Las Ramblas

Levende standbeelden, overprijsde terrasjes en mensen, héél veel mensen. De wereldberoemde promenade Las Ramblas is een spektakel dat je op z’n minst één keer gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar Barcelona.


Wat vind je terug in dit artikel?

Aanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt originele en persoonlijke tours in het Nederlands onder begeleiding van een gids (een local) door Barcelona. Met stip de leukste manier om de stad te leren kennen.
>> Klik hier voor meer informatie

Alles over de Ramblas op één plek

De Ramblas: wat en waar?

De Ramblas is ruim een kilometer lang en loopt vanaf het centrale Plaça Catalunya tot aan de zee. Toen Barcelona nog niet groter was dan de gotische wijk stonden hier de stadsmuren. Tegenwoordig scheidt La Rambla de centrumwijken El Gótico en El Raval.

Op de Ramblas is het druk. De straat wordt overstroomd door toeristen. Het barst er van de kiosken, kraampjes, bloemenstallen, schildersezels, de standbeelden, terrassen, restaurants, winkels, mensen en verkeer. En het rumoer gaat door tot in de vroege uurtjes.

De beroemdste straat van Spanje heeft niet de allerbeste naam anno 2018. De Ramblas is het domein van toeristen, slechte horeca en goedkope commercie. Maar loop er vooral niet met een grote boog omheen, want het is een must see en er is genoeg te doen.

De Ramblas in foto’s

10 x zien en doen aan de Ramblas

1. Monument van Columbus

Columbus
Wat? Een Monument ter ere van Columbus, geplaatst voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Bovenin kun je van een 360º uitzicht genieten. Onze eigen Carola deed het en het resultaat zie je in deze video.
Waar? Columbus staat aan het begin van de Rambla, bij de oude haven.

2. Plaça Reial

10X Doen op de Ramblas
Wat? Wat ons betreft ons Plaça Reial echt het mooiste plein van de stad.
Waar? Tegenover La Rambla 43.

3. Rocambolesc

Rocambolesc in Barcelona
Wat? Bij Rocambolesc eet je een 3-sterrenijsje van Jordi Roca, de jongste van de culinaire Roca-broers uit Girona (hun restaurant werd meerdere malen tot het beste ter wereld gekozen).
Waar? Direct naast het operagebouw Teatre Liceu.

4. Liceu

Liceu interior
Wat? In het operagebouw Teatre Liceu heb je gegarandeerd een bijzondere avond. Ook leuk: Café de L’Opera aan de overkant.
Waar? La Rambla 51-59.

5. Escribà

Escribà Ramblas Barcelona
Wat? De taartenwinkel Escribà is een begrip in Barcelona. De locatie in een oude modernistische apotheek maakt hier een gebakje eten nog leuker.
Waar? La Rambla 83.

6. Boquería

Boquería Barcelona markt
Wat? De beroemdste versmarkt van de stad is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Je komt er producten uit de hele wereld tegen en je kunt er goed eten, zowel op de markt zelf als bij de eettentjes in de buurt.
Waar? La Rambla 91.

7. Palau de la Virreina

Palau de la Virreina Ramblas Barcelona
Wat? In het zogenoemde paleis van de onderkoningin kun je tegenwoordig gratis exposities bezichtigen, gerelateerd aan de stad en de geschiedenis.
Waar? La Rambla 99.

8. Arts Santa Mònica

Arts Santa Mònica
Wat? Arts Santa Mònica is een centrum voor kunst, cultuur en creativiteit. De exposities zijn meestal gratis te bezichtigen.
Waar? La Rambla 7.

9. Palau Moja

Palau Moja Ramblas Barcelona
Wat? Het achttiende-eeuwse paleis Palau Moja kun je niet in, maar op de benedenverdieping is een mooie souvenirwinkel, een informatiepunt voor toeristen en een Catalaans restaurant.
Waar? Ter hoogte van La Rambla nummer 18.

10. Canaletes

Canaletas Ramblas Barcelona
Wat? Barça-fans komen hier om de overwinningen van hun club te vieren. Volgens de legende kom je terug naar Barcelona als je het water van deze fontein drinkt.
Waar? Tegenover de H&M winkel op nummer 131.

Alert/Let op:

Waar veel mensen zijn, zijn zakkenrollers. Dat geldt voor heel Barcelona, maar met name op las Ramblas. Let dus goed op je spullen. Ook zijn er verschillende trucs om je geld afhandig te maken: zigeuners bieden je een roos aan of willen je handen lezen. Sla dit altijd af. Blijf vriendelijk, maar wees resoluut. Het spel met een balletje en drie omgekeerde bekers is theater, opgezet om je veel geld afhandig te maken.

Eten en drinken op de Ramblas

Als je nog wat geld over wilt houden voor de rest van je vakantie is het aan te raden de terrassen op Las Ramblas over te slaan. Je betaalt hier zo het drievoudige van wat je elders in Barcelona betaalt. Zeker drankjes zijn prijzig. Het eten oogt nog wel betaalbaar, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Aan de Rambla vind je bekende fastfoodketens als McDonald’s en Burger King.

Wel de moeite waard is Café l’Opera, tegenover het operagebouw Liceu. Een oud grand café, een plek waar je nog wat meekrijgt van de sfeer van de oude Ramblas. Lunchen en dineren kan als de beste bij Ultramarinos (nummer 31), waar tapas, paella en pizza op de kaart staat. Voor de zoete trek ga je voor een gebakje van Escribà! Verder komen wij regelmatig op de Rambla speciaal voor de grote Carrefour, waar veel niet-Spaanse producten te koop zijn die in andere supermarkten in de stad niet worden verkocht. En natuurlijk voor de Boquería! Onze tip: haal een lekker broodje, sapje of salade op de markt en eet het niet op aan de Rambla zelf (te druk), maar bijvoorbeeld op het plein aan de achteringang van de Boquería.

Bovendien zijn er talloze leuke terrassen te vinden in de zijstraten van de Ramblas: in Carrer de Bonsuccés bijvoorbeeld, of op het Plaça Reial. Een leuk adresje om te lunchen is Lobo, in de wijk El Raval (C/Pintor Fortuny 3). En onze favoriet voor tapas is My Fucking restaurant aan de Carrer Nou de la Rambla 35.

Lees ook: onze favoriete restaurants in Barcelona.

De verschillende Ramblas

Even over die naam: is het nou de Rambla of de Ramblas? De straat is opgedeeld in verschillende Ramblas, het meervoud van ‘rambla’. Iedere Rambla heeft z’n eigen naam. La Rambla verwijst naar de hele promenade en deze naam wordt het meest door de locals gebruikt. Nederlanders spreken ook vaak over de Ramblas.

Het woord ‘rambla’ is afkomstig uit het Arabisch en hiermee werd een droge rivierbedding bedoeld, waarlangs het water bij heftige regens werd afgevoerd naar zee.

1. Rambla de Canaletes

De eerste honderd meter van de Rambla wordt de Rambla de Canaletas genoemd. Hier staat ook de fontein Font de Canaletes waar barcelonistas de overwinningen van FC Barcelona vieren. Het verhaal gaat dat wie van deze fontein drinkt zal blijven terugkomen naar Barcelona.
De zijstraat Carrer del Bonsuccés leidt naar Hotel Casa Camper het MACBA.

2. Rambla dels Estudis

Het tweede deel van de Ramblas is vernoemd naar de universiteit die hier ooit stond (estudis betekent studies). Daar is helaas niets meer van over, maar je vindt hier wel het gebouw van de Real Academia de Ciencias y Artes, met in de façade de eerste elektrische klok van Barcelona, en iets verderop de kerk Iglesia de Betlem.

Tot 2010 stonden langs dit deel verschillende kramen waar dieren werden verkocht. Dat werd mede onder druk van dierenorganisaties verboden. Nu vind je hier verschillende souvenirkramen.

Aan de Ramblas dels Estudis zijn ook één van Barcelona’s beste hotels gevestigd: het klassieke Hotel 1898.

3. Rambla de les Flors

Aan de bloemenstallen kun je zien wanneer je bij de Rambla de les Flors (te vertalen als Bloemenrambla) bent aangekomen. Hier vind je het Palau de la Virreina en de beroemde versmarkt La Boquería.

Metrohalte Liceu ligt halverwege de Ramblas. Als je vanaf hier met de bocht mee de gotische wijk inloopt kom je bij het idyllische pleintje Plaça del Pi uit. De straat Carrer de l’Hospital leidt je naar de Rambal del Raval.

4. Rambla dels Caputxins

Kijk hier even onder je voeten, want je zou zo op een werk Joan Miró kunnen staan. De Barcelonese kunstenaar creëerde op deze plek een kleurrijke mozaïek. Op één van de tegeltjes staat zijn handtekening.

Een paar meter verder zie je het operahuis Teatre del Liceu, weer in ere hersteld na de verwoestende brand van 1994, met daar tegenover het modernistische Café de l’Òpera.

Tegen het eind van de Rambla dels Caputxins zie je links de straat Carrer Ferran, die via het plein Plaça Jaume naar de wijk El Borne leidt. Een paar stappen verder zie je een doorgang naar het plein Plaça Reial.

Aan de overkant kun je via Carrer Nou de la Rambla El Raval inlopen. Op nummer 3 is het Palau Güell te vinden.

5. Rambla de Santa Mònica

Het laatste deel van La Rambla leidt je langs het Maritiem Museum en het Columbus standbeeld Mirador de Colom. Als je de drukke straat oversteekt kom je bij een loopbrug die je naar het winkelcentrum Maremagnum brengt.

6. Rambla del Mar

In het verlengde van de Ramblas verbindt de loopbrug die de naam Rambla del Mar kreeg het Portal de la Pau met de pier Moll d’Espanya, waar winkelcentrum Maremagnum zich bevindt en het Aquarium van Barcelona.

Ontstaan en geschiedenis van de Ramblas

Een duik in de geschiedenis. In de dertiende eeuw bestond Barcelona uit de oude gotische wijk en lag de Ramblas buiten de stadsmuren. Toen liep hier een droge rivierstroom richting zee, die via de huidige Carrer Balmes en de huidige Rambla in de buurt van het Plaça de la Mercè in zee uitmondde. In 1377 werden de nieuwe stadsmuren van El Raval aangelegd en daarmee werd de Ramblas bij de stad getrokken. In 1440 werd de stroom omgelegd en vanaf dat moment werden er langs de drooggelegde rivier gebouwen opgetrokken en zo ontstond uiteindelijk de huidige Ramblas.

In de daaropvolgende eeuwen groeide de Ramblas uit tot het centrum van de stad en langs de promenade werden regelmatig evenementen georganiseerd. In die periode werden ook verschillende religieuze gebouwen uit de grond gestampt. In 1703 werden de eerste bomen langs de weg geplant.

Sinds de groei van het toerisme in de stad, is de Ramblas het domein van (massa)toeristen geworden. Miljoenen mensen bezoeken de beroemde straat. Dat heeft de afgelopen decennia voor veel verandering gezorgd.

De Ramblas tegenwoordig

De Spaanse poëet Féderico García Lorca zei ooit over de Ramblas ‘het is de enige straat in de wereld, waarvan ik wilde dat ‘ie nooit zou eindigen’, maar het is geen geheim dat de Ramblas anno 2018 is uitgegroeid tot het domein van toeristen en dat niet iedereen dat waardeert. De locals ontwijken de straat zo veel mogelijk en tegenwoordig vinden ook steeds meer toeristen dat de promenade niet the place to be is. Goedkope restaurants, commercie en toeristenmassa’s, omwonenden klagen over de overlast, maar het blijft er immer druk.

Toch kijk je ook op de Ramblas je ogen uit (sowieso naar de mensen!). Daarom, en omdat de Ramblas er gewoon toch een beetje bij hoort, staat ‘ie ook op ons lijst 10X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona.

Andere Rambla’s in Barcelona

Behalve de Rambla’s binnen dé Rambla, heeft Barcelona ook nog een aantal Rambla’s die in andere delen van de stad liggen. De bekendste zijn:

Rambla de Catalunya

Rambla de Catalunya palmpasen

Rambla del Poblenou

Rambla de Poblenou

Rambla del Raval

Rambla del Raval

Meer lezen over deze en andere Rambla’s van Barcelona? In deze blogpost vertellen we je alles.

 

Adres & plattegrond

Las Ramblas
La Rambla
08002 Barcelona
Metro: L1L3L6L7
shares