De Ramblas

Levende standbeelden, overprijsde terrasjes en mensen, héél veel mensen. Ik woon er al jaren om de hoek. Sommige mensen vinden dat je de wereldberoemde promenade Las Ramblas te allen tijde moet vermijden, maar ik ben van mening dat je de Ramblas op z’n minst één keer gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar Barcelona.

Las RamblasTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresLa Rambla (El Gòtic, El Raval)
Openbaar vervoer / metroMetro: Drassanes (L3), Catalunya (L3, L1, L6 en L7) en Liceu (L3)
Bus: 59 en V15.
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Wat is de Ramblas?

De Ramblas is dé beroemdste straat van Barcelona en heel Spanje. Een wandeling over de Ramblas is dus eigenlijk wel een must tijdens je bezoek aan Barcelona. De straat is 1200 meter lang en loopt vanaf het centrale Plaça Catalunya tot aan de zee. Toen Barcelona nog niet groter was dan de gotische wijk stonden hier de stadsmuren. Tegenwoordig scheidt La Rambla de centrumwijken El Gótico en El Raval. Lees verderop in dit artikel ook alles over de geschiedenis van Las Ramblas.

Tegenwoordig is de Ramblas een grote toeristische trekpleister die overstroomd wordt door toeristen. Veel locals zul je er niet vinden. Het barst er van de kiosken, kraampjes, bloemenstallen, schildersezels, standbeelden, terrassen, restaurants, winkels, mensen en verkeer. En het rumoer gaat door tot in de vroege uurtjes. De beroemdste straat van Spanje heeft dus niet de allerbeste naam anno 2024.

Maar als local kan ik je toch aanbevelen om er een wandeling te maken over de Ramblas, onder meer vanwege de prachtige gebouwen, de versmarkt La Boquería, de mooie platanen en de gezellige bloemenstalletjes.

Overnachten aan de Ramblas? Dit zijn de beste hotels bij de Ramblas.

Hoe kom je bij de Ramblas?

De Ramblas is te bereiken op verschillende manieren. Je kunt er komen met de metro, bus, taxi of te voet. Er zijn 3 metrostations waar je uit kunt stappen.

1. Metrostation Drassanes (L3, groene lijn): ligt aan het meest zuidelijke gedeelte, in de buurt van het Columbus monument. Het is vanaf hier ongeveer een kwartier lopen naar de andere kant van de Ramblas.
2. Metrostation Catalunya (L3, groene lijn en L1, rode lijn, L6, paarse lijn en L7, bruine lijn. Er rijden ook treinen vanaf Plaça Catalunya en de Aerobus vertrekt vanaf hier.): in de buurt van Plaça Catalunya zijn winkels te vinden zoals de Zara en Mango en het grote warenhuis El Corte Inglés. Als je van plan bent om te shoppen kun je hier dus het beste uitstappen.
3. Metrostation Liceu (L3, groene lijn): dit metrostation ligt midden op de Ramblas en is maar 2 minuten lopen naar de overdekte versmarkt La Boquería.

Naast de metro is er ook de mogelijkheid om met de bus te gaan. De volgende bussen rijden langs de Ramblas: 59 en V15. Als je in wijken El Gòtic, El Raval, El Born of La Barceloneta verblijft kun je prima lopen.

Tip: Ben je tijdens je stedentrip van plan om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer en verschillende musea te bezoeken? Dan is de Barcelona Card een aanrader! Met deze voordeelpas ontvang je kortingen op verschillende musea en reis je gratis met het OV. Als je de kortingskaart online koopt, krijg je 10% korting. Je kunt de Barcelona Card bestellen bij mijn samenwerkingspartner Tiqets of Barcelona Turisme.

Top 10 zien en doen aan de Ramblas

Loop ‘m helemaal af en kijk om je heen en haal ergens wat lekkers. Dit zijn mijn tien tips voor een wandeling over de Ramblas.

1. Monument van Columbus

Columbus monument Barcelona Ramblas

Het Columbusmonument is een monument ter ere van Columbus, geplaatst voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Je kunt met de lift naar boven en daar genieten van een prachtig 360º uitzicht. Je kunt het monument vinden aan het begin van de Rambla bij de oude haven. Wil je genieten van het uitzicht vanaf Columbus? Dan kun alvast kaartjes bestellen bij Barcelona Turisme of Tiqets.

2. Plaça Reial

Placa Reial Barcelona Ramblas

Plaça Reial is het bekendste plein van Barcelona, en wat mij betreft ook veruit het mooiste. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van het zonnetje, de mensen om je heen en de acts die worden opgevoerd door straatartiesten. In het midden van het plein staat een grote fontein omringd door palmbomen en de horeca zit rondom. Ook staat hier het allereerste werk van Gaudí in de stad: twee straatlantaarns. Het plein ligt in de wijk Barri Gòtic en is te vinden tegenover La Rambla 43.

3. Rocambolesc

Rocambolesc Ramblas Barcelona IJs

Bij Rocambolesc eet je een 3-sterrenijsje van Jordi Roca, de jongste van de culinaire Roca-broers uit Girona (hun restaurant werd meerdere malen tot het beste ter wereld gekozen). Deze ijszaak is direct naast het operagebouw Teatre Liceu te vinden.

4. Teatre Liceu

Teatre Liceu Theater Ramblas Barcelona

In het operagebouw Teatre Liceu heb je gegarandeerd een bijzondere avond. Je kunt hier genieten van zowel klassieke als hedendaagse opera’s en balletvoorstellingen. Het gebouw is te vinden aan La Rambla 51-59.

5. Escribà

Escribà Ramblas Barcelona Taart

Escribà is een taartenwinkel en een begrip (!) in Barcelona. De locatie is een oude modernistische apotheek en dat maakt een gebakje eten nog leuker. Deze taartenwinkel is te vinden aan La Rambla 83.

6. Boquería

La Boqueria Ramblas Markt Barcelona

La Boquería is de beroemdste versmarkt van de stad en is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Je komt er producten uit de hele wereld tegen en je kunt er goed eten, zowel aan de authentieke barretjes op de markt zelf als bij de restaurants in de buurt. Voor praktische informatie zoals de openingstijden kun je mijn artikel over deze bekende overdekte versmarkt. De locatie is La Rambla 91.

7. Palau de la Virreina

Palau de la Virreina Ramblas Barcelona

In het zogenoemde paleis van de onderkoningin kun je tegenwoordig gratis exposities bezichtigen, gerelateerd aan de stad en de geschiedenis. Het grote gebouw kun je niet missen als je er langs loopt, de locatie van het paleis is La Rambla 99.

8. Arts Santa Mònica

Arts Santa Mònica is een cultureel centrum in Barcelona en is tegenwoordig bestemd voor kunst, cultuur en creativiteit. De exposities zijn meestal gratis te bezichtigen. Het culturele centrum ligt aan La Rambla 7 en is 120 meter verwijderd van metrostation Drassanes.

Arts Santa Monica Barcelona Ramblas

9. Palau Moja

Het achttiende-eeuwse paleis Palau Moja kun je niet in, maar op de benedenverdieping is een unieke ruimte met daarin een mooie souvenirwinkel, een informatiepunt voor toeristen en een Catalaans restaurant. Het gebouw ligt ter hoogte van La Rambla 18.

Palau Moja Barcelona Ramblas paleis

10. Canaletes

Canaletes Fontein Kraan FC Barcelona Barcelona Ramblas
FC-Barcelonafans komen hier samen om de overwinningen van hun club te vieren. Volgens de legende kom je terug naar Barcelona als je het water van deze fontein drinkt. Deze is te vinden op La Rambla 131.

Shoppen op de Ramblas

Welke winkels zijn er te vinden aan de Ramblas?

Op de Ramblas zelf zitten er vooral souvenirwinkels en horecazaken. Erg veel grote winkels vind je er niet. Om te winkelen kun je beter naar de nabijgelegen Portal de L’Angel. Ook vind je er een FC Barcelona-megastore (de tweede grootste in de stad). Een wandeling over de Ramblas is een goede invulling voor op de zondagmiddag. De kleine winkels zijn gewoon open en er is van alles te zien. Ook kun je de gezellige zijstraatjes in wandelen die aan de Ramblas grenzen. Let er wel op dat op zondag de grote winkels en markten zoals de supermarkt Carrefour en La Boquería niet open zijn.

Bij Plaça Catalunya kom je de eerste grote winkels tegen (Let op! Deze winkels zijn wel op zondag gesloten). Vanaf Placa Catalunya zijn meerdere richtingen naar andere winkelstraten zoals Passeig de Gracia, Rambla de Catalunya en de winkelstraat in de gezellige wijk Barri Gòtic.

Voor meer winkeltips in Barcelona, lees je mijn uitgebreide artikel over shoppen in Barcelona. 

Eten en drinken op de Ramblas

Als je nog wat geld over wilt houden voor de rest van je vakantie is het aan te raden de terrassen op Las Ramblas over te slaan. Je betaalt hier zo het drievoudige van wat je elders in Barcelona betaalt. Zeker drankjes zijn prijzig. Het eten oogt nog wel betaalbaar, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Aan de Rambla vind je bekende fastfoodketens als McDonald’s, KFC en Burger King.

Dit zijn adresjes (naast en in de buurt van de Ramblas) die ik wel de moeite waard vind:

  • Café l’Opera: Dit restaurant ligt tegenover het operagebouw Liceu. Een oud grand café en een plek waar je nog wat meekrijgt van de sfeer van de oude Ramblas.
  • Escribà: Voor de zoete trek kun je hier een gebakje scoren ;).
  • Plaça Reial: Dit gezellige plein ligt een stukje verder naast de Ramblas en is één van mijn favorieten. Ik zit het liefst bij Glaciar of Ocaña.
  • Lobo: Een leuk adresje om te eten. Deze tapasbar is vlakbij de Ramblas. Waar? El Raval.
  • My Fucking restaurant: Eén van mijn favorieten voor een avondje tapas. Het eten is ontzettend lekker en het ziet er ook nog ééns prachtig uit. Waar? Carrer Nou de la Rambla 35.

Tip: Voor wijnliefhebbers is er een wijnproeverij bij Mirador Colom. Aan het einde van deze proeverij ga je het in het Columbusmonument met de lift naar boven en kun je genieten van het prachtige uitzicht van de haven van Barcelona.

Verder kom ik op de Ramblas voor de grote Carrefour, waar veel niet-Spaanse producten te koop zijn die in andere supermarkten in de stad niet worden verkocht. En natuurlijk voor de Boquería! Mijn tip: bestel een koffie of een klein hapje aan een van de tapasbars en geniet van de sfeer.

Lees ook: mijn favoriete restaurants in Barcelona

De verschillende Ramblas

Even over die naam: want is het nou de Rambla of de Ramblas? De straat is opgedeeld in verschillende Ramblas, het meervoud van ‘rambla’. Iedere Ramblas heeft z’n eigen naam. La Rambla verwijst naar de hele promenade en deze naam wordt het meest door de locals gebruikt. Nederlanders spreken vaak over de Ramblas.

Het woord ‘rambla’ is afkomstig uit het Arabisch en hiermee werd een droge rivierbedding bedoeld, waarlangs het water in het geval van regen werd afgevoerd naar zee.

1. Rambla de Canaletes

De eerste honderd meter van de Ramblas wordt de Rambla de Canaletas genoemd. Hier staat ook de fontein Font de Canaletes waar barcelonistas de overwinningen van FC Barcelona vieren. Het verhaal gaat dat wie van deze fontein drinkt zal blijven terugkomen naar Barcelona. De zijstraat Carrer del Bonsuccés leidt naar Hotel Casa Camper het MACBA.

2. Rambla dels Estudis

Het tweede deel van de Ramblas is vernoemd naar de universiteit die hier ooit stond (estudis betekent studies). Daar is helaas niets meer van over, maar je vindt hier wel het gebouw van de Real Academia de Ciencias y Artes, met in de façade de allereerste elektrische klok van Barcelona, en iets verderop de kerk Iglesia de Betlem. Hier vind rond de kerst ieder jaar een expositie van kerststallen plaats.

Tot 2010 stonden langs dit deel verschillende kramen waar huisdieren werden verkocht. Dat werd mede onder druk van dierenorganisaties verboden. Nu vind je hier verschillende souvenirkramen.

Aan de Ramblas dels Estudis is ook één van Barcelona’s beste hotels gevestigd: het klassieke Hotel 1898.

3. Rambla de les Flors

Aan de bloemenstallen kun je zien wanneer je bij de Rambla de les Flors (te vertalen als Bloemenrambla) bent aangekomen. Hier vind je het Palau de la Virreina en de beroemde versmarkt La Boquería.

Metrohalte Liceu ligt halverwege de Ramblas. Als je vanaf hier met de bocht mee de gotische wijk inloopt kom je bij het idyllische pleintje Plaça del Pi uit. De straat Carrer de l’Hospital leidt naar de Rambal del Raval.

4. Rambla dels Caputxins

Kijk hier even onder je voeten, want je zou zo op het werk Joan Miró kunnen staan. De Barcelonese kunstenaar creëerde op deze plek een kleurrijke mozaïek. Op één van de tegeltjes staat zijn handtekening.

Een paar meter verder zie je het operahuis Teatre del Liceu, weer in ere hersteld na de verwoestende brand van 1994, met daar tegenover het modernistische Café de l’Òpera.

Tegen het eind van de Rambla dels Caputxins zie je links de straat Carrer Ferran, die via het plein Plaça Jaume naar de wijk El Born leidt. Een paar stappen verder zie je een doorgang naar het plein Plaça Reial.

Aan de overkant kun je via Carrer Nou de la Rambla El Raval inlopen. Op nummer 3 is het Palau Güell te vinden.

5. Rambla de Santa Mònica

Het laatste deel van La Rambla leidt je langs het Arts Santa Mònica en het Columbus standbeeld Mirador de Colom. Hierachter ligt het Maritiem Museum. Als je de drukke straat oversteekt kom je bij een loopbrug die je naar het winkelcentrum Maremagnum brengt.

6. Rambla del Mar

In het verlengde van de Ramblas verbindt de loopbrug die de naam Rambla del Mar kreeg het Portal de la Pau met de pier Moll d’Espanya, waar winkelcentrum Maremagnum zich bevindt en het Aquarium van Barcelona.

Ontstaan en geschiedenis van de Ramblas

Een duik in de geschiedenis. In de dertiende eeuw bestond Barcelona uit de oude gotische wijk en lag de Ramblas buiten de stadsmuren. Toen liep hier een droge rivierstroom richting zee, die via de huidige Carrer Balmes en de huidige Rambla in de buurt van het Plaça de la Mercè in zee uitmondde. In 1377 werden de nieuwe stadsmuren van El Raval aangelegd en daarmee werd de Ramblas bij de stad getrokken. In 1440 werd de stroom omgelegd en vanaf dat moment werden er langs de drooggelegde rivier gebouwen opgetrokken en zo ontstond uiteindelijk de huidige Ramblas.

In de daaropvolgende eeuwen groeide de Ramblas uit tot het centrum van de stad en langs de promenade werden regelmatig evenementen georganiseerd. In die periode werden ook verschillende religieuze gebouwen uit de grond gestampt. In 1703 werden de eerste bomen langs de weg geplant.

Sinds de groei van het toerisme in de stad, is de Ramblas het domein van (massa)toeristen geworden. Miljoenen mensen bezoeken de beroemde straat. Dat heeft de afgelopen decennia voor veel verandering gezorgd.

De Ramblas tegenwoordig

De Spaanse poëet Féderico zei ooit over de Ramblas ‘het is de enige straat in de wereld, waarvan ik wilde dat ‘ie nooit zou eindigen’. Tegenwoordig is de Ramblas uitgegroeid tot domein van de toeristen. Je zal hier ook weinig échte locals tegenkomen.

Toeristen komen hier om te winkelen, op het terras te zitten of gewoonweg om er een keertje over heen te lopen. Er is in ieder geval voldoende te beleven zoals ‘optredens’ van de levende standbeelden en kunstenaars die een karikatuur van je maken. Tijdens een wandeling op de Ramblas kijk je je ogen uit, overal is wel wat te zien.

In 2017 vond er een aanslag plaats op de Ramblas. De dag die bij velen nog in het geheugen staat geprent. Gedurende enige tijd heeft een wandeling over de Ramblas voor de meesten toch een andere lading gekregen, maar tegenwoordig is de straat weer vanouds. Je vindt langs de straat geen gedenkteken.

Na de aanslag van 2017 op de Ramblas zijn er ook maatregelen getroffen. Er zijn betonblokken geplaatst om aanslagen voortaan te voorkomen. Daarnaast loopt er voldoende politie rond om het gebied zo veilig mogelijk te houden.

Veiligheid op de Ramblas

Op de Ramblas lopen hier en daar nog wel eens zakkenrollers of tasjesdieven. Het is dus erg belangrijk om goed op je spullen te letten! Houd je tas altijd goed in de gaten en laat deze nooit openstaan. De meeste zakkenrollers gaan in het hoogseizoen op jacht, dit is de meest drukke periode en dat betekent dat de dieven onopvallend te werk kunnen gaan. Als je goed op je spullen let, zullen deze niet zo snel gestolen worden.

Een aantal tips om zakkenrollers tegen te gaan:

  • Houd je spullen goed in de gaten en bij je
  • Neem geen dure of waardevolle spullen mee
  • Laat je niet afleiden
  • Wees alert

Ondanks de zakkenrollers en tasjesdieven is de Ramblas voor mij behoorlijk veilig. Ik loop er rustig ‘s nachts overheen. In de rustige zijstraten ben ik wel alert.

Andere Rambla’s in Barcelona

Een grappig weetje is dat de term ‘rambla’ tegenwoordig niet alleen voor de beroemde Ramblas wordt gebruikt, maar ook voor dit type straat met in het midden voetgangersgebied en aan weerszijden een rijstrook voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Behalve de Rambla’s binnen dé Rambla, heeft Barcelona ook nog een aantal Rambla’s die in andere delen van de stad liggen.

1. Rambla de Catalunya

Rambla de Catalunya Ramblas Barcelona

In het zakelijkere district van de wijk Eixample vind je de elegante Rambla de Catalunya, in feite het verlengde van de wereldberoemde Ramblas die iets meer richting zee liggen. Modernistische kantoorpanden, wat luxere restaurants, dure en minder dure winkels en fijne terrassen grenzen hier aan elkaar. Het is één van de langste Ramblas van de stad en qua verkeer een van de drukste.

Rambla del Poblenou

Rambla del Poblenou Ramblas Barcelona

Voor goed eten en drinken ben je op Rambla del Poblenou aan het juiste adres. Op zondagmiddag zitten de terrasjes vol met Catalaanse families die hier een grote pan verse paella bestellen. De Ramblas komt uit op het strand en ik vind het heerlijk om hier na een dagje zonnebaden rond te slenteren. Één van onze favorieten is Can Recasens, misschien wel de allerbeste plek in de stad voor lekkere kazen en goede worst. Een bekend adresje voor ijs of het typische Valenciaanse drankje orxata (Spaans: horchata) is El Tio Ché, gemaakt op basis van aardamandelen.

Rambla del Raval

El Gato Raval Barcelona ramblas

De Rambla de Raval bestaat nog niet zo lang. Voorheen stonden hier flatgebouwen in groezelige steegjes, maar in het jaar 2000 werd de nieuwste Ramblas van de stad in gebruik genomen. Sinds een paar jaar laten ook toeristen zich er wat vaker zien. Voor een drankje zit je hier prima en goed eten kan bijvoorbeeld bij Suculent of een hamburger bij La Informal. Ga voor koffie naar het kokette Café de les Delicies. In het weekend wordt er een ambachtsmarkt gehouden met sieraden, hebbedingetjes en heerlijke olijven! Een stuk verderop zie je El Gato. Deze dikke kater van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (de oplettende kijker ziet dat het géén poes is) staat symbool voor de welvaart van Catalonië en is een geliefd klimtoestel voor kinderen.

Rambla del Prim

De waarschijnlijk de minst bekende Ramblas van Barcelona ligt in de wijk La Verneda. Deze Rambla del Prim, vernoemd naar de militair Juan Prim, loopt van de drukke Gran Via de las Cortes Catalanas tot aan het eindpunt van de Avinguda de Diagonal. In de straat vind je voornamelijk appartementencomplexen, kantoorruimten en wat winkels, maar bijzondere bezienswaardigheden staan hier niet.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis