Gran Teatre Del LiceuTeatre Liceu Ramblas Barcelona

Gelegen aan de beroemde Ramblas was dit theater decennialang hét symbool en dé ontmoetingsplek van de Barcelonese bourgeoisie. Geheel volgens de Europese trend van die tijd waren het de welgestelde stedelijke families die de bouw van het prestigieuze Gran Teatre del Liceu financierden en niet de monarchie.

Dat verklaart waarom een koninklijke loge in dit concertgebouw ontbreekt. Toen het prestigieuze operahuis in 1847 officieel haar deuren opende, waren er maar liefst 3500 zitplaatsen en daarmee werd Gran Teatre del Liceu direct op de kaart gezet als het grootste operahuis (destijds) ter wereld.

Lange tijd werden er voornamelijk Duitse en Italiaanse opera’s opgevoerd, die van Giuseppe Verdi waren favoriet. Het werk van Richard Wagner won aan populariteit gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw. Tegenwoordig is de programmering een bonte verzameling van zowel klassieke als hedendaagse opera’s en balletvoorstellingen.

De Catalaanse operazangeres Montserrat Cabellé, bij het grote publiek bekend van het duet Barcelona dat zij samen met rockster Freddy Mercury ten gehore bracht tijdens de opening van de Olympische Spelen in 1992, begon hier haar succesvolle carrière.

In 1861 werd het theater een jaar lang gesloten vanwege een grote brand die alleen de voorgevel, de entree en de foyer zou sparen.

Anarchisme

Op 7 november 1893 werd het nieuwe culturele seizoen geopend voor een uitverkochte zaal. Op het programma stond de uitvoering van Rossini’s Wilhem Tell. Het was een tijd van sociale onvrede, de kloof tussen arm en rijk werd steeds groter en de protesten van de arbeidersklasse tegen de rijke elite namen steeds verder toe.

Op deze herfstavond liep een armoedig geklede jongeman met de naam Santiago Salvador de trappen op naar de staplaatsen op de vijfde verdieping van het Liceu en toen na de eerste akte het doek viel en het publiek opstond voor de pauze, gooide de anarchist twee bommen naar beneden waarvan er een ontplofte.

Toen na drie jaar het operagebouw weer heropend werd, bleven de stoelen waarop de twintig dodelijke slachtoffers hadden gezeten nog lange tijd onbezet en was er inmiddels een verhitte klopjacht ontketend op de anarchisten in de stad.

Interieur en architectuur

In 1994 vond er een tweede brand plaats en de opera brandde hierbij bijna volledig af, alleen een gedeelte van de voorgevel, de hal met de grote trappen en de foyer bleven overeind. Ironisch genoeg werd deze brand veroorzaakt door een vonkje in het theaterdoek, tijdens de laswerkzaamheden aan een speciale brandwerende noodwand.

Dankzij giften en donaties werd Teatre del Liceu in vijf jaar tijd helemaal opnieuw opgebouwd, met behoud van de oude stijl. Op technisch gebied echter werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de concertzaal meteen van de laatste snufjes te voorzien, bijvoorbeeld bij het bouwen van het plafond van het auditorium. Hierdoor wordt de kwaliteit van de akoestiek wereldwijd geroemd.

Het oorspronkelijke ontwerp was naar Italiaans voorbeeld, met vijf verdiepingen, balkons en loges. De hoofdfoyer, de zeer elegante Saló del Miralls (de Spiegelzaal) die wonderlijk genoeg bespaard bleef, is een prachtig voorbeeld van de klassieke Europese architectuur. Helemaal bovenin bevinden zich de goedkoopste plaatsen, galliners (kippenhokken) genoemd, populair bij studenten.

Het auditorium met bijna 2500 roodfluwelen stoelen, heeft de voor de negentiende eeuw zo typerende hoefijzervorm, afgekeken van het Teatro della Scala in Milaan. Veel ornamenten zijn met bladgoud afgewerkt en de lampen hebben de vorm van een draak. Hedendaags kunstenaar Perejaume nam de plafondschilderingen voor zijn rekening en de gordijnen op het toneel werden ontworpen door de Catalaanse artiest Antoni Miró.

Rondleidingen Teatre del Liceu

Een goede manier om de opera eens goed van binnen te bekijken en te beleven is natuurlijk naar een voorstelling gaan. Op de algemene website van El Liceu kun je het programma bekijken en toegangskaarten kopen. Wacht er niet mee tot het laatste moment, voorstellingen zijn vaak snel uitverkocht of je kunt alleen nog naar de kippenrennen helemaal bovenin!

Wil je niet naar een voorstelling, dan kun je een rondleiding door Teatre del Liceu boeken. Onder begeleiding van een gids kun je onder meer de historische lobby bewonderen, de Spiegelzaal (vergeet hier vooral niet omhoog te kijken naar de prachtige plafondschilderingen) en het indrukwekkende auditorium. Ook wordt de Circle del Liceu bezocht, de privéclub van de opera, een prachtig voorbeeld van het Catalaanse modernisme met een fraaie collectie van de werken van de Catalaanse schilder Ramon Casas.

Let op: als er repetities zijn of omwille van technische redenen worden bepaalde ruimtes nogal eens gesloten voor het publiek. Vraag daar van tevoren naar om teleurstellingen te voorkomen.

Persoonlijke tip

Tegenover het theater (Rambla 74), kun je bij Café de l’Opera een kop koffie drinken, net zoals de bezoekers en operazangers dat honderd jaar geleden al deden. Dagelijks geopend van 8.30-2.30 uur

Praktische informatie

Je kunt van maandag t/m vrijdag deelnemen aan een tour om 9.30 en om 10.30 uur (in het Spaans en in het Engels). De rondleiding duurt ongeveer vijftig minuten en het kost €14 per persoon.

Adres & plattegrond


Gran Teatre Del Liceu
La Rambla 51-59
08001 Barcelona
934859900
Metro: L3 (Liceu)

Meer bezienswaardigheden: