Torre Glòries

De reusachtige, fonkelende fallus die sinds 2005 boven de stad uit torent, is hét icoon van het moderne Barcelona. De Torre Glòries markeert het begin van het technologische district 22@ in de industriewijk Poblenou. Sinds 2022 zit er een prachtig uitzichtpunt op de 33e verdieping met een bijzondere experience waar je op een wolk door de ruimte zweeft.

Nu reserveren

Torre GlòriesTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsVolwassenen: €15,00 Nu online reserveren
65-plussers & kinderen tussen de 5 en 17 jaar: €12 Nu online reserveren

Cloud Cities Barcelona Experience: €10
AdresAvinguda Diagonal 211 (Poblenou)
Openbaar vervoer / metroMetro: Glòries (L1)
Openingstijden1 april t/m 14 oktober: elke dag van 10.00 tot 21.00 uur
15 oktober t/m 31 maart: elke dag 9.30 tot 18.30 uur
Gesloten op 25 december & 1 januari. Op 24 & 31 december gaat de toren om 15.00 uur dicht.

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is de Torre Glòries?

De Torre Glòries is een van de wolkenkrabbers van Barcelona. Het moderne icoon werd ontworpen door Jean Nouvel en is zichtbaar vanaf veel plekken in de stad.

Sommigen herkennen in de vorm van de toren een komkommer, anderen kunnen er niets anders dan een enorme dildo in zien. Als je het over ‘die toren met die eh.. vreemde vorm’ hebt, weten de meeste mensen ook wel waar je het over hebt. Als je aan de goede kant van het vliegtuig zit, zie je ‘m vanuit de lucht. Zelf legt de architect de vorm overigens uit als water dat vanuit de aarde omhoog spuit, als een geiser.

Tot de zomer van 2015 was hier het hoofdkwartier van het waterbedrijf Aguas de Barcelona gevestigd. Even waren er plannen om van de toren een luxe hotel te maken, maar begin 2017 werd duidelijk dat dat niet doorgaat. Later werd het gebouw genoemd als mogelijke zetel van het Europees Agentschap voor Medicamenten, maar uiteindelijk ging dat naar Amsterdam, mede vanwege de politieke onzekerheid op dat moment in Catalonië.

Momenteel zitten er verschillende kantoren gehuisvest in de toren waaronder een groot kantoor van Facebook waar onder andere wereldwijd de berichten worden gecheckt op ongepaste content.

Op de 33e verdieping zit sinds 2022 een experience waar je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Je kunt hier op een wolk door de ruimte zweven, wat een heel bijzonder gevoel geeft.

De toren ligt aan de rand van de hippe opkomende wijk Poblenou, welke ook zeker het bezoeken waard is en goed te combineren is met het strand.

Torre Glòries

Torre Glòries bezoeken & tickets

In het verleden kon je de toren niet bezoeken, maar sinds kort is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig kun je tot de hoogste, 33ste, verdieping komen en hier genieten over een 360° uitkijkpunt over de skyline van Barcelona. Ook kun je op de begane grond meer te weten komen over Barcelona – en dan met name over de duurzaamheidsprojecten in de stad – in een interactieve ruimte. Via deze link kun je tickets kopen om één van Barcelona’s opmerkelijkste gebouwen te beklimmen en van het prachtige uitzicht te genieten.

Entreetickets kosten €15 voor volwassenen. 65-plussers en kinderen tussen de 5 en 17 jaar betalen €12. Via deze link koop je de tickets voor de goedkoopste prijs en betaal je gemakkelijk en veilig met iDeal of Bancontact. Zowel het uitzichtpunt met de experience waar je op wolken zweeft als de interactieve tentoonstelling over Barcelona op de begane grond zitten bij het ticket inbegrepen.

Nu reserveren

Upgrade! Cloud Cities Barcelona Experience
Tijdens het boeken van een entreeticket kun je ook kiezen voor een upgrade en de Cloud Cities Barcelona Experience beleven, wat naar mijn mening echt de moeite waard is. Je kunt dit aangeven nadat je de boekingsgegevens hebt bevestigd.

De experience wordt omschreven als een zwevend kunstwerk en bevindt zich op de bovenste verdieping, die tevens dienstdoet als uitkijkpunt. Tomàs Saraceno, de Argentijnse kunstenaar achter dit meesterwerk, bezorgt je een unieke ervaring. Je stapt in soort capsules die wolken voorstellen en deze zijn met elkaar verbonden door een enorm spinnenweb van kabels. Hier kun je plaatsnemen op een van de wolken, even ontspannen en met andere bezoekers praten of een boek lezen, die speciaal voor je beschikbaar zijn gesteld. Erg leuk om te doen.

Praktische info

Hoe bij Torre Glòries te komen?

Metro: de rode metrolijn L1 stopt vlakbij de toren, dit dichtsbijzijnde metrostation heet ook Glòries.

Tram: bij de tramhalte bij de toren stoppen de tramlijnen T4, T5, T6 die onder andere naar het stadspark Ciutadella en de naastgelegen wijk Poblenou gaan.

Hop-on Hop-off bus: beide busbedrijven hebben een halte bij de Torre Glòries.

Openingstijden

1 april t/m 14 oktober: elke dag van 10.00 tot 21.00 uur
15 oktober t/m 31 maart: elke dag 9.30 tot 18.30 uur
Gesloten op 25 december & 1 januari. Op 24 & 31 december gaat de toren om 15.00 uur dicht.

Prijzen

Volwassenen: €15
65-plussers en kinderen tussen de 5 en 17 jaar: €12
Kinderen onder de 5 jaar: gratis
Cloud Cities Barcelona Experience: €10

Nu reserveren

Adres & plattegrond

Adres: Avinguda Diagonal 211

Architectuur Torre Glòries

De toren, gebouwd uit beton, aluminium zonweringen en glas, heeft 34 verdiepingen en is met een hoogte van 145 meter de op twee na hoogste wolkenkrabber van de stad, alleen overtroffen door de Torre Mapfre en Hotel Arts (de twee ‘twin towers’ die bij de olympische haven aan het begin van Calle Marina staan). Het ontwerp is van de Franse architect Joan Nouvel.

Hij liet zich inspireren door – hoe kan het ook anders – Antoni Gaudí. De noordkant werd ontworpen met het idee een panoramisch uitzicht over de Sagrada Família te creëren, als eerbetoon aan de heilige basiliek. ‘s Avonds zijn de zonweringen van de Torre Glòries verlicht met liefst 4500 LED-lampen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld, waardoor er oneindig veel kleuren kunnen ontstaan. Dankzij de energie-vriendelijke lampjes kost het niet meer dan zes euro per uur om de toren volledig verlicht te hebben.

Doen rondom de Torre Glòries

In de omgeving van de Torre Glòries valt genoeg te beleven om je een dagje te vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Designmuseum, het gebouw naast de toren dat met een beetje fantasie doet denken aan een nietmachine.

Museu del Disseny met op de achtergrond de Torre Glòries

Aan de overkant zie je de rommelmarkt Els Encants, waar koopjesjagers hun hart zullen ophalen en liefhebbers van architectuur die zullen vergapen aan het futuristische bouwwerk.

Aan de andere kant van de drukke Avinguda Diagonal ligt winkelcentrum Gloriès. Je vindt er bekende ketens als Zara en H&M, maar kunt er ook uitgebreid boodschappen doen bij de enorme supermarkt Carrefour, een hapje eten of naar de bioscoop.

Ook is het zeker leuk om een bezoek aan de Torre Glòries te combineren met de hippe opkomende wijk Poblenou die naast de toren ligt. Vanuit daar ben je weer heel gemakkelijk bij het strand. Perfect middagje!

Mijn persoonlijke tips

  • Neem plaats in één van de comfortabele stoeltjes op het plein bij het designmuseum (die staan er bij mooi weer).
  • Als je de verlichte toren wilt zien, kom dan in het weekend. Op vrijdag, zaterdag en zondag branden de led-lampen tot middernacht.