Kaartjes en tickets voor de metro en het openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem. Je kunt dus hetzelfde kaartje gebruiken voor de metro, bus, tram en trein (zowel de regionale trein Rodalies als stadstrein FGC). Er zijn verschillende soorten tickets te koop en welk kaartje voor jou het voordeligst is, hangt af van hoe veel gebruik je denkt te zullen maken van het ov in Barcelona. Ook kun je kiezen uit twee kortingskaarten met gratis ov.

Inhoud

Kortingskaart: Hola BCN! Transportkaart (alleen ov)

Met de Hola BCN! Transportkaart kun je tijdens je verblijf onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. De kaart is verkrijgbaar vanaf 2 dagen tot maximaal 5 dagen en is slechts door één persoon te gebruiken. De kaart is geldig in de metro, bus, tram en trein in en rond Barcelona. Let op: ga je de stad uit, dan zul je een los kaartje moeten kopen voor de plek van jouw bestemming.

De Hola BCN! Travel Card is vooral voordelig als je meerdere dagen in Barcelona blijft en verwacht veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. De 5-dagen kaart kost omgerekend slechts 7 euro per dag.

Een Hola BCN! Travel Card voor twee dagen kost €16,40 voor drie dagen ben je €23,80 kwijt, voor vier dagen €31,00 euro en voor vijf dagen €38,20 Je kunt de kaart voorafgaand aan je stedentrip online aanschaffen, dan ben je nog minder kwijt -5%). Je ontvangt dan per mail een voucher, die je in Barcelona kunt inwisselen.

Je kunt de kaart ook kopen in een ticketautomaat van de metro- en treinstations in Barcelona. Nadeel is dat je dan niet de 5% korting krijgt die online wel geboden wordt.

5% korting op de Hola BCN! transportkaart
Als je je ticket online koopt krijg je 5% korting!

Tip voor extra korting en minder gedoe! Als je bij Tiqets de Barcelona Pass koopt, krijg je 5% (!) korting op de Hola BCN! Transportkaart én kun je ‘m gewoon op ieder metrostation ophalen in de automaat. Deze site is geheel in het Nederlands (ook klantenservice). Met de Barcelona City Pass krijg je ook korting op grote bezienswaardigheden en attracties.

Kortingskaart: Barcelona Card (ov en meer)

Een alternatief op de Hola BCN! Transportkaart is de Barcelona Card. Deze kortingspas is interessant als je niet alleen veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, maar daarnaast ook musea in Barcelona wil bezoeken. De Hola BCN! Transportkaart geeft geen korting op bezienswaardigheden.

De Barcelona Card geeft recht op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Barcelona (bus, tram, metro, trein) en is geldig als entreekaart voor heel veel musea in de stad.

De kaart kost tussen de 43 en 57 euro, afhankelijk van het aantal dagen dat je ‘m wilt gebruiken en de leeftijd van degene die hem gebruikt. Bestel de kaart nu met 10% korting!

 

Alle (andere) tickets op een rij

Als je nog niet weet hoe veel gebruik je zal gaan maken van het openbaar vervoer in Barcelona, dan kun je gewoon ter plekke een kaartje op het trein- of metrostation kopen. Hieronder een overzicht van de tickets waaruit je kunt kiezen*:

