Het Columbus monument

Het Columbus Monument
Tickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsPer persoon: €6
Koop je kaartje via Barcelona Turisme en krijg 10% korting.
AdresPlaça del Portal de la Pau s/n (Begin van de Rambla bij de oude haven), 08001 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Drassanes (L3)
OpeningstijdenMaart tot eind september (dagelijks): 08.30 tot 20.30
Oktober tot eind februari (dagelijks): 08:30 tot 18.30

Wat vind je terug in dit artikel?

Tussen de oude haven en de Rambla, bovenop een zestig meter hoge zuil, staat Christoffel Columbus al sinds 1888 trots te wijzen. En hoewel zeker niet iedereen hem als held beschouwt, werd hij na zijn ontdekking van Amerika in Barcelona wel als zodanig ontvangen.

Uitkijkpunt van Columbus bezoeken
Wist je dat je het standbeeld van Columbus ook op kan om boven van een 360º uitzicht te genieten? Tickets kopen voor de Mirador de Colom kan via de Nederlandse aanbieder Ticketbar of via Barcelona Turisme (met korting!). Bij laatstgenoemde krijg je 10 procent korting op de prijs, maar de service wordt niet in het Nederlands geboden.

Lees ook: Las Ramblas

Het monument van Columbus werd geplaatst ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1888, die in het teken stond van elektriciteit en ijzer. Het piepkleine liftje zou de eerste lift van Barcelona zijn geweest.

Het Columbus monument in foto’s

Geschiedenis Columbus monument

Columbus, geboren in het Italiaanse Genua, ontdekte het Amerikaanse continent onder de Spaanse vlag. Voor veel Spanjaarden betekende dat het begin van het vergaren van grote rijkdommen in de ‘nieuwe wereld’, maar anderen menen dat het ontstaan van de slavenhandel hier op is terug te voeren. Critici pleiten daarom voor het verwijderen van het monument, al lijkt er van serieuze plannen vooralsnog geen sprake.

In mei 1947 was het monument toneel van een mislukte aanslag op dictator Franco. Tegenstanders van het regime klommen op de leeuwen rond het monument (zie foto hier beneden). Twee jongemannen hadden in opdracht van anarchist Domingo Ibars ieder een bom bij zich. Dictator Franco kwam aangereden in een militaire parade op weg naar de kathedraal, maar op het moment dat zijn auto langs het monument reed, liepen er net twee rijen kinderen tussen de stoet en het publiek, waardoor een aanslag op de dictator mislukte.

Het uitzicht

Het monument van Colombus is bijna zestig meter hoog en je kunt met de lift naar boven tot aan de kroon waar Columbus op staat. Misschien wat minder geschikt voor mensen met claustrofobie of hoogtevrees, maar het adembenemende uitzicht over stad, haven en zee zal veel goedmaken!

uitzicht haven columbus

uitzicht columbus stad

uitzicht columbus rambla

Wie goed kijkt, zal ook de Sagrada Família, de Montjuïc, de klokkentorens van de kathedraal en de Tibidabo zien.

Het mysterie van de vinger

Waar wijst die lange (een halve meter!) vinger van Columbus toch naartoe? Hierover gaan verschillende verhalen de ronde. Mogelijk was het eigenlijk de bedoeling dat de ontdekkingsreiziger naar Amerika zou wijzen, maar werd het beeld per ongeluk verkeerd geplaatst, namelijk richting zee. Een andere verklaring is dat niemand het zou begrijpen als Columbus naar de Rambla (de richting van Amerika) zou wijzen.

Of wijst hij richting de haven van Palos de la Frontera in Huelva, waar zijn grote reis begon? Nog een optie is dat hij zou wijzen naar denken dat hij naar Genoa wijst, de Italiaanse stad waar hij werd geboren. Hoewel ook dat eigenlijk ook niet klopt, want wie een lijn zou trekken vanaf zijn vinger, komt uit op het eiland Mallorca.

Zoals je kunt zien in deze video waarin mijn goede vriendin Carola je meeneemt naar boven, houden wij het meestal maar op de eerste variant:

Persoonlijke tips:

    • Na afloop even bijkomen op het rustige terras van het Museu Marítim: als je met je rug naar de zee staat aan je linkerhand langs de Avinguda de les Drassanes. Hier kun je in de binnentuin plaatsnemen met een kop koffie of als het lunchtijd is een ‘menu del día’ bestellen. Iedere dag geopend van 9.00-20.00 uur.
    • Bij Rocambolesc op de Rambla (naast operahuis Liceu op nr.51) kun je een ijsje kopen in de vorm van de wijzende vinger van Columbus!

.

Praktische info

Openingstijden: 08.30-20.30 uur en van 1 okt t/m 28 feb tot 18.30 uur. Gesloten op beide kerstdagen en op Nieuwjaarsdag. Let op, een half uur voor sluitingstijd gaat de laatste rit met de lift naar boven.
Prijzen: €6 voor volwassenen. Als je je kaartje online koopt via Barcelona Turisme, krijg je 10% korting.

 

Adres & plattegrond

Het Columbus monument
Plaça del Portal de la Pau s/n (Begin van de Rambla bij de oude haven)
08001 Barcelona
933025224
Metro: L3