De metro van Barcelona 2024

Snel, veilig en goedkoop: de metro is het ideale transportmiddel om Barcelona te doorkruisen. Door het drukke verkeer bovengronds, is de metro vaak de snelste optie die het openbaar vervoer biedt om in Barcelona van A naar B te reizen. Met negen metrolijnen en acht treinroutes die ook op het netwerk zijn aangesloten, zijn vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona bereikbaar met de ondergrondse.

Inhoud

Onbeperkt met het ov tijdens je bezoek aan Barcelona? Koop de Barcelona Card of de Hola BCN! Transportkaart

  • Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de ov-kaart Hola BCN! Travel Card  met 10% korting bestellen. Je kunt de kaart ophalen bij een kantoor voor Toerisme. Als je bij Tiqets de Barcelona Pass koopt, kun je hem op ieder metrostation halen en heb je een Nederlandse klantenservice. Daarnaast krijg je 10 procent korting op de Hola BCN! Travel Card, als je deze via dezelfde partij (Tiqets) bestelt. Een bijkomend voordeel is dat je de pas dan op ieder metrostation kunt afhalen.
  • De ov-kaart Barcelona Card biedt naast gratis ov ook toegang tot vele musea en bezienswaardigheden, en extra korting op nog veel meer. Bovendien krijg je een speciale stadsgids in zes verschillende talen bij aankoop van deze voordeelpas.

Metronetwerk

Het metronetwerk in Barcelona wordt beheerd door twee verschillende maatschappijen: het stadsvervoerbedrijf Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB, te herkennen aan de rode ) en de regionale trein Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC, te herkennen aan dit symbool: ).

De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn met de gewone metro (TMB) bereikbaar, maar voor bijvoorbeeld Montserrat en de attracties op Montjuïc en Tibidabo zal je een alternatief vervoersmiddel moeten gebruiken (zoals de kabelbaan of Hop-on Hop-off bus voor Montjuïc en de FGC of de Tibibus voor Tibidabo). De dure woonwijk Sarrià – Sant Gervasi, tegen de flanken van de Tibidabo, is aangesloten op het FGC netwerk en dus goed te bereiken.

Het metrosysteem in Barcelona heeft verschillende zones. Lees alles over deze zones in het artikel over het openbaar vervoer.

Metrolijnen

De TMB heeft in totaal negen lijnen, plus een extra lijntje voor de Funicular de Montjuïc, de ritstrein die je bovenop de stadsheuvel afzet. De oranje lijn 9 wordt onderverdeeld in Noord en Zuid. Dit zijn de metrolijnen van Barcelona op een rij:

  • Icoon metro lijn 1 BarcelonaL1 (rood): tussen Hospital de Bellvitge en Fondo
  • Icoontje metro Barcelona lijn 2L2 (paars): tussen Paral·lel en Badalona/Pompeu Fabra
  • Icoontje metro Barcelona lijn 3L3 (groen): tussen Zona Universitària en Trinitat Nova
  • Icoontje metro Barcelona lijn 4L4 (geel): tussen Trinitat Nova en La Pau
  • Icoontje metro Barcelona lijn 5L5 (donkerblauw): tussen Cornellà Centre en Vall d’Hebron
  • Metrolijn 9 BarcelonaL9 Nord (oranje): tussen La Sagrera en Can Zam
  • Metrolijn 9 BarcelonaL9 Sud (oranje): tussen Aeroport T1 en Zona Universitària
  • Icoontje metro Barcelona lijn 10L10 (lichtblauw): tussen La Sagrera en Gorg
  • Icoon metro Barcelona lijn 11L11 (lichtgroen): tussen Trinitat Nova en Can Cuiàs
  • Metrolijn Montjuïc BarcelonaFM (groen): tussen Paral·lel en Parc de Montjuïc (funicular railway)

Let op: Vanaf 27 februari 2023 en gedurende ongeveer 16 maanden (juni) zal de toegang van het station Ramon Albó (L5) en de overstap tussen L4 en L5 naar Maragall worden afgesloten. Er is een alternatieve overstap via de straat.

