Museu d’Història de Catalunya

Voor een overzicht van de Catalaanse geschiedenis vanaf de prehistorie tot vandaag, zit je goed bij het Museu d’Història de Catalunya. Het Palau de Mar (Zeepaleis) waarin het museum is gevestigd deed vroeger dienst als pakhuis.

Nu reserveren

Museu d'Història de CatalunyaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €8 Nu online reserveren
Studenten en 65-plussers: €6 Nu online reserveren
Kinderen tot 16 jaar: gratis.
Gratis toegang op elke eerste zondag van de maand (tot 14.30 uur) 12 februari, 23 april, 15, 16 & 18 mei en 11 & 24 september.
AdresPlaça de Pau Vila 3 (La Barceloneta)
Openbaar vervoer / metroMetro: Barceloneta (L4)
OpeningstijdenDinsdag, donderdag, vrijdag & zaterdag: 10.00-19.00 uur.
Woensdag: 10.00-20.00 uur
Zondag & feestdagen: 10.00-14.30 uur.
Gesloten op maandag, 1 & 6 januari, 1 & 18 mei en op 25 & 26 december.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Inhoud?

Het Museu d’Història de Catalunya werd opgericht in 1996 om de Catalaanse cultuur en geschiedenis te conserveren en te promoten, zowel binnen de regio Catalonië als in Spanje en de rest van de wereld.

Als je geïnteresseerd bent in de vraag waarom veel Catalanen toch zo graag onafhankelijk van Spanje zouden zijn, dan vind je hier (misschien) je antwoord.

Praktische info

Openingstijden

  • Dinsdag, donderdag, vrijdag & zaterdag: 10.00-19.00 uur.
  • Woensdag: 10.00-20.00 uur
  • Zondag & feestdagen: 10.00-14.30 uur.
  • Gesloten op maandag, 1 & 6 januari, 1 & 18 mei en op 25 & 26 december.

Prijzen

  • Volwassenen: €8
  • Studenten en 65-plussers: €6
  • Kinderen tot 16 jaar: gratis.
    Gratis toegang op elke eerste zondag van de maand (tot 14.30 uur) 12 februari, 23 april, 15, 16 mei en 11 & 24 september.
  • 20% korting met de Barcelona Card.

Bestel je tickets hier en betaal gemakkelijk via iDeal of Bancontact + gratis te annuleren.

Nu reserveren

Routebeschrijving

Vanaf Columbus aan het begin van de Rambla loop je er in een klein kwartier heen. Er is ook een metrohalte: L4 Barceloneta (gele lijn).

Bij de roltrappen rechts zijn kluisjes, waar je een euro borg in stopt, voor (rug)tassen. Het museum is prima toegankelijk voor mensen in een rolstoel,

Museu d’Història de Catalunya in foto’s

Van zeepaleis naar Museu d’Història de Catalunya

Het gebouw waarin het Museu d’Història de Catalunya is gevestigd werd geconstrueerd vanaf 1885. Het pakhuis, geïnspireerd op Engels voorbeeld, werd geopend in 1902 en beschikte over voor die tijd behoorlijk moderne installaties, zoals liften en transportbanden om de goederen te verplaatsen. Rondom het ‘zeepaleis’ werd een spoorbaantje aangelegd om het transport vanuit de haven naar het pakhuis makkelijker te maken.

Later verloor het gebouw haar functie als pakhuis en was hier onder andere de politie gevestigd. Met het oog op de Olympische Spelen van 1992, waar zo’n beetje de hele stad voor op de schop ging, moest ook het oude pakhuis een metamorfose ondergaan. In het midden werd een grote open ruimte gecreëerd en er werd een extra verdieping op het gebouw gezet.

Lees hier op welke dagen je gratis naar musea kunt in Barcelona!

Bezoek het Museu d’Història de Catalunya

Foto Museu Història de Catalunya
Het gebouw bestaat uit maar liefst vier verdiepingen, trek dus voldoende tijd uit om alles op je gemak te bekijken en te lezen. Het is heerlijk koel binnen en er staan overal bankjes om even uit te blazen.

Begane grond: tijdelijke exposities en het CHCC (het centrum voor hedendaagse Catalaanse geschiedenis).

Op de begane grond bevindt zich de balie waar je je ticket koopt en allerlei folders kunt bekijken en meenemen. Tijdelijke exposities worden hier en op de eerste etage tentoongesteld.

Verder is als je het museum binnenloopt meteen links een fijne museumwinkel waar je naast boeken over de Catalaanse geschiedenis allerlei souvenirs kunt kopen, zoals mokken, mooie notitieboekjes, stadsgidsen en ansichtkaarten.

 Tweede verdieping: Van de prehistorie tot het jaar 1714

Foto Museu Història de Catalunya prehistorie

Hoe zag Catalonië er 450.000 jaar voor Christus uit? Hoe leefden de mensen, hoe maakten ze hun gereedschap en hoe zagen sieraden er uit in die tijd? Geld zoals wij dat vandaag de dag kennen bestond in die tijd niet, er werd betaald door te ruilen. Voorwerpen die waardevol werden beschouwd, zoals edelstenen en mineralen.

In de Bronstijd kwamen er mensen uit verre gebieden naar het gebied wat nu Catalonië is en daarmee ontstond er een smeltkroes van nieuwe culturen ieder met hun eigen technieken en materialen. Deze ontmoeting tussen de Iberiërs, Feniciërs en de Grieken, ruim drieduizend jaar geleden zorgde voor een enorme economische en culturele impuls.

In het Museu d’Història de Catalunya vergaap je je aan de voorwerpen, sieraden en gereedschappen uit die tijd, zo oud dat je je het bijna niet kunt voorstellen. Je kunt bijvoorbeeld een graanmolen bekijken én uitproberen, graan was het belangrijkste levensmiddel in die tijd.

Foto Museu d'Història de Catalunya graanmolenGraanmolen uit de prehistorie.

De romeinen drukten hun stempel op de geschiedenis en tot op de dag van vandaag merken we die invloed op bijvoorbeeld taal. Het Latijns legde de basis voor romaanse talen zoals het Roemeens, Frans, Portugees, Spaans en uiteraard het Catalaans.

In het museum kun je aardewerken kruiken bekijken en aanraken, probeer er maar eens eentje op te tillen, ze wegen tot wel 50 kilo! Vandaar dat er twee mensen nodig waren om deze kruiken, gebruikt om bijvoorbeeld graan, wijn of olie in te bewaren en te vervoeren, op te tillen.

Foto Museu d'Història de Catalunya kruikenKruiken uit de tijd van de Romeinen.

De invasie van de Moorse veroveraars in 711 hebben een grote invloed gehad op bijvoorbeeld de Spaanse taal zoals die vandaag wordt gesproken. Rambla betekent bijvoorbeeld “opgedroogde rivierbedding” en er zijn talloze Spaanse woorden die bijna regelrecht uit de taal van de Moren komen. Een heel nieuw land werd opgericht, genaamd Al-Andalus.

Ze brachten nieuwe technieken mee om bijvoorbeeld papier en zijde te maken en niet te vergeten: specerijen in allerlei kleuren. Waar krijgt de paella z’n mooie rode kleur door? Dat komt door het dieprode saffraan, een erfenis van het Moorse volk.

Hongersnood en de zwarte pest in de 14e eeuw leidde tot een grote burgeropstand en uiteindelijk de burgeroorlog van 1462-1472. In 1469 traden koning Fernand II van Aragón en Isabella van Castilië in het huwelijk waardoor er een machtig koningshuis ontstond. Het was ook de tijd van de zeereizen, Columbus krijgt geld van Isabella om twee lange reizen te maken met als belangrijkste gebeurtenis de ontdekking van Amerika in 1492.

