Palau de la Virreina

Aan de Rambla, vlakbij versmarkt La Boquería, staat het eeuwenoude Palau de la Virreina, een van de bezienswaardigheden aan deze beroemde straat. Het gebouw werd gebouwd tussen 1772 en 1778 voor de onderkoning van Peru en biedt tegenwoordig onderdak aan het lokale instituut voor cultuur van Barcelona.

Palau de la VirreinaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresLa Rambla 99, el Raval
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3)
OpeningstijdenDinsdag - zondag (en feestdagen): 11.00 - 20.00
Gesloten op
1 januari,
1 mei,
24 juni &
25- en 26 december

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Praktische info

Openingstijden: Van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 20.00 uur. Ook geopend op feestdagen, behalve op op 1 januari, 1 mei, 24 juni, 25 december en 26 december.
Prijzen: toegang tot het Palau de la Virreina is gratis.
Booking: Reserveren is vereist voor groepen die meer zijn dan 10 personen op [email protected]

Foto’s kijken

Dit gebouw is een juweel van Catalaanse barok. Vrij ongebruikelijk voor Barcelona. In 1944 werd het paleis gekocht door de gemeenteraad van Barcelona. Tientallen jaren lang huisden er verschillende musea en expositiecentra in, totdat in 1986 het departement voor Cultuur hier zijn intrek nam.

Tegenwoordig is het Palau de la Virreina een centrum voor culturele evenementen en tentoonstellingen. Het doel van de gemeente is om culturele activiteiten te promoten en een belangrijk onderdeel hiervan is het beeldcentrum, het Centro de Imagen, met honderden foto’s, audiovisuele bestanden, literaire festivals en digitale documenten. Het Palau de Virreina biedt ook de permanente tentoonstelling Gigantes de la Ciudad. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen, culturele activiteiten en evenementen die de rijke geschiedenis en hedendaagse kunst van Barcelona en Catalonië belichten. De kans is dus groot dat er tijdens je bezoek een grote tentoonstelling is over het Barcelona van vroeger.

Kortom, het Palau de la Virreina is een cultureel en architectonisch meesterwerk voor geschiedenis- en kunstliefhebbers.

Aan de kant van de Rambla zit een informatiepunt voor toeristen, waar je informatie kunt krijgen over alle feesten en culturele evenementen in de stad. Ze hebben er ook gratis stadskaarten, handig!

Persoonlijke tip

Als je vanaf de Rambla het paleis inloopt, kom je uit op het pleintje bij de Boquería markt en kun je – lekker op z’n Catalaans – van de zijkant de markt in gaan. Nét een stukje rustiger!

Geschiedenis Palau de la Virreina

Eind 18de eeuw keerde de Catalaan Manuel d’Amat i de Junyent terug naar Barcelona. Dankzij zijn baan als Peruviaanse onderkoning was hij schatrijk geworden. Om protserig te pronken met zijn nieuw verworven rijkdom liet hij aan de Ramblas een paleis bouwen, waar menig koninklijke familie U tegen zegt. De architect was Carles Grau, die het paleis ontwierp in een stijl die het midden houdt tussen barok en rococo.

De rijke onderkoning had een neef die zou gaan trouwen met een prachtig meisje uit het klooster. Maar van die bruiloft kwam het nooit, aangezien de neef nooit kwam opdagen. Daarop besloot Manuel d’Amat zelf maar met haar te trouwen. De onderkoning was toen al de jongste niet meer, en overleed een paar jaar na het huwelijk. Zijn jonge weduwe werd gek in het grote paleis aan de Rambla en droomde om weer terug te zijn in het klooster, waar ze tenminste gezelschap had van de nonnen. De naam Palau de la Virreina verwijst naar de echtgenote, want Virreina betekent letterlijk ‘onderkoningin’.