Verder zijn er nog de volgende stadstreinen van de Generalitat de Catalunya (FGC-treinen, let wel op want als je buiten zone 1 reist gelden er andere tarieven), die ook onder het metronetwerk van Barcelona vallen:

  • Icoon FCG trein lijn 6L6 (paars): Catalunya – Sarrià
  • Icoon FCG trein lijn 7L7 (bruin): Catalunya – Av. Tibidabo
  • Icoon FCG trein lijn 12L12 (lichtpaars): Sarrià – Reina Elisenda
  • Icoontje lijn 8 FGC treinL8 (roze) Pl. Espanya – Moll Nou
  • icoon lijnS3 FGC S3 (groen): Pl. Espanya – Can Ros
  • icoon lijn S9 FGC treinS9 (donkerroze): Pl. Espanya – Quatre Gamins
  • Icoon FCG trein lijn S1S1 (oranje): Barcelona-Pl.Catalunya Terrassa
  • Icoon FCG trein lijn S2S2 (lichtgroen): Barcelona-Pl.Catalunya Sabadell
  • Icoon lijn 4 FGCS4 (olijfgroen): Pl Espanya – Olesa de Montserrat
  • Icoon FCG trein lijn S5S5 (blauw): Barcelona-Pl.Catalunya Sant Cugat
  • Icoon FGC trein lijn 6S6 (rood): Barcelona-Pl. Catalunya U. Autónoma
  • Icoon FGC trein lijn S7S7 (bordeaux rood): Barcelona-Pl. Catalunya Rubí
  • Icoon lijn S8 FGCS8 (lichtblauw): Espanya – Matorell Enllaç
  • icoon lijn R5 FGCR5 (mint): Pl. Espanya – Manresa
  • Icoon lijn R6 FGCR6 (grijs): Espanya – Igualada

Plattegrond

Lijnen, kleuren, kaart

Klik op de afbeelding hierboven om een .pdf van de metrokaart te zien

Dit zijn de belangrijkste haltes voor toeristen die allemaal onder zone 1 vallen:

  • Plaça Catalunya (L1, rode lijn en L3, groene lijn van TMB en L6 en L7 van FGC) In het hart van Barcelona komen de meeste metrolijnen samen.
  • Sants Estació (L3, groene lijn en L5, blauwe lijn) – Het grootste treinstation van Barcelona.
  • Passeig de Gràcia (L2, paarse lijn, L3, groene lijn en L4, gele lijn) – De boulevard waar alle beroemde modehuizen gevestigd zijn, de werken van Antoni Gaudí en die van andere modernistische bouwmeesters.
  • Sagrada Família (L2, paarse lijn en L5, blauwe lijn) – De Sagrada Família is de beroemde kathedraal van Gaudí.
  • Diagonal (L3, groene lijn) – Twee stappen verwijderd van Gaudí’s Casa Milà/La Pedrera.
  • Paral·lel (L3, groene lijn en L2, paarse lijn) – Vertrekpunt van de ritstrein (funicular) naar de heuvel de Montjuïc.
  • Collblanc (L5, blauwe lijn) – Ligt vlak bij het FC Barcelona-stadion Camp Nou.
  • Barceloneta (L4, gele lijn) – Nog geen tien minuten lopen naar het strand.
  • Vallcarca en Lesseps (L3, groene lijn) – Voor het populaire Park Güell
  • Arc de Triomf – (L1, rode lijn) – naast busstation Nord en het Cituadella park

Voordeelpassen en kortingskaarten metro Barcelona

Wie niet al te veel wil lopen en zo goedkoop mogelijk gebruik wil maken van het openbaar vervoer in Barcelona doet er goed aan een van de kortingskaarten aan te schaffen. Speciaal voor toeristen en bezoekers zijn er verschillende voordeelpassen.

