Parkeren in Barcelona

Kom je met de auto naar Barcelona? Dan moet je die natuurlijk wel ergens parkeren. Vanzelfsprekend is parkeren in het centrum van de stad duurder dan in verder afgelegen wijken. In dit artikel vertellen we je waar in Barcelona je kunt parkeren, wat dat ongeveer gaat kosten en geven we tips om je auto gratis kwijt te kunnen.

Tip: boek een parkeerplek in Barcelona voor de laagste prijs. Klik hier om prijzen te vergelijken en jouw parking direct te reserveren.
 

Inhoud

Parkeergarages

In het drukke Barcelona is het vinden van een parkeerplaats aan de straat, zeker in het centrum, zo goed als onbegonnen werk. Ik raad dan ook aan om je auto achter te laten in openbare parkings en parkeergarages.

Vrienden die met de auto naar de stad komen, raad ik vaak de parkeergarage bij busstation Nord aan, op de kruising van Avinguda Milanoya met de Carrer de Nàpels (C/Ali Bei 80). Je betaalt er €2,81 per uur en €17 voor 24 uur. Dat is voor lokale begrippen helemaal niet duur. Vlakbij de parking ligt de metrohalte Arc de Triomf (rode lijn, L1), waar je makkelijk de metro pakt naar het centrum van Barcelona.

Ook een fijne optie is de garage bij het shoppingcenter Glòries (C/ de la Ciutat de Granada 173-175). Voor iets meer dan zes euro mag je de auto zes uur lang laten staan en 24 uur parkeren kost €18. Vanaf metrohalte Glòries (rode lijn, L1) ben je binnen 10 minuten op Plaça Catalunya, in het hart van Barcelona.


Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!


Parkeren bij het strand

Aan de Pg. Marítim de la Barceloneta 23-31, op steenworp afstand van het strand van La Barceloneta, zit een ruime parkeergarage. In eerste instantie bedoeld voor bezoekers van het ziekenhuis, maar badgasten mogen er ook gebruik van maken. Een uur parkeren kost ruim 3 euro en voor 24 uur ben je iets meer dan 40 euro kwijt.

Parkeren bij de Sagrada Família

Zoek je een parkeerplaats bij de Sagrada Família? Dan raden we die aan de Carrer Mallorca 425-433 (bij de markt) of die aan het Plaça de la Sagrada Família 9 aan. Beide garages bevinden zich op iets meer dan 200 meter van Gaudí’s tempel, dus je loopt er zo naartoe.  De prijzen zijn hetzelfde als voor parkeren bij het strand: €3,15 per uur en €40,95 voor een periode tussen de 13 en 24 uur.

Parkeren bij Camp Nou

Tijdens de openingstijden van het FC Barcelona museum bij Camp Nou kun je gratis parkeren bij ingang 14 (Carrer d’Arístides Maillol). Op dagen dat er een wedstrijd wordt gespeeld, mag je vanaf vier uur voor aanvang van de wedstrijd parkeren.

Gratis parkeren kan ook aan de Avinguda Doctor Marañón of de Carrer dels Cavallers, maar houd er rekening mee dat de parkeerplaatsen hier vaak bezet zijn. Ook de Zona Universitària is niet ver van Camp Nou (zie stukje Gratis parkeren in Barcelona hieronder).

Een andere optie is om je auto toch betaald neer te zetten. Dat kan bijvoorbeeld bij Hotel Princesa Sofia (op 400 meter van het stadion). Parkeren kost hier €11.

Parkeren in het centrum (bij de Ramblas)

Wil je de auto hartje stad kwijt? Dat kan in de parkeergarage bij de Boquería-markt aan de Rambla (C/ Floristes de la Rambla). Ook hier betaal je ruim 3 euro per uur en 40 euro voor 24 uur.

Ben je op zoek naar een parkeergarage in de buurt van een andere bezienswaardigheid/plek, dan raden we je aan om een kijkje te nemen op deze website van de gemeente met verschillende parkeeropties en de bijbehorende prijzen (in het Engels).

Gratis parkeren in Barcelona

In het centrum van Barcelona ontkom je er niet aan om te betalen voor je parkeerplaats, maar op andere plekken in de stad is gratis parkeren is wél mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld in de omgeving van de universiteitscampus. De metro die vertrekt vanaf Zona Universitària (groene lijn, L3) brengt je naar het stadscentrum. Houd er rekening mee dat het ’s morgens rond negen uur op doordeweekse dagen lastig kan zijn om een plekje te vinden, vanwege de vele studenten en docenten die dan op de universiteit moeten zijn.

Blauwe zone (zona azul) en groene zone (zona verde)

Barcelona kent een milieuzone die bekendstaat als de “Zona de Baixes Emissions” (ZBE, letterlijk zone met lage uitstoot) om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van voertuigen te verminderen. Deze zone omvat het grootste deel van de stad, met uitzondering van sommige gebieden zoals de luchthaven. Binnen die zone heb je een milieusticker nodig. De sticker is verplicht voor alle voertuigen, zowel binnenlandse als buitenlandse voertuigen, die in de stad willen rijden. Klik hier om te lezen hoe je zo’n milieusticker kunt krijgen. 

Als je toch een plek langs de straat kunt bemachtigen, moet je even goed opletten of je je in een groene of een blauwe zone bevindt. In de blauwe zone is de prijs voor iedereen hetzelfde en geldt een tijdslimiet van maximaal drie uur. Maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 14 uur en tussen 16 en 20 uur moet je in ieder geval betalen. De exacte prijzen verschillen per gebied. Op sommige plekken moet je ook in het weekend en op feestdagen betalen om je auto hier te mogen parkeren.

Binnen de groene zones zijn veel parkeerplaatsen gereserveerd voor bewoners. Daar waar je Área Residente ziet staan, mogen alleen omwonenden met een vergunning parkeren. Bij Área Preferente mag je je auto wel neerzetten, maar daar betaal je dus een toeslag bovenop het bedrag dat de bewoners betalen. In veel gevallen is parkeren hier ’s avonds, ’s nachts en op zondag gratis, maar dat verschilt per zone. Ook is de kans groot dat je hier maar 1 uur mag blijven staan. Kijk dus even goed op de informatieborden voor je je auto achterlaat.

Tip: via Parclick boek je een parkeerplek in Barcelona voor de laagste prijs. Klik hier om prijzen te vergelijken en jouw parking direct te reserveren.

Fietstour op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50