Musea in Barcelona

Het Picassomuseum en het clubmuseum van voetbalclub FC Barcelona zijn Barcelona’s meest bekende musea, maar de stad telt er tientallen, van een museum voor chocoladeliefhebbers tot aan een prachtig paleis vol Catalaanse kunst. Sommige musea zijn in handen van de gemeente en in andere gevallen zijn het privéinstellingen. Handig om te weten: een deel van de lokale musea opent de deuren op zondag gratis voor het publiek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de musea in Barcelona.

Gratis naar het museum in Barcelona?
Dat kan! Wij maakten een handig overzicht van musea die gratis de bezoeken zijn en op welke momenten. Handig om geld uit te sparen.

[toc heading_levels=”2″]

Top 5 populairste Musea

Met stip op nummer 1 staat het museum voor voetbalfans bij Camp Nou. Dit zijn de vijf meeste bezochte musea in de stad.

1. Museu FC Barcelona President Nuñez

FC Barcelona heeft niet alleen het grootste stadion (Camp Nou) van Europa, maar ook het beste clubmuseum ter wereld. De foto’s, schilderijen en trofeeën trekken meer bezoekers dan alle andere musea in Barcelona en het museum is zelfs het derde meest bezochte museum in heel Spanje (na het Prado en het Reina Sófia in Madrid).

Meer over het Museu FC Barcelona President Nuñez » | Tickets

2. Museu Picasso

Picasso Museum

Met meer dan 4250 werken heeft het Picassomuseum in Barcelona de meest uitgebreide collectie van alle musea die aan de Spaanse schilder gewijd zijn. Vooral zijn beginperiode (1891-1905) is goed vertegenwoordigd. Uitblinker in de collectie is Picasso’s interpretatie van Velazquez’ Las Meninas.

Meer over het Picassomuseum » | Tickets

3. Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

MNAC museum collectie Barcelona

Het MNAC ligt op de heuvel de Montjuïc en is hét museum voor Catalaanse kunst door de eeuwen heen. Het museum is gehuisvest in het prachtige Palau Nacional, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling werd gebouwd. De collectie is enorm uitgebreid.

Meer over het Museu Nacional d’Art de Catalunya » | Tickets

4. Fundació Joan Miró

Op de berg de Montjuïc kun je bij Fundació Joan Miró kennismaken met het werk van kunstenaar Joan Miró (1893-1983), die samen met Pablo Picasso en Savador Dalí tot de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw wordt gerekend. Het museum bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras met uitzicht op de stad en een beeldentuin. De museumcollectie, grotendeels afkomstig van Miró zelf, omvat meer dan 10.000 kunstwerken.

Meer over de Fundació Joan Miró » | Tickets

5. CaixaForum

caixaforum

Een aanrader voor kunstliefhebbers. Deze oude, modernistische textielfabriek werd omgebouwd tot expositiecentrum en hier worden regelmatig prestigieuze expo’s gehouden.

Meer over CaixaForum » | Tickets

Onze persoonlijke favorieten

Annebeth tipt Museu Frederic Marès

“Het meest onder de indruk ben ik nog steeds van het Museu Frederic Marès. Dat één man tijdens zijn leven zo ontzettend veel verzameld heeft, is impresionante. Heerlijk ook dat er doorgaans bijna niemand is. En iedere keer dat je komt, ontdek je weer wat nieuws. Ook fijn: de fantastische binnenplaats waar je een kop koffie kunt drinken.”

Carlijn tipt CCCB

“Mijn favoriet is CCCB, het centrum voor hedendaagse cultuur. Je hebt er een enorm film- en documentaire-archief, een bibliotheek en wisselende exposities. Ook vindt hier elk jaar de indrukwekkende tentoonstelling voor de World Press Photo plaats. Vergeet in de patio niet even in de glazen wand omhoog te kijken voor een gave skyline van de stad.”

Carola tipt Museu Picasso

“Ik ga er met grote regelmaat naartoe, de collectie is de meest uitgebreide in de wereld en je kunt er zo heerlijk verdwalen in al die geheimzinnige zalen die vroeger paleizen waren. Het is er natuurlijk meestal superdruk en er staan lange rijen, maar om 9.00 ’s morgens valt het echt nog wel mee (en koop je kaartje van tevoren online!).”

Alle kunstmusea in Barcelona op een rij

Kunstliefhebbers komen in Barcelona zeker aan hun trekken. Van musea gewijd aan kunstenaars als Picasso, Miró en Tàpies tot aan kunstcentra met uitgebreide collecties en fantastische exposities. Hier moet je zijn!

Museu d’Arte Contemporani de Barcelona (MACBA)

MACBA

In het MACBA kun je kunst vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw bezichtigen. De steeds wisselende exposities richten zich meestal op Catalaanse en Spaanse kunstenaars, hoewel er tevens exposities met werken van buitenlandse artiesten worden gehouden.

Meer over het MACBA » | Tickets

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

MNAC museum collectie Barcelona

Het MNAC ligt op de heuvel de Montjuïc en is hét museum voor Catalaanse kunst door de eeuwen heen. Het museum is gehuisvest in het prachtige Palau Nacional, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling werd gebouwd. De collectie is enorm uitgebreid.

Meer over het Museu Nacional d’Art de Catalunya » | Tickets

Fundació Joan Miró

Op de berg de Montjuïc kun je bij Fundació Joan Miró kennismaken met het werk van kunstenaar Joan Miró (1893-1983), die samen met Pablo Picasso en Savador Dalí tot de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw wordt gerekend. Het museum bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras met uitzicht op de stad en een beeldentuin. De museumcollectie, grotendeels afkomstig van Miró zelf, omvat meer dan 10.000 kunstwerken.

Meer over de Fundació Joan Miró » | Tickets

Museu Picasso

Picasso Museum

Met meer dan 4250 werken heeft het Picassomuseum in Barcelona de meest uitgebreide collectie van alle musea die aan de Spaanse schilder gewijd zijn. Vooral zijn beginperiode (1891-1905) is goed vertegenwoordigd. Uitblinker in de collectie is Picasso’s interpretatie van Velazquez’ Las Meninas.

Meer over het Picassomuseum » | Tickets

Fundació Antoni Tàpies

In het museum dat is gewijd aan kunstenaar Antoni Tàpies i Puig (in 1984 opgericht door Tàpies zelf), ondergebracht in het allereerste modernistische pand van Barcelona, hangen meer dan driehonderd schilderwerken uit alle artistieke periodes van de kunstenaar. Daarnaast staan er met regelmaat tijdelijke exposities op het programma waarin alle mogelijke kunstvormen aan bod komen.

Meer over de Fundació Antoni Tàpies »

CaixaForum

caixaforum

Een aanrader voor kunstliefhebbers. Deze oude, modernistische textielfabriek werd omgebouwd tot expositiecentrum en hier worden regelmatig prestigieuze expo’s gehouden.

Meer over CaixaForum » | Tickets

Museu del Modernisme Català

Als het op modernisme aankomt is Barcelona één groot openluchtmuseum. Topstukken uit de beeldhouwkunst, schilderkunst en interieurontwerp kun je bezichten in het Museu del Modernisme Català. De meer dan vierhonderd werken die hier te bezichtigen zijn, werden gedurende de afgelopen decennia verzameld door Fernando Pinós en María Guirao.

Meer over het Catalaans modernisme » | Tickets

Het Museu Europeu d’Art Modern (MEAM)

Het Museu Europeu d’Art Modern is gewijd aan moderne, Europese figuratieve kunst. Het is ondergebracht op de drie verdiepingen van een oud neoklassiek paleis, Palau Gomis, dat dateert uit de achttiende eeuw.

Meer over het Catalaans modernisme » | Tickets

Musea over Barcelona (en Catalonië)

Museu d’Història de Catalunya

Museu historia

In het Museu d’Història de Catalunya, ondergebracht in een prachtig gerestaureerd voormalig pakhuis in de oude haven, maak je kennis met het regionale verleden van Catalonië. Je kunt een interactieve tour volgen die je langs de permanente collectie leidt. Tip: op de bovenste verdieping zit een restaurant en vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht op de haven.

Meer over het Museu d’Història de Catalunya» |

 Museu Marítim

museu maritim

In vroeger tijden was Catalonië een belangrijke zeemacht. De oude scheepswerven vormen tegenwoordig het Maritiem Museum (Museu Marítim). In dit interactieve museum kun je verschillende boten bewonderen en maak je kennis met het leven op zee. Begeef je na afloop naar de oude haven, waar je met hetzelfde toegangskaartje ook de boot Santa Eulàlia kan bewonderen. De binnenplaats van het museum is een bijzonder leuke plek voor een kop koffie of een broodje.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) is het Centrum voor Hedendaagse Cultuur in Barcelona. Hier maken bezoekers kennis met de stedelijke cultuur in de Catalaanse hoofdstad.

Meer over het CCCB »

Museu d’Història de Barcelona

placa del rei

Het MUHBA of Museu d’Història de Barcelona is het Historisch Museum van de stad Barcelona. Historisch erfgoed, van de Romeinse tijd tot heden, wordt hier geconserveerd, onderzocht en vertoond. Verwacht niet dat je het MUHBA in één middagje hebt gezien: het museum is verdeeld over verschillende locaties in de stad.

Casa Museu Gaudí

Casa Museu Gaudí Barcelona

Midden in de tuinstad Park Güell staat de vroegere woning van Antoni Gaudí, tegenwoordig een museum dat is gewijd aan de beroemde architect. In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, alsmede andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Museu Diocesà de Barcelona

In 1915 namen twee bisschoppen en een historicus het initiatief om in Barcelona een bisdomsmuseum te stichten. In een jaar tijd ontvingen ze van de parochies van het bisdom van Barcelona meer dan 600 religieuze kunstwerken. Sinds 1991 is de omvangrijke collectie ondergebracht in het Casa de la Pia Almoina, een aalmoeshuis uit de vijftiende eeuw dat pal naast de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia staat. In het Museu Diocesà de Barcelona is ook een zaal gewijd aan de godsdienstige architect Antoni Gaudí.

Musea voor het hele gezin

Museu de la Xocolata

Het Museu de la Xocolata is voor volwassenen zeker niet het meest bijzondere museum dat de stad te bieden heeft, maar voor kinderen is het een feest. Het begint al met het entreekaartje: een chocoladereep. Het museum staat vol bijzondere figuren in chocoladeuitvoering en je leert er alles over cacao. Wist je dat de ontdekkingsreiziger Columbus chocolade mee terugnam naar Europa, nadat hij het Amerikaanse continent had bereikt? De allereerst chocolade op het Europese continent ging in Barcelona aan land.

Museu Blau

Het ontstaan van de aarde en de bijbehorende flora en fauna staat centraal in de permanente expositie ‘Planeet Leven’ in het natuurwetenschappelijk museum Museu Blau bij het Fòrum in de stad. Museu Blau is 9.000 vierkante meter groot en de naam ‘Blauw Museum’ is afgeleid van het gebouw waarin het werd ondergebracht. Geschikt voor jong en oud.

CosmoCaixa

Het wetenschapsmuseum CosmoCaixa, waar de nieuwsgierigen onder ons zich uren kunnen vermaken met wetenschappelijke trucs en wetenswaardigheden, is zeer de moeite waard. Hoogepunten zijn het ondergrondse regenwoud en het planetarium. Ook kunnen bezoekers kiezen uit tientallen experimenten om zelf uit te voeren. Een aanrader met het hele gezin.

Meer over CosmoCaixa »

Fundació Joan Miró

Fundació Miró Barcelona

Een bezoek aan de Fundació Joan Miró is ook voor kinderen een leuk uitje. Vanwege zijn speelse stijl voelen kinderen zich makkelijk aangetrokken tot de werken van deze Barcelonese kunstenaar, die samen met Pablo Picasso en Savador Dalí tot de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw wordt gerekend.

Meer over de Fundació Joan Miró » | Tickets

Museu de Cera de Barcelona

Superman en een robot uit de Star Wars-films begroeten je vanaf het dak van het Museu de Cera de Barcelona. In dit wassenbeeldenmuseum, gevestigd in een neoclassicistisch paleis, kom je oog in oog te staan met de wassen versies van Pablo Picasso, Salvador Dalí, de leden van de Spaanse koninklijke familie, dictator Franco en honderden andere beroemdheden. Eerlijk is eerlijk, wij vinden dit museum wel een beetje stoffig en gedateerd.

Met kinderen naar Barcelona?
Barcelona is een stad voor jong en oud. Ga je met kleine kinderen op stedentrip naar Barcelona? Lees dan onze tips voor een aangenaam verblijf voor het hele gezin.

Onbekende musea

Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum Barcelona

Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum

In navolging van Amsterdam heeft ook Barcelona een eigen hennepmuseum. Het broertje van het Amsterdamse museum, het Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum Barcelona, huist in het nog niet zo lang geleden gerestaureerde, modernistische paleis Palau Mornau. De expositie laat zien hoe de cannabisplant de ontwikkeling van kleding, geneesmiddelen, zeereizen en nog veel meer mogelijk heeft gemaakt en al duizenden jaren deel uitmaakt van ons dagelijks leven.

Museu de la Moto

Leuk voor motorrijders. Dit museum is gevestigd in de gotische wijk en je zit hier goed voor motors uit heden en verleden.

Museu Frederic Marès

De Catalaanse beeldhouwer Frederic Marès (1893-1991) was een fervent verzamelaar. In 1946 schonk hij zijn collectie aan het stadsarchief van Barcelona en twee jaar later opende het Museu Frederic Marès zijn deuren. Favoriet bij Barcelonatips-redacteur Annebeth. Haar tip: blijf niet bij ieder object staan, maar maak een wandeling door het museum en bedenk dat dit alles ooit door één persoon bij elkaar verzameld is. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit.