CosmoCaixa

Aan de voet van de Tibidabo staat het wetenschapsmuseum CosmoCaixa. Hier kunnen de nieuwsgierigen onder ons zich verbazen, uitvinden, bewijzen, interpreteren, begrijpen, observeren en veel leren.

Nu reserveren

CosmoCaixaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €5,70 Nu online reserveren
Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen
AdresCarrer d'Isaac Newton 26
Openbaar vervoer / metroMetro: Penitents (L3)
Ferrocarrils: Av. Tibidabo (L7)
Bussen: H2, H4, V17, V15, V19, V13, 196 en 123
OpeningstijdenDagelijks van 10.00 tot 20.00 uur geopend.
Op 24 & 31 december en 5 januari geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 & 6 januari.

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

5% Korting op je bezoek aan CosmoCaixa
Als je online alvast je tickets bestelt voor CosmoCaixa via onze samenwerkingspartner Barcelona Turisme, krijg je 5 procent korting en kost je kaartje slechts 5,70 euro. Voor kinderen tot en met 16 jaar en voor klanten van La Caixa is het museum gratis toegankelijk.

Wat is CosmoCaixa en waarom moet je het bezoeken?

CosmoCaixa is het science museum van Barcelona. Je kunt er experimenten uitvoeren en je leert er dieren kennen waarvan je de naam waarschijnlijk nog nooit had gehoord. Een favoriet gedeelte van het museum is het tropisch regenwoud en het bijbehorende aquariumwaar tientallen dier- en plantensoorten leven.

Ik vind CosmoCaixa een aanrader om met kinderen te bezoeken, maar het is ook zonder kinderen de moeite waard. Het is absoluut een van de mooiste musea in de stad, gelegen op een prachtige locatie. Ook een goed idee met regenachtig weer trouwens. En het leukste van alles: een entreekaartje is helemaal niet duur en voor kinderen jonger dan 16 is het zelfs gratis! Op deze pagina’s vind je meer info voor tips wat te doen met kinderen of tieners.

CosmoCaixa tickets

Kaarten voor CosmoCaixa zijn eigenlijk nooit uitverkocht en je kunt ze dan ook ter plekke kopen. Voordeel van je kaartjes vooraf online te reserveren is dat je niet meer in de rij hoeft te staan en je bovendien korting krijgt. Er bestaat maar één type entreebewijs.

Basisticket
Met dit entreebewijs kun je als volwassene naar binnen. Hier zit een bezoek aan het Planetarium niet bij inbegrepen, dat kun je in het museum los betalen.

Reserveer nu met korting

Praktische informatie

Prijzen:

Volwassene: €6, maar als je via deze link bestelt krijg je 5% korting.
Kinderen tot en met 16 jaar zijn gratis

Dagen voor gratis toegang:

12 februari: Santa Eulàlia
18 mei: Internationale Museumdag
24 september: La Mercè

Openingstijden:

Dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur geopend.
Op 24 & 31 december en 5 januari geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 & 6 januari.

CosmoCaixa werkt niet met een tijdslot: met je van tevoren online gekochte kaartjes kun je op de desbetreffende datum op ieder moment naar binnen.

Plan je bezoek aan CosmoCaixa

CosmoCaixa is bij uitstek geschikt op een regenachtige dag, hoewel je bij mooi weer ook lekker naar buiten kunt. Over het algemeen is het in de weekenden en gedurende de schoolvakanties drukker in dit museum, omdat het met name bij gezinnen met kinderen populair is.

Het museum is behoorlijk groot en je bent er zo een paar uur zoet. Houd rekening met minstens twee uur en dan kun je lang niet alles zien.

Mocht je ook van plan zijn om de heuvel de Tibidabo te bezoeken (en niet de hele dag in het pretpark rond te hangen), dan is het raadzaam om deze attractie met het wetenschapsmuseum te combineren, omdat beide een eind uit het centrum liggen, maar relatief dicht bij elkaar in de buurt. Koop kaartjes voor het Tibidabo pretpark met deze link.

Hoe kom je bij CosmoCaixa?

Adres: Carrer d’Isaac Newton 26

Metro: er stopt geen officiële metrolijn in de buurt van CosmoCaixa. Om er te komen, maak je gebruik van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), wat in feite ook een soort metro is. Neem de bruine lijn tot het eindpunt Avinguda Tibidabo. Daarvandaan kun je lopen langs de mooie Avinguda Tibidabo of via de Carrer del Cister (iets kortere route), maar moet je nog wel een eindje bergopwaarts.

Aan het eind van de Avinguda Tibidabo ga je links en aan het eind van de Carrer del Cister ga je rechts en zie je het museum al liggen. Je kunt ook de bus nemen, nummer 196, en uitstappen als je de U-boot onderweg tegenkomt. Dan is het nog een paar minuten lopen.

Bus: een alternatief is om bus V13 te nemen (die vertrekt bv. vanaf de Ramblas), die stopt waar de Avinguda Tibidabo begint. Ook dan kun je lopen langs de mooie Avinguda Tibidabo of via de Carrer del Cister (iets kortere route), maar moet je nog wel een eindje bergopwaarts. Aan het eind van de Avinguda Tibidabo ga je links en aan het eind van de Carrer del Cister ga je rechts en zie je het museum al liggen.

Wij raden het af om naar CosmoCaixa te lopen of met de fiets te gaan, omdat het niet alleen een eind buiten het centrum ligt, maar ook behoorlijk heuvelopwaarts.

De Hop-on Hop-off bus stopt ook in de buurt van CosmoCaixa.

Voor een taxi vanuit het centrum ben je zo’n 10-15 euro kwijt.

Adres & plattegrond

Adres: C/ d’Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona

Wat is er te zien en te doen in CosmoCaixa?

Het museum is meer dan 30.000 vierkante meter groot en beschikt over meerdere verdiepingen, waarvan er zich vijf ondergronds bevinden. De afdaling draait rond een driehonderd jaar oud en twintig meter hoog exemplaar van de boomsoort Acariguara uit het Amazonegebied. Daarnaast beschikt het gebouw over een grote binnenplaats, die uitzicht biedt over de stad. Er is een restaurant, een cafetaria, een uitgebreide bibliotheek en een museumwinkel vol wetenschappelijke hebbedingen.

Experimenten en het Overstroomde Bos

Als je helemaal bent afgedaald, kom je uit in de ruimte met experimenten. Zo staat hier een pendulum dat het draaien van de aarde simuleert. In het ‘Overstroomde Bos’ van meer dan duizend vierkante meter regent het altijd. Het ondergrondse regenwoud telt 80 autochtone plantensoorten en 52 diersoorten die samen een representatief beeld van het Amazonewoud vormen, compleet met tropische temperaturen en vochtigheidsgraad.

Geologische muur

Een geologische muur toont bezoekers verschillende geologische structuren. Zeven authentieke rotsoppervlakken tonen de geheimen van de geologische geschiedenis van de aarde.

Zaal met Stofjes

In de zogenaamde ‘Zaal der Stoffen’ kunnen bezoekers op ontdekkingstocht gaan door de wereld van grondstoffen en mineralen. Een reis door de geschiedenis van de wetenschap, waarbij experimenten centraal staan, zorgen voor een interactieve noot.

Planetarium

In het planeterium maken bezoekers vanaf een luie stoel kennis met het universum en de hemellichamen door de eeuwen heen. Speciaal voor kinderen is er een animatieversie, maar zij kunnen ook terecht in het zogenaamde ‘Zeepbelplanetarium’ dat bedoeld is om de nieuwsgierigheid van kinderen naar de wereld van de astronomie te stimuleren. Het planetarium maakt gebruik van geavanceerde 3D-technieken, waardoor je met je speciale 3D-bril het gevoel krijgt dat je de sterren kunt aanraken.

Persoonlijke tip:

Bij het museum zit een cafetaria, maar je kunt ook broodjes meenemen en gebruikmaken van de speciale picknickplaats. Handig en leuk, zeker als je met kinderen bent.

Geschiedenis en architectuur van CosmoCaixa

Het modernistische pand waarin het museum van de wetenschap zich bevindt, dateert uit begin negentiende eeuw en is het werk van architect Josep Domènech i Estapà. Tot eind jaren 1970 was hier een opvangtehuis voor blinden gevestigd en daarna werd het gebouw opgekocht door de Catalaanse bank La Caixa.

CosmoCaixa wetenschapsmuseum Barcelona

Het gebouw werd zo veel mogelijk in de oude staat hersteld en voorzien van moderne installaties door de architectenbroers Esteve en Robert Terradas. Het resultaat is een schoolvoorbeeld van hoe het Catalaanse modernisme anno 21ste eeuw geïntegreerd wordt in vernieuwende architectonische hoogstandjes. Bij het ontwerp is bovendien rekening gehouden met het principe duurzaamheid.

La Caixa wilde dat het wetenschapsmuseum een van de modernste musea in Europa zou worden en dat is gelukt. Dat het museum een onderscheiding van het Europees Museum Forum in de wacht wist te slepen vanwege de ‘vernieuwende geest, creativiteit en schoonheid’ waarmee het CosmoCaixa zich in 2004 aan de wereld presenteerde, zal bezoekers niet verbazen. De onderscheiding is een van de meest prestigieuze prijzen voor musea.

Meer lezen?

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis