De Leukste wijken van Barcelona

Barcelona is onderverdeeld in tien districten, die elk weer hun eigen barrios (wijken) hebben. De stadsdelen waar verreweg de meeste toeristen komen zijn Ciutat Vella en Eixample, en in mindere mate ook Gràcia, Sants-Montjuïc, Les Corts en Sant Martí.

Maar wat zijn de leukste wijken om te verblijven en lekker te gaan ontdekken? En hoe weet je welke wijk jou aanspreekt? In dit artikel geef ik je een overzicht van alle wijken en vertel ik meer over mijn favorieten.

Inhoud

De leukste wijken van Barcelona om te verblijven en te ontdekken

Als je verder doorscrollt vind je alle districten en bijbehorende wijken op een rij, maar om je snel een overzicht te geven van de leukste wijken van Barcelona en de buurten waar je als bezoeker moet zijn, heb ik een top 8 gemaakt.

1. Barri Gòtic

2. El Born

3. Eixample

4. La Barceloneta

4. Gràcia

5. Poblenou

7. Poble-Sec

8. El Raval


Benieuwd naar mijn favoriete wijk?
Ik heb in de afgelopen jaren (ik woon sinds 2002 in Barcelona) op meerdere plekken in de stad gewoond: Gràcia, L’Antiga Esquerra de l’Eixample, Poble-sec, El Raval, La Dreta de l’Eixample en El Barri Gòtic, waar ik op dit moment woon, midden in de stad. Stuk voor stuk heerlijke plekken. Hoewel de gotische wijk en El Born echt mijn hart hebben gestolen, kom ik ook graag in Sant Antoni, op de Montjuïc en in Poblenou.


Alle districten en wijken op een rij

Barcelona bestaat uit verschillende districten die weer opgedeeld zijn in wijken. Wil jij weten wat er te doen is in de wijk waar je verblijft, of ben je nog op zoek naar een toffe wijk om te vertoeven maar weet je niet goed waar? Dan zit je in dit artikel op de juiste plek. Elke wijk en elk district heeft iets anders te bieden, dat maakt Barcelona zo leuk!


MEER DAN 25.000 DOWNLOADS

Dé Barcelonatips app: mijn persoonlijke tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is app-1.png

Ciutat Vella: het centrum van Barcelona

De oude binnenstad bestaat uit de wijken El Barri Gòtic, El Born (officieel: Sant Pere, Santa Catarina, La Ribera), El Raval en La Barceloneta.

El Barri Gòtic

De oudste resten van de stad zijn te vinden in de gotische buurt, een wirwar aan middeleeuwse straten en charmante pleinen met daartussen veel middeleeuwse gebouwen. Het hart van de gotische wijk is het gebied van de kathedraal van Barcelona, de joodse wijk en het politieke centrum, Plaça Sant Jaume. Dit is ook het meest toeristische deel.

Bezienswaardigheden: Kathedraal van BarcelonaLas RamblasPlaça ReialPlaça Sant JaumePlaça de Sant Felip NeriEl Call.

Wil je weten wat er allemaal te doen in in El Gòtic? In dit artikel geef ik tips over leuke koffietentjes en restaurantjes, shoppen, overnachten en meer!

El Born (Sant Pere, Santa Catarina en La Ribera)

El Born was in de dertiende/veertiende eeuw de eerste uitbreiding van de stad. Deze wijk wordt in de volksmond zo genoemd, maar heet officieel Sant Pere, Santa Catarina en La Ribera. De wijk kwam tot leven toen Barcelona opbloeide als handelsstad. Tegenwoordig is de buurt een van de meest geliefde buurten bij de locals. Je vindt hier authentieke winkels en boetiekjes, fijne restaurants, terrasjes en er hangt een relaxte sfeer. In deze buurt zit ook het Picasso Museum en de bekende Santa Maria del Mar-kerk.

Bezienswaardigheden: Museum PicassoMercat Santa Catarina, de kerk Santa María del MarCCMMOCO.

