Kaartjes en tickets voor de metro en het openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem. Je kunt dus hetzelfde kaartje gebruiken voor de metro, bus, tram en trein (zowel de regionale trein Rodalies als stadstrein FGC). Er zijn verschillende soorten tickets te koop en welk kaartje voor jou het voordeligst is, hangt af van hoe veel gebruik je denkt te zullen maken van het ov in Barcelona. Ook kun je kiezen uit drie kortingskaarten en stadspassen met gratis ov.

Bestel jouw transportkaart nu online en bespaar tijd én geld.

Als je de populaire Hola BCN! Transportkaart online koopt krijg je 5% korting Hier kun je je kaartjes kopen.

Inhoud

Kortingskaart: Hola BCN! Transportkaart (alleen ov)

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en van en naar het vliegveld. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in Barcelona.

De Hola BCN! Transportkaart is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost omgerekend slechts 7 euro per dag. Een stuk goedkoper dan steeds losse kaartjes kopen en je bespaart natuurlijk tijd.

Een Hola BCN! Transportkaart voor twee dagen kost €16,62 voor drie dagen ben je €24,22 kwijt, voor vier dagen €31,63 en voor vijf dagen €38,76. Je kunt de kaart voorafgaand aan je stedentrip online aanschaffen, dan ben koop je de kaart met bovenstaande prijzen waar 5% korting in verwerkt zit. Je ontvangt dan per mail een voucher, die je in Barcelona kunt inwisselen. Lees hier mijn uitgebreide artikel over de Hola BCN! Transportkaart met alle info over deze kaart.

Je kunt de kaart ook kopen in een ticketautomaat van de metro- en treinstations in Barcelona. Nadeel is dat je dan niet de 5% korting krijgt die online wel geboden wordt.

Als je je ticket hier online koopt krijg je 5% korting!

Kortingskaart: Barcelona Card (ov en musea)

Een alternatief voor de Hola BCN! Transportkaart is de Barcelona Card. Deze kortingspas is interessant als je niet alleen veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, maar daarnaast ook musea in Barcelona wil bezoeken. De Hola BCN! Transportkaart geeft geen korting op bezienswaardigheden. Lees hier alles over de Barcelona Card en waar je hem allemaal voor kunt gebruiken.

De Barcelona Card geeft recht op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Barcelona en van en naar het vliegveld (bus, tram, metro, trein) en is geldig als entreekaart voor bijna alle musea in de stad.

De kaart kost voor 72 uur €49,50 voor volwassen en €28,80 voor kinderen tot 12 jaar. Bij 96 uur kost de kaart respectievelijk €58,50 en €37,80 bij kinderen en bij gebruik voor de duur van 120 uur kost de kaart €69,30 voor volwassenen en €42,30 voor kinderen. Bestel hier de Barcelona Card voor bovenstaande prijzen waar 10% korting in verwerkt zit!

Kortingskaart: BCN Essentials Pass (ov + Sagrada Família + Park Güell)

Met de BCN Essentials Pass krijg je toegang tot Sagrada Família, Park Güell en kun je onbeperkt gebruik maken van het OV in Barcelona in zone 1 en van en naar het vliegveld. Je kunt kiezen voor een geldigheidsduur van 48, 72, 96 of 120 uur voor het OV-ticket.

Handig: je kunt de verschillende tickets voor de Sagrada Família, Park Güell en het OV op verschillende data gebruiken.

Ook krijg je 10% korting op álle andere tickets bij mijn partner Tiqets: noem het maar op en zij hebben er een ticket voor.

De pas kost €73 voor volwassenen & €69 voor jongeren tussen de 13 en 29 jaar bij het OV-ticket voor 48 uur. Als je kiest voor de geldigheidsduur van het OV-ticket voor 72 uur dan kost de pas €82 voor volwassenen & €77 voor jongeren tussen de 13 en 29 jaar. Wil je 96 uur gebruik maken van het OV? Dan kost de pas €89 voor volwassenen & €86 voor jongeren. Bij een geldigheidsduur van 120 uur voor het OV kost de pas €98 voor volwassenen en €94 voor jongeren.

