Gran Teatre Del Liceu

Gelegen aan de beroemde Ramblas was dit theater en operahuis decennialang hét symbool en dé ontmoetingsplek van de Barcelonese bourgeoisie. De perfecte bezienswaardigheid voor een avondje uit!

Gran Teatre del LiceuTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets te koop via de website van Gran Teatre del Liceu
AdresLa Rambla 51-59 (El Raval)
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3)
Bus V13 en 59
OpeningstijdenEnkel te bezichtigen tijdens een rondleiding met gids (€400 per groep)

Wat vind je terug in dit artikel?

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Bezoek het Gran Teatre del Liceu

Een goede manier om het theater eens goed van binnen te bekijken en te beleven is natuurlijk naar een voorstelling gaan. Op de algemene website van El Liceu kun je het programma bekijken en kaartjes kopen. Wacht er niet mee tot het laatste moment, voorstellingen zijn vaak snel uitverkocht of je kunt alleen nog naar de kippenrennen helemaal bovenin!

Voorafgaand  kun je onder meer de historische lobby bewonderen, de Spiegelzaal (vergeet hier vooral niet omhoog te kijken naar de prachtige plafondschilderingen) en het indrukwekkende auditorium. De Circle del Liceu, de privéclub van de opera en een prachtig voorbeeld van het Catalaanse modernisme met een fraaie collectie van de werken van de Catalaanse schilder Ramon Casas, kun je helaas niet zomaar bezoeken.

Persoonlijke tips

  • Tegenover het theater (Rambla 74), kun je bij Café de l’Opera een kop koffie drinken, net zoals de bezoekers en operazangers dat honderd jaar geleden al deden. Dagelijks geopend van 8.30-2.30 uur.
  • Naast het theater zit sinds 2016 de ijssalon Rocambolesc, van de wereldberoemde Catalaanse pâtissier Jordi Roca. Hier kun je heerlijke softijsjes eten en waterijsjes in allerlei grappige vormen, zoals de wijzende vinger van Columbus.
  • Onder Teatre Liceu zit Opera Samfaina, met producten die zijn geselecteerd door de gebroeders Roca.

Geschiedenis van het Gran Teatre del Liceu

Geheel volgens de Europese trend van die tijd waren het de welgestelde stedelijke families die de bouw van het prestigieuze Gran Teatre del Liceu financierden en niet de monarchie.

Dat verklaart waarom een koninklijke loge in dit concertgebouw ontbreekt. Toen het prestigieuze operahuis in 1847 officieel haar deuren opende, waren er maar liefst 3500 zitplaatsen en daarmee werd Gran Teatre del Liceu direct op de kaart gezet als het grootste operahuis (destijds) ter wereld.

Lange tijd werden er voornamelijk Duitse en Italiaanse opera’s opgevoerd: die van Giuseppe Verdi waren favoriet. Het werk van Richard Wagner won aan populariteit gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw. Tegenwoordig is de programmering een bonte verzameling van zowel klassieke als hedendaagse opera’s en balletvoorstellingen.

Voor de Catalaanse operazangeres Montserrat Cabellé, bij het grote publiek bekend van het duet Barcelona dat zij samen met rockster Freddie Mercury ten gehore bracht tijdens de opening van de Olympische Spelen in 1992, begon hier haar succesvolle carrière.

In 1861 werd het theater een jaar lang gesloten vanwege een grote brand.

Anarchisme

Op 7 november 1893 werd het nieuwe culturele seizoen geopend voor een uitverkochte zaal. Op het programma stond de uitvoering van Rossini’s Willem Tell. Het was een tijd van sociale onvrede, de kloof tussen arm en rijk werd steeds groter en de protesten van de arbeidersklasse tegen de rijke elite namen steeds verder toe.

Op deze herfstavond liep een armoedig geklede jongeman met de naam Santiago Salvador de trappen op naar de staanplaatsen op de vijfde verdieping van het Liceu en toen na de eerste akte het doek viel en het publiek opstond voor de pauze, gooide de anarchist twee bommen naar beneden waarvan er een ontplofte.

Toen na drie jaar het operagebouw weer heropend werd, bleven de stoelen waarop de twintig dodelijke slachtoffers hadden gezeten nog lange tijd onbezet en was er inmiddels een verhitte klopjacht ontketend op de anarchisten in de stad.

Interieur en architectuur Gran Teatre del Liceu

In 1994 vond er opnieuw een grote brand plaats en de opera brandde hierbij bijna volledig af: alleen een gedeelte van de voorgevel, de hal met de grote trappen en de foyer bleven overeind. Ironisch genoeg werd deze brand veroorzaakt door een vonkje in het theaterdoek, tijdens de laswerkzaamheden aan een speciale brandwerende noodwand.

Dankzij giften en donaties werd Teatre del Liceu in vijf jaar tijd helemaal opnieuw opgebouwd, met behoud van de oude stijl. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de concertzaal meteen van de laatste snufjes techniek te voorzien, bijvoorbeeld bij het bouwen van het plafond van het auditorium. Hierdoor wordt de kwaliteit van de akoestiek wereldwijd geroemd.

Het oorspronkelijke ontwerp was naar Italiaans voorbeeld, met vijf verdiepingen, balkons en loges. De hoofdfoyer, de zeer elegante Saló del Miralls (de Spiegelzaal) die wonderlijk genoeg bespaard bleef, is een prachtig voorbeeld van de klassieke Europese architectuur. Helemaal bovenin bevinden zich de goedkoopste plaatsen, galliners (kippenhokken) genoemd, populair bij studenten.

Het auditorium met 2300 roodfluwelen stoelen, heeft een typerende hoefijzervorm, afgekeken van het Teatro della Scala in Milaan. Veel ornamenten zijn met bladgoud afgewerkt en de lampen hebben de vorm van een draak. Hedendaags kunstenaar Perejaume nam de plafondschilderingen voor zijn rekening en de gordijnen op het toneel werden ontworpen door de Catalaanse artiest Antoni Miró.

Hoe kom je bij het Gran Teatre del Liceu?

Om bij het Gran Teatre del Liceu te komen kan je bus V13 en 59 nemen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om met de metro te komen, je neemt dan lijn 3 (Liceu).

Het adres is La Rambla, 51-59, 08002 Barcelona.

Praktische informatie

Je kunt op doordeweekse dagen een rondleiding doen met een gids, die duurt ongeveer 50 minuten. Voor groepsreserveringen of privébezoeken kun je hier contact opnemen met de bezoekdienst.

Wanneer je een voorstelling wilt zien kun je een kijkje nemen op de website voor meer informatie en prijzen. De prijzen zijn afhankelijk van in welke zone je wilt gaan zitten.