eixample

Eixample: Barcelona’s blokkenwijk

Vanuit de lucht is Barcelona altijd makkelijk te herkennen: in het centrum zie je een labyrinth van straatjes met daaromheen een uitgestrekte blokkenwijk. Dit is de Eixample, een bruisende wijk met een fascinerende geschiedenis.

  • Waar? – Tussen het historische centrum en de dorpse wijk Gràcia.
  • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Plaça Catalunya (L1/L3), Passeig de Gràcia (L2/L3/L4), Diagonal (L3/L5), Girona (L4), Verdaguer (L4), Hospital Clínic (L5), Sagrada Família (L2/L5), Monumental (L2).

Barcelona breidt uit

Toen Barcelona halverwege de negentiende eeuw uit z’n voegen barstte, werd het tijd om de stadsmuur af te breken zodat de stad letterlijk weer kon ademhalen.

Er werd begonnen aan de bouw van Eixample, wat letterlijk ‘uitbreiding‘ betekent in het Catalaans. De wijk is op de kaart en vanuit de lucht eenvoudig te herkennen aan de vierkanten huizenblokken, een model dat je ook tegenkomt in steden als Parijs en New York.

De voor Eixample zo typische ‘afgesneden hoeken’ moesten voor meer frisse lucht zorgen en beter zicht voor het verkeer.

Door de benauwde, donkere straten van de oude stad, die herinnerden aan oorlogen en de vele ziektes die er uitbraken door het gebrek aan hygiëne en vanwege de barre armoede, was er een enorme behoefte aan ruimte, licht en rust.

Stedenbouwkundige Ildefonso Cerdà ontwierp een wijk met woonhuizen van allemaal niet hoger dan vier verdiepingen en wel zo, dat iedereen van zonlicht kon genieten. Verder was het de bedoeling dat er veel sociale voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen, zouden komen, en verkeersvrije zones en openbare binnentuinen.

Maar veel kwam er niet terecht van het oorspronkelijke plan, en onder invloed van de rijke elite werden veel van Cerdà’s idealen van tafel geveegd.

Openbare binnentuinen werden privébinnenplaatsen en er werd verdieping op verdieping gebouwd waardoor er niets terecht kwam van meer licht.

De Eixample nu

Eixample werd al snel de grootste wijk van de stad waar tegenwoordig ruim 300.000 mensen wonen en ongeveer 265.000 werkplekken zijn. Het verkeer raast onophoudelijk door de straten en groen vind je er nauwelijks.

Toch is er ook reden tot optimisme, want de gemeente is al een tijdje bezig om veel van de binnenplaatsen alsnog tot speelplaatsen en parken om te bouwen.

Ook worden de stoepen op drukke verkeerswegen verbreed en komen er steeds meer fietspaden bij.

Dit laatste gebeurt trouwens ook om de Barcelonezen aan het fietsen te krijgen en daarmee bij te dragen aan de vermindering van de luchtvervuiling door de vele uitlaatgassen. (Europa tikt Barcelona regelmatig op de vingers vanwege de luchtvervuiling.)

Bezienswaardigheden in de Eixample

bezienswaardigheden eisample

De wijk is verdeeld in Eixample Esquerra (links) en het oudere Eixample Dreta (rechts) met in het midden de sjieke Passeig de Gràcia, inmiddels de duurste winkelstraat van Spanje waar alle designmerken die er toe doen vertegenwoordigd zijn.

Hier staan de beroemde Gaudí-huizen Casa Battló en Casa Milà (ook wel La Pedrera genoemd).

De absolute kroon op modernistisch Barcelona is natuurlijk de Sagrada Família, gelegen in het hart van Eixample Dreta.

Als je toch naar de Sagrada Família gaat (vergeet niet online te reserveren!), wandel dan ook door naar het nabijgelegen Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, het meesterwerk van Domènech i Montaner.

Vanaf de Avinguda de Gaudí zie je het al liggen. In de ochtenduren kun je een rondleiding krijgen onder begeleiding van een gids, maar je kunt ook prima zelf door de prachtige gangen en tuinen dwalen en je vergapen aan het door (neo)gotische en Arabische elementen doorspekte, bontgekleurde gebouwencomplex.

Terug Eixample Esquerra ligt de knusse Rambla de Catalunya, eigenlijk een verlengde van Las Ramblas, waar je tussen de terrassen wandelt langs exclusieve winkels en chocolatiers die daar vaak al generaties lang zijn gevestigd.

Kijk af en toe omhoog om ook hier de bijzondere façades van de modernistische panden te bewonderen. Nog iets verderop naar links, ligt de levendige straat Carrer d’Enric Granados, met een mix van traditionele en hippe restaurants en bars, van sushi tot Italiaans.

placa espanyaOp de rand van de wijk, bij het Plaça d’Espanya, bevindt zich de vroegere stierenarena, nu omgebouwd tot het winkelcentrum Arenas de Barcelona. Ook voor wie niet van winkelen houdt is een bezoek aan dit bouwwerk de moeite waard. Begeef je ook vooral naar het dak, waar je kunt genieten van 360º uitzicht over de stad. Een ideale locatie om de drukbezochte show met de magische fonteinen te bekijken.

Persoonlijke tip

Op het hoekje van Carrer d’Enric Granados en Carrer de la Diputació, kun je bij Bar Cosmo een knapperige salade of een broodje eten, met een groot glas vers sap. Binnenin is geen stoel hetzelfde en achterin zijn wat grotere tafels om te delen en een comfortabel bankstel compleet met een huiselijk salontafeltje. Er zijn steeds wisselende kunstexposities die je kunt bekijken. Met een stuk taart in je handen uiteraard. Op het felbegeerde terras gaan bij zonsondergang de gekleurde lampjes aan en kun je bijkomen van alle indrukken van Barcelona.