Stadsfeest La Mercè

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

Tijdens La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè geëerd. Haar standbeeld, bovenop de kerk van La Mercè in de gotische wijk (zie foto), steekt hier boven de huizen uit.

Feesten van Mercè

La Mercè wordt sinds 1902 gevierd en is het belangrijkste feest voor de stad Barcelona. Verspreid over het jaar (maar toch vooral tijdens de zomermaanden) viert elke wijk zijn eigen wijkfeest. Maar La Mercè is voor iedereen en de feestelijkheden verspreiden zich dan ook door de hele stad.

Vaste onderdelen van het feest zijn de Catalaanse correfocs (vuurlopen waarbij als duivels verklede mensen met vuurwerk door de straten rennen), castellers (menselijke torens), de sardana (Catalaanse volksdans), muziek en vuurwerk.

Lees ook alles over de belangrijkste Catalaanse tradities

Programma 2023

In 2023 wordt het festival gevierd op 22, 23, 24 en 25 september. 25 september is een officiële feestdag voor de Barcelonezen. Let op: veel winkels zullen die dag dus gesloten zijn!

De hoogtepunten van het feest heb ik hier onder in een overzicht gezet. Kijk voor het volledige programma van 2023 op de officiële website van La Mercè.

Vrijdag 22 september:

19.00: Openingsoptocht (Palau de la Virreina)

19.00: Inaugurele sardana dans (Avinguda de la Catedral)

20.00: Openingsceremonie (La Plaça de Sant Jaume)

22.00: Vuurwerkshow (Strand van Barceloneta)

Zaterdag 23 september:

10.00: Gigantes (La Plaça de Sant Jaume)

11.00: Mercè dansa, Cobla Sabadell (Avinguda de la Catedral)

12.00: Castellers (La Plaça de Sant Jaume)

18.00: Correfoc voor kinderen (El Passeig de Gràcia)

20.00: Correfoc (El Passeig de Gràcia)

20.30: de Xambanga-dansende reuzen (Pla de l’Os- La Rambla)

22.00: Festivalavond (La Plaça de Sant Jaume)

22.00: Vuurwerkshow (Strand van Barceloneta)

Zondag 24 september:

11.00: De Sardana Esportiva-competitie (Avinguda de la Catedral)

11.00: Dansvoorstelling van Gigantes (La Plaça de Sant Jaume)

12.00: begint de Mercè-parade, die van Plaça de la Mercè naar het Palau de la Virreina gaat.

13.00: Sardana dans (Avinguda de la Catedral)

13.00: Castellers (Plaça de Sant Jaume)

18.00: Sardana dans (Plaça de la Mercè)

22.00: Droneshow (strand van Barceloneta)

Maandag 25 september:

17.00: Sardana-bijeenkomst (Plaça de Sant Jaume)

21.30: Afsluitingsceremonie (Plaça de Sant Jaume)

22.00: Tegendans van de Barcelona Giants (Palau de la Virreina)

22.00: Vuurwerkshow (Plaça d’Espanya) 

Mercè en Eulalia

Mercè is sinds 1687 dé beschermheilige van Barcelona. Voor die tijd was dat Santa Eulalia. Maar toen Barcelona werd geteisterd door een grote sprinkhanenplaag en het onder Eulalia niet lukte om de insecten uit te roeien, gingen de Barcelonezen bidden tot de heilige Mercè. En, toeval of niet, de sprinkhanen verdwenen! Dat was genoeg reden om Eulalia van haar troon te stoten en Mercè als patroonheilige van Barcelona uit te roepen.

Als er tijdens de feesten van Mercè regenbuien vallen, worden dat ook wel ‘de tranen’ van die arme Eulalia genoemd, die niet langer de titel ‘miss Barcelona’ draagt.

De basiliek van La Mercè

Op het Plaça de la Merce, vlakbij de haven in de gotische wijk, staat de basiliek van Mercè. Boven op de kerk staat de patroonheilige. Je kunt haar standbeeld vanaf de dakterrassen en sommige straten in het centrum zien.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis