Palau de la Virreina

Aan de Rambla, vlakbij versmarkt La Boquería, staat het eeuwenoude Palau de la Virreina, een van de bezienswaardigheden aan deze beroemde straat. Het gebouw werd gebouwd tussen 1772 en 1778 voor de onderkoning van Peru en biedt tegenwoordig onderdak aan het lokale instituut voor cultuur van Barcelona.

Palau de la VirreinaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresLa Rambla 99
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3)
OpeningstijdenDinsdag - zondag (en feestdagen): 11.00 - 20.00

Gesloten op 1 januari, 1 mei, 25- en 26 december

Inhoud

Praktische info

Openingstijden: Van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 20.00 uur. Ook geopend op feestdagen, behalve op op 1 januari, 1 mei, 25 december en 26 december.
Prijzen: toegang tot het Palau de la Virreina is gratis.

Foto’s kijken

In 1944 werd het paleis gekocht door de gemeente Barcelona. Tientallen jaren huisden er verschillende musea en expositiecentra in, totdat in 1986 het gemeentelijke departement voor Cultuur hier zijn intrek nam. Het doel van de gemeente is om culturele activiteiten te promoten en een belangrijk onderdeel hiervan is het beeldcentrum, het Centro de Imagen, met honderden foto’s en audiovisuele bestanden. De kans is groot dat er tijdens jouw bezoek een mooie expositie plaatsvindt over het Barcelona van vroeger.
Aan de kant van de Rambla zit een informatiepunt voor toeristen, waar je informatie kunt krijgen over alle feesten en culturele evenementen in de stad. Ze hebben er ook gratis stadskaarten, handig!

Persoonlijke tip

Als je vanaf de Rambla het paleis inloopt, kom je uit op het pleintje bij de Boquería markt en kun je – lekker op z’n Catalaans – van de zijkant de markt in gaan. Nét een stukje rustiger!

Geschiedenis Palau de la Virreina

Eind 18de eeuw keerde de Catalaan Manuel d’Amat i de Junyent terug naar Barcelona. Dankzij zijn baan als Peruviaanse onderkoning was hij schatrijk geworden. Om protserig te pronken met zijn nieuw verworven rijkdom liet hij aan de Ramblas een paleis bouwen, waar menig koninklijke familie U tegen zegt. De architect was Carles Grau, die het paleis ontwierp in een stijl die het midden houdt tussen barok en rococo.

De rijke onderkoning had een neef die zou gaan trouwen met een prachtig meisje uit het klooster. Maar van die bruiloft kwam het nooit, aangezien de neef nooit kwam opdagen. Daarop besloot Manuel d’Amat zelf maar met haar te trouwen. De onderkoning was toen al de jongste niet meer, en overleed een paar jaar na het huwelijk. Zijn jonge weduwe werd gek in het grote paleis aan de Rambla en droomde om weer terug te zijn in het klooster, waar ze tenminste gezelschap had van de nonnen. De naam Palau de la Virreina verwijst naar de echtgenote, want Virreina betekent letterlijk ‘onderkoningin’.

Adres & plattegrond

Palau de la Virreina
La Rambla 99
08002 Barcelona
933161000
Metro: L3