Torre AgbarTorre Agbar

De reusachtige, fonkelende fallus die sinds 2005 boven de stad uit torent, is hét icoon van de moderne stad. De Torre Agbar (eigendom van het waterleidingsbedrijf Aigüas de Barcelona), markeert het begin van het technologische district 22@ in de oude industriewijk Poble Nou, die momenteel flink op de schop gaat.

Sommigen herkennen in de vorm van de toren een komkommer, anderen kunnen er niets anders dan een enorme dildo in zien. Als je het over ‘die toren met die eh.. vreemde vorm’ hebt, weten de meeste mensen ook wel waar je het over hebt. Als je aan de goede kant van het vliegtuig zit, kun je ‘m vanuit de lucht al zien. Zelf legt de architect de vorm overigens uit als water dat vanuit de aarde omhoog spuit, als een geiser.

Architectuur

De toren, gebouwd uit beton, aluminium zonweringen en glas, heeft 34 verdiepingen en is met een hoogte van 145 meter de op twee na hoogste wolkenkrabber van de stad, alleen overtroffen door de Torre Mapfre en Hotel Arts (de twee ‘twin towers’ die bij de olympische haven aan het begin van Calle Marina staan). Het ontwerp is van de Franse architect Joan Nouvel. Hij liet zich inspireren door – daar heb je ‘m weer – Antoni Gaudí. De noordkant werd ontworpen met het idee een panoramisch uitzicht over de Sagrada Família te creëren, als eerbetoon aan de heilige basiliek. ’s Avonds zijn de zonweringen van de Torre Agbar verlicht met liefst 4500 LED-lampen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld, waardoor er oneindig veel kleuren kunnen ontstaan. Dankzij de energie-vriendelijke lampjes kost het niet meer dan zes euro per uur om de toren volledig verlicht te hebben.

Hotel Torre Agbar

In 2013 werd Torre Agbar voor 150 miljoen euro gekocht door Emin Capital, met het idee dat de Amerikaanse hotelketen Hyattel hier een van Barcelona’s duurste en meest luxueuze hotels van zal maken. Het zal naar verwachting nog wel even duren voordat alle vergunningen van de gemeente rond zijn.

Praktische info

Helaas is het niet mogelijk om de toren van binnen te bekijken, behalve voor de medewerkers van het waterleidingsbedrijf. Daarvoor zullen we dus toch echt moeten wachten tot de opening van het hotel.

Adres & plattegrond


Torre Agbar
Avinguda Diagonal 211
08018 Barcelona
933422000
Metro: L1

Meer bezienswaardigheden: