Feestdagen in Barcelona

Spanje staat bekend om de vele feesten en feestdagen. De kalender telt 12 vrije dagen per jaar en daar komen nog 2 lokale feestdagen bij. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, er is altijd wel iets te vieren, in een stad als Barcelona.

Valt een feestdag op een dinsdag of op een donderdag? Grote kans dat er een ‘puente’ wordt gehouden, letterlijk een ‘brug’. Dat betekent dat ook de tussenliggende maandag of vrijdag vrij wordt genomen, wat een extra lang weekend oplevert. Tijdens puentes zijn er vaak meer toeristen in de stad.

Net als in Nederland zijn de meeste banken en winkels op officiële feestdagen gesloten. Het is dus handig om voor je op reis gaat uit te zoeken of je tijdens een feestdag in de stad bent. In dit artikel vind je alle feestdagen in Barcelona op rij, met een korte beschrijving van het wat, waar en waarom.

Spaanse en regionale feestdagen

Net als in Nederland zijn de Catalanen vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 25 december (Eerste Kerstdag) en 26 december. In tegenstelling tot in Nederland, wordt in Catalonië 26 hier geen Tweede Kerstdag gevierd, maar de Día de San Esteban. Het is een regionale feestdag en in de rest van Spanje, met uitzondering van de Balearen, moet men in principe gewoon weer aan het werk. Tijdens San Esteban worden traditioneel canelones gegeten, die worden gevuld met restjes van het kerstdiner.

Andere nationale feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, zijn Goede Vrijdag, 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart, de dag dat ook de Feesten van Gràcia beginnen), 12 oktober (Día de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van de Onbevlekte Ontvangenis).

Ook 11 september, de nationale feestdag van Catalonië, is in de regio een vrije dag. Bovendien kiest de regio er normaliter ook voor om Tweede Paasdag een vrije dag te laten zijn.

Let op: op deze dagen zijn de meeste winkels gesloten. Behalve op 1 januari en 25 december zijn veel toeristische bezienswaardigheden wél gewoon open. Ook de Hop on Hop off bus rijdt gewoon tijdens de nationale feestdagen, behalve met Kerst en op Nieuwjaarsdag.

La Diada


La Diada.

Hieronder is een overzicht te zien van de feestdagen in 2021. Ik maak eind 2021 een overzicht van de feestdagen voor 2022.

Feestdagen 2021

1 januari 2021 – Nieuwjaarsdag

Op 1 januari zijn in heel Spanje de winkels gesloten en dus ook in Barcelona. Een nieuwjaarsduik is aan het strand van Barcelona natuurlijk een stuk fijner dan langs de Noordzeekust. Om 12.00 uur organiseert de Club Natació Atlètic-Barceloneta een normaal gesproken een Nieuwjaarsduik langs het strand van La Barceloneta, Platja de Sant Sebastià om precies te zijn, in de richting van Hotel W. Vanwege de corona-pandemie is het nog de vraag of de nieuwjaarsduik kan doorgaan in 2021.

Ook het Nederlandse Café Rembrandt organiseert al enige jaren een Nieuwsjaarsduik voor Nederlanders, samen met Unox.

6 januari 2021- Driekoningen, Reyes Magos

De dag waarop Spaanse kinderen cadeautjes krijgen. De drie wijzen uit het oosten maken op 6 januari vanaf 16.30 een optocht door de stad, waarbij ze duizenden snoepjes uitdelen. Hoe de optocht er in 2021 uit zal zien, vanwege de corona-pandemie, is op dit moment niet bekend, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat de traditionele optocht niet doorgaat.

2 april 2021- Goede Vrijdag

Op deze dag wordt door de katholieke wereld de kruisiging en dood van Jezus herdacht. In het centrum van Barcelona vinden verschillende religieuze processies plaats, hoewel minder intens als in het zuiden van Spanje. Goede Vrijdag is een officiële feestdag: de locals zijn vrij en de winkels zijn gesloten op deze dag. Op dit moment is nog niet bekend hoe deze feestdag er in 2021 uit zal zien in verband met de corona-pandemie.

4 en 5 april 2021 – Eerste en Tweede Paasdag (zondag en maandag)

Hoewel het in de rest van Spanje een gewone werkdag is, is de maandag na Pasen in Catalonië, en dus Barcelona, officieel nog een vrije dag.

1 mei 2021- Dag van de Arbeid

Anders dan in Nederland is 1 mei in heel Spanje een vrije dag. Houd rekening met massale demonstraties op de voornaamste pleinen en straten in het centrum van Barcelona.

24 mei 2021- Tweede Pinksterdag (maandag)

Catalonië is een van de autonome regio’s waar ook Tweede Pinksterdag een officiële feestdag en dus een vrije dag is. Tweede Pinksterdag is altijd op een maandag.

24 juni 2021 – Sant Joan

La Nit de Sant Joan is het Catalaanse midzomernachtfeest. Ieder jaar wordt de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer gevierd in de nacht van 23 op 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper (Sant Joan). Het strand is the place to be tijdens dit festijn, waarbij vuurwerk, cava (of andere alcoholische versnaperingen) en coca (Catalaans gebak) de belangrijkste ingrediënten zijn.

15 augustus 2021 – Maria Hemelvaart

Deze katholieke feestdag, ook bekend als Maria Hemelvaart, wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd. Dit is ook de eerste dag van het beroemde Festa Major (wijkfeest) in de buurt Gràcia. In 2021 valt 15 augustus op een zondag en is het dus geen extra vrije dag.

Gracia


Versierde straten in de wijk Gràcia.

11 september 2021 – Diada de Catalunya

La Diada Nacional de Catalunya, kortweg La Diada, is dé feestdag van de regio Catalonië. Op 11 september hangen er meer Catalaanse vlaggen uit dan ooit en gaan inwoners massaal de straat op. Hoewel het officieel een regionaal feest is, noemen de Catalanen het toch hun ‘nationale’ feestdag.

24 september 2021 – La Mercè

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

12 oktober 2021 – Fiesta Nacional de España

1 november 2021 – Allerheiligen

Met Allerheiligen eren de Spanjaarden hun overleden familieleden en stromen de begraafplaatsen vol. In Catalonië en in Barcelona worden op deze feestdag ‘castanyadas’ gehouden, waarbij de locals kastanjes (castanyas) poffen en zoete wijn drinken. Allerheiligen is een officiële feestdag in het hele land.

6 december 2021 – Dag van de Grondwet

Op deze dag vieren de Spanjaarden de ‘Constitución Española’ (Spaanse Grondwet) die na een referendum in 1978 ingevoerd werd. Hiermee kwam een eind aan de overgangsperiode na de dood van generaal Franco (1975) en werd Spanje een democratische rechtsstaat. In Barcelona wordt er niet heel uitgebreid bij stilgestaan, wel is het officiële feestdag.

8 december 2021 – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis

Een van de hoogfeesten van de Rooms-Katholieke Kerk en een officiële feestdag in het hele land. Houd er dus rekening mee dat winkels gesloten kunnen zijn.

25 december 2021 – Kerstmis

Voor sommige Spanjaarden is ‘Nochebuena’, de avond van 24 december, het belangrijkste moment van het kerstfeest en voor anderen is dat de dag erop, 25 december.
Kerstmis is ook in Spanje bij uitstek een familiefeest. Winkels zijn gesloten. Ben je van plan te gaan uiteten, dan doe je er goed aan van te voren te reserveren.

26 december  2021 – Sant Esteve

In tegenstelling tot de rest van Spanje is 26 december in Catalonië wel een vrije dag.
De katholieken vieren de naamdag van Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Traditioneel worden canelones gegeten, gevuld met de restjes van het kerstmaal. In 2021 valt 26 december op een zondag en is er dus geen sprake van een extra vrije dag.

delingen