Kaartjes en tickets voor de metro en het openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem. Je kunt dus hetzelfde kaartje gebruiken voor de metro, bus, tram en trein (zowel de regionale trein Rodalies als stadstrein FGC). Er zijn verschillende soorten tickets te koop en welk kaartje voor jou het voordeligst is, hangt af van hoe veel gebruik je denkt te zullen maken van het ov in Barcelona. Ook kun je kiezen uit twee kortingskaarten met gratis ov.

Bestel jouw transportkaart nu online en bespaar tijd én geld.

Als je de populaire Hola BCN! Transportkaart online koopt krijg je 5% korting Hier kun je je kaartjes kopen.

Inhoud

Kortingskaart: Hola BCN! Transportkaart (alleen ov)

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is slechts door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in en rond Barcelona. Let op: ga je de stad uit, dan zul je een los kaartje moeten kopen voor de plek van jouw bestemming.

De Hola BCN! Transportkaart is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost omgerekend slechts 7 euro per dag. Een stuk goedkoper dan steeds losse kaartjes kopen en je bespaart natuurlijk tijd.

Een Hola BCN! Transportkaart voor twee dagen kost €15,58 voor drie dagen ben je €22,61 kwijt, voor vier dagen €29,45 en voor vijf dagen €36,29 Je kunt de kaart voorafgaand aan je stedentrip online aanschaffen, dan ben koop je de kaart met bovenstaande prijzen waar 5% korting in verwerkt zit. Je ontvangt dan per mail een voucher, die je in Barcelona kunt inwisselen. Lees hier mijn uitgebreide artikel over de Hola BCN! Transportkaart met alle info over deze kaart.

Je kunt de kaart ook kopen in een ticketautomaat van de metro- en treinstations in Barcelona. Nadeel is dat je dan niet de 5% korting krijgt die online wel geboden wordt.

Als je je ticket hier online koopt krijg je 5% korting!

Kortingskaart: Barcelona Card (ov en musea)

Een alternatief voor de Hola BCN! Transportkaart is de Barcelona Card. Deze kortingspas is interessant als je niet alleen veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, maar daarnaast ook musea in Barcelona wil bezoeken. De Hola BCN! Transportkaart geeft geen korting op bezienswaardigheden. Lees hier alles over de Barcelona Card en waar je hem allemaal voor kunt gebruiken.

De Barcelona Card geeft recht op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Barcelona (bus, tram, metro, trein) en is geldig als entreekaart voor heel veel musea in de stad.

De kaart kost voor 72 uur €47,70 voor volwassen en €27 voor kinderen tot 12 jaar. Bij 96 uur kost de kaart respectievelijk €56,70 en €36 en bij gebruik voor de duur van 120 uur kost de kaart €67,50 voor volwassenen en €40,50 voor kinderen. Bestel hier de Barcelona Card voor bovenstaande prijzen waar 10% korting in verwerkt zit!

 

Alle (andere) tickets op een rij

Als je nog niet weet hoe veel gebruik je zal gaan maken van het openbaar vervoer in Barcelona, dan kun je gewoon ter plekke een kaartje op het trein- of metrostation kopen. Hieronder een overzicht van de tickets waaruit je kunt kiezen:

