Museu historia

Museu d’Història de Catalunya

Voor een overzicht van de Catalaanse geschiedenis zit je goed bij het Museu d’Història de Catalunya. Het Palau de Mar (Zeepaleis) waar het historisch museum is gevestigd deed vroeger dienst als pakhuis.


Tickets & Tours

Het Museu d’Història de Catalunya werd opgericht in 1996 om de Catalaanse cultuur en geschiedenis te conserveren en te promoten, zowel binnen de regio Catalonië als in Spanje en de rest van de wereld. Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de vraag waarom veel Catalanen toch zo graag onafhankelijk van Spanje zouden zijn, dan vind je hier je antwoord, misschien. Wie minder interesse heeft voor de Catalaanse kwestie, vindt drie etages museum wellicht wat veel.

Van zeepaleis naar Museu d’Història de Catalunya

Het gebouw waar het Museu d’Història de Catalunya in is gevestigd werd geconstrueerd vanaf 1885. Het pakhuis, geïnspireerd op Engels voorbeeld, werd geopend in 1902 en beschikte over voor die tijd behoorlijk moderne installaties, zoals liften en transportbanden om de goederen te verplaatsen. Rondom het ‘zeepaleis’ werd een spoorbaantje aangelegd om het transport vanuit de haven naar het pakhuis te vergemakkelijken.

Later verloor het gebouw haar functie als pakhuis en was hier onder andere de politie gevestigd. Met het oog op de Olympische Spelen van 1992, waar zo’n beetje de hele stad voor op de schop ging, moest ook het oude pakhuis een metamorfose ondergaan. In het midden werd een grote open ruimte gecreëerd en er werd een extra verdieping op het gebouw gezet.

Persoonlijke tip:

Neem de lift of roltrap helemaal naar het restaurant op de bovenste verdieping (hiervoor hoef je geen entreekaartje voor het museum te hebben). Op het geweldige dakterras heb je een mooi uitzicht over de oude haven. De cocktails zijn wat prijzig, maar o zo lekker!

Praktische info

Openingstijden: di t/m za tussen 10.00 en 19.00 uur, woensdag tussen 10.00 en 20.00 uur, zon- en feestdagen tussen 10.00 en 14.30 uur. Gesloten op 1 en 6 januari, 16 mei, 15 augustus en 25 en 26 december.

Prijs: €4,50 voor de permanente expositie, €4 voor de tijdelijke expositie en €6,50 voor allebei. 1 euro korting voor jongeren tot 25 jaar, 65-plussers en gehandicapten. Elke laatste dinsdag van de maand tussen oktober en juni gratis entree. Kinderen tot 8 jaar gratis.
Met de Barcelona Card krijg je 30% korting op je entreekaartje.

Adres & plattegrond

Museu d’Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila 3
08003 Barcelona
932254700
Metro: L4