Palau de la VirreinaPalau de la Virreina

Eind 18de eeuw keerde de Catalaan Manuel d’Amat i de Junyent terug naar Barcelona. Dankzij zijn baan als Peruviaanse onderkoning was hij schatrijk geworden. Om protserig te pronken met zijn nieuw verworven rijkdom liet hij aan de Ramblas het Palau de la Virreina bouwen, waar menig koninklijke familie U tegen zegt.

De rijke onderkoning had een neef die zou gaan trouwen met een prachtig meisje uit het klooster. Maar van die bruiloft kwam het nooit, aangezien de neef nooit kwam opdagen. Daarop besloot Manuel d’Amat zelf maar met haar te trouwen. De onderkoning was toen al de jongste niet meer, en overleed een paar jaar na het huwelijk. Zijn jonge weduwe werd gek in het grote paleis aan de Rambla en droomde om weer terug te zijn in het klooster, waar ze tenminste gezelschap had van de nonnen.

Foto’s in het Palau de la Virreina

In 1944 werd het paleis gekocht door de gemeente Barcelona. Tientallen jaren zaten er verschillende musea en collecties in, totdat in 1986 het gemeentelijke departement voor Cultuur hier zijn intrek nam. Het doel van de gemeente is om culturele activiteiten te promoten en een belangrijk onderdeel hiervan is het beeldcentrum, het Centro de Imagen, met honderden foto’s en audiovisuele bestanden. De kans is groot dat er tijdens jouw bezoek een mooie expositie plaatsvindt over het Barcelona van vroeger.
Bij het stukje aan de kant van de Rambla zit een informatiepunt voor toeristen, met info over alle feesten en culturele evenementen in de stad.

Persoonlijke tip

Als je vanaf de Rambla het paleis inloopt, kom je uit op het pleintje bij de Boquería markt en kun je – lekker op z’n Catalaans – van de zijkant de markt in gaan. Nét een stukje rustiger!

Praktische info

Openingstijden: Van dinsdag tot en met zondag tussen 12.00 en 20.00 uur. Ook geopend op feestdagen.
Prijzen: toegang tot het Palau de la Virreina is gratis.

Adres & plattegrond


Palau de la Virreina
La Rambla 99
08002 Barcelona
933161000
Metro: L1L3