Foto Museu d'Història de Catalunya schip

Halverwege de zestiende eeuw was Catalonië weliswaar nog altijd een autonome staat en was er economische groei, er was een hardnekkig conflict met de regerende Habsburgers en de Fransen. Uiteindelijk verliezen de moedige Catalanen de successie-oorlog tegen de Fransen, de beloofde hulp van de Engelsen blijft uit en het kleine Catalaanse leger hield dapper stand tegen het machtige Franse leger. Dertien maanden maar liefst.

Het verliezen van deze oorlog is het begin van een zware tijd voor de Catalanen. Koning Filip V, de langstzittende koning in Spanje, komt aan de macht en onderdrukt de Catalanen op alle denkbare manieren. De Catalaanse taal werd verboden en veel mensen werden uit hun huis verjaagd om met de resten van diezelfde huizen het fort de bouwen waar nu stadspark Ciutadella zich bevindt. Alles wat Catalaans was werd verboden en anders op meedogenloze wijze bestraft. Ze verloren op die trieste dag, 11 september 1714, hun vrijheid. Iets wat nog altijd zeer diep zit bij de meeste Catalanen, ook de Catalanen die niet vóór de onafhankelijkheid van Catalonië zijn. Catalanen zijn trots op hun identiteit en op alles wat die typisch Catalaans maakt.

Derde verdieping: de 18e eeuw t/m de 21ste eeuw

Gedurende de 18e eeuw begon in Spanje de Industriële Revolutie die zich vrijwel geheel in Catalonië afspeelde. Stoommachines werden uitgevonden en dit gaf een enorme impuls aan de textielindustrie. Hiermee ontstonden twee nieuwe sociale klassen, de rijke bovenklasse die de fabrieken bezaten en de werkende klasse, de arbeiders. Hand in hand hiermee ging de opleving van de Catalaanse taal, cultuur en het Catalaanse Modernisme. De laatste stadsmuur werd afgebroken en de wijk Eixample werd aangelegd naar het ontwerp van Cerdà.

Dubbele stoel, ontworpen door Antoni Gaudí voor Casa Batlló.

Van 1936-1938 was het burgeroorlog in Spanje, waarna dictator Francisco Franco aan de macht kwam. Opnieuw werd de Catalaanse taal verboden, Catalaanse namen mochten niet meer, kortom, al het Catalaanse werd opnieuw taboe. In 1978, drie jaar na de dood van Franco, werd de nieuwe democratische constitutie uitgeroepen met koning Juan Carlos op de troon, de vader van de huidige koning in Spanje.

Foto Museu d'Història de Catalunya keuken jaren zestig  Keuken in de jaren zestig.

Het laatste deel van de collectie van het museum laat de ontwikkelingen van de Catalaanse cultuur, economie en technologie zien vanaf de jaren tachtig. Je krijgt een goed beeld van de Catalanen en hun geliefde Catalonië.
Foto Museu d'Història de Catalunya Catalaanse vlag

Vierde verdieping: het café en restaurant Sagardi 1881 met dakterras

Perfect om na al die geschiedenis alles even te laten bezinken met een koel drankje. Nog beter met een portie heerlijke garnalenkroketjes met saffraanmayonaise. Of verse oesters. Of een bordje ham. En het verrukkelijke uitzicht over de haven en de oude stad krijg je er bij.

Wil je niet de collectie van het museum bekijken maar meteen door naar het terras, neem dan beneden de lift naar de vierde etage, loop door het restaurant door naar buiten en genieten maar!

Persoonlijke tip:

Neem de lift of roltrap helemaal naar het restaurant op de bovenste verdieping (hiervoor hoef je geen entreekaartje voor het museum te hebben). Op het geweldige dakterras heb je een mooi uitzicht over de oude haven. De cocktails en tapas (verder hebben ze verrukkelijke Catalaanse rijstgerechten) zijn wat prijzig, maar o zo lekker! Hieronder zie mijn goede vriendin Carola die je laat zien hoe het er daar uit ziet.