  • Bitllet senzill (enkele reis) – Relatief duur (€2,40 per kaartje) en je mag hiermee alleen overstappen binnen dezelfde vorm van openbaar vervoer (dus wel van metrolijn op metrolijn of van bus op bus, maar niet van bus op metro). Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • Tarjeta T- Casual – (€11,35). Deze individuele reiskaart is geldig voor 10 ritten. Wanneer je in 1 zone blijft, heb je 75 minuten om over je reis te doen.
  • Tarjeta T-Día (dagkaart) – Met deze kaart (€10,50) kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit wordt gereden- van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken. De T-Día mag maar door één persoon gebruikt worden.
  • T-usual (maandkaart) – Dit abonnement (€40) biedt een onbeperkt aantal reizen in 30 (opeenvolgende) dagen. Bij het aanschaffen van deze ov kaart dien je een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.
  • T-jove (onbeperkt) – De T-jove is een gepersonaliseerde reiskaart voor mensen onder de 25 jaar. Hiermee kunnen ze voor €80 euro 90 dagen achter elkaar onbeperkt reizen.
  • T-grup – Ideaal voor groepen. Deze reiskaart kan door meerdere personen gebruikt worden en telt 70 ritten. Voor 1 zone kost de kaart €79,45 en kun je er max. 75 minuten mee reizen.
  • T-familiar Deze kaart (€10) is voor één zone beschikbaar en kan je gebruiken voor meerdere personen. De kaart is geldig voor 8 ritten binnen 30 dagen.
  • T-16 – Deze reiskaart is voor één zone en kan gebruikt worden door kinderen van 4 tot 16 jaar. Met deze kaart kun je onbeperkt gratis reizen. Deze kaart is enkel verkrijgbaar voor locals.
  • T-FM/FN – De T-FM/FN (€63,55) is een 90-daagse reiskaart voor meerdere personen uit één gezin. Er kunnen 70 ritten mee worden gemaakt.
  • Ticket vliegveld (Airport ticket) – Een ticket voor de metroreis naar het vliegveld. De prijs van het kaartje is €5,15.

Alle bovenstaande prijzen gelden voor zone 1. Hieronder is een prijzenoverzicht te zien van de kaartjes de je ook in de andere zones kunt gebruiken (2 t/m 6). Een enkeltje is alleen te verkrijgen voor zone 1.

* Let op: tot en met 31 december 2022 zijn de prijzen verlaagd en kun je goedkoper reizen met het ov. Dit geldt alleen voor de T-4, de T-casual en alle typen T-usual, T-jove en T-70/90 FM/FN.

 T-DiaT-CasualT-UsualT-GrupT-FM/FN 70/90T-FamiliarT-Jove
1 zone€10,50€11,35€40€79,45€63,55€10€80
2 zones€16,00€22,40€53,85€156,80€125.45€19€105,20
3 zones€20,10€30,50€75,60€213,50€170.80€27€147,55
4 zones€22,45€39,20€92,55€274,40 €219.50€35€180.75
5 zones€25,15€45,05€106,20€315,35€252.30€40€207.40
6 zones€28,15€47,90€113,75€335,30€268.25€42€222.25

Bovengenoemde kaartjes zijn te koop in de automaten op de stations, bij kiosken en bij loketten van de vervoersmaatschappijen. Bij het aanschaffen van kaarten waarmee je voor langere tijd wil reizen dien je een identiteitsbewijs mee te nemen.

* Let op: de genoemde prijzen gelden voor kaartjes binnen zone 1. Als je binnen Barcelona-stad blijft zal je niet buiten die zone komen, maar mocht je van plan zijn om naar een bestemming buiten de stad te reizen, dan moet je even checken binnen welke zone de plaats ligt. Logischerwijs neemt de prijs voor een kaartje toe naarmate je verder moet reizen. Een overzicht van zones vind je hier.

Kaartjes voor het vliegveld

Om met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te komen, kun je gebruikmaken van trein, bus en metro. Voor bus 46 tussen het vliegveld en de stad en de trein tussen Terminal 2 en het centrum, kun je gebruikmaken van het standaard ov-kaartje (een enkeltje à €2,40). Let op: dit geldt niet voor de Aerobus of in de metro, want daarvoor gelden andere tarieven.

Voor de metro moet je ook nog een los airport-ticket aanschaffen. Dat kaartje kost €5,15 en koop je bij een willekeurig ticketautomaat op het station of als je de metro instapt of uitkomt op het vliegveld. Je kunt dit kaartje dus ook na afloop van de reis betalen. Met de Hola BCN! Transportkaart kun je wel gratis gebruikmaken van de metro tussen het vliegveld en de stad Barcelona.

Van en naar terminal 2 kun je ook gebruik maken van de trein (Rodalies), die pendelt tussen het vliegveld en o.a. treinstation Sants en halte Passeig de Gràcia. Je hoeft bovenop je standaard ov-kaart geen extra toeslag te betalen.

Lees ook: de Hop on Hop off bus in Barcelona

Ontdek Barcelona met Barcelonatips

tickets aerobus vliegveld barcelona
delingen