Kaartjes en tickets voor de metro en het openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem. Je kunt dus hetzelfde kaartje gebruiken voor de metro, bus, tram en trein (zowel de regionale trein Rodalies als stadstrein FGC). Er zijn verschillende soorten tickets te koop en welk kaartje voor jou het voordeligst is, hangt af van hoe veel gebruik je denkt te zullen maken van het ov in Barcelona.

Wat vind je terug in dit artikel?

Hola BCN! transportkaart

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is slechts door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in en rond Barcelona. Let op: Ga je de stad uit, dan zul je een los kaartje moeten kopen voor de plek van jouw bestemming.

5% korting op de Hola BCN! transportkaart

Als je je ticket online koopt krijg je 5% korting. Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de Hola BCN! Pass bestellen.

De Hola BCN! kaart is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost omgerekend 7 euro per dag.

Een Hola BCN! kaart voor twee dagen kost 15 euro, voor drie dagen ben je 22 euro kwijt, voor vier dagen 28,50 euro en voor vijf dagen 35 euro. Je kunt de kaart voorafgaand aan je stedentrip online aanschaffen. Je ontvangt dan per mail en voucher, die je in Barcelona kunt inwisselen.

Je kunt de kaart ook kopen in een ticketautomaat van de metro- en treinstations in Barcelona. Nadeel is dat je dan niet de 5% korting krijgt die online wel geboden wordt.

Alle (andere) tickets op een rij

Als je nog niet weet hoe veel gebruik je zal gaan maken van het openbaar vervoer in Barcelona, dan raden we aan gewoon ter plekke een kaartje op het trein- of metrostation te kopen. Hieronder een overzicht van de tickets waaruit je kunt kiezen*:

  • Bitllet senzill (enkele reis) – Relatief duur (€2,20 per kaartje) en je mag hiermee alleen overstappen binnen dezelfde vorm van openbaar vervoer (dus wel van metrolijn op metrolijn of van bus op bus, maar niet van bus op metro). Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • Tarjeta T-10 (10-rittenkaart ) – Veruit de meest gebruikte kaart onder de locals van Barcelona. Voor omgerekend €1,02 per rit mag je 75 minuten over je reis doen en tien keer overstappen. Eén T10 kan door meerdere personen gebruikt worden. Heel handig, want zo kun je samen een T10 delen.
  • Tarjeta T-50/30 (50-rittenkaart ) – Een persoonlijke kaart (€43,50), waarmee je 50 ritten in het openbaar vervoer mag maken. De kaart is 30 dagen geldig, maar kan dus niet door andere personen worden gebruikt.
  • Tarjeta Familiar (familiekaart ) – Overdraagbare kaart waarmee het hele gezin 70 ritten mag maken in een maand tijd.
  • Tarjeta T-Día (dagkaart) – Met deze kaart (€8,60) kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit wordt gereden- van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken. De T-Día mag maar door één persoon gebruikt worden.
  • Maandkaart (Tarjeta T-Mes) – Persoonlijk abonnement waarmee je een maand voor 54 euro met het openbaar vervoer kunt reizen.

Bovengenoemde kaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, bij kiosken en bij loketten van de vervoersmaatschappijen.

* Let op: de genoemde prijzen gelden voor kaartjes binnen zone 1. Als je binnen Barcelona-stad blijft zal je niet buiten die zone komen, maar mocht je van plan zijn om naar een bestemming buiten de stad te reizen, dan raden we aan even te checken binnen welke zone de plaats ligt. Logischerwijs neemt de prijs voor een kaartje toe naarmate je verder moet reizen. Een overzicht van zones vind je hier.

Kaartjes voor het vliegveld

Om met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te komen, kun je gebruikmaken van trein, bus en metro. Voor bus 46 tussen het vliegveld en de stad  kun je gebruikmaken van het standaard ov-kaartje (een enkeltje à €2,20 of de tienrittenkaart à €10,20). Let op: dit geldt niet de Aerobus, want daarvoor gelden andere tarieven.

Ook voor de metro kun je een gewoon ov-ticket gebruiken, maar daarbij moet je ook nog een los airport-ticket aanschaffen. Dat kaartje kost €4,60 en koop je bij een willekeurig ticketautomaat op het station of als je de metro instapt of uitkomt op het vliegveld. 

Van en naar terminal 2 kun je ook gebruik maken van de trein (Rodalies), die pendelt tussen het vliegveld en o.a. treinstation Sants en halte Passeig de Gràcia. Je hoeft bovenop je standaard ov-kaart geen extra toeslag te betalen.

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je gratis gebruikmaken van het ov tussen het vliegveld en de stad Barcelona.

Barcelona card

Een alternatief op de Hola BCN! Transportkaart is de Barcelona Card. Deze kortingspas is interessant als je niet alleen veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, maar daarnaast ook veel musea in Barcelona wil bezoeken.

De Barcelona Card geeft recht op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Barcelona (bus, tram, metro, trein) en is geldig als entreekaart voor heel veel musea in de stad.

De kaart kost tussen de 20 en 36 euro, afhankelijk van het aantal dagen dat je ‘m wilt gebruiken en de leeftijd van degene die hem gebruikt. Bestellen kan via onze pagina.

Lees ook: de Hop on Hop off bus in Barcelona

 

shares