Ramblas

Las Ramblas

Levende standbeelden, overprijsde terrasjes en mensen, héél veel mensen. De wereldberoemde promenade Las Ramblas is een spektakel dat je op z’n minst één keer gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar Barcelona.


Tickets & Tours

De Ramblas is ruim een kilometer lang en loopt vanaf het centrale Plaça Catalunya tot aan de zee. Toen Barcelona niet groter was dan de gotische wijk stonden hier de stadsmuren. Tegenwoordig scheidt La Rambla de centrumwijken El Gótico en El Raval.

Op de Ramblas is het druk. De straat wordt overstroomd door toeristen. Het barst er van de kiosken, kraampjes, bloemenstallen, schildersezels, de standbeelden, terrassen, restaurants, winkels, mensen en verkeer. Het rumoer gaat door tot in de vroege uurtjes.

Lees ook: 10X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona.

Ontstaan van de Ramblas

Een duik in de geschiedenis. In de dertiende eeuw bestond Barcelona uit de oude gotische wijk en lag de Ramblas buiten de stadsmuren. Toen liep hier een droge rivierstroom richting zee, die via de huidige Carrer Balmes en de huidige Rambla in de buurt van het Plaça de la Mercè in zee uitmondde. In 1377 werden de nieuwe stadsmuren van El Raval aangelegd en daarmee werd de Ramblas bij de stad getrokken. In 1440 werd de stroom omgelegd en vanaf dat moment werden er langs de drooggelegde rivier gebouwen opgetrokken en zo ontstond uiteindelijk de huidige Ramblas.

In de daaropvolgende eeuwen groeide de Ramblas uit tot het centrum van de stad en langs de promenade werden regelmatig evenementen georganiseerd. In die periode werden ook verschillende religieuze gebouwen uit de grond gestampt. In 1703 werden de eerste bomen langs de weg geplant.

Sinds de groei van het toerisme in de stad, is de Ramblas het domein van (massa)toeristen geworden. Miljoenen mensen bezoeken de beroemde straat. Dat heeft de afgelopen decennia voor veel verandering gezorgd.

Levende standbeelden langs de Ramblas Barcelona

De verschillende Ramblas

Eerst even over die naam: is het nou La Rambla of Las Ramblas? De straat is opgedeeld in verschillende Ramblas, het meervoud van ‘rambla’. Iedere Rambla heeft z’n eigen naam. La Rambla verwijst naar de hele promenade en deze naam wordt het meest door de locals gebruikt. Nederlanders spreken ook vaak over de Ramblas.

Het woord ‘rambla’ is afkomstig uit het Arabisch en hiermee werd een droge rivierbedding bedoeld, waarlangs het water bij heftige regens werd afgevoerd naar zee.

1. Rambla de Canaletes

De eerste honderd meter van de Rambla wordt de Rambla de Canaletas genoemd. Hier staat ook de fontein Font de Canaletes waar barcelonistas de overwinningen van FC Barcelona vieren. Het verhaal gaat dat wie van deze fontein drinkt zal blijven terugkomen naar Barcelona.
De zijstraat Carrer del Bonsuccés leidt naar het trendy hotel Casa Camper en het MACBA.

Canaletas Ramblas Barcelona

2. Rambla dels Estudis

Het tweede deel van de Ramblas is vernoemd naar de universiteit die hier ooit stond. Daar is helaas niets meer van over, maar je vindt hier wel het gebouw van de Real Academia de Ciencias y Artes, met in de façade de eerste elektrische klok van Barcelona, en iets verderop de kerk Iglesia de Betlem.

Tot 2010 stonden langs dit deel verschillende kramen waar dieren werden verkocht. Dat werd mede onder druk van dierenorganisaties verboden. Nu vind je hier verschillende souvenirkramen.

Aan de Ramblas dels Estudis zijn ook twee van Barcelona´s beste hotels gevestigd: Hotel Montecarlo en het klassieke Hotel 1898.

3. Rambla de les Flors

Aan de bloemenstallen kun je zien wanneer je bij de Rambla de les Flors (te vertalen als Bloemenrambla) bent aangekomen. Hier vind je het Palau de la Virreina en de beroemde versmarkt La Boquería met daarnaast het hotel Eurostars Ramblas.

Metrohalte Liceu ligt halverwege de Ramblas. Als je vanaf hier met de bocht mee de gotische wijk inloopt kom je bij het idyllische pleintje Plaça del Pi uit. De straat Carrer de l’Hospital leidt je naar de Rambal del Raval, waar ook het Hotel Barceló Raval te vinden is.

4. Rambla dels Caputxins

Kijk hier even onder je voeten, want je zou zo op een werk Joan Miró kunnen staan. De Barcelonese kunstenaar creëerde op deze plek een kleurrijke mozaïek. Op één van de tegeltjes staat zijn handtekening.

Een paar meter verder zie je het operahuis Teatre del Liceu, weer in ere hersteld na de verwoestende brand van 1994, met daar tegenover het modernistische Café de l’Òpera.

Teatre Liceu Ramblas Barcelona

Tegen het eind van de Rambla dels Caputxins zie je links de straat Carrer Ferran, die via het plein Plaça Jaume naar de wijk El Borne leidt. Een paar stappen verder zie je een doorgang naar het plein Plaça Reial

Aan de overkant kun je via Carrer Nou de la Rambla El Raval inlopen. Op nummer 3 is het Palau Güell te vinden.