Alle (andere) tickets op een rij

Als je nog niet weet hoe veel gebruik je zal gaan maken van het openbaar vervoer in Barcelona, dan kun je gewoon ter plekke een kaartje op het trein- of metrostation kopen. Hieronder een overzicht van de tickets waaruit je kunt kiezen:

  • Bitllet senzill (enkele reis) – Relatief duur (€2,55 per kaartje) en je mag hiermee alleen overstappen binnen dezelfde vorm van openbaar vervoer (dus wel van metrolijn op metrolijn of van bus op bus, maar niet van bus op metro). Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • T- Casual – (€12,15). Deze individuele reiskaart is geldig voor 10 ritten. Wanneer je in 1 zone blijft, heb je 75 minuten om over je reis te doen en kan je dus gratis overstappen. Dit ticket kan niet door meerdere mensen tijdens dezelfde reis worden gebruikt, kijk daarvoor naar de T-grup of T-familiar.
  • T-Día (dagkaart) – Met deze kaart (€11,20) kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit wordt gereden – van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken.
  • T-usual (maandkaart) – Dit abonnement (€21,35) biedt een onbeperkt aantal reizen in 30 (opeenvolgende) dagen. Bij het aanschaffen van dit ticket dien je een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Je kunt dit ticket bij een automaat op elk metrostation halen. De T-usual is ook op de plastic T-mobilitat card te laden. Deze Catalaanse ov-chipkaart is via deze website te bestellen en ligt dan binnen een week op je Spaanse adres.
  • T-jove (onbeperkt) – De T-jove is een gepersonaliseerde reiskaart voor mensen onder de 25 jaar. Hiermee kunnen jongeren voor €42,70 euro 90 dagen achter elkaar onbeperkt reizen. Deze T-mobilitat card is via deze website te bestellen en ligt dan gemiddeld een week later op je brievenbus (in Spanje).
  • T-grup – Ideaal voor groepen. Deze reiskaart kan door meerdere personen gebruikt worden tijdens dezelfde reis en telt 70 ritten. Voor 1 zone kost de kaart €84,80 en kun je er max. 75 minuten mee reizen.
  • T-familiar Deze kaart (€10,70) is voor één zone beschikbaar en kan je gebruiken voor meerdere personen tijdens dezelfde reis. De kaart is geldig voor 8 ritten binnen 30 dagen.
  • T-16 – Deze reiskaart is voor één zone en kan gebruikt worden door kinderen van 4 tot 16 jaar. Met deze kaart kun je onbeperkt gratis reizen. Deze kaart is enkel verkrijgbaar voor locals.
  • Ticket vliegveld (Airport ticket) – Een ticket voor de metroreis naar het vliegveld. De prijs van het kaartje is €5,50.

Alle bovenstaande prijzen gelden voor zone 1. Hieronder is een prijzenoverzicht te zien van de kaartjes de je ook in de andere zones kunt gebruiken (2 t/m 6).

Let op: kinderen jonger dan 4  jaar oud mogen gratis met het openbaar vervoer reizen in Barcelona.

T-DiaT-CasualT-UsualT-GrupT-Familiar
1 zone€11,20€12,15€21,35€84,80€10,70
2 zones€17,10€23,90€28,75€167,40€20,30
3 zones€21,50€32,55€40,35€227,90€28,80
4 zones€24€41,85€49,40€292,90€37,35
5 zones€26,85€48,10€56,65€336,65€42,70
6 zones€30,05€51,15€60,70€357,95€44,85

Bovengenoemde kaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, bij kiosken en bij loketten van de vervoersmaatschappijen. Bij het aanschaffen van kaarten waarmee je voor langere tijd wil reizen dien je een identiteitsbewijs mee te nemen.

* Let op: de genoemde prijzen gelden voor kaartjes binnen zone 1. Als je binnen Barcelona-stad blijft zal je niet buiten die zone komen, maar mocht je van plan zijn om naar een bestemming buiten de stad te reizen, dan moet je even checken binnen welke zone de plaats ligt. Logischerwijs neemt de prijs voor een kaartje toe naarmate je verder moet reizen. Een overzicht van zones vind je hier.

Kaartjes voor het vliegveld

Om met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te komen, kun je gebruikmaken van trein, bus en metro. Voor bus 46 tussen het vliegveld en de stad en de trein tussen terminal 2 en het centrum, kun je gebruikmaken van bovenstaande reguliere ov-kaartjes (een enkeltje à €2,55). Let op: dit geldt niet voor de Aerobus of in de metro, want daarvoor gelden andere tarieven.

Voor de metro moet je ook nog een los airport-ticket aanschaffen. Dat kaartje kost €5,50 en koop je bij een willekeurig ticketautomaat op het station of als je de metro instapt of uitkomt op het vliegveld. Je kunt dit kaartje dus ook na afloop van de reis betalen. Met de Hola BCN! Transportkaart, de Barcelona Card en de BCN Essentials Pass kun je wel gratis gebruikmaken van de metro tussen het vliegveld en de stad Barcelona.

Van en naar terminal 2 kun je ook gebruik maken van de trein (Rodalies), die pendelt tussen het vliegveld en o.a. treinstation Sants en halte Passeig de Gràcia. Je hoeft voor deze trein bovenop je standaard ov-kaart geen extra toeslag te betalen.

Lees ook: de Hop-on Hop-off bus in Barcelona

Ontdek Barcelona met Barcelonatips

tickets aerobus vliegveld barcelona