Torre Agbar

Wat vind je terug in dit artikel?

De reusachtige, fonkelende fallus die sinds 2005 boven de stad uit torent, is hét icoon van het moderne Barcelona. De Torre Agbar markeert het begin van het technologische district [email protected] in de oude industriewijk Poblenou, die momenteel flink op de schop gaat.

Sommigen herkennen in de vorm van de toren een komkommer, anderen kunnen er niets anders dan een enorme dildo in zien. Als je het over ‘die toren met die eh.. vreemde vorm’ hebt, weten de meeste mensen ook wel waar je het over hebt. Als je aan de goede kant van het vliegtuig zit, zie je ‘m vanuit de lucht. Zelf legt de architect de vorm overigens uit als water dat vanuit de aarde omhoog spuit, als een geiser.

Helaas kun je de Torre Agbar niet bezoeken. Tot de zomer van 2015 zat hier het hoofdkwartier van het waterbedrijf Aguas de Barcelona gevestigd. Even waren er plannen om van de toren een luxe hotel te maken, maar begin 2017 werd duidelijk dat dat niet doorgaat. Voorlopig zal het pand gewoon worden gebruikt voor kantoren.

Torre Agbar in foto’s

Architectuur Torre Agbar

torre agbarDe toren, gebouwd uit beton, aluminium zonweringen en glas, heeft 34 verdiepingen en is met een hoogte van 145 meter de op twee na hoogste wolkenkrabber van de stad, alleen overtroffen door de Torre Mapfre en Hotel Arts (de twee ‘twin towers’ die bij de olympische haven aan het begin van Calle Marina staan). Het ontwerp is van de Franse architect Joan Nouvel. Hij liet zich inspireren door – daar heb je ‘m weer – Antoni Gaudí. De noordkant werd ontworpen met het idee een panoramisch uitzicht over de Sagrada Família te creëren, als eerbetoon aan de heilige basiliek. ’s Avonds zijn de zonweringen van de Torre Agbar verlicht met liefst 4500 LED-lampen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld, waardoor er oneindig veel kleuren kunnen ontstaan. Dankzij de energie-vriendelijke lampjes kost het niet meer dan zes euro per uur om de toren volledig verlicht te hebben.

Doen rondom de Torre Agbar

In de omgeving van de Torre Agbar valt genoeg te beleven om je een dagje te vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Designmuseum, het gebouw naast de toren dat met een beetje fantasie doet denken aan een nietmachine.

Aan de overkant zie je de rommelmarkt Els Encants, waar koopjesjagers hun hart zullen ophalen en liefhebbers van architectuur zie zullen vergapen aan het futuristische bouwwerk.

Aan de andere kant van de drukke Avinguda Diagonal ligt winkelcentrum Gloriès. Je vindt er bekende ketens als Zara en H&M, maar kunt er ook uitgebreid boodschappen doen bij de enorme supermarkt Carrefour, een hapje eten of naar de bioscoop.

Torre agbar

Onze persoonlijke tips

  • Neem plaats in één van de comfortabele stoeltjes op het plein bij het designmuseum (die staan er alleen bij mooi weer).
  • Als je de verlichte toren wilt zien, kom dan in het weekend. Op vrijdag, zaterdag en zondag branden de led-lampen tot middernacht.

Adres & plattegrond

Torre Agbar
Avinguda Diagonal 211
08018 Barcelona
933422000
Metro: L1
shares