Torre Agbar

De reusachtige, fonkelende fallus die sinds 2005 boven de stad uit torent, is hét icoon van het moderne Barcelona. De Torre Agbar markeert het begin van het technologische district [email protected] in de industriewijk Poblenou

Inhoud

Wat is de Torre Agbar?

De Torre Agbar is een van de wolkenkrabbers van Barcelona. Het moderne icoon werd ontworpen door Jean Nouvel en is zichtbaar vanaf veel plekken in de stad.

Sommigen herkennen in de vorm van de toren een komkommer, anderen kunnen er niets anders dan een enorme dildo in zien. Als je het over ‘die toren met die eh.. vreemde vorm’ hebt, weten de meeste mensen ook wel waar je het over hebt. Als je aan de goede kant van het vliegtuig zit, zie je ‘m vanuit de lucht. Zelf legt de architect de vorm overigens uit als water dat vanuit de aarde omhoog spuit, als een geiser.

Tot de zomer van 2015 was hier het hoofdkwartier van het waterbedrijf Aguas de Barcelona gevestigd. Even waren er plannen om van de toren een luxe hotel te maken, maar begin 2017 werd duidelijk dat dat niet doorgaat. Later werd het gebouw genoemd als mogelijke zetel van het Europees Agentschap voor Medicamenten, maar uiteindelijk ging dat naar Amsterdam, mede vanwege de politieke onzekerheid op dat moment in Catalonië.

Later heeft Facebook aangegeven de toren te willen gebruiken voor het dochterbedrijf dat op zoek gaat naar Fake News. Maar de huidige eigenaar Merlín Properties wilde hier niets van weten en gebruikt het gebouw voor meerdere doeleinden (kantoren).

Torre Agbar bezoeken

In het verleden kon je de toren niet bezoeken, maar sinds kort is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig kan je tot de 33ste verdieping gaan en hier genieten over een 360° uitkijkpunt over de skyline van Barcelona. Verder kan je op de gelijksvloer nog deelnemen aan de activiteiten in een interactieve ruimte die helemaal over Barcelona gaat. Via deze link kan je tickets kopen voor één van Barcelona’s opmerkelijkste gebouwen.

Architectuur Torre Agbar

De toren, gebouwd uit beton, aluminium zonweringen en glas, heeft 34 verdiepingen en is met een hoogte van 145 meter de op twee na hoogste wolkenkrabber van de stad, alleen overtroffen door de Torre Mapfre en Hotel Arts (de twee ’twin towers’ die bij de olympische haven aan het begin van Calle Marina staan). Het ontwerp is van de Franse architect Joan Nouvel.

Hij liet zich inspireren door – hoe kan het ook anders – Antoni Gaudí. De noordkant werd ontworpen met het idee een panoramisch uitzicht over de Sagrada Família te creëren, als eerbetoon aan de heilige basiliek. ’s Avonds zijn de zonweringen van de Torre Agbar verlicht met liefst 4500 LED-lampen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld, waardoor er oneindig veel kleuren kunnen ontstaan. Dankzij de energie-vriendelijke lampjes kost het niet meer dan zes euro per uur om de toren volledig verlicht te hebben.

Doen rondom de Torre Agbar

In de omgeving van de Torre Agbar valt genoeg te beleven om je een dagje te vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Designmuseum, het gebouw naast de toren dat met een beetje fantasie doet denken aan een nietmachine.

Aan de overkant zie je de rommelmarkt Els Encants, waar koopjesjagers hun hart zullen ophalen en liefhebbers van architectuur zie zullen vergapen aan het futuristische bouwwerk.

Aan de andere kant van de drukke Avinguda Diagonal ligt winkelcentrum Gloriès. Je vindt er bekende ketens als Zara en H&M, maar kunt er ook uitgebreid boodschappen doen bij de enorme supermarkt Carrefour, een hapje eten of naar de bioscoop.

Mijn persoonlijke tips

  • Neem plaats in één van de comfortabele stoeltjes op het plein bij het designmuseum (die staan er alleen bij mooi weer).
  • Als je de verlichte toren wilt zien, kom dan in het weekend. Op vrijdag, zaterdag en zondag branden de led-lampen tot middernacht.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!

Adres & plattegrond

Torre Agbar
Avinguda Diagonal 211
08018 Barcelona
933422000
Metro: L1