Kaartjes en tickets voor de metro en het openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem. Je kunt dus hetzelfde kaartje gebruiken voor de metro van TMB en die van FGC, maar ook voor de bus en de tram. Er zijn verschillende tickets te koop.

Hola BCN: de OV-dagkaart

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is slechts door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in en rond Barcelona.

5% korting op de Hola Barcelona Travel Pass

Als je je Barcelona Card online koopt krijg je 5% korting. Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de Hola Barcelona Pass bestellen.

De Hola BCN! kaart is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost bijvoorbeeld 7 euro per dag.

Een Hola BCN! kaart voor twee dagen kost 15 euro, voor drie dagen ben je 22 euro kwijt, voor vier dagen 28,50 euro en voor vijf dagen 35 euro. Als je de transportkaart online koopt, krijg je 10 procent korting. Je kunt de kaart in Nederland alvast aanschaffen en de voucher die je vervolgens krijgt toegestuurd ter plekke omwisselen.

Je kunt de openbaar vervoerskaart kopen bij de verkoopautomaten voor tickets van het lokale vervoersbedrijf TMB. Deze vind je onder meer op trein- en metrostations. Daarnaast is de kaart ook verkrijgbaar bij TMB-informatiepunten en bij verschillende banken en krantenkiosken. Als je de kaart online koopt, krijg je korting.

Barcelona Card

Naast korting bij musea, winkels en theaters, biedt de toeristenpas de Barcelona Card ook toegang tot het openbaar vervoer. De kaart kost tussen de 20 en de 36 euro, afhankelijk van het aantal dagen en de leeftijd van de aanvrager.

Alle (andere) tickets op een rij

  • Enkele reis (Bitllet senzill) – Relatief duur en je mag hiermee niet overstappen. Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • 10-rittenkaart (Tarjeta T-10) – Veruit de meest gebruikte kaart onder Barcelonezen. Voor €1,02 per rit mag je 75 minuten over je reis doen en tien keer overstappen. Eén T10 kan door meerdere personen gebruikt worden, heel handig, want zo kun je samen een T10 delen.
  • 50-rittenkaart (Tarjeta T-50/30) – Persoonlijke kaart, waarmee je 50 ritten in het openbaar vervoer mag maken. De kaart is 30 dagen geldig, maar niet overdraagbaar.
  • Familiekaart (Tarjeta Familiar) – Overdraagbare kaart waarmee het hele gezin 70 ritten mag maken in een maand tijd.
  • Dagkaart (Tarjeta T-Día) – Met deze kaart kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit – van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken. De T-Día mag alleen door de eigenaar gebruikt worden.
  • 2/3/4/5/-Dagenkaart (Hola BCN! kaarten) – Zonder limiet van de tram, bus, metro en regionale trein gebruik maken in Barcelona. Deze kaarten staan op naam en kunnen maar door één persoon gebruikt worden.
  • Maandkaart (Tarjeta T-Mes) – Persoonlijk abonnement waarmee je een maand met het openbaar vervoer kunt reizen.

Metrokaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, bij kiosken en bij loketten van de vervoersmaatschappijen. Kijk voor de actuele tarieven op de website van het TMB.

Hop On Hop Off Bus

Een andere leuke manier om je te verplaatsen in Barcelona is met de Hop On Hop Off Bus. Deze kleurrijke dubbeldekker bussen verbinden de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

Deze manier van vervoer is ideaal om snel een eerste indruk op te doen van de stad. Omdat je bovengronds reist leer je de stad beter kennen dan als je altijd met de metro reist.