1. Hola BCN! Travel Card

Met de Hola BCN! Travel Card reis je gratis met het openbaar vervoer in heel Barcelona. Ook de rit van en naar het vliegveld is zonder toeslag met deze kaart. De kaart is verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 2 tot 5 dagen.
Op de officiële website van Turisme de Barcelona kun je de Hola BCN! Travel Card met 10% korting bestellen. Je kunt de kaart ophalen bij een kantoor voor Toerisme.

Direct kopen

2. Barcelona Card

De Barcelona Card geeft toegang tot bijna alle musea én je kunt gratis met het ov reizen. Je kunt kiezen tussen een geldigheidsduur van 2 tot 5 dagen.

Direct kopen

3. BCN Essentials Pass

Met de BCN Essentials Pass krijg je toegang tot Sagrada FamíliaPark Güell en kun je onbeperkt gebruik maken van het OV in Barcelona in zone 1 en van en naar het vliegveld. Je kunt kiezen voor een geldigheidsduur van 2 tot 5 dagen voor het OV-ticket.

Handig: je kunt de verschillende tickets voor de Sagrada Família, Park Güell en het OV op verschillende data gebruiken.

Direct kopen

Reguliere tickets kopen voor de metro

Naast bovengenoemde voordeelpassen die er speciaal zijn voor toeristen en bezoekers die gedurende kortere periode in de stad verblijven, kun je natuurlijk ook een ‘gewoon kaartje’ voor de metro kopen. Houd daarbij rekening met het volgende:

Waar?

Metrokaartjes kun je kopen in de automaten van alle metrostations en op het vliegveld. Als je het fijner vindt, kan het ook aan het loket, hoewel er niet op alle stations iemand aanwezig is. Kaartjes voor het openbaar vervoer in Barcelona worden eveneens verkocht in tabakswinkels, op de website en via de TMB app. Met uitzondering van de kaartjes van en naar het vliegveld. Deze zijn alleen te koop bij de kaartjesautomaten in het metrostation, op de website van TMB en via de app van TMB. De app is te downloaden op Android en iPhone en biedt alle informatie over de bus- en metroservices.

LET OP! Vanaf maart 2023 kun je de T-jove niet meer als los kaartje kopen op het metrostation, maar moet je hiervoor een plastic T-mobilitat halen. Dit kan online via de website van TMB. Je hebt hier geen NIE-nummer voor nodig, je kunt gewoon je paspoortnummer gebruiken.

Welk metrokaartje kopen?

Voor het reizen binnen Barcelona kun je een dagkaart, tienrittenkaart of maandkaart aanschaffen. Als je alleen bent en maar één keer met de metro gaat, koop je het best een enkele reis. Maar met een tienrittenkaart (T-casual) ben je al gauw voordeliger uit. Deze kaart kan door meerdere personen gebruikt worden, maar niet tegelijk.

Ben je voor langere tijd in Barcelona en van plan veel met de metro te reizen? Dan is een abbonement voor 30 (T-usual) of zelfs 90 dagen wellicht interessant.

Zowel de gewone kaartjes als de metrokaart voor toeristen zijn behalve voor de metro, ook geldig voor de bus, tram, FGC-treinen en de regionale treinen van Rodalies de Catalunya (tenzij je de stad uitgaat, dan geldt een ander tarief).

Mensen, automaten, tickets

Hoe koop je je tickets?

Je kunt bij de automaat en het loket in het metrostation met contant geld, pinpas of creditcard betalen. Let op: bij de rode automaten op de metrostations kun je niet contactloos betalen, dus ook niet met je mobiele telefoon. Bij de oranje automaten op stations waar ook lokale treinen vertrekken (zoals Plaça Catalunya, Passeig de Gràcia en Arc de Triomf) kun je wel contactloos betalen.

Verandering papieren kaartjes in 2024

De papieren tickets zoals de T-casual, T-usual, T-familiar en T-grup worden vervangen door de Catalaanse versie van de OV-chipkaart: de T-mobilitat.

De T-mobilitat is in feite een OV-kaart, maar dan specifiek voor Barcelona. Je kunt de kaart koppelen aan je telefoon. Als je kaart gestolen of kwijt is, kun je eenvoudig via je telefoon de kaart blokkeren, een nieuwe kaart aanvragen en het product dat op je kaart stond herstellen. Op de app kun je ook je hele route plannen en meldingen ontvangen over eventuele wijzigingen, zoals busvertragingen of metro-updates. Je meest gebruikte adressen kun je opslaan, zodat je niet telkens opnieuw je adres hoeft in te voeren.

Hoe werkt het?

Om deze kaart aan te schaffen registreer je je met je NIE of paspoortnummer en een pasfoto via deze website, vervolgens kun je de fysieke kaart ophalen bij een loket. Papieren kaartjes zijn in elk geval tot en met 15 januari te verkrijgen via de reguliere automaten en tot en met 30 april 2024 te gebruiken.

Prijzen

De meest gebruikte metrokaarten in Barcelona zijn het enkeltje, de dagkaart en de tienrittenkaart. Deze kaartjes kunnen overigens ook gebruikt worden in andere transportmiddelen die tot het openbaar vervoer van Barcelona behoren zoals bus, tram en trein.

  • Bitllet senzill (enkele reis) – Relatief duur (€2,55 per kaartje) en je mag hiermee alleen overstappen binnen dezelfde vorm van openbaar vervoer (dus wel van metrolijn op metrolijn of van bus op bus, maar niet van bus op metro). Alleen aan te raden als je maar één of twee keer van het openbaar vervoer gebruik zult maken.
  • T- Casual – (€12,15). Deze individuele reiskaart is geldig voor 10 ritten. Wanneer je in 1 zone blijft, heb je 75 minuten om over je reis te doen en kan je dus gratis overstappen. Dit ticket kan niet door meerdere mensen tijdens dezelfde reis worden gebruikt, kijk daarvoor naar de T-grup of T-familiar.
  • T-Día (dagkaart) – Met deze kaart (€11,20) kun je gedurende een hele dag – tot de laatste rit wordt gereden – van het openbaar vervoer in Barcelona gebruikmaken.
  • T-usual (maandkaart) – Dit abonnement (€21,35) biedt een onbeperkt aantal reizen in 30 (opeenvolgende) dagen. Bij het aanschaffen van dit ticket dien je een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Als je niet in Barcelona woont en dus enkel een Nederlands of Belgisch paspoort hebt kan je de T-usual alleen bij het loket kopen en niet in de automaat. Voor diegene die in Barcelona wonen: met een NIE-nummer kan de T-usual wel in de automaat worden gekocht en de T-usual is ook op de plastic T-mobilitat card te laden. Deze Catalaanse ov-chipkaart is via deze website te bestellen en ligt dan binnen een week op je adres op je Spaanse adres.
  • T-jove (onbeperkt) – De T-jove is een gepersonaliseerde reiskaart voor mensen onder de 25 jaar. Hiermee kunnen jongeren voor €42,70 euro 90 dagen achter elkaar onbeperkt reizen. Let op: vanaf maart 2023 is de T-jove niet meer als papieren kaartje te koop, maar enkel nog op de plastic T-mobilitat card te laden. Deze T-mobilitat card is via deze website te bestellen en ligt dan gemiddeld een week later in je brievenbus (in Spanje).
  • T-grup – Ideaal voor groepen. Deze reiskaart kan door meerdere personen gebruikt worden tijdens dezelfde reis en telt 70 ritten. Voor 1 zone kost de kaart €84,80 en kun je met 1 rit max. 75 minuten reizen.
  • T-familiar Deze kaart (€10,70) is voor één zone beschikbaar en kan je gebruiken voor meerdere personen tijdens dezelfde reis. De kaart is geldig voor 8 ritten binnen 30 dagen.
  • T-16 – Deze reiskaart is voor één zone en kan gebruikt worden door kinderen van 4 tot 16 jaar. Met deze kaart kun je onbeperkt gratis reizen. Deze kaart is enkel verkrijgbaar voor locals.
  • Ticket vliegveld (Airport ticket) – Een ticket voor de metroreis naar het vliegveld. De prijs van het kaartje is €5,50.
  • Hola BCN! Travel Card – een kortingskaart waar mee je onbeperkt voor twee of meer dagen met het OV kunt reizen. De prijs van de Hola BCN! Travel Card varieert tussen de €16,62 voor twee dagen tot €38,76 voor vijf dagen.
  • Barcelona Card – een kortingskaart waarmee je naast gratis naar musea kan, ook gratis van het OV gebruik kunt maken voor de duur van 3 dagen of meer. Prijzen voor de Barcelona Card gaan vanaf €49,50 per persoon voor 3 dagen.
  • BCN Essentials Card – een kortingskaart waarmee je toegang krijgt tot de Sagrada Família, Park Güell en onbeperkt gebruik kunt maken van het OV van twee tot vijf dagen. De goedkoopste BCN Essentials Card is €73.

Dienstregeling en tijden metro Barcelona

De metro van Barcelona heeft een hoge frequentie en je hoeft dus nooit langer dan een paar minuten te wachten, alleen in de nachtdienstregeling rijdt de metro ongeveer om de tien minuten.

De dienstregeling van de metro in Barcelona is als volgt

  • Ma t/m do: van 5:00 tot 0:00 uur
  • Vr & dagen voor feestdagen: van 5:00 tot 2:00 uur
  • Zaterdag: van 5:00 tot 5:00 uur
  • Zondag: van 5:00 tot 0:00 uur
  • 24 december: van 5:00 tot 23:00 uur

Met de metro naar het vliegveld

De het vliegveld van Barcelona is gemakkelijk bereikbaar met de metro. Vanaf zowel terminal 1 als terminal 2 brengt de ultramoderne lijn L9 Sud brengt je naar de stad. Deze metrolijn is niet de meest snelle manier als je accommodatie in het centrum zit, dan zou ik de Aerobus, de taxi of de trein aanraden. Op deze pagina vind je alle mogelijk manier om van en naar het vliegveld te gaan.

Let op: je hebt een toeslagkaartje van 5,50 euro nodig om deze metrolijn L9 Sud van/naar het vliegveld te kopen. Deze kun je op elk metrostation kopen, maar mocht je dat vergeten zijn en toch in de metro zijn gestapt dan kun je de toeslag ook bij het uitstappen op het vliegveld kopen.

Er zijn kortingskaarten beschikbaar waarbij je geen toeslag hoeft te betalen voor de metro naar het vliegveld, dat zijn de Hola BCN! Travel Card (onbeperkt OV), de Barcelona Card (OV met gratis toegang tot musea)en de BCN Essentials Pass (OV met toegang tot de Sagrada Família en Park Güel).

Reizen met kinderen met de metro in Barcelona

Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis reizen met het openbaar vervoer, inclusief de metro. Kinderen van 4 jaar en ouder moeten een normaal kaartje kopen.

Het is mogelijk om met een kinderwagen of buggy in de metro te reizen. Daar is genoeg ruimte voor, en aan de voor- en achterkant van de metro is er zelfs extra plek voor kinderwagens gemaakt. In de spits, van 7.00 tot 9.00  uur en van 18.00  tot 20.00  uur, is het drukker, maar omdat de metro zo vaak gaat lukt het dan ook eigenlijk altijd wel om je kinderwagen mee te nemen.

Toegankelijkheid voor rolstoel

De metro is toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Daar zijn gereserveerde plekken en normaliter staan mensen ook op. Verder is er aan de voor- en achterkant van de metro extra ruimte voor bijvoorbeeld rolstoelen en zijn de platforms op de metro aan de voorkant van de metro op gelijke hoogte gemaakt, zodat je gemakkelijk kunt instappen.

Bijna alle stations hebben liften, maar de volgende stations helaas niet:

  • Plaça de Sants
  • Espanya
  • Urquinaona
  • Clot (Lijn 1 heeft geen lift. Lijn 2 daarentegen wel)
  • Espanya
  • Maragall
  • Verdaguer
  • Ciutadella-Vila Olímpica
  • Virrei Amat

Kijk ook op deze pagina voor alle info over de toegankelijkheid in Barcelona.