De wijken van Barcelona

Barcelona is onderverdeeld in tien districten, die elk weer hun eigen barrios (wijken) hebben. De districten waar verreweg de meeste toeristen komen zijn Ciutat Vella en Eixample, en in mindere mate ook Gràcia, Sants-Montjuïc en Sant Martí.

Hieronder gaan we wat uitgebreider in op alle districten, maar om je snel een overzicht te geven van de leukste wijken van Barcelona en de buurten waar je als bezoeker moet zijn, hebben we die voor je op een rijtje gezet, met link naar bijbehorende pagina:

  • Ciutat Vella – het oudste deel van de stad, slenteren door middeleeuwse straten en langs eeuwenoude panden
  • Eixample – bakermat van het modernisme, prachtige architectuur, fijne restaurants en hippe winkels
  • La Barceloneta (& de wijken aan het strand) – zon, zee en beachlife, maar ook authentieke visrestaurants en tapasbars
  • Gràcia – boheemse buurt waar je goed zit voor dat laid-back en onvervalste dorpsgevoel
  • Poble-Sec en Sant Antoni – op en top local en the place to be voor foodies
  • Montjuïc – uitwaaien op deze groene heuvel vol uitkijkpunten en prachtige musea
  • Buitenwijken – de must-sees buiten het centrum

Voor de oplettende lezer: strikt genomen zijn dit niet allemaal wijken. Eixample is bijvoorbeeld een district (waarbinnen weer zes wijken vallen) en La Barceloneta valt officieel onder het district Ciutat Vella. Maar voor het gemak houden wij deze verdeling aan, omdat je hier bezienswaardigheden vindt die goed met elkaar te combineren zijn.

Op zoek naar een hotel in Barcelona? Wij hebben de beste hotels voor je op een rijtje gezet.

Ciutat Vella

De oude binnenstad bestaat uit de wijken El Gotic, El Born, El Raval en La Barceloneta. Ooit stond er een dikke stadsmuur om Ciutat Vella en hield Barcelona achter die muren op, maar met het verwijderen van de muur en de aanleg van Eixample breidde de stad flink uit. In Ciutat Vella vind je onder meer de drukke Ramblas en versmarkt Boquería, de gotische kathedraal en het Picasso museum.

Bekijk de complete gids over Ciutat Vella, met alles over El Gotic, El Born en El Raval. Voor La Barceloneta, zie wijken aan het strand van Barcelona.

tour barcelonatipsAanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met El Ciclo persoonlijke tours met privé gids in het Nederlands  door Barcelona. Onze gidsen zijn locals die de stad op hun duimpje kennen en er vol enthousiasme over kunnen vertellen. Of je nu graag de highlights of juist de onbekende plekken wil zien, met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. We bieden zowel fietstours als wandeltours en alle tours zijn op maat gemaakt.
>> Klik hier voor meer informatie

Eixample

De grootste wijk van Barcelona en op de kaart direct te herkennen aan het blokkenpatroon. Eixample (Catalaanse voor uitbreiding) maakte na het neerhalen van de stadsmuur de verbinding tussen het oude centrum en de omheen liggende districten. Trekpleister Sagrada Família staat hier, net als Gaudí’s huizen Casa Batllo en Casa Milà, die liggen aan Spanje’s duurste winkelstraat Passeig de Gràcia.

Bekijk hier de complete gids over Eixample

Gràcia

Vroeger was het een dorp bij Barcelona, maar inmiddels behoort Gràcia tot één van de districten van de stad. Verwacht hier geen grote toeristische trekpleisters, maar wel veel gezellige pleinen, leuke boetieks en fijne barretjes. De twee bekendste modernistische bouwwerken zijn Gaudí’s Casa Vicens en Casa Fuster, ontworpen door Domènech i Montaner.

Bekijk hier de complete gids over Gràcia

Sants-Montjuïc

De Montjuïc is Barcelona’s groene long. Op de stadsheuvel, grenzend aan de wijk Sants, kun je een frisse neus halen, schitterend uitkijken over de stad en verschillende musea bezoeken. Wie geen zin heeft om te lopen, laat zich lekker brengen met de kabelbaan. In Sants tref je weinig toeristen, behalve rondom het grootste treinstation van Barcelona dat hier gevestigd is.

Voor Montjuic stelden we een aparte gids samen. Bekijk ‘m hier.

Sant Martí

Tot dit district behoren onder meer de wijken Poblenou, El Clot en Vila Olímpica. Laatstgenoemde werd aangelegd speciaal voor de Olympische Spelen van 1992. Vóór die tijd bestond een groot gedeelte van Sant Martí uit fabriekspanden. Tegenwoordig is het een van de hipste districten van Barcelona, met veel street art en relaxte stranden. De wijk El Clot is door toeristen nauwelijks ontdekt, maar een aanrader om rond te slenteren.

De wijken Poblenou en Vila Olimpica namen we op in deze pagina over wijken aan het strand. Daar lees je ook alles over de oude visserswijk La Barceloneta.

Les Corts

De belangrijkste reden voor toeristen om dit district in het westen van Barcelona te bezoeken, is voetbalstadion Camp Nou. Les Corts bestaat uit de wijken Les Corts, La Maternidad y San Ramón en Pedralbes. In laatstgenoemde wijk vind je de Pabellones de la Finca Güell, waar de Catalaanse bourgeoisie de zomer doorbracht. Een bezoekje waard!

Sarria-Sant Gervasi

Tot dit district, gelegen tussen Gràcia, Eixample en Les Corts, behoren zeven wijken. De bekendste daarvan is Tibidabo i les Planes, waar de heuvel Tibidabo toe behoort. Sarrià doet qua sfeer een beetje denken aan Gràcia, met veel leuke boetieks en restaurantjes. In Sarria-Sant Gervasi wonen veel vermogende Barcelonezen, onder wie heel wat spelers van FC Barcelona.

Horta-Guinardó

In delen van dit district met elf wijken waan je je héél ver weg van de drukke stad. Een favoriete bezienswaardigheid in Horta-Guinardo zijn de Bunkers van Carmel, waar je het mooiste uitzicht over Barcelona hebt. Voor een romantische date begeef je je met een fles cava naar het Parc del Laberint d’Horta.

Nou Barris

Dit district met liefst veertien wijken werd gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw om de snelle bevolkingsgroei van Barcelona aan te kunnen. Met name migranten uit andere delen van Spanje vonden een onderkomen in Nou Barris. Het ligt ver van het stadscentrum en er zijn geen toeristische trekpleisters, dus je treft er nauwelijks guiris. Wel wordt in het park La Guineueta regelmatig de Sardana, een Catalaanse volksdans, gedanst (zie foto hieronder).

park nou barris guineueta

Sant Andreu

Voor Sant Andreu geldt over het algemeen hetzelfde als voor Nou Barris. Ook hier werd in de jaren zestig en zeventig flink gebouwd om woonruimte te bieden aan migranten, die werk vonden in een van de vele fabrieken. Voor toeristen valt er weinig spectaculairs te beleven, maar rondom het Plaça d’Orfilla en Plaça del Mercadal is het vaak gezellig.

shares