invloed uitstraalt.

Achter in de markthal kun je de archeologische resten van het vroegere Santa Caterinaklooster bezichtigen, een dominicanenklooster, dat op deze plek stond en waar de markt zijn naam aan ontleent.

Lees meer: Mercat de Santa Caterina

Mercat de Sant Antoni – Carrer Comte de Urgell 1

De buitenkant van de markt van Sant Antoni in de wijk Sant Antoni in Barcelona

Het hart van de upcoming wijk Sant Antoni is de Mercat de Sant Antoni, die na jarenlange renovatie in 2018 eindelijk heropend werd. De markthal werd ontworpen door de stadsarchitect Antoni Rovira i Trias, die eveneens verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Mercat de la Concepció. De bouw vond plaats tussen 1872 en 1882. Onder in de hal zit een grote Lidl-supermarkt.

Traditioneel wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden.

Lees meer: Mercat de Sant Antoni

Mercat de la Barceloneta – Plaça Poeta Bosca 1

markt barceloneta

Mercat de la Barceloneta is een van de oudste versmarkten van de stad en van oorsprong een belangrijke plek voor de verkoop van vis vanwege de ligging vlak bij zee. De oorspronkelijke hal van architect Antoni Rovira i Trias dateerde uit het jaar 1884, maar kreeg begin deze eeuw een nieuw uiterlijk. De ijzeren structuur is nog altijd zichtbaar maar het golvende dag met zonnepanelen is nieuw.

Mercat de Galvany – Carrer de Santaló 65

In uptown Barcelona, ver van het toeristische hart van de stad en te midden van de chique woonwijken Sarrià en Sant Gervasi ligt de Mercat de Galvany, vanwege de grandeur van het gebouw een van de mooiste markthallen van de stad. Met de bouw ervan werd in 1868 begonnen, toen het gebruik van ijzeren structuren in trek was, maar de markt werd pas in 1927 officieel geopend.

De hal heeft de vorm van een Grieks kruis met in het centrum een achthoekige koepel, die wordt ondersteund door vier arcadebogen die voorzien zijn van glas in lood ramen. Binnen trekt de modernistische lantaarnpaal met antieke klok direct de aandacht. Ook de buitenkant van het bouwwerk is imposant: het telt vier majestueuze façades, waarop het oude wapen van Barcelona te zien is.

Mercat de la Concepció – Carrer d’Aragó 313-317

Op deze op en top lokale markt in de wijk Eixample kom je maar weinig toeristen tegen. De ontwerper van de hal is dezelfde als die van de Mercat de Sant Antoni, Antoni Rovira i Trias. Onder in de markthal zit een supermarkt en ook de elektronicawinkel Miró is hier gevestigd.

Mercat del Ninot – Carrer de Mallorca 133

Deze voedselmarkt is eveneens gevestigd in de wijk Eixample, maar in Eixample Esquerra. De markthal is wat ons betreft een van de minder persoonlijke, maar ook hier kom je zelden een toerist tegen. In de hal zit een goed restaurant: El Ninot Cuina.

Mercat de l’Abaceria Central- Travessera de Gràcia 186

De Mercat de l’Abaceria dateert nog uit de tijd dat Gràcia een dorpje was even buiten Barcelona. Deze markt in het hart van de gezellige volksbuurt Gràcia, is een goed voorbeeld van de markthallen die je in de stad tegenkomt. Binnen vind je de etenswaren, terwijl bij de stalletjes buiten keukenspullen, kleding en andere artikelen verkocht worden.

Mercat de La Llibertat – Plaça de la Llibertat 27

De Mercat de La Llibertat staat eveneens in Gràcia en opende zijn deuren in 1893. De hal werd gedecoreerd door Francesc Berenguer, een leerling van Antoni Gaudí. Deze markthal werd in 2009 gerenoveerd en je komt hier met name locals tegen.

Mercat de Sants – Carrer de Sant Jordi 6

De markthal van de Mercat de Sants is gevestigd in de niet-toeristische wijk Sants. De hal zelf is bijzonder. Het ontwerp van het gebouw is van Pere Falqués en de gevel bestaat uit baksteen en voorzien van keramieken decoratie.

Mercat de Sarrià – Passeig de la Reina Elisenda de Montcada 8

Ook het gebouw van de markthal in de wijk Sarrià is prachtig en typisch voor Barcelona. De oude hal uit begin vorige eeuw werd deze eeuw van binnen volledig gerenoveerd. De oude, modernistische voorgevel staat in contrast met het moderne interieur.

Plattegrond met de versmarkten in Barcelona:

Tips voor op de markt in Barcelona

  • Laat je jamón ibérico of manchegokaas vacuüm verpakken, dan kan het zo in de koffer mee naar huis.
  • Het is heel gewoon om een stukje te proeven voordat je iets koopt.
  • Afdingen is not done op Spaanse versmarkten. Op de vlooienmarkt Els Encants mag dat weer wel.
  • Op La Boquería verkopen veel marktkooplui ook hapjes voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan een gefrituurde inktvis op een stokje. En voor de dagelijkse dosis vitaminen, kun je er een sapje halen. Houd er wel rekening mee dat in de sapjes meestal ook een flinke lepel suiker zit.
  • Willen de marktkoopmannen- en vrouwen niet dat je een foto neemt? Respecteer dat dan.
  • Staan er al een paar mensen te wachten? Dan vraag je wie de laatste in de rij is: ¿Quién es el último?
  • Het is heel normaal dat de marktkoopmannen- en vrouwen je aanspreken met een koosnaam. Enkele veel gebruikte troetelnamen die je zult horen, zijn mi vida (liefje), cariño (lieverd), cielo (schatje), reina (koningin) en princesa (prinsesje).
  • Wil je inkopen doen? Dan doe je er goed aan de prijzen te vergelijken, zeker bij een toeristische markt als La Boquería. Vis is ‘s morgens het meest vers en voor groenten en fruit kom je volgens de locals het best ‘s middags. De kraamhouders stallen de mooiste exemplaren goed zichtbaar uit en pakken eerst de minder mooie. Aan het eind van de dag blijven dus de meest aantrekkelijke over.

Gastronomische markten

Mercat de la Terra – Parc de les Tres Ximeneies

Mensen eten calçots bij de Mercat de la Terra markt in Barcelona

De Mercat de la Terra (Markt van de Aarde) is een van mij favorieten. Hier kun je producten kopen bij boeren uit de omgeving van Barcelona en ambachtelijke bakkers of bierbrouwers uit de stad. Ook kun je er proeven: in de winter calçots, in de zomer sardines van de barbecue, maar ook ecologische hamburgers of crepes.

De markt is op en top local, kinderen kunnen spelen in de naastgelegen speeltuin of met de houten spellen die iedere week tevoorschijn worden gehaald.

Gedurende het jaar op zaterdag, in juni en juli op dinsdagavond van 17.00 tot 22.00 uur en in augustus gesloten.

Eat Street

Voor de lekkerste street food gerechten moet je bij de evenementen van Eat Street zijn. De deelnemende food trucks installeren zich iedere maand op een andere locatie en het thema is ook elke keer anders: van ontbijt tot bier en van barbecue tot curry’s. Compleet met muziek en volop gezelligheid.

Fira de Productes Tradicionals Catalans – Plaça del Pi

Deze markt wordt in het weekend gehouden midden in de gotische wijk en is de perfecte plek om typisch Catalaanse culinaire producten te kopen om mee te nemen in de koffer terug naar huis. Denk bijvoorbeeld aan turrón (nougat) of honing.

Vlooienmarkten, tweedehands en designermarkten

De vlooienmarkt Els Encants beschikt over een vast onderkomen, maar daarnaast worden er in Barcelona nog vele andere markten georganiseerd. De ene wekelijks, de ander maandelijks of zelfs één keer per jaar.

Els Encants

een close up van de spullen op Els Encants

Fira de Bellcaire, zoals de naam van Els Encants officieel luidt, is een van de oudste rommelmarkten van Europa. Rond de eeuwwisseling werd Els Encants beschouwd als de schroothoop van Barcelona, waar uitschot zich verzamelde om aan troep nog wat te verdienen en Spaanse winkelketens de afdankertjes van hun oude, slecht verkochte collecties via een tussenpersoon voor (bijna) niks van de hand deden.

Nu is dat helemaal anders, want Els Encants is herontdekt als dé plek om voor spotprijsjes vintage, antiek, elektronica en textiel op de kop te tikken. Recentelijk verhuisde de markt naar een spiksplinternieuwe hal met futuristisch dak. Onderhandelen over de prijs is heel normaal, zeker als buitenlander zijn de marktkoopmannen nogal eens geneigd de prijzen te verhogen.

Lees meer: Els Encants

Palo Alto Market

De maandelijks terugkerende creatieve Palo Alto Market is dé plek waar hip Barcelona elkaar ontmoet voor een drankje en hapje en waar bijzondere designer-items worden verkocht. Vindt meestal plaats in het eerste weekend van de maand. Entree: €5,50 euro. Er zijn tickets beschikbaar voor 12:00-17:00 en van 17:00 tot 22:00 uur.

Lees meer: Website

Two Market

Je betaalt 1 euro entree en daarna kost alles 1 euro. Two Market wordt de eerste zondag van de maand gehouden in het pand van Ovella Negra in Poblenou.

Lees meer: Website

Lost & Found

Een van de meest bekende tweedehandsmarkten in de stad is Lost & Found, een maandelijks terugkerende vlooienmarkt, die in de zomermaanden plaatsvindt in de wijk Barceloneta aan zee en ‘s winters in de centrale hal van treinstation Estació de França.

Lees meer: Website

Flea Market BCN – Plaça de Blanquerna

Een andere maandelijkse vlooienmarkt is de Flea Market BCN in de wijk El Raval. Deze vindt plaats achter het Museu Marítim op het Plaça de Blanquerna.

Lees meer: Website

Demanoenmano – geen vaste locatie

Demanoenmano is eveneens een maandelijks terugkerende markt in El Raval, met zowel vintage als kunst en handwerk. De locatie is wisselend.

Antiekmarkt – Plaça Portal de la Pau

Op Plaça Portal de la Pau tussen het standbeeld van Columbus en de haven wordt in het weekend een kleine antiekmarkt gehouden.

Postzegel- en muntenmarkt – Plaça Reial

Elke zondag op Plaça Reial is het heerlijk kijken hoe oude mannetjes met elkaar onderhandelen. Zelf meedoen mag ook natuurlijk.

Fira Nova Artesania – Rambla de Santa Mónica

Aan het begin van de Ramblas bij zee (officieel begint de Ramblas bij zee en niet bij Plaça Catalunya) wordt op vrijdag en zaterdag een nijverheidsmarkt gehouden met producten van lokale ambachtslieden.

Boekenmarkt – Sant Antoni markt

Traditioneel wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden.

Fira de Brocantes (antiek- en verzamelmarkt) – Plaça Nova bij de kathedraal

Liefhebbers van antiek en snuisterijen kunnen een kijkje nemen op de Fira de Brocantes die iedere donderdag op het plein voor de kathedraal in de gotische buurt wordt gehouden. In de zomer vindt de markt iedere dag plaats, behalve in augustus, dan is er geen markt.

Plattegrond met genoemde rommelmarkten, vintage markten en design markets

Let op: alleen de markten met een vaste locatie staan op de kaart aangegeven.