Stadsfeest La Mercè

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

Tijdens La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè geëerd. Haar standbeeld, bovenop de kerk van La Mercè in de gotische wijk (zie foto), steekt fier boven de huizen uit.

Feesten van Mercè

La Mercè wordt sinds 1902 gevierd en is het belangrijkste feest voor de stad Barcelona. Verspreid over het jaar (maar toch vooral tijdens de zomermaanden) viert elke wijk zijn eigen wijkfeest. Maar La Mercè is voor iedereen en de feestelijkheden verspreiden zich dan ook door de hele stad.

Vaste onderdelen van het feest zijn de Catalaanse correfocs (vuurlopen waarbij als duivels verklede mensen met vuurwerk door de straten rennen), castellers (menselijke torens), de sardana (Catalaanse volksdans), muziek en vuurwerk.

Lees ook alles over de belangrijkste Catalaanse tradities

Programma 2022

In 2022 wordt het festival gevierd op 23, 24, 25 en 26 september. 24 september is een officiële feestdag voor de Barcelonezen. Let op: veel winkels zullen die dag dus gesloten zijn!

Bijzonder dit jaar zijn de concerten verspreid over de hele stad: sommige vinden plaats op bijzondere locaties, zoals in Park Güell. De hoogtepunten van het feest heb ik hier onder in een overzicht gezet. Kijk voor het volledige programma van 2022 op de officiële website van La Mercè.

Hoogtepunten:

Castellers- menselijke torens

Datum: Zaterdag 24 september
Locatie: Plaça I basílica de la mercè
Tijd: 12.00

Datum: Zaterdag 24 september
Locatie: Plaça de Sant Jaume
Tijd: 13.00

Correfoc- vuurloop

Datum: Zondag 25 september
locatie: Passeig de Gràcia
Tijd:
Juniors 18:30  (Route: pg. de Gràcia-Aragó Recorregut: pg. de GràciaAragó fins a pg. de Gràcia -Roselló)

Adultes: 20:30 (Route: pg. de Gràcia-Rosselló Recorregut: pg. de Gràcia-Rosselló fins a pg. de Gràcia -Aragó)

Vuurwerkshow

Datum: 26 september
Locatie: Plaça espanya
Tijd: 22.00 

Datum: Vrijdag 23 september & zaterdag 24 september
Locatie: Platja de la Barceloneta
Tijd: 22.00 

Passada de nans I geants- Reuzenoptocht 

Datum:  Zaterdag 24 september
Locatie: Plaça de St Jaume
Tijd:  11.45

Datum: zaterdag 24 september
Locatie: Plaça Comercial.
Tijd: 21:00

Sardana- traditionele dans

Datum: vrijdag 23 september
locatie: Plaça de la mercè
Tijd: 19.00

Datum: zondag 25 september
Locatie: Vinguda de la cathedral
Tijd: 13.00

Datum: zondag 25 september
Locatie: Paça de sant jaume
Tijd: 18.00

Mercè en Eulalia

Mercè is sinds 1687 dé beschermheilige van Barcelona. Voor die tijd was dat Santa Eulalia. Maar toen Barcelona werd geteisterd door een grote sprinkhanenplaag en het onder Eulalia niet lukte om de insecten uit te roeien, gingen de Barcelonezen bidden tot de heilige Mercè. En, toeval of niet, de sprinkhanen verdwenen! Dat was genoeg reden om Eulalia van haar troon te stoten en Mercè als patroonheilige van Barcelona uit te roepen.

Als er tijdens de feesten van Mercè regenbuien vallen, worden dat ook wel ‘de tranen’ van die arme Eulalia genoemd, die niet langer de titel ‘miss Barcelona’ draagt.

De basiliek van La Mercè

Op het Plaça de la Merce, vlakbij de haven in de gotische wijk, staat de basiliek van Mercè. Het bouwwerk werd tussen 1765 en 1775 gebouwd over de resten van een 13-de eeuwse kerk. Boven op de kerk staat de patroonheilige. Je kunt haar standbeeld vanaf de dakterrassen en sommige straten in het centrum zien.

Merce