Musea in BarcelonaMusea

Het Picassomuseum en dat van van voetbalclub FC Barcelona zijn Barcelona’s meest bekende musea, maar de stad telt er tientallen. Sommige musea zijn in handen van de gemeente en in andere gevallen zijn het privéinstellingen. Handig om te weten: een deel van de lokale musea opent de deuren op zondag gratis voor het publiek.

Museu FC Barcelona President Nuñez

FC Barcelona heeft niet alleen het grootste stadion (Camp Nou) van Europa, maar ook het beste clubmuseum ter wereld. De foto’s, schilderijen en trofeeën trekken meer bezoekers dan alle andere musea in Barcelona en het museum is zelfs het derde meest bezochte museum in heel Spanje (na het Prado en het Reina Sófia in Madrid).

Voor een paar euro extra kun je de Camp Nou Tour erbij doen (tot een uur voor sluiting en niet op wedstrijddagen). Kijk voor openingstijden en tarieven op de website van FC Barcelona.

Adres

Camp Nou, Carrer d’Arístides Maillol s/n
Metro: L5 (blauwe lijn) Collblanc, L3 (groene lijn) Palau Reial

Museu Picasso

Pablo Picasso had een bijzondere band met Barcelona. Zijn ouders vestigden zich eind negentiende eeuw in de stad, hij studeerde er aan de kunstacademie, hield er zijn allereerste individuele exposities en kreeg er jaren later een eigen museum.

Collectie
Met meer dan 4250 werken heeft het Picassomuseum in Barcelona de meest uitgebreide collectie van alle musea die aan de Spaanse schilder gewijd zijn. Vooral zijn beginperiode (1891-1905) is goed vertegenwoordigd. Uitblinker in de collectie is Picasso’s interpretatie van Velazquez’ Las Meninas.

Museum
Het Picassomuseum is centraal gelegen in de wijk El Born, op 5 minuten lopen van metrohalte Jaume 1. Het museum bezet vijf koopmanshuizen (kleine paleizen) uit de 15de eeuw die onderling met elkaar verbonden zijn. De permanente collectie is onderverdeeld in verschillende zalen. Iedere zaal toont werken uit een bepaalde periode uit Picasso’s leven.

Rondleidingen
In het museum zijn voor een paar euro audiogidsen te huur in verschillende talen, waaronder Frans, Spaans en Engels. Helaas zijn ze niet beschikbaar in het Nederlands. Bij grote drukte zijn de audiogidsen soms allemaal verhuurd en moet je dus even wachten tot er een vrijkomt.

Iedere zondag organiseert het Picassomuseum gratis rondleidingen in het Catalaans, Spaans en Engels. Reserveren is verplicht en aanmelden kan via de website. In augustus zijn er geen rondleidingen.

Adres

Museu Picasso, Carrer de Montcada 15-23
Metro: L4 (gele lijn) Jaume I

Museu d’Arte Contemporani de Barcelona (MACBA)

MACBA

In het MACBA kun je kunst vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw bezichtigen. De steeds wisselende exposities richten zich meestal op Catalaanse en Spaanse kunstenaars, hoewel er tevens exposities met werken van buitenlandse artiesten worden gehouden.

Ook het gebouw zelf is zeer de moeite waard. Het werd ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, ook bekend van het Haagse IJspaleis. Bij de opening van het museum in 1995 was er flinke kritiek op het destijds hypermoderne gebouw en de rommelige wijk El Raval te midden van oude kloosters en vervallen straten.

Adres

MACBA, Plaça dels Àngels 1
Metro: L1 (rode lijn) Universitat

Fundació Joan Miró

Op de berg de Montjuïc kun je bij Fundació Joan Miró kennismaken met het werk van kunstenaar Joan Miró (1893-1983), die samen met Pablo Picasso en Savador Dalí tot de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw wordt gerekend.

De werken van de Catalaanse eenentwintigste-eeuwse kunstenaar Joan Miró kenmerken zich door zijn speelse stijl en daarom vallen ze ook bij kinderen in de smaak. Miró (1893-1983) is geboren en getogen in Barcelona en was behalve schilder ook beeldhouwer, grafisch artiest en keramist.

Het museumcomplex bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras met uitzicht op de stad en een beeldentuin met Wi-Fi hotspot. De museumcollectie, grotendeels afkomstig van Miró zelf, omvat meer dan 10.000 kunstwerken.

Espai 13, een experimentele ruimte in de kelder voor jonge artiesten, is ook de moeite waard. Hiervoor moet apsrt entree worden betaald.

Adres

Fundació Joan Miró, Parc de Montjuïc s/n
Metro: L3 (groene lijn) Paral.lel en dan met de ‘Funicular’ de berg op.

Museu d’Història de Catalunya

Het nationalisme in Catalonië haalde de afgelopen jaren ook in ons land regelmatig het nieuws. Maar hoe zit het nou precies met die drang naar onafhankelijkheid? Om die vraag te kunnen beantwoorden is een zekere kennis van de Catalaanse geschiedenis nodig. In het Museu d’Història de Catalunya, ondergebracht in een prachtig gerestaureerd voormalig pakhuis, maak je kennis met het regionale verleden.

Je kunt een interactieve tour volgen die je langs de permanente collectie leidt. Deze is ondergebracht op twee verdiepingen en beslaat acht secties die op chronologische volgorde zijn ingedeeld. Je komt langs de Oude Grieken, de Romeinen, Visigoten, Moren, Karolingen, Habsburgers, de Bourbon-dynastie, het Franco-regime en het moderne Catalonië. Onderweg zie je hoe de Catalanen hun land bewerkten, hoe de eerste steden opkwamen, hoe hun huizen eruit zagen, welke kleding ze droegen en welk voedsel ze aten.

Daarnaast maak je kennis met belangrijke Catalanen uit het verleden, de religie in Catalonië, de industriële en intellectuele ontwikkeling in de regio en de oorlogen die er zijn gevoerd. Ook vinden er in het Museu d’Història de Catalunya regelmatig tijdelijke exposities plaats.

Tip: op de bovenste verdieping zit een restaurant en vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht op de haven.

Adres

Museu d’Història de Catalunya, Plaça de Pau Vila 3
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Fundació Antoni Tàpies

Kunstenaar Antoni Tàpies i Puig deed de inspiratie voor zijn werken grotendeels op tijdens buitenlandse reizen. Toch bleef geboortestad Barcelona altijd zijn thuishaven. Bij de Fundació Antoni Tàpies, in 1984 door hem zelf opgericht, maak je kennis met zijn werk.

In het kunstcentrum, ondergebracht in het allereerste modernistische pand van Barcelona, hangen meer dan driehonderd schilderwerken uit alle artistieke periodes van de kunstenaar. Daarnaast staan er met regelmaat tijdelijke exposities op het programma waarin alle mogelijke kunstvormen aan bod komen.

De bibliotheek is noemenswaardig omdat deze een van de meest uitgebreide boekencollecties voor moderne kunst herbergt. Er is een speciale sectie gewijd aan Aziatische kunst, omdat Tàpies zich bij een groot deel van zijn werken liet beïnvloeden door de oosterse cultuur. Zijn Núvol i Cadira (Wolk en Stoel) siert het dak.

Gebouw
Architect Lluís Domènech i Montaner ontwierp het pand in de woonwijk Eixample in 1880 voor een uitgeverij. Het gebouw was het allereerste modernistische pand in de stad.

Tip: In de buurt van het kunstcentrum, om precies te zijn in de straat Carrer de Consell de Cent tussen de Rambla de Catalunya en de Carrer d’Enric Granados, waar het aantal kunstgalerijen per vierkante meter het hoogst is in de hele stad, kun je ook ‘Toni’s’ kunstgalerij bezoeken, die wordt gerund door een van zijn drie zonen.

Adres

Fundació Antoni Tàpies, Carrer d’Aragó 255
Metro: L2 (paarse lijn, L3 (groene lijn), L4 (gele lijn) Passeig de Gràcia.

Museu d’Idees i Invents

Midden in het oude centrum zit het MiBa, een klein en vrij recent museum dat is gewijd aan ideeën en uitvindingen die werden verzameld door de Catalaanse uitvinder Pep Torres. Je kunt ze hier bewonderen en komt erachter hoe ze werken. In de museumshop kun je grappige uitvindingen kopen.

Adres

Museu d’Idees i Invents, Carrer de la Ciutat 7
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Museu de la Xocolata

Het Museu de la Xocolata is voor volwassenen zeker niet het meest bijzondere museum dat de stad te bieden heeft, maar voor kinderen is het een feest. Het begint al met het entreekaartje: een chocoladereep. Het museum staat vol bijzondere figuren in chocoladeuitvoering en je leert er alles over cacao. Wist je dat de ontdekkingsreiziger Columbus chocolade mee terugnam naar Europa, nadat hij het Amerikaanse continent had bereikt? De allereerst chocolade op het Europese continent ging in Barcelona aan land.

Adres

Museu de la Xocolata, Carrer Comerç 36
Metro: L1 (rode lijn), L4 (gele lijn) Arc de Triomf

Museu Blau

Het ontstaan van de aarde en de bijbehorende flora en fauna staat centraal in de permanente expositie ‘Planeet Leven’ in het natuurwetenschappelijk museum Museu Blau bij het Fòrum in de stad. Museu Blau is 9.000 vierkante meter groot en de naam ‘Blauw Museum’ is afgeleid van het gebouw waarin het werd ondergebracht. Geschikt voor jong en oud.

Adres

Museu Blau, Carrer de Leonardo Da Vinci 4
Metro: L5 El Maresme/Fòrum

Museu Marítim

museu maritim

In vroeger tijden was Catalonië een belangrijke zeemacht. De oude scheepswerven vormen tegenwoordig het Maritiem Museum (Museu Marítim). In dit interactieve museum kun je verschillende boten bewonderen en maak je kennis met het leven op zee. Begeef je na afloop naar de oude haven, waar je met hetzelfde toegangskaartje ook de boot Santa Eulàlia kan bewonderen. De binnenplaats van het museum is een bijzonder leuke plek voor een kop koffie of een broodje.

Adres

Museu Marítim, Avinguda de les Drassanes s/n
Metro: L3 (groene lijn) Drassanes

CosmoCaixa

Het wetenschapsmuseum CosmoCaixa, waar de nieuwsgierigen onder ons zich uren kunnen vermaken met wetenschappelijke trucs en wetenswaardigheden, is zeer de moeite waard. Hoogepunten zijn het ondergrondse regenwoud en het planetarium. Ook kunnen bezoekers kiezen uit tientallen experimenten om zelf uit te voeren. Een aanrader met het hele gezin.

Adres

CosmoCaixa, Carrer D’Isaac Newton 26
Metro: FGC Avinguda del Tibidabo

Casa Museu Gaudí

Midden in de tuinstad Park Güell staat de vroegere woning van Antoni Gaudí, tegenwoordig een museum dat is gewijd aan de beroemde architect. Dit was de officiële verblijfplaats van Gaudí van 1906 tot bijna aan zijn dood in 1926, hoewel hij zich er met het verloop der jaren steeds minder liet zien: hij werd totaal in beslag genomen door de bouw van de Sagrada Família, waar hij vanaf 1925 ook een bed had staan.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, alsmede andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Tickets
Het museum Casa Museu Gaudí bevindt zich net buiten het betaalde deel van Park Guëll. Toegangskaarten kun je ter plekke kopen of van tevoren via de website. http://www.casamuseugaudi.org. Het museum is in handen van dezelfde stichting als de Sagrada Família en een combinatieticket met een bezoek aan de basiliek is ook een mogelijkheid.

Adres

Casa Museu Gaudí, Carretera del Carmel 23A
Metro: L3 (groene lijn) Lesseps, Vallcarca

Casa Museu Gaudí

Als het op modernisme aankomt is Barcelona één groot openluchtmuseum. Maar de kunststroming had niet alleen grip op de architectuur aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw. Ook andere kunstvormen in Barcelona en omstreken kenmerkten zich door het Catalaans modernisme.

Topstukken uit de beeldhouwkunst, schilderkunst en interieurontwerp kun je bezichten in het Museu del Modernisme Català. De meer dan vierhonderd werken die hier te bezichtigen zijn, werden gedurende de afgelopen decennia verzameld door Fernando Pinós en María Guirao.

In 2010 werd de collectie ondergebracht in een modernistisch pand van bouwmeester Enric Sagnier in de wijk Eixample. Je komt er werk tegen van Antoni Gaudí, Joan Busquets, Joaquim Mir en Josep Llimona.

Adres

Museu del Modernisme Català, Carrer de Balmes 48
Metro: L2 (paarse lijn, L3 (groene lijn), L4 (gele lijn) Passeig de Gràcia en L1 (rode lijn) Universitat