Wil je El Born ontdekken? In dit artikel schrijf ik over alles wat de wijk te bieden heeft.

El Raval

El Raval is een onvervalste multiculturele wijk: de eerste uitbreiding van Barcelona buiten de oude stadsmuren. Ook hier vind je veel overblijfselen uit de middeleeuwen. Omdat er hier in de vijftiende eeuw nog plek was werden in El Raval veel kloosters en grote gebouwen aangelegd, zoals het Antic Hospital de la Santa Creu uit 1401. Een deel daarvan is bewaard gebleven en gerestaureerd of gerenoveerd. Tegenwoordig vind je er een aantal musea en veel gezellige bars en restaurants.

BezienswaardighedenRamblasPalau GüellMACBACCCBHospital Santa CreuLa Boquería.

El Raval is een upcoming wijk. Weten wat je niet over kunt slaan bij een bezoek? Lees mijn artikel over de wijk.

La Barceloneta

La Barceloneta was eens een eilandje in zee, Maians genaamd. De vissersbuurt werd drooggelegd in de achttiende eeuw. Bewoners van het deel van de stad waar tegenwoordig het stadspark La Ciutadella zich bevindt, kregen hier onderdak. Zij moesten in de achttiende eeuw plaatsmaken voor de citadel die hier werd gebouwd. Tegenwoordig is La Barceloneta buitengewoon populair vanwege de ligging aan zee.

Bezienswaardigheden: Port Vell (oude haven), Aquarium, Mercat de la Barceloneta.

In La Barceloneta kun je heerlijk uitwaaien. In mijn artikel kom je er achter waar je moet zijn.

Eixample: modernistische wijk

Het district van Barcelona met de meeste inwoners is l’Eixample, wat letterlijk ‘de uitbreiding’ betekent. Dit district is op de kaart en vanuit de lucht direct te herkennen aan het blokkenpatroon. Eixample was de wijk die na het neerhalen van de stadsmuur het oude centrum met de omheen liggende dorpen (tegenwoordig disctricten in de stad) verbond.

Eixample bestaat uit zes verschillende wijken: Sant Antoni, La Nova Esquerra de L’Eixample, L’Antiga Esquerra de l’Eixample, La Dreta de l’Eixample, El Fort Pienc en La Sagrada Família.

Omdat het stadsdeel Eixample grotendeels ten tijden van het Catalaans modernisme werd opgetrokken, kom je in het hele district modernistische werken tegen. Trekpleister Sagrada Família is hier ook te vinden, in de gelijknamige buurt. Voor de beroemde huizen van GaudíCassa Batlló en Casa Milà (La Pedrera) moet je in het hart van de wijk zijn, aan de prachtige Passeig de Gràcia.

Sant Antoni

Hip en upcoming. Dé wijk voor foodies.

Bezienswaardigheden: bekende markt van Sant Antoni.

La Nova Esquerra de l’Eixample

Een echte residentiële wijk waar weinig toeristen komen.

Bezienswaardigheden: Plaça d’Espanya, shopping center Las Arenas en het Joan Miró Park.

L’Antiga Esquerra de l’Eixample

Ook een echte woonwijk met mooie modernistische panden. Ook aantal gezellige winkelstraten.

Bezienswaardigheden: Rambla de Catalunya (eigenlijk een verlengde van de Ramblas).

La Dreta de l’Eixample

Architectonische hoogstandjes, fijne restaurants en goed winkelen!

Bezienswaardigheden: Casa MilàCasa Batlló, Casa de les Punxes en winkelstraat Passeig de Gràcia.

El fort Pienc

Bijzonder geliefd bij jonge gezinnen. Relatief rustige wijk, dichtbij het stadspark en het centrum.

Bezienswaardigheden: op de grens van deze wijk ligt de Arc de Triomf en het stadspark La Ciutadella.

La Sagrada Família

Buurt rond de beroemde kathedraal van Gaudí, dé highlight van Barcelona.

BezienswaardighedenSagrada Família en Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Dit is een kort overzicht van de wijken van Eixample. Wil je meer weten over Eixample, de prachtige blokkenwijk? Dat lees je in dit artikel.

Gràcia: een dorp in de stad

Vroeger was Gràcia een dorp bij Barcelona, maar sinds de aanleg van de wijk Eixample is Gràcia één van de districten van de stad. Aan de rand van de buurt ligt Park Güell, één van de grootste toeristische trekpleisters van Barcelona, maar in de rest van de wijk, vind je nauwelijks grote bezienswaardigheden. De twee bekendste modernistische bouwwerken zijn Gaudí’s Casa Vicens en Casa Fuster, ontworpen door Domènech i Montaner.

Gràcia bestaat uit de buurten Vila de Gràcia, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, La Salut, Vallcarca i els Penitents en El Coll. Nog steeds is het dorpsgevoel hier groot, waan je in een golf van rust.

Vila de Gràcia

Het gezellige hart van dit district. Ideaal voor pleinhoppen, shoppen en slenteren. Vila de Gràcia is de meest interessante wijk om te bezoeken voor toeristen. Hier vind je veel terrassen, mooie winkels, Casa Vicens en ontdek je het dorpsgevoel in de stad. Hier vinden ook het beroemde wijkfeest van Gràcia plaats.

La Salut

De Buurt La Salat is bekend door het prachtige Park Güell van Gaudí.

Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, Vallcarca i els Penitents, El Coll

Deze wijken zijn echte woonwijken. Vallcarca i els Penitents ligt verder bergopwaarts en is geliefd bij de locals. El Coll ligt aan de voet van de heuvel El Coll en Camp d’en Grassot i Gràcia Nove is een echte residentiële wijk. In deze wijken kom je weinig toeristen tegen. Er zijn dan ook geen bezienswaardigheden te vinden.

Weten wat je niet kunt missen bij een bezoek aan Gràcia? Lees dan zeker dit artikel.

Sants-Montjuïc

In het district Sants-Montjuïc is stadsheuvel de Montjuïc, Barcelona’s groene long, te vinden. Op deze berg, kun je een frisse neus halen, schitterend uitkijken over de stad en verschillende musea bezoeken. Kortom, genoeg om een dag(deel) door te brengen. Wie geen zin heeft om te lopen, laat zich lekker brengen met de kabelbaan.

In dit district ligt ook de levendige wijk Poble Sec (waar ik ook een aantal jaren heb gewoond). Deze buurt bevindt zich vlak bij het oude centrum (loopafstand), maar hier komen veel minder toeristen. De gezellige straat Carrer Blai is een populaire spot om pinchos te eten. In de rest van het district tref je weinig toeristen, behalve rondom het grootste treinstation van Barcelona, Sants Estació, dat in de wijk Sants gevestigd is.

Sants-Montjuïc bestaat uit 8 wijken. Ben je opzoek naar veelzijdigheid? Breng dan zeker een bezoek aan deze wijk. Je vind hier veel bezienswaardigheden bij elkaar. Ondanks dat er veel toeristen zijn, lijkt het hier altijd rustig.

El Poble-Sec

Deze authentieke volkswijk ligt tussen de groene long de Montjuïc en het centrum. In El Poble-Sec vind je veruit de meeste bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden: MNAC, Barcelona Paviljoen, Fundació Joan Miro, Olympisch stadion, Olympisch zwembad, Poble Espanyol, Kasteel van Montjuïc, Magische fonteinen, Teleferic Aeri del Port (vanuit de haven bij La Barceloneta). 

Sants

In deze buurt is het grote treinstation Sants te vinden. De wijk is populair onder de locals.

Bezienswaardigheden: Cementeri de Montjuïc 

La Font de la Guatlla

La Font de la Guatlla ligt aan de rand van de stadsheuvel de Montjuïc.

Bezienswaardigheden: CaixaForum.

Hostafrancs, Sants-Badal, La Bordeta, La Marina Port, La Marine del Prat Vermell

In de levendige woonwijk Hostafrancs vind je weinig toeristen. Locals vinden het een fijne plek om te wonen. Sants-Badal is een echte residentiële wijk. Dit betekent weinig toeristen, veel locals. De woonwijk La Bordeta verbindt de wijk Sants met buurgemeente Hospitalet de Llobregat.

La Marina Port is een industriële wijk. Toeristen hebben hier niet veel te zoeken. Hetzelfde geldt voor La Marina del Prat Vermell. Dit is de wijk tussen de industriële haven en de heuvel de Montjuïc.

Wil je al mijn favorieten en must-sees in de wijk Sants-Montjuïc weten? Je vind het in dit artikel.

Sant Martí

Tot dit district behoren in totaal tien wijken, waarvan Poblenou, Vila Olímpica en El Clot de meest bekende zijn. Laatstgenoemde werd aangelegd speciaal voor de Olympische Spelen van 1992. Vóór die tijd bestond een groot gedeelte van Sant Martí uit fabriekspanden.

Tegenwoordig is het een van de hipste districten van Barcelona, met veel startups en tech-bedrijven, street art en relaxte stranden. De wijk El Clot is door toeristen nauwelijks ontdekt, maar een aanrader om rond te slenteren.

El Poblenou

El Poblenou is een oude industriewijk met veel karakter. Vanaf de oude binnenstad (Ciutat Vella) moet je door La Barceloneta en Vila Olímpica om bij El Poblenou aan te komen. Je komt terecht in een wijk aan het strand, met veel streetart en toffe bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden: Begraafplaats Cementeri de l’Est, Torre Glòries, Museu del Disseny, vlooienmarkt Els Encants, een Street Art Tour en Can Framis.

La Vila Olímpica del Poblenou

Vila Olímpica wordt ook wel het ‘Olympisch Dorp’ genoemd. Het werd dan ook gebouwd voor de Olympische Spelen van 1992. Verwacht hier fijne, goed onderhouden stranden waar je strandstoelen en parasols kan huren. Er zijn verschillende strandtenten en ik vind het een fijne plek om naartoe te gaan. Het strand is rustiger dan bij het aangrenzende Barceloneta.

Er wonen vooral expats en er is niet veel te beleven. Maar een wandeling langs het strand met de wind in je haren is natuurlijk altijd genieten.

Bezienswaardigheden: Olympische haven.

Over de wijken aan het strand lees je in dit artikel meer.

El Clot, El parc i la Llacuna del Poblenou, Provençals del Poblenou, Giagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, El Camp de l’Arpa del Clot, Sant Martí de Provençals, El Besòs i el Maresme en La Verneda i la Pau

Over de wijken in Sant Martí die minder bekend zijn heb ik kort wat informatie geschreven. Over het algemeen komen hier minder toeristen en zijn het woonwijken of zitten er bedrijven.

Een echte authentieke volkswijk met veel locals is El Clot. El Parc i la Llacuna del Poblenou is Barcelona’s tech-district. Een andere buurt met tech-bedrijven maar ook oude fabriekshallen is Provençals del Poblenou. In de wijk Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou vind je een winkelcentrum en moderne wooncomplexen aan zee.

Een gezellige buurt waar met name locals wonen is El Camp de l’Arpa del Clot. Hoge flatgebouwen vind je in Sant Martí de Provençals, een moderne wijk. Een andere moderne wijk is El Besòs i el Maresme. Dit ligt aan zee en heeft veel hoogbouw. La Verneda i la Pau is wederom een moderne wijk met hoge flatgebouwen.

Les Corts

De belangrijkste reden voor toeristen om dit district in het westen van Barcelona te bezoeken, is voetbalstadion Camp Nou. Les Corts bestaat uit de wijken Les Corts, La Maternidad y San Ramón en Pedralbes. In de laatstgenoemde wijk vind je de Pabellones de la Finca Güell, waar de Catalaanse bourgeoisie de zomer doorbracht. Een bezoekje waard!

Les Corts, Pedralbes en La Maternitat i Sant Ramón

Les Corts is een fijne woonwijk met historische én moderne panden. De uptown wijk Pedralbes is één van de rijkere buurten van de stad. De wijk La Maternitat i Sant Ramón is een gebied rond de universiteit en de buurt waar Camp Nou staat.

Bezienswaardigheden: Camp Nou, FC Barcelona Museum, Palau Reial de Pedralbes, Monestir de Pedralbes, Pabellones de la Finca Güell, Plaça de la Concòrdia en Colònia Castells.

Sarrià-Sant Gervasi

Tot dit district, gelegen tussen GràciaEixample en Les Corts, behoren de wijken hieronder beschreven.

Vallvidrera: Tibidabo i les Planes, Sarrià, Sant Gervasi-Galvany, Sant Gervasi-la Bonanova en El Putxet i el Farró

De bekendste wijk is Tibidabo i les Planes, waar de heuvel Tibidabo toe behoort. De wijk ligt echt aan de rand van de stad. Sarrià doet qua sfeer een beetje denken aan Gràcia, met veel leuke boetieks en restaurantjes. Het is een voormalig dorp welke is opgeslokt door het groeiende Barcelona.

In Sant Gervasi-Galvany, de mooie uptown wijk, en Sant Gervasi-la Bonanova wonen veel vermogende Barcelonezen, onder wie heel wat spelers van FC Barcelona. Last but not least is de gezellige buurt El Putxet i el Farró, deze ligt op de berg Putxet.

Bezienswaardigheden: Tibidabo (pretpark), Torre Bellesguard, CosmoCaixa, Torre de Collserola, Observatorio Fabra, Colegio de las Teresianas, Esglèsia del Sagrat Cor en Plaça Doctor Andreu.

Horta-Guinardó

In delen van dit district met elf wijken waan je je héél ver weg van de drukke stad. Een favoriete bezienswaardigheid in Horta-Guinardo zijn de Bunkers del Carmel, waar je het mooiste uitzicht over Barcelona hebt. Voor een romantische date begeef je je met een fles cava naar het Parc del Laberint d’Horta.

De elf wijken zijn: El Baix Guinardó, Can Baró, El Guinardó, La Font d’en Fargues, El Carmel, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells, Montbau, La Vall d’Hebron, La Clota en Horta.

Bezienswaardigheden: Sant Pau Recinte Modernista, Bunkers del Carmel en Parc del Laberint

Nou Barris

Dit district, met maar liefst veertien wijken, werd gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw om de snelle bevolkingsgroei van Barcelona aan te kunnen. Met name migranten uit andere delen van Spanje vonden een onderkomen in Nou Barris.

Het ligt ver van het stadscentrum en er zijn geen toeristische trekpleisters, dus je treft er nauwelijks guiris (een Spaans woord voor ongemanierde toeristen). Wel wordt in het park La Guineueta regelmatig de Sardana, een Catalaanse volksdans, gedanst.

Het district bestaat uit de wijken Can Peguera, Canyelles, Ciutat Meridiana, La Guineueta, Porta, Prosperitat, Roquetes, Torre Baró, Torre Llobeta, Trinitat Nova, Turó de la Peira, Vallbona, Verdum en Vilapicina.

Sant Andreu

Voor Sant Andreu geldt over het algemeen hetzelfde als voor Nou Barris. Ook hier werd in de jaren zestig en zeventig flink gebouwd om woonruimte te bieden aan migranten, die werk vonden in een van de vele fabrieken. Voor toeristen valt er weinig spectaculairs te beleven, maar rondom het Plaça d’Orfilla en Plaça del Mercadal is het vaak gezellig.

Het district bestaat uit 7 wijken, namelijk: Sant Andreu del Palomar, La Sagrera, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Navas en Congrés

Kaart districten Barcelona

Op deze kaart kun je zien waar de verschillende districten van Barcelona precies liggen.

Kaart met alle disctricten van Barcelona

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis