Het Columbus monument

Tussen de oude haven en de Rambla, bovenop een zestig meter hoge zuil, staat Christoffel Columbus al sinds 1888 trots te wijzen. En hoewel zeker niet iedereen hem als held beschouwt, werd hij na zijn ontdekking van Amerika in Barcelona wel als zodanig ontvangen. Het leuke aan dit monument is dat je er binnenin met een liftje naar boven kunt om te genieten van een heerlijk uitzicht over de stad.

Boek nu online met korting

Het Columbus Monument
Tickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsPer persoon: €8 Koop hier met 10% korting
Kinderen van 4 tot 12 jaar en 65-plussers: €6 Koop hier met 10% korting
AdresPlaça del Portal de la Pau (Begin van de Rambla bij de oude haven)
Openbaar vervoer / metroMetro: Drassanes (L3)
Hop-on Hop-off bus
OpeningstijdenDagelijks van 08.30 tot 14.30 uur
Gesloten op 1 januari, 11 september en 25 december

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is het Columbus monument?

Het monument van Columbus werd geplaatst ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1888, die in het teken stond van elektriciteit en ijzer. De zuil eert de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus die in 1492 in opdracht van Spanje het Amerikaanse continent ontdekte.

Het monument is bijna zestig meter hoog en je kunt met een liftje naar boven tot aan de kroon waar Columbus op staat. Het piepkleine liftje zou de eerste lift van Barcelona zijn geweest. Misschien wat minder geschikt voor mensen met claustrofobie of hoogtevrees, maar het adembenemende uitzicht over stad, haven en zee zal veel goedmaken! Wie goed kijkt, zal ook de Sagrada Família, de Montjuïc, de klokkentorens van de kathedraal en de Tibidabo zien.

Het standbeeld van Christoffel Columbus op de top is volledig brons. Hij staat met volle overtuiging te wijzen, maar waar hij precies naar wijst, is een mysterie. Verder in dit artikel kom je hierover meer te weten. In zijn linkerhand heeft hij een nautische navigatiekaart van zijn route vast. Aan de voet van de pilaar staan acht robuuste ijzeren leeuwen die het monument bewaken.

Tickets voor het Columbus monument

Bestel je tickets online en bespaar tijd!

Barcelona Turisme

Als je je ticket koopt via mijn partner Barcelona Turisme, krijg je 10% korting! Grijp er niet naast met je gewenste dag en tijdslot zodat je je dag goed kan plannen. Deze service wordt in het Engels aangeboden. Hier kan je niet met iDeal of Bancontact betalen, maar alleen met creditcard.

Nu reserveren

Tiqets

Via mijn partner Tiqets bestel je gemakkelijk in het Nederlands en betaal je veilig met iDeal of Bancontact: super snel en praktisch dus! Bovendien kun je gratis annuleren tot kort van te voren. 

Nu reserveren

Het Columbus monument in foto’s

Hieronder zie je enkele foto’s van het prachtige 360° uitzicht en de standbeelden.

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €8
Kinderen van 4 tot 12 jaar en 65-plussers: €6
Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
Als je je kaartje online koopt via Barcelona Turisme, krijg je 10% korting!

Nu reserveren

Openingstijden

Dagelijks geopend van 08.30 tot 14.30 uur.
Gesloten op 25 december, 1 januari en La Diada Nacional de Catalunya op 11 september. Let op, een uur voor sluitingstijd gaat de laatste rit met de lift naar boven.

Hoe kom je bij het Columbus Monument?

Metro: Het gemakkelijkst is om de metro op de groene lijn (L3) te nemen tot aan de halte Drassanes. Wanneer je boven komt op de Ramblas kun je de pilaar al zien pronken.

Ook de Hop on Hop off bus heeft er een halte op zijn rode route.

Lopen of fietsen is ook een goede optie. Het monument bevindt zich namelijk aan het begin van de Ramblas en pal in het historische centrum, niet ver van andere bezienswaardigheden.

Geschiedenis Columbus monument

Columbus, geboren in het Italiaanse Genua, ontdekte in 1492 het Amerikaanse continent onder de Spaanse vlag. Bij zijn terugkeer in Spanje, een klein jaar later, werd hij feestelijk ontvangen en kreeg hij van Koning Ferdinand II de hoogste eer. Voor veel Spanjaarden betekende zijn ontdekking het begin van het vergaren van grote rijkdommen in de ‘nieuwe wereld’, maar anderen menen dat het ontstaan van de slavenhandel hier op is terug te voeren. Critici pleiten daarom voor het verwijderen van het monument, al lijkt er van serieuze plannen vooralsnog geen sprake.

Op 12 oktober viert men in Spanje Día de la Hispanidad of Fiesta Nacional de España. Het wordt ook wel Día de Colón (Columbusdag) genoemd omdat alles in het teken staat van het Spaanse Imperium en de nieuwe tijd die dankzij de ontdekking van Columbus zijn ontstaan. Maar niet voor iedereen was dit een rooskleurige tijd.  We mogen namelijk niet vergeten dat veel inheemse volkeren en hun cultuur tijdens de kolonisatie onderdrukt en uitgeroeid werden. Columbus was helemaal niet de eerste die arriveerde op het Amerikaanse continent, maar hij heeft wel voor de grootste verandering gezorgd. Er bestaat tegenwoordig meer en meer controversie over de feestdag en de kolonisatie. Verschillende organisaties voeren demonstraties uit, ook aan de voet van het Columbus monument.

In mei 1947 was het monument toneel van een mislukte aanslag op dictator Franco. Tegenstanders van het regime klommen op de leeuwen rond het monument (zie foto hier beneden). Twee jongemannen hadden in opdracht van anarchist Domingo Ibars ieder een bom bij zich. Dictator Franco kwam aangereden in een militaire parade op weg naar de kathedraal, maar op het moment dat zijn auto langs het monument reed, liepen er net twee rijen kinderen tussen de stoet en het publiek, waardoor een aanslag op de dictator mislukte.

Het mysterie van de vinger

Waar wijst die lange (een halve meter!) vinger van Columbus toch naartoe? Hierover gaan verschillende verhalen de ronde. Mogelijk was het eigenlijk de bedoeling dat de ontdekkingsreiziger naar Amerika zou wijzen, maar werd het beeld per ongeluk verkeerd geplaatst, namelijk richting zee. Een andere verklaring is dat niemand het zou begrijpen als Columbus naar de Rambla (de richting van Amerika) zou wijzen.

Of wijst hij richting de haven van Palos de la Frontera in Huelva, waar zijn grote reis begon? Nog een optie is dat hij zou wijzen naar Genua, de Italiaanse stad waar hij werd geboren. Hoewel ook dat eigenlijk ook niet klopt, want wie een lijn zou trekken vanaf zijn vinger, komt uit op het eiland Mallorca.

Persoonlijke tips:

    • Na afloop even bijkomen op het rustige terras van het Museu Marítim: als je met je rug naar de zee staat aan je linkerhand langs de Avinguda de les Drassanes. Hier kun je in de binnentuin plaatsnemen met een kop koffie of als het lunchtijd is een ‘menu del día’ bestellen. Iedere dag geopend van 9.00-20.00 uur.
    • Bij Rocambolesc op de Rambla (naast operahuis Liceu op nr.51) kun je een ijsje kopen in de vorm van de wijzende vinger van Columbus!
      Lees hier meer over de beste ijssalons van Barcelona.

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie