150 jaar Puig i Cadafalch: een route langs zijn werken in Barcelona

Grote kans dat de naam Josep Puig i Cadafalch je niet meteen wat zegt. En hoewel hij inderdaad een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld zijn collega-architect Antoni Gaudí, heeft Puig i Cadafalch ook heel wat schitterende bezienswaardigheden toegevoegd aan Barcelona.

In november van dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de in Mataró (vlakbij Barcelona) geboren architect ter wereld kwam. Reden genoeg voor de Catalaanse regering om 2017 uit te roepen tot Jaar van Puig i Cadafalch.

Er worden allerlei activiteiten rondom zijn werk en persoon georganiseerd, zoals de expositie Arquitectura, història, art i política in het Museu d’Història de Catalunya en een congres over de architect, dat in de maand oktober wordt gehouden in Barcelona en Mataró.

Ook Barcelonatips viert de 150ste geboortedag van Puig i Cadafalch graag mee, en dat doen we met deze route langs zijn bekende en minder bekende werken in Barcelona.

Begin met een kopje koffie bij de klassieke bar Els Quatre Gats in de gotische wijk (Carrer Montsió 3), waar Picasso en Hemmingway je voorgingen. Picasso had hier zijn eerste twee exposities en ontwierp de menukaarten. De bar is gevestigd in Casa Martí, in 1896 gebouwd door Puig i Cadafalch in opdracht van de rijke textielmagnaat Francesc Vilumara. Jammer genoeg is het gebouw niet meer volledig in originele staat. Zo verdween de bovendorpel van de deur bij een van de vele reconstructies die het pand heeft ondergaan.

Casa Marti

Loop vervolgens door de winkelstraat Portal d’Angel naar het centrale Plaça de Catalunya, waar op nummer 9 Puig i Cadafalch’s Casa Pich i Pon zit, dat werd gebouwd tussen 1919 en 1920. Eerder stond hier een gebouw van de architext Josep Vilaseca i Casanovas (die o.a. de Arc de triomf ontwierp), maar de eigenaar vroeg Puig i Cadafalch om het te renoveren en appartementen te creëren om te verhuren. Zelf ging hij op de bovenste verdieping wonen. Tegenwoordig zit hier de winkel van Desigual in gevestigd.

casa pich i pon

Loop nu, langs de Apple Store op het Plaça Catalunya, de chique winkelstraat Passeig de Gràcia in. Na zo’n 10 minuten lopen zie je links van de weg Casa Amatller, de directe buurman van Gaudí’s populaire Casa Batlló.

amatller

Vervolg de Passeig de Gràcia en ga de vierde straat links, de Carrer de Provença. Ga nu de eerste straat rechts, de Rambla de Catalunya. Na twee blokken, op nummer 126, tref je aan je rechterhand Can Serra.

can serra

Loop rechtdoor tot aan drukke Avenida de Diagonal en ga hier rechts. Loop door tot nummer 373, Palacio de Barón de Quadras.

baron de quadras

Steek over en loop door tot aan Casa de les Punxes, op nummer 420. Dit ‘huis met de puntjes’, ook wel Casa Terradas genoemd, was ooit eigendom van drie rijke zussen.

casa de les punxes

Deel 1 van de route is nu afgelopen. Kun je geen genoeg krijgen van de architect, dan hebben we twee opties. Optie één – alleen geschikt voor sportievelingen – is om naar de Passeig de Sant Joan 108 te lopen voor Casa Macaya. Een leuk detail op de witte gevel van dit huis is het fietsende mannetje: verwijzend naar Puig i Cadafalch zelf, die zich steeds op de fiets tussen Casa Amatller en Casa Macaya verplaatste.

Casa Macaya

Met de metro (via Diagonal naar Verdaguer kan ook, maar dan ben je wel even onderweg met overstappen).

De tweede optie is om de metro bij Diagonal (L3, groene lijn) te nemen naar Plaça d’Espanya. Dit plein, ontworpen voor de wereldexpositie van 1929 door Puig i Cadafalch en Guillem Busquets, is het op één na grootste plein van Spanje, na het Plaza de España (Spaanse spelling in plaats van Catalaans) in hoofdstad Madrid. Ook de vier pilaren, die de Catalaanse vlag (‘senyera’), symboliseren, zijn het werk van Puig i Cadafalch.

placa d'espanya

Loop richting de roltrappen, maar ga voordat je omhoog gaat rechtsaf. Na twee minuten kom je bij de Fabrica Casaramona, die door Puig i Cadalfach werd ontworpen in opdracht van de rijke katoenindustrieel Casimir Casaramona y Puigcercós. Sinds 2002 zit in de oude textielfabriek CaixaForum gevestigd.

caixaforum

Eindig op het plein dat naar de architect is vernoemd, het Plaça de Josep Puig i Cadafalch op de Montjuïc. Hier staan de Palacios de Alfonso XIII y Victoria Eugenia, ontworpen voor die bekende Wereldexpo van 1929 en vernoemd naar de toenmalige koning en koningin van Spanje.