  • Bitllet senzill (enkele reis) – Relatief duur (€2,40 per kaartje) en je mag hiermee alleen overstappen binnen dezelfde vorm van openbaar vervoer (dus wel van metrolijn op metrolijn of van bus op bus, maar niet van bus op metro). Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • T- Casual – (€11,35). Deze individuele reiskaart is geldig voor 10 ritten. Wanneer je in 1 zone blijft, heb je 75 minuten om over je reis te doen en kan je dus gratis overstappen. Dit ticket kan niet door meerdere mensen tijdens dezelfde reis worden gebruikt, kijk daarvoor naar de T-grup of T-familiar.
  • T-Día (dagkaart) – Met deze kaart (€10,50) kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit wordt gereden – van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken.
  • T-usual (maandkaart) – Dit abonnement (€20) biedt een onbeperkt aantal reizen in 30 (opeenvolgende) dagen. Bij het aanschaffen van dit ticket dien je een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Als je niet in Barcelona woont en dus enkel een Nederlands of Belgisch paspoort hebt kan je de T-usual alleen bij het loket kopen en niet in de automaat. Voor diegene die in Barcelona wonen: met een NIE-nummer kan de T-usual wel in de automaat worden gekocht en de T-usual is ook op de plastic T-mobilitat card te laden. Deze Catalaanse ov-chipkaart is via deze website te bestellen en ligt dan binnen een week op je Spaanse adres.
  • T-jove (onbeperkt) – De T-jove is een gepersonaliseerde reiskaart voor mensen onder de 25 jaar. Hiermee kunnen jongeren voor €40 euro 90 dagen achter elkaar onbeperkt reizen. Let op: vanaf 2023 is de T-jove niet meer als papieren kaartje te koop, maar enkel nog op de plastic T-mobilitat card te laden Deze T-mobilitat card is via deze website te bestellen en ligt dan gemiddeld een week later op je brievenbus (in Spanje).
  • T-grup – Ideaal voor groepen. Deze reiskaart kan door meerdere personen gebruikt worden tijdens dezelfde reis en telt 70 ritten. Voor 1 zone kost de kaart €79,45 en kun je er max. 75 minuten mee reizen.
  • T-familiar Deze kaart (€10) is voor één zone beschikbaar en kan je gebruiken voor meerdere personen tijdens dezelfde reis. De kaart is geldig voor 8 ritten binnen 30 dagen.
  • T-16 – Deze reiskaart is voor één zone en kan gebruikt worden door kinderen van 4 tot 16 jaar. Met deze kaart kun je onbeperkt gratis reizen. Deze kaart is enkel verkrijgbaar voor locals.
  • Ticket vliegveld (Airport ticket) – Een ticket voor de metroreis naar het vliegveld. De prijs van het kaartje is €5,15.

Alle bovenstaande prijzen gelden voor zone 1. Hieronder is een prijzenoverzicht te zien van de kaartjes de je ook in de andere zones kunt gebruiken (2 t/m 6).

Let op: kinderen tot en met 4  jaar oud mogen gratis met het openbaar vervoer reizen in Barcelona.

* Ter info: tot en met 31 december 2023 zijn de prijzen van de T-usual en T-jove met 50% verlaagd als correctiemaatregelen voor de hoge inflatie. De kans is dus groot dat deze tickets vanaf 1 januari 2024 weer een stuk duurder zullen worden.

T-DiaT-CasualT-UsualT-GrupT-FamiliarT-Jove
1 zone€10,50€11,35€20€79,45€10€40
2 zones€16,00€22,40€26,95€156,80€19€52,60
3 zones€20,10€30,50€37,80€213,50€27€73,80
4 zones€22,45€39,20€46,30€274,40 €35€90,40
5 zones€25,15€45,05€53,10€315,35€40€103,70
6 zones€28,15€47,90€56,90€335,30€42€111,15

Bovengenoemde kaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, bij kiosken en bij loketten van de vervoersmaatschappijen. Bij het aanschaffen van kaarten waarmee je voor langere tijd wil reizen dien je een identiteitsbewijs mee te nemen.

* Let op: de genoemde prijzen gelden voor kaartjes binnen zone 1. Als je binnen Barcelona-stad blijft zal je niet buiten die zone komen, maar mocht je van plan zijn om naar een bestemming buiten de stad te reizen, dan moet je even checken binnen welke zone de plaats ligt. Logischerwijs neemt de prijs voor een kaartje toe naarmate je verder moet reizen. Een overzicht van zones vind je hier.

Kaartjes voor het vliegveld

Om met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te komen, kun je gebruikmaken van trein, bus en metro. Voor bus 46 tussen het vliegveld en de stad en de trein tussen terminal 2 en het centrum, kun je gebruikmaken van bovenstaande reguliere ov-kaartjes (een enkeltje à €2,40). Let op: dit geldt niet voor de Aerobus of in de metro, want daarvoor gelden andere tarieven.

Voor de metro moet je ook nog een los airport-ticket aanschaffen. Dat kaartje kost €5,15 en koop je bij een willekeurig ticketautomaat op het station of als je de metro instapt of uitkomt op het vliegveld. Je kunt dit kaartje dus ook na afloop van de reis betalen. Met de Hola BCN! Transportkaart en de Barcelona Card kun je wel gratis gebruikmaken van de metro tussen het vliegveld en de stad Barcelona.

Van en naar terminal 2 kun je ook gebruik maken van de trein (Rodalies), die pendelt tussen het vliegveld en o.a. treinstation Sants en halte Passeig de Gràcia. Je hoeft voor deze trein bovenop je standaard ov-kaart geen extra toeslag te betalen.

Lees ook: de Hop on Hop off bus in Barcelona

Ontdek Barcelona met Barcelonatips

tickets aerobus vliegveld barcelona

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!