5. Rambla de Santa Mònica

Het laatste deel van La Rambla leidt je langs het Maritiem Museum en het Columbus standbeeld Mirador de Colom. Als je de drukke straat oversteekt kom je bij een loopbrug die je naar het winkelcentrum Maremagnum brengt.

Columbus

Rambla del Mar

In het verlengde van de Ramblas verbindt de loopbrug die de naam Rambla del Mar kreeg het Portal de la Pau met de pier Moll d’Espanya, waar winkelcentrum Maremagnum zich bevindt en het Aquarium van Barcelona.

Rambla del Mar Barcelona

De reputatie van de Ramblas

De Spaanse poëet Féderico García Lorca zei ooit over de Ramblas ‘het is de enige straat in de wereld, waarvan ik wilde dat ‘ie nooit zou eindigen’, maar het is geen geheim dat de Ramblas is uitgegroeid tot het domein van toeristen en dat niet iedereen dat waardeert. De locals ontwijken de straat zo veel mogelijk en tegenwoordig vinden ook steeds meer toeristen dat de promenade niet the place to be is. Goedkope restaurants, commercie en toeristenmassa’s, omwonenden klagen over de overlast, maar het blijft er immer druk.

Toch kijk je ook op de Ramblas je ogen uit (sowieso naar de mensen!). Daarom, en omdat de Ramblas er gewoon toch een beetje bij hoort, staat ‘ie ook op ons lijst 10X doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona. Paleizen, kunst, het standbeeld van Columbus, ijs van Jordi Roca, Plaça Reial: in dit artikel zetten wij tien dingen die de absoluut de moeite waard zijn langs las Ramblas op een rij.

Langs de Ramblas vind je onder meer de beroemde versmarkt de Boquería, een lust voor het oog en de smaakpapillen. Helaas vinden meer toeristen dat en de marktkooplui kunnen al die camera’s niet altijd waarderen, wees je daarvan bewust. Je komt er producten uit de hele wereld tegen en je kunt er goed eten, zowel op de markt zelf als bij de eettentjes in de buurt.

Eten en drinken

Als je nog wat geld over wilt houden voor de rest van je vakantie is het aan te raden de terrassen op Las Ramblas over te slaan. Je betaalt hier zo het drievoudige van wat je elders in Barcelona betaalt. Zeker drankjes zijn prijzig. Het eten oogt nog wel betaalbaar, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over.

Wel de moeite waard is Café l’Opera, tegenover het operagebouw Liceu. Een oud grand café, een plek waar je nog wat meekrijgt van de sfeer van de oude Ramblas. Of een gebakje bij Escibà (zie persoonlijke tips)!

Escribà Ramblas Barcelona

Bovendien zijn er talloze leuke terrassen te vinden in de zijstraten van de Ramblas: in Carrer de Bonsuccés bijvoorbeeld of achter – of op – La Boquería. Een leuk adresje om te lunchen is Lobo, in de wijk El Raval. En onze favoriet voor tapas is La Castanya in de gotische buurt.

Lees ook: onze favoriete restaurants in Barcelona.

Praktische informatie

De Ramblas ligt in het centrum van de stad. De promenade begint bij zee en eindigt op Plaça Catalunya. Metrolijn 3 (groene lijn) volgt de Ramblas en stopt bij Plaça Catalunya, Liceu en Drassanes. Aan het eind van Carrer de Ferran halverwege las Ramblas vind je halte Jaume I van metrolijn 4 (gele lijn). Deze brengt je onder meer naar de wijk La Barceloneta.

Langs de Ramblas en in de buurt zitten talloze hotels, restaurants en de nodige toeristische highlights. Ook vind je hier het commerciële hart van de stad.

Een bezoek aan las Ramblas is goed te combineren met de gotische wijk en El Born, of El Raval aan de andere kant. Je loopt aan de kant van het standbeeld van Columbus ook zo naar de oude haven.

Lees ook: Hotels aan de Ramblas.

Als je lekker centraal wilt overnachten zijn er langs de Ramblas en in de buurt genoeg leuke hotels te vinden. Houd er wel rekening mee dat dit een druk stadsdeel is.

Persoonlijke tips:

  • Houd je wel van een gebakje? Ga dan naar patissier Escribà, een begrip in Barcelona. Een prachtige, modernistische zaak met verrukkelijke taartjes.
  • Waar veel mensen zijn, zijn zakkenrollers. Dat geldt voor heel Barcelona, maar met name op las Ramblas. Let dus goed op je spullen. Ook zijn er verschillende trucs om je geld afhandig te maken: zigeuners bieden je een roos aan of willen je handen lezen. Sla dit altijd af. Blijf vriendelijk, maar wees resoluut. Het spel met een balletje en drie omgekeerde bekers is theater, opgezet om je veel geld afhandig te maken.

Behalve deze Rambla’s binnen dé Rambla, heeft Barcelona ook nog een aantal Rambla’s die in andere delen van de stad liggen. Daarover meer in deze blogpost.

Adres & plattegrond

Las Ramblas
La Rambla
08002 Barcelona
Metro: L1L3L6L7