De metro van Barcelona

Snel, veilig en goedkoop: de metro is het ideale transportmiddel om Barcelona te doorkruisen. Door het drukke verkeer bovengronds, is de metro vaak de snelste optie die het openbaar vervoer biedt om in Barcelona van A naar B te reizen. Met acht metrolijnen en vier treinroutes die ook op het netwerk zijn aangesloten, zijn vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona bereikbaar met de ondergrondse.

Wat je terugvindt in dit artikel

Metronetwerk Barcelona

Het metronetwerk in Barcelona wordt beheerd door twee verschillende maatschappijen: het stadsvervoerbedrijf Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB, te herkennen aan de rode ) en de regionale trein Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC, te herkennen aan dit symbool: ).

De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn met de gewone metro (TMB) bereikbaar, maar voor bijvoorbeeld Montserrat en de attracties op Montjuïc en Tibidabo zal je een alternatief vervoersmiddel moeten gebruiken (zoals de kabelbaan of Hop on Hop off bus voor Montjuïc en de FGC of de Tibibus voor Tibidabo). De dure woonwijk Sarrià – Sant Gervasi, tegen de flanken van de Tibidabo, is aangesloten op het FGC netwerk en dus goed te bereiken.

Metrolijnen

De TMB heeft in totaal acht lijnen, plus een extra lijntje voor de Funicular de Montjuïc, het ritstreintje dat je bovenop de stadsheuvel afzet. De oranje lijn 9 wordt onderverdeeld in Noord en Zuid. Dit zijn de metrolijnen van Barcelona op een rij:

 • L1 (rood): tussen Hospital de Bellvitge en Fondo
 • L2 (paars): tussen Paral·lel en Badalona/Pompeu Fabra
 • L3 (groen): tussen Zona Universitària en Trinitat Nova
 • L4 (geel): tussen Trinitat Nova en La Pau
 • L5 (donkerblauw): tussen Cornellà Centre en Vall d’Hebron
 • L9 Nord (oranje): tussen La Sagrera en Can Zam
 • L9 Sud (oranje): tussen Aeroport T1 en Zona Universitària
 • L10 (lichtblauw): tussen La Sagrera en Gorg
 • L11 (lichtgroen): tussen Trinitat Nova en Can Cuiàs
 • FM (groen): tussen Paral·lel en Parc de Montjuïc

Verder zijn er nog de volgende stadstreinen van de Generalitat de Catalunya, die ook onder het metronetwerk van Barcelona vallen:

 • L6 (paars): Catalunya – Sarrià
 • L7 (bruin): Catalunya – Av. Tibidabo
 • L8 (roze): Espanya – Molí Nou/Ciutat Cooperativa
 • L12 (lichtpaars): Sarrià – Reina Elisenda

Plattegrond

map metro barcelona

Klik op de afbeelding hierboven om een .pdf van de metrokaart te zien

Dit zijn de belangrijkste haltes voor toeristen:

 • Plaça Catalunya (L1, rode lijn en L3, groene lijn van TMB en L6 en L7 van FGC) In het hart van Barcelona komen de meeste metrolijnen samen.
 • Sants Estació (L3, groene lijn en L5, blauwe lijn) – Het grootste treinstation van Barcelona.
 • Passeig de Gràcia (L2, paarse lijn, L3, groene lijn en L4, gele lijn) – De boulevard waar alle beroemde modehuizen gevestigd zijn, de werken van Antoni Gaudí en die van andere modernistische bouwmeesters.
 • Sagrada Família (L2, paarse lijn en L5, blauwe lijn) – De beroemde kathedraal van Gaudí.
 • Diagonal (L3, groene lijn) – Twee stappen verwijderd van Gaudí’s La Pedrera.
 • Paral·lel (L3, groene lijn en L2, paarse lijn) – Vertrekpunt van de ritstrein (funicular) naar de heuvel de Montjuïc.
 • Collblanc (L5, blauwe lijn) – Ligt vlak bij het FC Barcelona-stadion Camp Nou.
 • Barceloneta (L4, gele lijn) – Nog geen tien minuten lopen naar het strand.
 • Vallcarca en Lesseps (L3, groene lijn) – Voor het populaire Park Güell

Kaartjes kopen voor de metro

Waar?

Metrokaartjes kun je kopen in de automaten van alle metrostations en op het vliegveld. Als je het fijner vindt, kan het ook aan het loket.

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Barcelona worden eveneens verkocht in tabakswinkels.

Soorten metrokaartjes

Als je alleen bent en maar één keer met de metro gaat, koop je het best een enkele reis. Maar met een tienrittenkaart ben je al gauw voordeliger uit. Deze kaart kan door meerdere personen gebruikt worden (wel allemaal apart stempelen natuurlijk!)

Voor langere tijd in Barcelona en van plan veel met de metro te reizen? Dan is de kaart voor 30 of zelfs 90 dagen wellicht interessant. Verder is er nog de Hola BCN! kaart, speciaal voor toeristen. Deze tickets zijn gedurende twee, drie, vier of vijf dagen geldig en kunnen slechts door één persoon gebruikt worden.

Zowel de gewone kaartjes als de metrokaart voor toeristen zijn behalve voor de metro, ook geldig voor de bus, tram, FGC-treinen en de regionale treinen van Rodalies de Catalunya (tenzij je de stad uitgaat, dan geldt een ander tarief).

ticket automaat metro placa espanya

Hoe?

Betalen bij de automaat en het loket in het metrostation kan met contant geld, pinpas of creditcard. De Hola BCN! Transportkaart kun je voorafgaand aan je reis naar Barcelona vast online kopen.

Koop de Hola BCN! Transportkaart

Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de Hola BCN! ov-kaart bestellen. Extra tip: met de Barcelona City Pass krijg je 20 procent korting op de Hola BCN! kaart.

Prijzen

De meest gebruikte metrokaarten in Barcelona zijn het enkeltje, de dagkaart en de tienrittenkaart. Deze kaartjes kunnen overigens ook gebruikt worden in andere transportmiddelen die tot het openbaar vervoer van Barcelona behoren, zoals bus, tram en trein.

 • De ticketprijs voor een enkeltje met de metro (billet senzill) is voor 2018 vastgesteld op €2,20.
 • Een dagkaart, waar je de hele dag onbeperkt mee door Barcelona kunt reizen, kost €8,60.
 • Met een T-10 kaart kun je 10 ritten maken voor €10,20. Deze tienrittenkaart is anoniem en mag door meerdere mensen gebruikt worden. De meeste locals in Barcelona hebben standaard een T-10 biljet in hun portemonnee. Omgerekend betaal je €1,02 per ritje.
 • De prijs van de Hola BCN! ov-kaart voor toeristen varieert tussen de €14,50 voor twee dagen tot €33,70 voor vijf dagen.

Voor actuele prijzen van andere metrotickets, zie de website van TMB.

Let op: kinderen tot en met 3  jaar oud mogen gratis met het openbaar vervoer reizen in Barcelona.

Dienstregeling en uren metro Barcelona

Tot hoe laat de metro rijdt, is afhankelijk van de dag van de week. Op werk- en feestdagen zijn de openingsuren van de metro in Barcelona tussen 5.00 en 24.00 uur. Op vrijdag en de avond voorafgaand aan een feestdag rijdt de metro tot 2.00 uur ‘s nachts. In de nacht van zaterdag op zondag rijdt de metro de hele nacht door. Een ideaal vervoersmiddel voor na het uitgaan dus!

Overdag komt de metro om de paar minuten en hoef je dus nooit lang te wachten. ’s Nachts kan het wat langer duren, maar meestal niet langer dan een kwartier.

Voor een overzicht van feestdagen in Barcelona, zie deze link.

Hoe werkt de metro in Barcelona?

Heb je je kaartje bij de hand? Dan kun je nu door de poortjes. Laat ‘m links afstempelen (let op het pijltje) en loop rechts door het poortje. Kijk goed welke kleur lijn je moet hebben en vervolgens in welke richting jouw metro gaat. Op stations waar meerdere lijnen samenkomen, kan het zijn dat je best een stuk moet lopen voordat je op het juiste perron staat. Locals maken regelmatig grappen over de eindeloze gangen op het station van Passeig de Gràcia en er zijn zelfs mensen die de afstand per skateboard of vouwfiets afleggen.

Als de metro arriveert, zorg dan dat je snel instapt, want meestal blijft ‘ie maar kort staan. Laat wel eerst de mensen uitstappen.

Je kaartje dien je de hele rit bij je te houden, voor het geval er gecontroleerd wordt. Dat gebeurt overigens niet zo vaak, maar je wilt geen boete van 100 euro riskeren voor zwartrijden. Op sommige stations (in ieder geval die van de regionale treinen FCG) heb je het kaartje ook weer nodig om het station te verlaten.

Als je van de ene naar de andere lijn moet overstappen, hoef je je kaartje niet opnieuw te laten stempelen. Als er niet langer dan vijf kwartier tussen beide ritten zit, mag je dus gewoon hetzelfde ticket gebruiken.

Tips

  • De metro app van TMB biedt een handig overzicht van waar in het metronetwerk je je bevindt en welke metro(‘s) je moet hebben om het snelst op je bestemming te zijn. Downloaden voor Android en iPhone kan hier.
  • Helaas is de metro van Barcelona ook geliefd onder zakenrollers. Zorg dat je je tas altijd goed in het zicht houdt en dat je jaszakken dicht zijn. Het zijn professionals, en voor je er erg in hebt ben je bestolen.
  • Op de roltrap van metrostations geldt de ongeschreven regel: rechts staan, links lopen.
  • Kinderen tot vier jaar oud reizen gratis met de metro (en ander openbaar vervoer) in Barcelona.
  • Kaarten met een plattegrond van de metro zijn gratis verkrijgbaar aan de loketten van de grotere metrostations.
  • Als er nog ritjes op je kaartje staan, maar de stempelautomaat ‘m niet meer pakt omdat ‘ie bijvoorbeeld is gekreukt, kun je ‘m bij het loket laten vervangen.
  • Met de hond naar Barcelona? Die mag in de metro gewoon mee, maar niet tussen 7.00 en 9.00 uur ’s ochtends en 17.00 en 19.00 uur ’s avonds. Je hond dient te zijn voorzien van een microchip en mag geen stoel bezet houden.
  • Heb je een fiets bij je? Ook die mag mee, maar niet in de spits (tussen 7.00 en 9.30 uur en tussen 17.00 en 20.30 uur)
  • Als je de Hola BCN! Transportkaart online koopt, krijg je 5% korting.
  • Met de Barcelona Card (de kaart die kortingen biedt op musea, bezienswaardigheden en attracties) kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Barcelona.

Met de metro naar het vliegveld

Behalve per taxi, bus of trein, kun je ook met de metro van Airport El Prat naar het centrum van Barcelona reizen. De oranje lijn L9 Sud verbindt zowel Terminal 1 als Terminal 2 met het station Zona Universitaria, waar ook de groene lijn L3 op is aangesloten. De metro vertrekt gemiddeld elke vijf minuten.

Wie de rode lijn L1 moet hebben, kan overstappen bij Torrasa en voor de blauwe lijn L5 stap je uit bij Collblanc.

Voor de metro van en naar het vliegveld is een gewoon metrokaartje (enkeltje of T10) niet voldoende. Je hebt een speciaal Bitllet Aeroport nodig, dat je voor 4,50 euro kunt aanschaffen in de automaten of bij het loket op het metrostation. Wie in het bezit is van de Hola BCN! ov-kaart kan met deze kaart wel gewoon van het vliegveld naar de stad reizen met de metro. Dat geldt ook voor mensen die een maandpas of een kwartaalabonnement hebben.

De ingang naar de metro vind je in Terminal 1 op de begane grond bij de bussen en in Terminal 2 naast het treinstation (Renfe).

Toegankelijkheid voor rolstoel

De meeste metrostations zijn goed te bereiken door personen met een rolstoel, maar helaas geldt dat voor onderstaande stations (nog) niet:

   • Plaça Sants (L1, rode lijn en L5, blauwe lijn)
   • Espanya (L1, rode lijn en L3, groene lijn)
   • Urquinaona (L1, rode lijn en L4, gele lijn)
   • Clot (L1, rode lijn)
   • Vallcarca (L3, groene lijn)
   • Maragall (L4, gele lijn en L5, blauwe lijn)
   • Verdaguer (L4, gele lijn en L5, blauwe lijn)
   • Jaume I (L4, gele lijn)
   • Ciutadella – Vila Olimpica (L4, gele lijn)
   • Virrei Amat (L5, blauwe lijn)Voor mensen met een rolstoel, zwangere vrouwen en kinderwagens zijn er speciale plaatsen gereserveerd in de metro.

Lees meer: Als rolstoelgebruiker naar Barcelona

Meer lezen

Wij maakten ook een algemeen artikel over het openbaar vervoer in Barcelona. Hierin lees je ook over de treinen en bussen in de stad. Daarnaast zetten we de verschillende soorten kaartjes voor het openbaar vervoer in Barcelona voor je op een rij. En misschien wil je ook wel weten hoe het zit met de hop-on-hop-off bus in Barcelona.

shares